80ς διατροφικές πεποιθήσεις

Domenica

Banned
Joined
9 Νοέ 2009
Μηνύματα
1.208
Αντιδράσεις
144
Τελευταια μεσα στην γενικη μυθοποιηση των 80ς ακουω συχνα κυριως απο εφηβους και εικοσαρηδες οτι ᾽᾽Στα 80ς τρωγαμε καλυτερα᾽᾽. Μαλλον μπερδευουν τα ᾽80ς με τα ᾽50ς και φανταζονται κηπους με βιολογικα λαχανικα και αλανιαρες κοτες και εννοουν ᾽᾽γενικως, καποτε, στο μακρινο παρελθον᾽᾽.

Η αληθεια ειναι πως στα ᾽80ς ετρωγαν κατι ολοι, ακομα και οι πολυ φτωχοι και δεν εβλεπες ανθρωπους να ζητιανευουν για να τους παρεις ενα κουλουρι στο δρομο ουτε ακουγες για παιδια που λιποθυμανε απο πεινα στο σχολειο.

Αλλα τι τρωγαμε?

Οπως συμβαινει με καθε κοινωνια που αυξανει αποτομα το οικονομικο της επιπεδο αυτο που αλλαζει πρωτα πρωτα ειναι οι διατροφικες της συνηθειες. Γενικα παρατηρειται μια αυξηση στην καταναλωση κρεατος και τυποποιημενων τροφιμων. Οπερ και εγενετο στην Ελλαδα των ᾽80ς.

Το γεγονος πως οι γυναικες αρχισαν να εργαζονται οδηγησε στην καταναλωση τυποποιημενων τροφιμων που μπορουσαν να παραχτουν στο σπιτι με την απλη προσθηκη νερου ή γαλακτος πχ ετοιμη μπεσαμελ. Πολυ δημοφιλη εγιναν τα ζελε και οι κρεμες ανθος αραβοσιτου, προιοντα αθωα και σχετικα υγιεινα, διπλα τους ομως ανθισε ενα ολοκληρο συμπαν απο γλυκα και αλμυρα σνακς τιγκα στο χημικο. Θυμαστε την ᾽᾽φυτικη σαντιγύ᾽' που μπορουσες να την κτυπησεις και με νερο και δεν ειχε καν γαλα μεσα? (χρησιμευε και ως νηστισιμη πατεντα για τουρτες βλ. ᾽᾽νηστισιμα τροφιμα᾽᾽). Τα δε κατεψυγμενα μυθοποιηθηκαν.

Επισης το γρηγορο φαγητο εφτασε και στο πλεον ορεινο χωριο (βλ, ᾽᾽ρετρο φαστφουνταδικα᾽᾽) με πιτσαριες και σαντουιτσαδικα να εχουν την τιμητικη τους. Στα αστικα κεντρα ανθισαν οι αλυσιδες φαστ φουντ (᾽᾽ταχυφαγεια᾽᾽) με χαρμπουργκερ και αναψυκτικα καθως και κατι περιεργα μαγαζακια σε παραδρομους της Πατησιων που πουλαγαν τηγανητο κοτοπουλο πανε. Τα κλασσικα σουβλατζιδικα για λιγο εχασαν τα πρωτεια αλλα μετα επανηλθαν με προιοντα οπως γεμιστο μπιφτεκι (κατεψυγμενο, τυποποιημενο πλαστικο μπιφτεκακι, γεμιστο με τυρι τυπου Γκουντα ή Εμενταλ) και την κλασσικη τηγανητη πατατα που ερχεται στην σακουλα και παει στην φριτεζα (αντικειμενο -φετιχ στα ᾽80ς). Οταν δε λεμε πιτσες ξεχαστε οι Ιταλοθρεμμενοι τα περι λεπτης ζυμης, μοτσαρελας, φρεσκιας σαλτσας και το πολυ τριων υλικων. Οι πιτσες ειχαν ζυμη-φραντζολακι, σαλτσες απο κονσερβα μεγεθους βαρελιου, τυρι τυπου γκουντα και ηταν φορτωμενες με οτι μπορουσε να βαλει ο νους του ανθρωπου σε διαστασεις ιπταμενου δισκου. Οπου καρμποναρα δεν σημαινε ᾽κροκοι αυγων με πανσετα σε μακαρονια αλ ντεντε με παρμεζανα᾽᾽ αλλα ᾽᾽παραβρασμενα μακαρονια με κρεμα γαλακτος και μπεικον με ξυσμενο -τι αλλο?- γκουντα᾽᾽. Στα σαντουιτσαδικα ηταν δημοφιλης ενα σωρο ᾽᾽σαλατες᾽᾽ με βαση την μαγιονεζα, τυπου Ρωσικη ή Νισουαζ και ζαμπον απο κονσερβα κομμενο σε κυβους. (θυμαστε και την διαφημιση?).

