Φωτεινή Ζάρκου (1975 ΥΕΝΕΔ)

nick

RetroNuts!
Joined
12 Ιουλ 2009
Μηνύματα
1.623
Αντιδράσεις
472
Φωτεινή Ζάρκου (1975 ΥΕΝΕΔ)


RetroDB:
http://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%A6%CF%89%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BD%CE%AE_%CE%96%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85
Ένα ιστορικό σήριαλ που έκανε πρεμιέρα στην ΥΕΝΕΔ στις 20 Οκτωβρίου του 1975. Ήταν γυρισμένο σε 30 επεισόδια των 45 λεπτών. Το σενάριο υπέγραφε ο Βασίλης Ρώτας, την σκηνοθεσία είχε ο Γρηγόρης Μασαλάς. Την μουσική επιμέλεια είχε ο Βασίλης Τενίδης ενώ στην παραγωγή ήταν ο Χρήστος Αντωνόπουλος με την ηθοποιό Ηλέκτρα Παπαθανασίου (ανιψιά της Ηθοποιού Ασπασίας Παπαθανασίου) με την γνωστή τότε εταιρεία "ΔΩΡΙΚΗ TV".

Υπόθεση: Στην Κηφισιά, είκοσι χρόνια μετά την απελευθέρωση ζεί ο παλιός συμπολεμιστής του Οδυσσέα Ανδρούτσου, Ανέστης Ζάρκος (Φοίβος Ταξιάρχης), με τις δύο κόρες του, την Φωτεινή (Ηλέκτρα Παπαθανασίου) και την Άννα (Νανά Νικολάου). Δήμαρχος στην Κηφισιά είναι ο αυταρχικός τσιφλικάς Χρήστος Μπαρκαμάδης (Ιορδάνης Μαρίνος), που θεωρεί τον τόπο κτήμα του, ενώ ο γιος του Γιώργος, που σπουδάζει γιατρός βάζει στο "μάτι" την Φωτεινή. Όταν εκείνη αψηφά τις προτάσεις του και αρραβωνιάζεται τον Τάσο (Γιώργο Μάζη), ο δήμαρχος κατηγορεί τον πατέρα της στον βασιλιά για συνωμοσία σε βάρος του θρόνου και τον κλείνει στην φυλακή. Η Φωτεινή αγωνίζεται μέσα σε χιλιάδες αντιξοότητες να αποδείξει την αθωότητα του πατέρα της, αποκτά την φιλία και την προστασία της Δούκισσας της Πλακεντίας και σκοτώνεται σε μια συμπλοκή με ληστές, καθώς ντυμένη σαν αγόρι προσπαθεί να συναντήσει τον αγαπημένο της.

Η σειρά αποτέλεσε μια κοινωνική τοιχογραφία της Αθήνας των πρώτων χρόνων της απελευθέρωσης και της Βαυαροκρατίας με φόντο την επιδημία χολέρας του 1840 και την σύγκρουση της κόρης ενός Ήρωα της επανάστασης με ένα τσιφλικά. Φιλόδοξο σήριαλ που ήταν η τελευταία συγγραφική δουλειά του μεγάλου μας συγγραφέα Βασίλη Ρώτα. Ο μπαρμπά -Βασίλης όπως τον αποκαλούσαν τότε οι συνεργάτες του, εμφανιζόταν μέσα στο σκηνικό στην αρχή κάθε επεισοδίου, απαγγέλοντας ένα προλογικό δεκαπεντασύλλαβο στίχο ειδικά γραμμένο για την περίσταση.

Δήλωση του παραγωγού Χρήστου Αντωνόπουλου το 1975 για την σειρά:"Σε τριάντα ωριαίες συνέχειες ξεδίπλωσε πολλές πτυχές του νεοσύστατου τότε Ελληνικού κράτους, χωρίς τα φτιασίδια και τα κουκουλώματα, άλλων υποτιθέμενων "έργων εποχής" που η τηλεόραση φιλοξένησε για να "αξιοποιήσει" μερικούς "star's" της εποχής. Πάντα πίστευα πως η τηλεόραση, τουλάχιστον η Δημόσια, μπορεί και οφείλει να φέρνει τον πολίτη σε επαφή με ότι είναι αληθινό, γνήσιο και υψηλού επιπέδου"

Και μια φωτογραφία από το αρχείο του Αρκάδιου παραγωγού Χρήστου Αντωνόπουλου με μερικούς από τους ηθοποιούς της σειράς:

Προβολή συνημμένου 122207

Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στον κ. Αντωνόπουλο για την ωραία κουβέντα που είχαμε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:

nick

RetroNuts!
Joined
12 Ιουλ 2009
Μηνύματα
1.623
Αντιδράσεις
472
Εδώ ο Γιώργος Μάζης (στο ρόλο του Τάσου) με τον Δήμο Σταρένιο (στο ρόλο του Τσιμπίδα):

ΖΑΡΚ5.jpg
 
Μπλουζα