ψαχνω ασπρομαυρη ταινια...[Πρόσωπο Με Πρόσωπο-1966]

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Domenica
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Domenica

Banned
Αντιδράσεις
169
Ψαχνω ασπρομαυρη ταινια γυρισμενη γυρω στα τελη 60ς αρχες 70ς με ηρωα μικροαστο νεαρο που παει νομιζω να κανει ιδιαιτερα σε πλουσια νεαρα, νομιζω κορη μεγαλοεργολαβου και τον καλουν και σε μια δεξιωση στο σπιτι και εκει βλεπει την διαθφορα της αστικης ταξης, ακομα και η υπηρετρια ειναι αλλοτριωμενη και εξωλης και προολης και με καθολου συνειδηση της ταξης της και αλλα ωραια και πολιτικοποιημενα. Την ειχα δει πριν μερικα χρονια σε ενα φεστιβαλ. Η ταινια ειναι καταθλιπτικη και ψιλοβαρετη αλλα πολυ καλη. Εμενα δεν μου πολυαρεσε αλλα την ψαχνω διοτι εχει φοβερα ρετρο πλανα της Αθηνας με τις νεοαναγειρομενες πολυκατοικιες της αντιπαροχης. Ο σκηνοθετης ειναι γνωστος (αλλα ποιος ειναι αραγες) οι ηθοποιοι οχι και τοσο. Ειναι απο τις πρωτες ταινιες σινεφιλ του ελ.κινηματογραφου. Οσοι πιστοι...

Mιλας για την ταινια Προσωπο με προσωπο, του Ροβηρου Μανθουλη, με τον Κωστα Μεσαρη, τη Θεανω Ιωαννιδου και την Ελενη Σταυροπουλου στο ρολο της υπηρετριας. Μου θυμιζει λιγο το Θεωρημα του Παζολινι.

Ναι, ναι ευχαριστω!Δεν εχω δει το Θεωρημα αλλα ο Παζολινι μου αρεσει πολυ θα το ψαξω. Παραξενη ταινια ομως ειδικα το φιναλε πολυ σκληρο αν και δεν γινεται τιποτα το δραματικο. Πηγε καλα εμπορικα? Ειδικα για την εποχη της θα πρεπει να φαινοταν εντελως αλλου.

Iδιοτυπη ταινια το Προσωπο με προσωπο, σιγουρα, καθοτι ανηκει στο Νεο Ελληνικο Κινηματογραφο που τοτε εκανε τα πρωτα του πολυ δειλα βηματα. Γυριστηκε το 1966 και φανταζομαι οτι θα ειχε την τυχη που ειχαν τοτε ολες οι ταινιες του ειδους της. Ηταν κατι το πρωτογνωρο και εντελως διαφορετικο η ταινια αυτη για το ελληνικο κοινο που ηταν συνηθισμενο σε αλλα πραγματα, αρα μαλλον δε θα πηγε καλα εισπρακτικα.

Παρομοιες εκεινης της εποχης που μου ερχονται στο νου ειναι η Εκδρομη, του Τακη Κανελλοπουλου, οι Σιλουετες, του Κωστη Ζωη, η Ανοιχτη επιστολη, του Γιωργου Σταμπουλοπουλου, ο Ταφος των εραστων, του Νικου Τζιμα και η Παρενθεση, του Τακη Κανελλοπουλου.

Σιγα σιγα το κοινο συνηθισε αυτο το ειδος και στο Φεστιβαλ Κινηματογραφου Θεσσαλονικης γυρω στη Μεταπολιτευση, γιουχαριζε οτιδηποτε παλαιικο. Οι αλλαγες εκεινο το χρονικο διαστημα του '60 και του '70 ηταν θεαματικες οσον αφορα ιδεες και ηθη.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δηλαδη απο κατι τετοια αρχισε το κακο!

Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες! Μηπως τωρα που το βρηκαμε να βαλουμε και τον τιτλο της ταινιας στο θρεντακι?

Πρόσωπο Με Πρόσωπο - 1966

Κοινωνική ταινία του 1966 σε παραγωγή , σενάριο και σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη και μουσική Νίκου Μαμαγκάκη. Πρωταγωνιστούν ο Κώστας Μεσσάρης , η Ελένη Σταυροπούλου , η Θεανώ Ιωαννίδου , ο Λάμπρος Κοτσίρης κ.α. Η ταινία έκοψε 89.569 εισιτήρια και ήρθε 66η ανάμεσα στις 117 ταινίες της χρονιάς.

Υπόθεση : Ο πρόσκαιρος δεσμός ενός καθηγητή Αγγλικών με την κόρη μιας οικογένειας πλουσίων, στην οποία κάνει φροντιστήριο για να παντρευτεί έναν Άγγλο επιχειρηματία. Η μικροαστική πικρία του ήρωα και τα χαμένα του όνειρα τον κάνουν να θεωρεί σχεδόν υπεύθυνους τους εργοδότες του για τις προσωπικές του απογοητεύσεις, αλλά η ανάγκη προσαρμογής τον κάνει να δέχεται τις προσφορές τους. Στον ύπνο του τους ταυτίζει με τους Γερμανούς της Κατοχής.

Η ταινία κέρδισε Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

34830_1732159031246_1456643246_1826726_4159401_n.j%20%20pg

163071_1732159231251_1456643246_1826727_6467963_n.%20%20jpg

[video=youtube_share;l7H6MLZCj1s]http://youtu.be/l7H6MLZCj1s

Οι τίτλοι της ταινίας.

Η Ελενη Σταυροπουλου σε εναν εντελως διαφορετικο ρολο απο αυτον της υπηρετριας της Μαιρης Αρωνη στο φιλμ, Η γυναικα μου τρελαθηκε, που γυριστηκε την ιδια χρονια.

Αξεχαστη ταινια αν και δεν την ξαναβλεπω! Για να μας φευγει λιγο η νοσταλγια για την ᾽παλια καλη εποχη᾽...

Πίσω
Μπλουζα