Η κρεμα γαλακτος ηταν τροφιμο φετιχ και πηγαινε παντου και με τα παντα ειδικα με κατεψυγμενα μανιταρια. Ριξτε μια ματια στους μαγειρικους οδηγους της εποχης. Το comfort food εγινε ο κανονας και μαλιστα με τροφιμα που δεν ειχαν καμμια παραδοση στην Ελλαδα.

Αν κατι ηταν σχεδον αδυνατο να βρεις σε ταβερνα στα ᾽80ς ηταν πιατα με βαση τα λαχανικα χωρις κρεας ή μια μεριδα χορτα. Τα γεμιστα ειχαν παντα μεσα κιμα, τα δε λαδερα ηταν αγνωστα εκτος και αν θεωρειται λαδερο ο μουσακας. Οι σαλατες κολυμπαγαν σε διαφορες χρωματιστες σως, ακομα και οι μεζεδες για το ουζο ηταν κυριως αλλαντικα και διαφορα τηγανητα. Ενα πολυ δημοφιλες πιατο ηταν το ᾽ἐξοχικο᾽᾽ αρνι με αρακα, τυρι και καροτα τυλιχτο σε φυλλο κρουστας. Εστιατορια με εξωτικες κουζινες ηταν σχεδον αγνωστα και εντελως υποπτα.

Στα σπιτια καλο φαι θεωρουταν το πολυπλοκο το οποιο ομως μαγειρευοταν σπανια λογω δουλειας αν και οι οδηγοι της εποχης ειναι γεματοι απο συνταγες γαλλικης εμπνευσεως με βουτυρα (στα μερη μας μαργαρινη) και σαλτσες που ηθελαν ωωρες για να ετοιμαστουν (φιλετο με σως μαδερα). Τα τηγανητα τυπου σνιτσελ και πανε μπηκαν σχεδον σε ολα τα σπιτια ως τακτικο πιατο συνηθως με συνοδεια ρυζιου τυπου Καρολινα και βραστα κατεψυγμενα λαχανικα ως γαρνιτουρα.

Γαλλικου τυπου συνταγες εβρισκες σε εστιατορια τα οποια διαφεραν απο την ταβερνα στο δυτικου τυπου μενου (σαλιγκαρια Βουργουνδιας κανεις?), στα λευκα τραπεζομαντηλα και στις τιμες. Το φρεσκο ψαρι δεν ηταν ιδιαιτερα δημοφιλες (ακομα και στα νησια!) παρα μονο σε διακοπες και συχνα μαγειρευοταν με ασπρες (πολυ μαγιονεζα) ή κοκκκινες σαλτσες (᾽ἀλα Σπετσιωτα᾽᾽). Επρεπε δε το ψαρι να ειναι κατι μεγαλο και ακριβο και οχι ας πουμε γαυρος. Αρχισαν ομως να γινονται δημοφιλη τα θαλασσινα, κυριως οι κατεψυγμενες γαριδες-γιγας σερβιρισμενες ακομα και με αλλαντικα.

