Φον Δημητράκης (Θεατρική Βραδιά)

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας alexis
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης
A

alexis

Guest
Πληροφορίες: Διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου του Ψαθά που παίχτηκε πρώτη φορά το 1946, σε μία δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα, κάτι αντίστοιχο της περιόδου του Μακαρθισμού στην Αμερική. Ο φόβος, η παραπληροφόρηση και η τρομοκρατία στο ζενίθ τους. 'Εχοντας απαλλαγεί από τους Γερμανούς, έρχεται τώρα η σειρά της σύγκρουσης των ιδεολογιών και το αποτέλεσμα....πληρώνουμε μέχρι σήμερα. Ο Ψαθάς το θεωρούσε ένα από τα καλύτερα του έργα (μαζί με το "Η γη του Πόντου") και χάρηκε που ύστερα από τόσα χρόνια απουσίας από τα θέατρα πρόλαβε και το είδε στη "Νέα Ελληνική Σκηνή" λίγο καιρό πριν πεθάνει.
Λίγα λόγια για το έργο: Η ιστορία διαδραματίζεται στη διάρκεια της κατοχής, έχοντας ως κεντρικό ήρωα τον Δημήτρη Χαρίτο, αποτυχημένο πολιτικό που έχει καημό να αναρριχθεί στην εξουσία. Εν αγνοία του, ο αδελφός του Λεωνίδας, με τη βοήθεια της κόρης του, Άννας και κάποιων φίλων της τροφοδοτούν όπλα για τον πόλεμο εναντίον των Γερμανών. Στην ιστορία μπλέκεται ένας "διπλός κατάσκοπος", ο Μανώλης Ζαρλάς που ο Δημήτρης προσπαθεί να καλοπιάσει για να γίνει μπει στη Βουλή με αντάλλαγμα να παντρευτεί την Άννα. Αίφνης, ο Δημήτρης γίνεται υπουργός και δε διστάζει να συλλάβει την ίδια του την οικογένεια. Μέχρι που θα φτάσει τελικά για να μείνει στην καρέκλα;
Λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ελευθερία Σπανού (Ιουλία, φίλη των Χαρίτων), Βιβέτα Τσιούνη (Μαρία, γυναίκα του Δημήτρη), Ουρανία Μασλή (Άννα, κόρη του Δημήτρη), Ουρανία Μαμάη (Κατίνα, οικιακή βοηθός), Γιάννης Κάσδαγλης (Λεωνίδας), Χλόη Λιάσκου (Φωφώ), Μάκης Πανώριος (Ζαρλάς), Τόλης Πολάτος (Γιάννης), Αντώνης Κουτσελίνης (Σεραφείμ), Θεοδόσης Ισαακίδης (πελάτης), Κώστας Χατζούδης (χωροφύλακας)και Σταύρος Παράβας ("Φον Δημητράκης").
Εντύπωση:Ο Ψαθάς περιγράφει γλαφυρά και παραστατικά τόσο την εποχή όσο και τον κεντρικό του ήρωα που, κυριευόμενος από τη γλύκα της εξουσίας, θα κάνει τα πάντα για να μπει στο υπουργείο-γνώριμες καταστάσεις σε όλους μας. Σε μάλλον ρόλο-έκπληξη ο Σταύρος Παράβας που κατά την ταπεινή μου γνώμη ανταποκρίθηκε πολύ καλά στις ανάγκες του ρόλου, χωρίς υπερβολές και με φυσική αποτύπωση των συναισθηματικών μεταβολών. Όποιος δεν το έχει ακούσει, φτάνει να πατήσει "Φον Δημητράκης 1946" και θα βγει σχετικό βίντεο με τη φωτογραφία του Παράβα. Περιμένω εντυπώσεις.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα