κουκλες χρονολογιας 1900 εως 1950

Lne

RetroActive
Joined
29 Απρ 2011
Μηνύματα
291
Αντιδράσεις
4
νομιζω οτι κοιταξα σωστα κ δεν υπαρχει παρομοιο θεμα....

 


με αφορμη αυτην τη μικρη κουκλιτσα που απεκτησα προσφατα (οχι πολυ μικρη, εχει το μεγεθος της bratz), ειπα πως θα ηταν καλη ιδεα να γνωρισουμε αυτες τις κουκλιτσες που ανηκουν σε αλλες δεκαετιες, μακρινες απ τις δικες μας. αφετηρια ειναι το 1900 καθως πιο πριν οι κουκλες ηταν μονο πορσελανινες κ χωρις αληθινα μαλλια.


οι κουκλες λοιπον αυτες χαρακτηριζονται ως hard plastic dolls γιατι προσωπο κ σωμα ειναι μονο απο σκληρο πλαστικο που δεν λυγιζει. κατα κυριο λογο εχουν sleep eyes τα ματια δηλαδη που μολις ξαπλωνει η κουκλα κλεινουν.



η αληθεια ειναι πως ειναι λιγο τρομαχτικες. ο φιλος μου δε μπορει να κοιταει τη δικη μου γιατι του θυμιζει θριλερ...!
:D σιγουρα ομως θα αγαπηθηκαν πολυ οπως αργοτερα αγαπηθηκε η barbie, sindy, bibi bo κλπ που ειναι αγγελικα πλασμενες.


σας παρουσιαζω λοιπον τη νεα μου φιλη προς το παρων μεχρι να οργανωθω κ να ξεκινησω την παρουσιαση...


 


Προβολή συνημμένου 34017Προβολή συνημμένου 34018Προβολή συνημμένου 34019Προβολή συνημμένου 34020 τα ρουχα κ η φουφουλιτσα ειναι δικα της. την κορδελα στα μαλλια την εβαλα εγω αφου παλεψα ωρα να τα σουλουπωσω κ να της φτιαξω χτενισμα...
;)
 
lne να τη χαίρεσαι.Πολύ ξεχωριστή κούκλα! Φοβίζουν ίσως λίγο τα ματάκια της και το άσπρο της χρώμα αλλά έρχεται από μία άλλη εποχή με άλλα πρότυπα ομορφιάς.
 
ευχαριστω!! ακριβως αυτη η ομορφια δημιουργει ενα μυστηριο...!

βαση της ιστοριας οι πρωτες κουκλες κατασκευαστηκαν πριν 2000 χρονια στην αιγυπτο.χρησιμοποιουνταν για διαφορους λογους εχτος ομως απο παιχνιδι, οπως για μαγεια, βουντου, ιεροτελεστιες κ για αλλους λογους.κούκλες που χρησιμοποιούνται ως παιχνίδια ομως για πρώτη φορα βλεπουμε στην Ελλάδα γύρω στο 100π.χ.

η κουκλα για παιχνιδι φτιαχτηκε απο πολλα υλικα οπως κουρελια, ξυλο, κερι, πορσελανη.Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ξεκινησαν οι πειραματισμοι ωστε να φτιαξουν κουκλες απο πλαστικο....

ακριβως πια ειναι η πρωτη πρωτη κουκλα ηταν σχεδον αδυνατο να βρεθει τουλαχιστον με βαση το ιντερνετ.

θα παραθεσω μια λιστα λοιπον απ οτι κουκλιτσες βρηκα που ανηκουν στην ιδια περιπου περιοδο που ανηκει η δικη μου. κ φυσικα οποιος βρει κατι να το μοιραστει μαζι μας, ειναι νομιζω ενδιαφερον να διατηρηθει κ σαν αρχειο γιατι δεν υπαρχει κατι αντιστοιχο στα ελληνικα.

Betsy McCall Dolls

η κουκλιτσα αυτη ξεκινησε ως χαρτινη με χαρτινα ρουχα σε ενα γυναικειο περιοδικο (McCallʼs) το 1951. το 1952 πηρε μορφη 14'' απο την εταιρια Ideal. το 1957 η American Character την εκανε 8''. αλλα μεγεθη της ηταν 29'' και 36''. την ανελαβαν επισης οι εταιριες Horsman & Uneeda. μεχρι την δεκαετια του '90 την ειχε αναλαβει η εταιρια Tonner Dolls, Inc.


betsy McCall.jpg

Ginny


απο την Vogue Dolls





ιδρυτρια της εταιριας Jennie Graves στη δεκαετια του '20. η γνωστη ομως κουκλα Ginny ξεκινησε να κυκλοφορει το '50. κατασκευασμενη απο σκληρο πλαστικο, sleep eyes κ βαμμενα φρυδια.το υψος της ειναι 8'' κ το '54 βγαινει το μοντελο που περπαταει. στις αρχες του '60 ερχεται να ανταγωνιστει της γνωστη σε ολους barbie κ να αλλαξει το υλικο της σε βινιλιο. αφου περασε απ τα χερια διαφορετικων εταιριων, την αδυνατησαν κ την επανεφεραν στα κιλα της, κατελυξε στην νεα Vogue Doll Co απο οπου κυκλοφορουσε κ σε βινιλιο κ σε σκληρο πλαστικο.

ginnystrung.jpg

Madame Alexander

το 1923 η

Madame Beatrice Alexander Behrman ιδρυει την εταιρια Alexander Company και πραγματοποιει το ονειρο της, δηλαδη να φταιχνει κουκλες!

