Φορητό ράδιο-πικάπ SHARP

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας stayros
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

stayros

Moderator
Διαχειριστές
Αντιδράσεις
1.838
Η φραση που λενε καμια φορα "Δεν ξερω τι εχω" τελικα πριν απο λιγο,βρηκε ανταποκριση!

Ψαχουλευα το συνθετο στην τραπεζαρια για να βρω κανα ξηροκαρπι και

πεφτω πανω στο παρακατω οικιακο (ταλαιπωρημενο/σκονισμενο) ρετροευρημα!!!:burn:

Μου εφυγε ο τακος μολις το ειδα... :o :O

Αμεσως αρπαξα την φωτογραφικη και μονολογωντας

(κοιτα να δεις τι εχουμε,που ηταν αυτο καταχωνιασμενο,κλπ...) τραβαγα φωτογραφιες. :)

Οριστε τι ειχαμε κρυμενο και δεν το ξεραμε.... :o ...ενα φορητο ραδιο/πικαπ μαρκας SHARP!!! :D

Το πανω μερος της συσκευης με το λογοτυπο και το 45αρι πικαπ.

attachment.php

attachment.php

Στο κατω μερος της συσκευης υπαρχει το ταμπελακι με τα τεχνικα χαρακτηριστικα και δυο καπακια που ανοιγοντας τα...το μεν πρωτο

μας αποκαλυπτει ενα μικρο χωρο αποθηκευσης για το καλωδιο,το δε δευτερο μας αποκαλυπτει ενα στογγυλο κουμπι/διαποπτη για

την ρυθμιση της τασης ρευματος.

attachment.php

attachment.php

attachment.php

attachment.php

Στο πλαινο μερος διακρινουμε την εισαγωγη για την παροχη ρευματος και ακουστικων.

attachment.php

Και μια φωτο απο τα ενδωτερα της συσκευης... :D

attachment.php

Ηθικον Διδαγμα....

Ψαξτε παντου,καθε γωνια του σπιτιου...κατι θα ξετρυπωσετε! ;)

Ωραίο! Παίζει? Και να μην παίζει δεν θα θέλει πολυ tunning πάντως.

chris73 είπε:
Ωραίο! Παίζει? Και να μην παίζει δεν θα θέλει πολυ tunning πάντως.
Ευχαριστω πολυ chris! :thanx2:

Να σου πω την μαυρη αληθεια...ουτε καν σκεφτηκα να το δοκιμασω...:precry2:

Ασε μην λαμπαδιασουμε...:burn:

Άρε να μην είμαστε κοντά να το σκαλίσω! :D

Ωραιο ευρημα Σταυρο!Ενα καθαρισματακι και ετοιμο!Σε εμενα δεν παιζει κατι τετοιο γιατι οχι μονο δεν βρισκω ξεχασμενα πραγματα,αλλα μου πετανε και αυτα που εχω! :(

Ωραία ανακάλυψη! Τελικά το σπίτι κρύβει πολλούς θησαυρούς από τα παλιά!

chris73 είπε:
Άρε να μην είμαστε κοντά να το σκαλίσω! :D
Θα κανω μια αποπειρα παντως να το ψαχουλεψω παντως.. :)

angel_grig είπε:
Ωραιο ευρημα Σταυρο!Ενα καθαρισματακι και ετοιμο!

Να 'σαι καλα Γρηγορη,σε ευχαριστω! ;)

angel_grig είπε:
Σε εμενα δεν παιζει κατι τετοιο γιατι οχι μονο δεν βρισκω ξεχασμενα πραγματα,αλλα μου πετανε και αυτα που εχω! :(
Αποθηκουλα και λουκετα. ;)

Και τον σκυλο,απ'εξω...δεμενο! :D

BETTY BOOP είπε:
Ωραία ανακάλυψη!
Ευχαριστω Χριστινακι! :flower:

BETTY BOOP είπε:
Τελικά το σπίτι κρύβει πολλούς θησαυρούς από τα παλιά!
Χεχεχεχε...Ναι,οντως! :D

Ωραιο! Ειναι μικρο, γι' αυτο σου πηρε καιρο να το βρεις :D

Αριστερα κατω τι ειναι? Ρυθμιστης στροφων? Ειναι μονο για 45αρια?

Βλεπω ειναι και official AC/DC merchandise... :darkglasses:

pardalotzatziki είπε:
Ωραιο! Ειναι μικρο, γι' αυτο σου πηρε καιρο να το βρεις :D
Ευχαριστω Παρδαλε! ;) Χεχεχεχε...κρυβοταν καλα το ατιμο. :D

pardalotzatziki είπε:
Αριστερα κατω τι ειναι? Ρυθμιστης στροφων? Ειναι μονο για 45αρια?
Αν κρινω απο τους αριθμους που βλεπω,ναι...ειναι ρυθμιστης και μαλιστα οχι μονο για 45αρια... :)

attachment.php

pardalotzatziki είπε:
Βλεπω ειναι και official AC/DC merchandise... :darkglasses:
Θα το προτιμουσα σε Scorpions.... :fafoutis:

Δυο ακομα κοντινες φωτο...Μια απο την κεφαλη.

attachment.php

Και μια απο τον βραχιονα.

attachment.php

Ερωτηση: O βραχιονας πρεπει να ειναι ετσι σηκωμενος οπως φαινεται Η' κατι δεν παει καλα? :confused:

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Μάλον καλά είναι ο βραχίονας.

rp_660l_1265068.jpg

Η βελόνα φένεται να άφησε χρόνους.