Παντως οπως και με τα υπολοιπα, ουτε και το φαγητο ηταν τοσο διαφορετικο ανα κοινωνικη ταξη αν και υπηρχε μια μυστηριωδης εμμονη στην ερωτηση ᾽᾽Τι φαγατε σημερα?᾽᾽ - το κοινωνικα αποδεκτο ηταν κατι πολυπλοκο και συγκριτικα ακριβο οπως ας πουμε ᾽᾽μπιφτεκια᾽᾽ αντι για ᾽᾽κεφτεδακια᾽᾽, ᾽᾽μπαρμπουνι᾽᾽ αντι για ᾽᾽σαρδελλα᾽᾽, ᾽᾽καρμποναρα᾽᾽ αντι για ᾽᾽μακαρονια με τυρι᾽᾽.

Το δε ταπερακι ή τα σπιτικα σαντουιτς θεωρουταν δειγμα μεγαλης τσιγκουνιας και καπως λαικα και παλιομοδιτικα. Η κλισε εικονα μιας στρουμπουλης κυριας με ταπερακι (συχνα να κυνηγα παιδακι για να φαει) ηταν η επιτομη ολων αυτων που ο μεσος Ελληνας ηθελε να αφησει πισω ακομα και αν τα ᾽᾽αγορασμενα απ᾽ εξω᾽᾽ προιοντα ηταν πανακριβα και αμφιβολης ποιοτητας π.χ. στα ταξιδια με τρενο ή καραβι. Ελαχιστα παιδακια στο σχολειο κρατουσαν κολατσιο απο το σπιτι και συνηθως προτιμουσαν την σχολικη καντινα. Το φαγητο ᾽᾽απο το σπιτι᾽᾽᾽ ειχε κατι το κοινωνικα επιληψιμο - απιστευτο και ομως πραγματικο!

Πολλοι τωρα πιστευουν πως τα χειροτερα στην κουζινα τα ειδαμε τις δυο επομενες δεκαετιες με τις αστακομακαροναδες, τις συνταγες με φυλλα χρυσου και τους γκουρμε αφρους μοριακης γαστρονομιας. Πρωτον ομως στα ᾽90ς και στα ᾽00ς εκτιμουνταν παραλληλα το βιολογικο, το τοπικο και η φρεσκια τηγανητη πατατα και δευτερον τα αναφερομενα παραπανω τροφιμα δεν ηταν φτηνα στα ᾽80ς. Διαφορες πολυεθνικες πρεπει να θησαυρισαν πουλωντας στους αφελης Ελληνες τυποποιημενα σκουπιδια σε τιμες γκουρμε κουζινας, ταση που σε μεγαλο βαθμο εχει διατηρηθει με διαφορα τυποποιημενα τροφιμα που στο εξωτερικο ειναι τζαμπα (πχ νιφαδες καλομποκιου) εδω να στοιχιζουν μια μικρη περιουσια. Ισως βεβαια αυτο συνεβαινε διοτι δεν υπηρχε ανταγωνισμος, ας πουμε υπηρχε μια μαρκα απο το καθε τι και ετσι μπορουσαν να την κτυπαν αλυπητα. Επισης υπηρχε μια τεραστια προπαγανδα σε σχεση με το ποσο καλα ηταν τα τυποποιημενα τροφιμα και ποσο χρονο και μπελαδες γλιτωνεις σε σχεση με την παρασκευη των φρεσκων πχ.᾽᾽ η ετοιμη μαγιονεζα δεν κοβει!᾽᾽. Σχεδον κανενας δεν διαβαζε τις ετικετες και ειδικα μετα το Τσερνομπιλ τα τυποποιημενα τροφιμα θεωρουταν πανακεια με τονους φρεσκων φρουτων και λαχανικων να πετιουνται στα σκουπιδια χαριν κονσερβας και προιοντων βαθιας καταψυξης. (βλ. Τσερνομπιλ)

