Φαύλος κύκλος (το θέατρο της εβδομάδας)

alexis

RetroNoob
Joined
29 Σεπ 2024
Μηνύματα
8
Αντιδράσεις
7
Περιγραφή: Ραδιοφωνική διασκευή (1962) του ομώνυμου θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά, το οποίο στην ουσία είναι το πρίκουελ ας πούμε του γνωστότερου έργου του "Ο Αχόρατος". Παρουσιάστηκε αρχικά στο θέατρο Κοτοπούλη το 1954 με πρωταγωνιστή τον Απόστολο Αβδή ως Χρήστο Χρυσάφη και συμπρωταγωνιστές διαλεγμένους ηθοποιούς (Παντελής Ζερβός, Τζόλυ Γαρμπή, Τζένη Καρέζη, Βούλα Ζουμπουλάκη, Σούλα Αθανασιάδου, Νάσος Κεδράκας, Στέφανος Ληναίος κα). Η υπόθεση είναι σχετικά ίδια με του Αχόρταγου με κάποιες διαφορές στις ατάκες και στον χρόνο που λέγονται αλλά υπάρχει διαφορά το τέλος. Ο Χρυσάφης πλέον εργοστασιάρχης, δέχεται την πίεση των υπαλλήλων για αυξήσεις καθώς και τηλεφωνήματα από την ερωμένη του. Στη συνέχεια έρχεται η πεθερά του η οποία του ζητάει οικονομική βοήθεια να καλύψει χρέη της χαρτοπαιξίας αλλιώς κινδυνεύει να πάει φυλακή. Εκείνος αρνείται αλλά η πεθερά του τον απειλεί ότι αν δεν βοηθήσει, θα αποκαλύψει στη Λένα την παράνομη σχέση του και φεύγει. Μετά η Λένα, η γυναίκα του, του ανακοινώνει ότι τράκαρε με το αυτοκίνητο ένα φωτό ανθρωπάκο, ο οποίος τον επισκέπτεται στο γραφείο. Λέγεται επίσης Χρήστος και είναι πλανόδιος πωλητής βιβλίων αλλά δεν ενδιαφέρεται για το χρήμα καθότι βρίσκει το νόημα της ζωής στην προσφορά στους άλλους ανθρώπους. Αργότερα ο κλητήρας ανακοινώνει την άφοιξη της ερωμένης του Χρήστου και εκείνος πεερνάει τον άλλο Χρήστο μέσα. Όμως η ερωμένη είναι η πεθερά του η οποία είχε ζητήσει επίτηδες από τον κλητήρα να την ανακοινώσει έτσι για να ξεσκεπάσει τον Χρήστο. Και τώρα φτάνει ο πεθερός του. Τι να γίνει; Χαλάλι τα χρήματα για να μην αποκαλυφθεί η παράνομη σχέση. Στο τέλος μένουν μόνο οι δύο Χρήστοι. Ο πωλητής προτείνει στον Χρυσάφη να τον προσλάβει ως υπάλληλο αλλά εκείνος τον αποτρέπει να μπει στο "φαύλο κύκλο" της άσκοπης αναζήτησης της ευτυχίας στο χρήμα λέγοντας του χαρακτηριστικά "εσύ το' λυσες το πρόβλημά σου, να δούμε εγώ πως θα το λύσω".
Ηθοποιοί: Χρήστος Τσαγανέας (Μιχάλης Καμπάνταης, εργοστασιάρχης), Αλέκος Πέτσος (Λουκάς, συγγενής των Καμπάνταη γιατρός), Γιώργος Φουρνιάδης (υπάλληλος α'), Χρήστος Αδαμόπουλος (υπάλληλος β'), Μαρία Δημητριάδου (η μόνη γυναίκα υπάλληλος του έργου), Νίκος Παπαναστασίου (Τώνης, δικηγόρος), Βάσω Μεριδιώτου (Ντίνα κόρη των Καμπάνταη), Νάσος Χριστογιαννόπουλος (Μανώλης, κλητήρας), Σταύρος Ξενίδης (Χρήστος Χρυσάφης), Νίτσα Τσαγανέα (Ασπασία, γυναίκα του Καμπάνταη), Νάντια Χωραφά (Λένα, κόρη των Καμπάνταη), Γιώτα Σοϊμίρη (Ανθούλα, οικιακή βοηθός), Δημήτρης Καλλιβωκάς (ο άλλος Χρήστος).
Εντύπωση: Ως έργο είναι καλο. Υστερεί σε σχέση με τον Αχόρταγο, το οποίο είναι καλύτερα δομημένο, αλλά παραμένει ευχάριστη παρέα. Ο Ξενίδης είναι εντυπωσιακός σε έναν ρόλο έκπληξη για αυτά που τον έχουμε συνηθίσει. Ξεχωρίζω επίσης τον Δημήτρη Καλλιβωκά για άλλη μία εξαιρετική ερμηνεία. Όποιος επιθυμεί να το ακούσει αρκεί να πατήσει φαύλος κύκλος ραδιόφωνο και να επιλέξει το σχετικό βίντεο. Αναμένω εντυπώσεις
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πίσω
Μπλουζα