ω καιροι ω ηθη

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.872
Πιστευω οσοι αγορασατε πρωτοτυπα παιχνιδια της Σιερρα γυρω στην αρχη του 90 θα θυμαστε αυτον τον διαφημιστικο καταλογο που βρισκοταν σε καθε πακετο παιχνιδιου της εποχης εκεινης, και τιμουσε τα 10 χρονια υπαρξης της εταιρειας

01t.JPG

Φυσικα εκεινη την εποχη εγω ημουν τσουτσεκάκι και το μόνο που έκανα ήταν να το ξεφυλλίζω, να κοιτάζω τα screenshots, να μου εξαπτουν τη φαντασια και να τα λιμπιζομαι :P

Μετα μεγάλωσα (που λεει ο λογος), τα αγγλικα μου καλυτέρεψαν και έγινα ρετρομάνιακ. Οποτε ηρθε ο καιρος επιτελους, οταν ταξινόμησα τα παλια πακετα παιχνιδιών, να βρω και αυτα τα βιβλιαρακια. Με επιασε η περιεργεια να διαβασω επιτελους αυτα τα μυστήρια πολλά γράμματα που είναι στα αγγλικά.

Οπως διαβαζα τον πρόλογο του Ken Williams ενιωσα οτι τα παιχνιδια μου ηταν χρονοκαψουλα και οτι τα βιβλιαρακια ηταν ενα μηνυμα απο το παρελθον. Συγκεκριμενα αυτο το αποσπασμα

05.JPG

Μεταφραζω τα σημεια κλειδια ετσι για να ειμαστε τυπικοι

τα παιδιά πλέον δε βλέπουν τηλεόραση σχεδόν ποτέ. Πάιζουν συνέχεια κάποο απο τα παιδνίδια σας. Πιστευουν οτι η τηλεόραση είναι βαρετή γιατί απλά κάθεσαι και βλέπεις. Λένε οτι δεν τους προκαλεί και δεν έχει ενδιαφέρον. - απο επιστολή στη Σιέρρα
Η Ρομπέρτα τώρα θεωρεί πρωτεύοντα ρόλο της Σιέρρα την αντικατάσταση της τηλεόρασης.

Η Ρομπέρτα και οι άλλοι σχεδιαστές που διευθύνουν τη δημιουργικότητα της Σιέρρα έχουν σαν κίνητρο το όραμα να αντικαταστήσουν την τηλεόραση και τον ήχο με κάτι συναρπαστικό και διαδραστικό.

Οι μουσικοί μας ανταγωνίζονται τους επαγγελματίες μουσικούς. Οι σχεδιαστές μας μας εργάζονται να ξεπεράσουν το αίσχος που σήμερα θεωρείται "παιδικό πρόγραμμα πρωινου Σαββατου". Το hardware μας κραταει πισω, αλλα κερδιζουμε εδαφος απο την τηλεόραση
Σε μια παρακατω σελιδα οπου παρουσιαζει παιχνιδια της Σιερρα για παιδια, η Ρομπερτα λεει

Τα περισσότερα παιδιά της Αμερικής κάτω απο 12 περνούν σχεδον τη μιση τους μερα μπροστα στην τηλεόραση. Ο Κεν κι εγώ θεωρούμε ανησυχητική αυτή την τάση και προσπαθούμε να την αλλάξουμε. Αυτη η ηλικία είναι σημαντικη για την εξέλιξη του παιδιού. Αν μαθουμε τα παιδια να ανοιξουν τον υπολογιστη αντι την τηλεόραση, θα προτιμουν διαδραστική ψυχαγωγια για την υπολοιπη ζωη τους.
...Η Ρομπέρτα έβαλε κι άλλους στόχους στην αποστολή της να σώσει τους νέους απο το Couch Potatoism.

...Μια έρευνα του 1988 απο ομάδα διαφημιστών, έδειξε οτι οικογένειες με υπολογιστή στο σπίτι, κατα μέσο όρο βλέπουν λιγότερη τηλεόραση σε μια βδομάδα απο όσο μια "κανονική" οικογένεια βλέπει σε 2 μέρες. Η Ρομπέρτα πιστέυει οτι αυτό σημαίνει νίκη. Ποιός μπορεί να διαφωνήσει;
Δεν ξέρω πώς να αντιδράσω στα παραπάνω, ούτε τί να σχολιάσω. Δεν μπορω να αποφασισω αν αυτα ηταν ουτοπικά ή αντίθετα, προφητικά, ή απλά άκυρα.

Ειναι αστειο να διαβαζεις τετοιες δηλωσεις σημερα, που ο εθισμος στα video games (αλλα και το ιντερνετ) αποτελουν μαστιγα. Παρουσιαζουν μια πραγματικοτητα της Αμερικης του 80 οπου η παιδικοτητα και τα ηθη εχουν χαθει και οι υπολογιστες (ισως στην πιο αγνη μορφη τους) ηταν η λυση που θα επανεφερε δημιουργικότητα και δραστηριοτητα στη ζωη τους. Απο την τοτε οπτικη γωνια, οι υπολογιστες απειχαν πολυ απο το να γινουν βιομηχανια, μοδα και τροπος ζωης

Άραγε πέτυχαν το σκοπό τους; Μήπως απέτυχαν στην προσπάθεια; Μήπως τελικά η τηλεόραση δεν ήταν ο εχθρος που φοβόταν; Μήπως πήραν οι ίδιοι τη θέση του εχθρού; Μηπως απετυχαν να δουν σε βαθος χρονου; Μηπως αυτη η νοοτροπια τους ηταν που μας οδηγησε ετσι οπως ειμαστε τωρα, η ηταν θεμα χρονου;

Τελικα ειναι καλυτερα τωρα που πορωνομαστε με πισι απο το να βλεπουμε τηλεοραση; Μεταξυ δυο κακων διαλεγουμε το λιγοτερο κακο;

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Λίγα χρόνια μετά από αυτά τα βαρύγδουπα/μεσσιανικά, τα πούλησε όλα και τώρα γυρίζει τον Ατλαντικό, ασχολείται με ψάρεμα στρειδιού, υποβρύχιο baseball και πλέξιμο.

ισως εκπληρωσε την αποστολη του πρωτα

Rakeesh είπε:
Με την καμία.

Ούτε καν τα βασικά δεν πέτυχε, πόσω μάλλον τα φοβερά σχέδια για λιγότερη τηλεόραση, ποιοτική ψυχαγωγία κλπ. Υπέροχες σειρές παιχνιδιών απέκτησαν μέτριες συνέχειες(KQ7, εκτροχιασμός Quest for Glory και Police Quest, απάλευτα Larry, και απογοητευτικό GK3), και όλο το κατασκεύασμα Sierra ήταν μόνο για πούλημα.

Για να μην παρεξηγηθώ πάντως, να ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω κανένα μένος ενάντια στον μυστακοφόρο δημιουργό. Το αντίθετο, τα παιχνίδια του μέχρι το 1995 είναι η επιτομή της ενασχόλησης μου με τους υπολογιστές.

Rakeesh είπε:
To μόνο σίγουρο είναι πως μαζί με τις εκατοντάδες ώρες τηλεόρασης προστέθηκαν και εκατοντάδεες ώρες online (ή απλού) παιχνιδιού στον υπολογιστή...

Το αν έγιναν οι νέοι ποιό έξυπνοι ή ποιό κοινωνικοί αυτό λίγο πολύ το βλέπουμε όλοι μας καθημερινά..

Πίσω
Μπλουζα