Θυμαμαι ας πουμε στο φουρνο το αδιανοητο σημερα- πως δηλαδη συχνα πελατες αρνιοταν να αγοραζουν προιοντα τυπου σφολιατας (σπανακοπιτες, τυροπιτες κτλ.) με χειροποιητο φυλλο που κρατιοταν ζεστες στο φουρνακι και να ζητουν σκευασματα ετοιμα απο εργοστασια που να ζεσταινονται στο φουρνο μικροκυματων (δειγμα τοτε μεγαλης οικονομικης ανεσης)! Δημοφιλεστατο ηταν το κρουσαν σοκολατα απο πλαστικο σακουλακι που εμπαινε στην τοστιερα και πωλουταν ακομα και στις σχολικες καντινες. Καθε φορα που μου το ζητηγαν στο φουρνο εμενα αναυδη διοτι στα δικα μας κρουασαν εμεις φτιαχναμε την ζυμη (με αληθινο βουτυρο) εμεις και την γεμιση (ειτε με μαρμελαδα απο βερικοκα του μαναβη, ειτε με λιωμενη κουβερτουρα) και δεν ειχαμε τοστιερα.

Πολλοι φουρνοι γεμισαν με προιοντα εργοστασιων και οταν μετα οταν αρχισαν να πουλανε ψωμι τα σουπερ μαρκετ δεν ενοχλουταν ο κοσμος.

Ασε που λογω των ρετρων μονοπωλιων και των περιορισμων στην διακινηση αγαθων πολλα τροφιμα δεν υπηρχαν καν στην Ελλαδα με την μορφη που τα ξερουμε σημερα και ειχαν φημη πολυ γκουρμε ειδους πχ.οι μπανανες ηταν σχεδον αγνωστο φρουτο στους μη Κρητικους, η ασπρη και η μαυρη (αυτη με το 70% κακαο) σοκολατα αγνωστες γευσεις και για μυστηριο λογο το φρεσκο γαλα δυσευρετο (βλ ρετρο μονοπωλια). Στο σχολειο μου οταν αρχισαν να μοιραζουν το ωραιοτατο φρεσκο τοπικο γαλατακι πολλα παιδια επαθαν το στομαχι τους διοτι μεχρι τοτε επιναν μονο εβαπορε ή μακρας διαρκειας και το φρεσκο τους επεσε βαρυ.

Μια φορα καποιος μας ειχε φερει ενα βαζακι φυστικοβουτυρο απο Αμερικη και ολη η οικογενεια εφαγε απο μια κουταλια ως να ηταν Θεια κοινωνια και απορουσαμε που κατι τοσο σπανιο ειναι τοοοσο χαλια. Καφες σημαινε ή στιγμιαιος (δειγμα πολιτισμου!) ή ελληνικος (δειγμα συντηριτισμου και οπισθοδρομησης) και η καφετιερα ηταν δειγμα μεγαλης οικονομικης ανεσης, ο δε εσπρεσσο και ο καπουτσινο ηταν μυθικα προιοντα.

Επιδορπιο σημαινε οσο πιο πλουσιο τοσο καλυτερο με ιδιαιτερα δημοφιλη τα γλυκα με κανσερβα ανανα ή κομποστα, τις τουρτες υπερπαραγωγη και τα παγωτα σπεσιαλ (ολες οι γευσεις μαζι αλλα κυριως κρεμα-σοκολατα-φραουλα-φυστικι, με σαντυγι, σιροπι, αμυγδαλα φιλε και πυροτεχνηματα). Τα γλυκα του κουταλιου και τα παραδοσιακα ελληνικα αρχισαν να θεωρουνται καπως παλιομοδιτικα και εκει πολυς κοσμος στραφηκε στα τυποποιημενα. Στα ᾽80ς οφειλουμε το πλαστικο κερασακι και το μιουμιοποιημενο μπακλαβαδακι με συνθετικο σιροπι μεσα σε σακουλακι (νοσταλγικο αλλα συνηθως χαλια) .