Δεν μπόρεσα να βρω και πολλά, αλλά με υπομονή θα βρεις και ανταλακτικά. Μόνο έδω έχει το manual προς το παρόν αλλά θέλει εγραφή και συνδρομή.

http://www.radiomuseum.org/r/sharp_rp660rp_66.html

να και βελόνα

http://www.musonic.co.uk/rp660-portable-turntableradio-stylus-p-13846.html

και ιμάντας

http://www.ebay.com.au/itm/TURNTABLE-DRIVE-BELT-FITS-SHARP-RP-660-RP-1414-RP-7205-RP-410-/230709393264?pt=UK_Sound_Vision_Vintage_Separates&hash=item35b759f770

stayros είπε:
Ηθικον Διδαγμα....
Ψαξτε παντου,καθε γωνια του σπιτιου...κατι θα ξετρυπωσετε! ;)
Από χθες εχω φάει τον κόσμο να βρω ένα βιβλιάριο και τίποτα...

chris73 είπε:
Μάλον καλά είναι ο βραχίονας.http://www.radiomuseum.org/images/radio/sharp_osaka/rp_660l_1265068.jpg

Η βελόνα φένεται να άφησε χρόνους.

Δεν μπόρεσα να βρω και πολλά, αλλά με υπομονή θα βρεις και ανταλακτικά. Μόνο έδω έχει το manual προς το παρόν αλλά θέλει εγραφή και συνδρομή.

http://www.radiomuseum.org/r/sharp_rp660rp_66.html

να και βελόνα

http://www.musonic.co.uk/rp660-portable-turntableradio-stylus-p-13846.html

και ιμάντας

http://www.ebay.com.au/itm/TURNTABLE-DRIVE-BELT-FITS-SHARP-RP-660-RP-1414-RP-7205-RP-410-/230709393264?pt=UK_Sound_Vision_Vintage_Separates&hash=item35b759f770

Τι να πω? :o

Κατατοπιστικοτατη βοηθεια... :bow2:

Σε ευχαριστω πολυ!!! :thanx2:

Πριν μερικες ημερες παρελαβα από τα headquarters του Σταυρου το εν λογω μηχανημα.Το πρωτο που εκανα ηταν φυσικα να το καθαρισω και από ετσι…

DSC05331.jpg

Εγινε ετσι…. :)

IMAG1290.jpg

Κατοπιν το εβαλα στην πριζα να δω κατά ποσον λειτουργει.Το ραδιοφωνο λειτουργουσε μια χαρα ,αλλα όταν εβαλα τον επιλογεα στο πικαπ τιποτα…ουτε ηχος του μοτερ…nothing.. :(

Eπρεπε λοιπον να γινει χειρουργικη επεμβαση….Αφαιρεσα τις 6 βιδες που συγκρατουν το καπακι και ηλθα σε επαφη με τα ενδοτερα του μηχανηματος…

Το εσωτερικο..

Το μηχανημα αποτελει μια κλασσικη Ιαπωνικη κατασκευη των 60s.5 τρανζιστορ κατασκευασμενα από την Hitachi αναλαμβανουν τον ρολο ενισχυτη και ραδιοφωνου ΑΜ.Απο το date code στους πυκνωτες συμπεραινουμε ότι το μηχανημα κατασκευαστηκε τον Μαρτιο του 1967….

hitachi.jpg

Mε ασπρο βελος το τρανζιστορ της Hitachi ενω με το κιτρινο ο πυκνωτης με τα στοιχεια 6703 μας αποκαλυπτει την ηλικια του μηχανηματος..

Προσεξτε τις υποδοχες για τις βιδες που είναι μεταλλικες και όχι πλαστικες όπως συχνα βλεπουμε σημερα...

vides.jpg

Το troubleshooting…

Αρχικα η προσοχη μου εστιαστηκε στον πυκνωτη που βρισκεται πανω στο μοτερ.Αποσυνδεσα τον έναν ακροδεκτη του παλιου πυκνωτη και εβαλα έναν καινουργιο..το αποτελεσμα?τιποτα!

