Υπάρχει copyright στις retro διαφημίσεις;

supacoopa

RetroActive
Joined
27 Οκτ 2006
Μηνύματα
303
Αντιδράσεις
89
Θα ηθελα να ρωτησω κατι εκ μερους ενος φιλου που εχει επιχειρηση ψηφιακων εκτυπωσεων - η οποια οπως ολες φυτοζωει - και ειναι σε αναζητηση νεων προϊοντων.

Ετυχε να του δειξω προχθες καποιες διαφημισεις retro video games που εχω μαζεψει στον σκληρο δισκο και ενθουσιαστηκε με το πολυ ωραιο artwork που εχουν οι περισσοτερες απο αυτες.

Δεν εχει επαφη με εκεινη την εποχη του computer & video gaming, του εξηγησα οτι το retrogaming εχει αρκετα μεγαλη απηχηση διεθνως και σκεφτηκε οτι θα μπορουσε να τις εκτυπωνει και να τις πουλαει ως ποστερ, αρχικα μεσω ebay και μελλοντικα ισως και απο καποιο δικο του e-shop.

Το ερωτημα λοιπον ειναι αν αν εχει νομικα το δικαιωμα να κανει κατι τετοιο, αν δηλαδη οι διαφημισεις αυτες καλυπτονται απο copyright και αρα δεν επιτρεπεται η εκτυπωση προς πωληση χωρις πληρωμη δικαιωματων.

Δευτερευοντως, αν οντως καλυπτονται απο copyright, που θα επρεπε να απευθυνθει ωστε να προσπαθησει να αποκτησει δικαιωματα εκτυπωσης προς πωληση; Στις διαφημιστικες εταιριες που τις δημιουργησαν, αν μπορεσει να τις εντοπισει και αν φυσικα υπαρχουν ακομα; Στις εταιριες που εχουν το copyright των video games που διαφημιζονται (πχ ocean, psygnossis κλπ), απο τις οποιες ομως δεν πιστευω να υπαρχει πλεον καποια εν λειτουργια; Και τελικα τι γινεται αν το copyright ισχυει αλλα η εταιρια που το κατεχει δεν υπαρχει πια;

Ξερω οτι ειναι λιγο περιεργο το ερωτημα, αλλα θα παρακαλουσα αν καποιος εχει βεβαιη γνωση επι του θεματος να δωσει μια απαντηση.

Ευχαριστω
 
Εννοείται οτι υπάρχει copyright και από τη στιγμή που θα τις πουλήσει κιόλας αν τον πιάσουν τα πράγματα είναι "σκούρα"!

Θα πρέπει να ρωτήσει στις διαφημιστικές εταιρίες που τις δημιούργησαν, στις εταιρίες που διαφημίζονται και αν δεν υπάρχουν οι εταιρίες πλεον τότε πρέπει να βρει τον δημιουργό της διαφήμισης αν ζει και αν δε ζει κάποιον απόγονό του καθώς τα δικαιώματα μεταβιβάζονται!

Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι 10000000000% παράνομος.
 
Ευχαριστω για την απαντηση.

"Πειρατεια" και παρανομια δεν θελει να κανει φυσικα, αφ'ενος λογω ιδεολογιας, αφ'ετερου γιατι το ebay δεν αστειευεται με τετοια θεματα... Για αυτο και ανελαβα να τον διαφωτισω τι παιζει σχετικα.

Το θεμα ειναι λοιπον πως μπορει να βγαλει ακρη με τους δικαιουχους των διαφημισεων και τους κληρονομους τους...
 
Εγώ θα συνιστούσα -για να είναι ακόμα πιο ήσυχος- να μιλήσει με κάποιον δικηγόρο που να είναι γνώστης του διεθνούς εμπορικού δικαίου.

Φυσικά, αυτό συνεπάγεται και κάποιο κόστος, που δε γνωρίζω αν το παλικάρι θέλει να επωμιστεί...

Σε κάθε περίπτωση, ξεκινάει απευθυνόμενος με mail σε όσες εταιρίες υπάρχουν ακόμα & κατά προτίμηση στο τμήμα sales / marketing...

Αν κι εφόσον δει ότι παίρνει το οκ, ξεκινάει τη δουλειά κι αν πάει καλά, τότε (και μόνο τότε) συνιστώ να κυνηγήσει τους συγγενείς ή γενικά τους μεμονωμένους και τις εταιρίες που έχουν κλείσει.

Κοντολογίς, ας δει τι θα πιάσει σαν ιδέα, προτού επενδύσει χρόνο και χρήμα σε κάτι, το οποίο τελικά μπορεί ν' αποδειχθεί "μαύρη τρύπα"....
 
Πίσω
Μπλουζα