Πολλες φορες ο εντυπωσιασμος ηταν πιο σημαντικος απο την ποιοτητα, ειδικα στα παιδικα παρτυ υπηρχαν δεκαδες πιατελες απο διαφορα χρωματιστα καναπεδακια με αλλειματα απο σωληναρια και βουνα απο τυροπιτακια και λουκανικοπιτακια καταψυξης που δεν ετρωγε κανεις και επαιζαν κυριως διακοσμητικο ρολο καθως και μπωλ με ᾽᾽γαριδες κοκτεηλ᾽᾽. Ασε δε τα πατατακια, γαριδακια και λοιπα σνακς που συνηθως κατεληγαν τσαλαπατειμενα στην μπλε μοκετα.

Αυτο που κανει το φαγητο των ᾽80ς τοσο νοσταλγικο σχετιζεται κυριως με τα σνακ των παιδικων μας χρονων και το γεγονος πως τα οικογενειακα τραπεζια, τα κερασματα, τα παρτυ και οι βραδινοι εξοδοι σε εστιατορια και ταβερνες (βλ᾽᾽επαρχιακες ταβερνες με συντριβανι᾽᾽) ηταν καθεστως και το κεφι δεν ελειπε ποτε.

συμπερασμα: οσον αφορα την ποιοτητα, προκειται για μυθος. Πλεον εχουμε καλυτερη ενημερωση για την σωστη διατροφη, καλυτερη προσβαση σε τροφιμα, καλυτερους ελενχους και ακομα και στο χειροτερο τουριστικο μαγαζι μπορεις να ζητησεις ενα πιατο φασολακια και μια απλη σαλατα. Παρα τα παραπανω ομως η παχυσαρκια και οι διατροφικες διαταραχες ηταν σχεδον αγνωστες.

Οσον αφορα το οτι δεν υπηρχαν πολλοι ανθρωποι που να στερουνται το φαγητο δυστηχως αληθεια. Το φαγητο γενικα ηταν φτηνο ειδικα το φρεσκο ασχετα αν οι πολλοι δεν το προτιμουσαν, τα καλεσματα σε τραπεζι δεδομενα και δυστηχως το να πετας τροφιμα συνηθισμενο. Αυτα που γινονται τωρα δεν τα βλέπαμε ουτε στους εφιαλτες μας. Εσεις τι θυμαστε απο τοτε οσον αφορα την θεωρουμενη ᾽᾽καλη διατροφη᾽?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την Κυριακή (η οποία παρεμπιπτόντως έχει πολύ συμπαθητική γραφή αλλά μας το χαλάει με το ατονικό σύστημα που ακολουθεί), στο ότι τη δεκαετία του '80 μπήκαν για τα καλά οι βάσεις της κακής διατροφικής συνήθειας των Ελλήνων.

Φαστ φουντ, τζανκ φουντ, φαγητό στο πόδι, τυρόπιτες από σφολιάτα τίγκα στο λίπος (και σε ορισμένες περιπτώσεις έψαχνες το τυρί με το κυάλι) κλπ. καθώς και αρπαχτές από επαγγελματίες του είδους (οι προτηγανισμένες πατάτες είχαν εισχωρήσει ακόμα και σε ταβέρνες και εστιατόρια - ευτυχώς τα περισσότερα αργότερα τις κατάργησαν, το ίδιο ισχύει και για το τζατζίκι που τρώγαμε και τρώμε και στο οποίο η βάση δεν είναι το γιαούρτι όπως οι περισσότεροι λανθασμένα νομίζουν, αλλά υποκατάστατο), ενώ από την βιομηχανία τροφίμων εμφανίστηκαν το '80 και τα προϊόντα τύπου light και soft, μπας και ξεγελάσουν κάπως τον καταναλωτή.