Μετα πηρα το πολυμετρο και προσπαθησα να δω εάν υπαρχει ταση στις επαφες του μοτερ.Αμεσως διαπιστωσα ότι το μοτερ δεν επαιρνε καθολου ρευμα!!Γιατι όμως????:what:

Το μοτερ παιρνει ρευμα από 2 καλωδια :το ένα από αυτά πριν φτασει στο μοτερ περναει πρωτα από έναν διακοπτη.Ο ρολος του διακοπτη είναι να σταματαει το πικαπ όταν ο βραχιονας τοποθετηθει προς τα δεξια.Ελεγχοντας με το πολυμετρο ειδα ότι δεν υπηρχε συνεχεια.Πηρα λοιπον ένα κομματι από το πρασινο σφουγγαρακι (ναι αυτό για τις κατσαρολες) και ετριψα τις επαφες.Μολις εδωσα ρευμα το μοτερ ζωντανεψε!!!!!

diakoptis.jpg

Με ασπρο βελος ο διακοπτης που καθαριστηκε και με κοκκινο βελος το κατω μερος του βραχιονα

Κλεινω προχειρα το καπακι και διαπιστωνω ότι ενώ το μοτερ ακουγοταν το πλατω δεν γυρνουσε…Όταν εβαζα το πικαπ σε καθετη θεση ή αναποδα το πλατω γυρνουσε κανονικα!Γιατι όμως???:what:

Σε αυτή την φαση αρχισα να σκεφτομαι τι καλα θα ηταν να ειχα το service manual..Για να το κατεβασω όμως θα επρεπε να πληρωσω τους τυπους που αναφερει ο chris73 παραπανω,πραγμα που θεωρω απαραδεκτο διοτι

α)λεφτα δεν υπαρχουν

β)το service manual δεν είναι ιδιοκτησια τους αλλα ανηκει στην κατασκευαστρια εταιρια

γ)που θα παει θα την βρω την λυση!!!

Πηρα ένα φακο και αρχισα να παρατηρω απο κατω για να καταλαβω πως λειτουργει το πικαπ..Με ένα search στο νετ ειδα ότι υπαρχουν 3 ειδη πικαπ:

Τα direct drive,αυτά με ιμαντα (belt drive) και τα Rim drive.Το δικο μας ανηκει την τελευταια κατηγορια….

IDLER1.GIF

Οι 3 τυποι των πικαπ.Φωτο απο εδω:http://www.djsociety.org/Turn%20History.htm

Το προβλημα που ειχα ηταν πως θα βγαλω το πλατω για να εχω προσβαση στον μηχανισμο από την πανω μερια…

Αρχικα αφαιρεσα το λαστιχο που είναι πανω στο πλατω..Δυστυχως όμως βιδες ή καποιο κλιπ δεν υπηρχε …

Σταματησα λοιπον προσωρινα να ψαχνω πως θα το ανοιξω και επικεντρωθηκα στο να βρω την αιτια της βλαβης.Οπως ειπα πριν με το πικαπ σε καθετη θεση ή αναποδα το πλατω γυρνουσε κανονικα αλλα μολις το εβαζες στην οριζοντια θεση ακουγοταν το τριξιμο του μεταλλου πανω στο πλαστικο και σταματουσε.

...συνεχιζεται....

Ο κόσμος δεν μας αφήνει έτσι μετά από ένα τέτοιο ποστ! :D

Μας λέει ότι το έφτιαξε και stay tuned για τη συνέχεια!

Kudos, Ρησαρέκτορα! Ανασταίνεις τα πάντα! :flower:

Δεν ξερω τι θα πουν οι υπολοιποι, αλλα προτεινω να στηθει ανδριαντας

σε κεντρικο σημειο των Αθηνων και να ορισουμε την 29η Οκτωβριου

ως μερα του Αγιου Resurrector και να γιορταζεται με παρελαση

απο τους απανταχους ρετρομανεις,εχοντας στα χερια ρετρομασινια,

καθως επισης αντι για καταθεση στεφανων -που ειναι κλισε - να καταθετονται

ανταλλακτικα για ηλεκτρονικα μαστορεματα!!!! :D

Γρηγορη...τα ρεστα μου.... :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2: :bow2:

Χε,χε!Thanks Μαριανα!

Μετα λοιπον το Break (ευγενικη προσφορα του retromaniax,αφου δεν επιτρεπει πανω απο 6 φωτος ) συνεχιζουμε...

Παρατηρωντας προσεκτικα,το ματι μου επεσε σε ένα σημειο κοντα στον μετασχηματιστη οπου μια γειωση δεν ηταν βιδωμενη.Χμμ..λες???Και ναι αυτή ηταν η λυση!Η βιδουλα που κρατουσε την γειωση κρατουσε και ένα τμημα του μηχανισμου!!!

geiosi.jpg

Το σημειο με την γειωση και την βιδα που ελειπε..

Τελικα για να μην σας κουραζω με προσεκτικη παρατηρηση από κατω καταλαβα ότι σπρωχνοντας το πλατω από κατω θα εβγαινε..ετσι λοιπον ειχαμε πλεον προσβαση από πανω!!!!

bida1.jpg

Το σημειο που ελειπε η βιδα...

bida2.jpg

Ετοιμο!!!

Το πικαπ μας ετοιμο να μας ταξιδεψει μουσικα!!!

IMAG1289.jpg

ΥΓ.αν και το πλατω λειτουργει κανονικα το πληρες τεστ θα γινει με εναν δισκο αφου δεν εχω (ναι,σωστα μαντεψατε μου τους πεταξαν-μαζι με το πικαπ μου!!)

@stayros:Τhank you!!!!!!!
:thanx2:

Πίσω
Μπλουζα