οι πρωτες κουκλες της εταιριας :


1930



Alice in Wonderland, Little Women, and Gone with the Wind


1940



η πρωτη κουκλα που ανοιγοκλεινουν τα ματια της


1944



δημιουργουνται κουκλες προς τιμη του αμερικανικου στρατου που πολεμισε στον 2ο παγκοσμιο πολεμο


1947,



πλασαρετε η νεα τεχνολογια απο DuPont™, δημιουργωντας τις πρωτες κουκλες απο σκληρο πλαστικο.

 


πρωτοδημιουργουνται κουκλες προς τιμη υπαρκτον προσωπων (Queen Elizabeth 1953, Dionne Quints 1937).


1955,



παρουσιαζει την πρωτη fashion doll Cissy®

 

 

 


madame-alexander-fashion-dolls1.jpg

 


πληροφοριες :



http://collectdolls.about.com/od/dollprofiles/p/betsymccall.htm


http://www.dollinfo.com/ginny/ginnyhome.htm


http://www.madamealexander.com/ABOUT+MADAME+ALEXANDER/History/Madame+Alexander+History/69


http://www.madamealexander.com/category/341811/COLLECTIBLE




madame-alexander.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
lne πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Σε ευχαριστώ.
 
Στις αρχές του περασμένου αιώνα, στην Γερμανία κυρίως, κατασκευάζονταν κάτι ξύλινα μικρά κουκλάκια, τα οποία ντύνονταν με χειροποίητα ρούχα. Μια ιδέα τους μπορούμε να πάρουμε από εδώ:

http://www.retromaniax.gr/vb/showthread.php?12543-%D0%E1%E9%F7%ED%DF%E4%E9%E1-%C1%ED%F4%DF%EA%E5%F2&p=200988&viewfull=1#post200988

Επίσης έχω να παραθέσω κι εγώ δύο κουκλάκια του 1950, απο Γερμανία τα οποία είναι από ένα μαλακό υλικό που λέγεται celluloid και τα μέλη τους (κορμός με κεφάλι, χέρια και πόδια) είναι δεμένα εσωτερικά με λεπτό σπάγγο.

attachment.php


Και επίσης από την ίδια περίπου εποχή, δύο κουκλάκια από σκληρό πλαστικό με μάτια που κλείνουν οταν τα ξαπλώνεις. Σε ένα αυτοσχέδιο σχολείο με δύο ξύλινα χειροποίητα επιπλάκια επίσης αντίκες.

attachment.php


Ine, σ'ευχαριστούμε για τις πληροφορίες που παραθέτεις!
 
mytinyworld ουαου!! τι ομορφα! αν καταλαβαινω απ τις φωτο τα κουκλακια ειναι μικρα σε μεγεθος? ψαχνωντας βρηκα τα υλικα που λες οπως κ αλλα αποφασισα να μεινω στις hard plastic dolls για να μην χασω το μπουσουλα κ επισης επειδη μοιαζουν πιο πολυ στις σημερινες fashion dolls. ειναι δηλαδη κατι σαν προγονοι τους. παντως να σαι καλα κ για το λινκ του retromaniax. περα απο το φορουμ για κοριτσια (κουκλες) δεν εχω επεκταθει κ κατι τετοιο με ενδιαφερει κ ας ειναι πιο μικρα σε μεγεθος.

el greco να σαι καλα!

καθαρισμος των κουκλων απο σκληρο πλαστικο (hard plastic dolls).


πολλα απο τα παρακατω ακουγονται υπερβολικα, αλλα κατι θα ξερουν οι ειδικοι!!


μαλλια :



σε ενα μπολ βαζουμε χλιαρο νερο, προσθετουμε απορριπαντικο της αρεσκειας μας (αποφευγουμε λευκαντικα κ απορριπαντικα με σκληρα χημικα.κατα τη γνωμη μου το πλεον καταλληλο με βαθυ καθαρισμο , χωρις χημικα κ με λαμπρο αποτελεσμα ειναι το ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΑΠΟΥΝΙ) κ βυθιζουμε τα μαλλια της κουκλας. την αφηνουμε να μουλιασει αναλογα με τη βρωμα που μπορει να εχουν τα μαλλια (σκονη κ διαφορα αλλα ή λιπαροτητα).