Το μόνο που ίσως άλλαξε, μέσα στη γενική κατρακύλα βέβαια, είναι ότι τότε το junk food ήταν τηρουμένων των αναλογιών αρκετά φθηνότερο σε σχέση με σήμερα. Σήμερα ένα απλό χάμπουργκερ στα Goodys κοστίζει 2,07 ευρώ και θεωρώ την τιμή αυτή εξωφρενική για όλες κι όλες δυό μπουκιές σκουπιδοτροφής.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για μένα η δεκαετία των 80 ήταν ακόμη πιο σοκ διότι το 80 ήρθα στην Αμερική, οπότε όλα αυτά που σιγά-σιγά ήρθαν Ελλάδα όπως περιγράφει η Domenica μου ήρθαν εμένα κατακέφαλα όλα μαζί και πολύ πιο προχωρημένα. Ευτυχώς που τα οικονομικά ενός μεταπτυχιακού φοιτητή δεν επέτρεπαν καθημερινό φαΐ έξω, κι έτσι αναγκάστηκα να μάθω να μαγειρεύω εγώ, που μέχρι τότε δεν ήξερα να βράσω ούτε αυγό (ούτε νερό δεν θα ήξερα να βράσω, αν δεν είχα μάθει στο εργαστήριο στο Πολυτεχνείο). Αλλά ακόμη μεγαλύτερο σοκ έπαθα το 1989 που γύρισα να υπηρετήσω τη μαμα-Ελλάς και μπήκα σε σούπερ μάρκετ και είδα τι ετοιματζήδικο φαγητό είχε αρχίσει να πουλιέται, και γενικά είδα όλες αυτές τις αλλαγές που είχαν έρθει σε 9 χρόνια. Μου φάνηκε αδιανόητο ότι τόσο εύκολα είχαμε απομακρυνθεί από τα νόστιμα μαγειρεμένα στο σπίτι φαγητά. Έλαγα, καλά οι Αμερικανοί δεν είχανε καμιά κουζίνα της προκοπής να ακολουθήσουν, λογικό είναι να τρώνε αυτά τα βιομηχανοποιημένα αλλά εμείς?

Ωστόσο και η 10ετία του 70 έφερε επίσης πολύ μεγάλες αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες προς το χειρότερο από πολλές απόψεις. Ουσιαστικά ήταν η ίδια "εξέλιξη" που συνεχίστηκε - ίσως όμως να επιταχύνθηκε - και την επόμενη δεκαετία. Βέβαια τα φρούτα που αγόράζαμε, ακόμη και στην Αθήνα, τρώγονταν ακόμη, δεν ήταν τελείως πλαστικά. Τα χαμπουργκεράδικα ήταν ανύπαρκτα, φαστ φουντ ήταν ο γύρος ή οι τυρόπιτες, αλλά μόνο για γρήγορο κολατσιό. Αλλά τα σουπερμάρκετ πολλαπλασιάστηκαν τότε σε βάρος των μπακάλικων (αν και δεν είχαν τόσα πολλά προϊόντα μαναβικής, άλλο πράμα που με κάνει να φρίττω τώρα είναι που τα φρούτα και τα λαχανικά τα παίρνουμε από σούπερμάρκετ ακόμη και στην επαρχία). Οι πιτσαρίες διαδόθηκαν, μαζί και η μόδα της διανομής κατ' οίκον που αυτές έκαναν δημοφιλή. Επίσης τα τοστάδικα διαδόθηκαν πολύ τότε. Αλλά περισσότερο ήταν καινούριες γεύσεις (πίτσες, κόκα κόλα, κλπ κλπ) για τις οποίες δεν υπήρχε αντίστοιχο σπιτικό φαγητό για σύγκριση (που θα απέβαινε εναντίον τους, βεβαίως, διότι είχαμε καλομάθει στο καλομαγειρεμένο σπιτικό φαγητό)