 


προσοχη!! κραταμε την κουκλα αναποδα κ δε βυθιζουμε πολυ το κεφαλι για να μην μπει το νερο στο κεφαλι. αυτες οι κουκλες εχουν πολλους μηχανισμους απο σιδερο στο εσωτερικο τους. π.χ. υπαρχει ολοκληρος μηχανισμος με βαριδι ωστε να ανοιγοκλεινουν τα ματια.το σιδερο θα σκουριασει κ τα ματια θα θολωσουν.


 


για να αφαιρεσετε την σαπουναδα, γεμιστε το μπολ με καθαρο χλιαρο νερο, κρατιστε την κουκλα απ τα ποδια κ στριφογυριστε το κεφαλι μες το νερο (σαν να ανακατευετε) προσοχη να μην μπει νερο στα ματια. επαναλαβετε οσες φορες χρειαστει ωστε να μην εμφανιζονται πλεον σαπουναδες στο νερο.μπορειτε να προσθεσετε μαλακτικη που θα βοηθησει στο να ξεμπερδευτουν αργοτερα κ την ξεβγαζετε με τον ιδιο τροπο.



για να στεγνωσουν τα μαλλια ταμποναρετε με μια πετσετα κ τα αφηνετε να στεγνωσουν μονα τους οσο χρειαστει.τοποθετειστε την κουκλα με το κεφαλι προς τα κατω ωστε να μην μπει νερο στα ματια.ξεμπερδευεται τα μαλλια με μια βουρτσα/χτενα ξεκινωντας απο τις ακρες, μετα τις ριζες κ παλι τις ακρες.ολα αυτα με μεγαλη προσοχη ωστε να φυγουν οσο το δυνατον λιγοτερες τριχες.ειναι αρκετα δυσκολο γιατι οι περισσοτερες απο αυτες τις κουκλες δεν εχουν τριπες για τα μαλλια στο κεφαλι αλλα τα μαλλια τους ειναι κολλιμενα με κολλα.



αφου στεγνωσουν, συμβουλευτειτε φωτο για κομμωσεις της εποχης!


 


αν η κουκλα μυριζει ασχημα τοποθετειστε τη σε μια χαρτινη τσαντα με λιγη σοδα κ αφηστε την να αεριστει σε εξωτερικο χωρο. μακρια απο ηλιο κ πολυ υψηλες ή χαμηλες θερμοκρασιες!


 


σωμα:



για το σωμα το καλυτερο θα ειναι να μην χρησιμοποιηθει νερο. ειναι δυσκολο καθως μπορει να ειναι πολυ βρωμικη κ να ειναι πειρασμος, αλλα ειναι απαγορευτικο. χερακια, ποδαρακια κ κεφαλι δεν ειναι ενωμενα κ στο εσωτερικο τους σωματος ολα αυτα στηριζονται κυριως με σιδερενιους μηχανισμους.κ σιδερο ομως να μην υπαρχει, εχεις τοσες τρυπες ωστε να μπει το νερο κ να προκαλεσει βλαβες στο πλαστικο. ενα βετεξ βρεγμενο κ στιμμενο καλα με σαπουνι (πρασινο κατα προτιμηση) κ υστερα αφου ξεβγαζουμε το βετεξ απ το σαπουνι κ εχει πανω μονο νερο, περναμε το σωμα της κουκλας για να αφαιρεσουμε το σαπουνι.



για λεπτομερειες οπως αυτια, δαχτυλα χρησιμοποιουμε μια οδοντοβουρτσα.


 


ρουχα :



τα αφαιρουμε απο την κουκλα κ ξεχωριζουμε τα μικροαντικειμενα (λουλουδια, κορδελες κλπ). τα πλενουμε στο χερι με κρυο νερο κ απαλο καθαριστικο (πρασινο σαπουνι?!?!)προσωπικα μετα βαζω κ μαλακτικο να μυριζουν ωραια.παντως οχι πλυντηριο ρουχων...


 


αποφυγη των παρακατω :



φως ηλιου, φως απο λαμπα φθοριου (προτιμαται πυρακτωσεως), σκονη, κατοικιδια, ζωυφια, πολυ ζεστη, πολυ κρυο, χημικα. δεν κλεινουμε τις κουκλες σε πλαστικο (σακουλες, κουτια) που δεν αεριζονται γιατι δημιουργειται μουχλα.οσο γινεται τις προστατευουμε απ τη σκονη... κατι που πιθανον δεν γνωριζαμε, ειναι οτι πιανοντας τις κουκλες με τα χερια μας, μεταφερουμε στο σωμα κ τα ρουχα τους ουσιες που γινονται πολος ελξης για σκονη, εντομα κλπ. οποτε ή τα πλενουμε ή φοραμε γαντια.



 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
mytinyworld πολύ όμορφα κουκλάκια και υπέροχα επιπλάκια. πραγματικά ρετρό.

lne πολύ χρήσιμες συμβουλές. Σε ευχαριστώ.
 
Πίσω
Μπλουζα