Ο βασικός λόγος που τόσο εύκολα υιοθετήσαμε τις κακές συνήθειες ήταν ότι οι προηγούμενες "καλές" συνήθειες δεν ήταν αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής - όπως σε κάποιο βαθμό είναι τώρα, που έχουμε συνειδητοποιήσει κάπως πόσο ανθυγεινή είναι η σύγχρονη διατροφή - αλλά ανάγκης: Δεν υπήρχε εναλλακτική λύση, είτε πιο πρακτική είτε πιο "μόδα". Μόλις έγιναν διαθέσιμες οι "ευκολότερες" λύσεις, τρέξαμε. Βοήθησε και η διαφήμιση από την τηλεόραση (που στη 10ετία του 70 εξαπλώθηκε σ' όλη την Ελλάδα) και η μανία για ο,τιδήποτε ξένο, δυτικό, ευρωπαϊκό, πολιτισμένο, αμερικάνικο. Εγώ ήμουνα αντιδραστικός από τότε, ήθελα το πατροπαράδοτο... δεν ξέρω πώς έγινε και η μητέρα μου, αν και απλή απόφοιτος 6ταξίου Γυμνασίου, ήξερε (από τις θειάδες της και άλλες παλιότερες) ένα σωρό πράγματα σχετικά με την σωστή διατροφή που τώρα δήθεν τα ανακαλύπτουν. Πάντα ήξερα ότι το λάδι είναι καλύτερο από το βούτυρο, υπερβολική κατανάλωση κρέατος δεν είναι καλή, κοτόπουλο είναι καλύτερο, ψάρι ακόμη καλύτερο, αλλά λαχανικά και φρούτα και όσπρια πρέπει να είναι η βάση της διατροφής. Πώς τα ξέρανε αυτά τόοοοτε και τα ξεχάσαμε μετά?
 
Ένα ακομη, ήταν τα παιδικά γεύματα, μέσα σε μικρά γυάλινα βαζάκια. Υπήρχε και η σχετική διαφήμιση με την μαμα, το μωρο στο καροτσάκι και το γεύμα στην τσάντα (διαθέσιμο κάθε στιγμή χωρίς κόπο). Μια θεία μου (που έζησε και μετανάστρια στο εξωτερικό) μεγάλωσε τα παιδιά της με τέτοια βαζάκια (που θεωρούνταν και είδος πολυτελείας ή ευρωπαικός αέρας) τα παιδιά της. Η δική μου παλι.. πιστή όσο δεν πάει αλλο στο σπιτικό φαγητό (με μπόλικο λάδι, και φουλ τηγανητό, αλλά.. εστω σπιτικό).

Το φρέσκο γάλα (εργοστασίου) εγω το είδα στο γυμνάσιο πρώτη φορά, άρχισα να το πίνω δε απο το λύκειο και μετά (που ξαναρχισα να πίνω γάλα). Δεν ξέρω πότε ακριβώς εμφανίστηκε, γιατι στο χωριο δεν υπήρχαν σουπερ μάρκετ, και το μπακάλικο είχε μόνο εβαπορέ. Έπινα όμως μέχρι τότε, τον μισό χρόνο, φρέσκο γάλα απο αγελάδες (που έβραζε μισή ώρα για να σκοτωθουν τα μικροβια, μαζι με ότι αλλο θρεπτικό συστατικο), και τον υπόλοιπο μισό εβαπορέ. Η μετάβαση απο το ένα στο άλλο δύο φορές τον χρόνο, ήταν σκέτο μαρτύριο (έκανα μισό μήνα να συνηθίσω την αλλαγή).

Τυρόπιτα, λουκανικόπιτα με σφολιάτα, είδαμε στο δημοτικο απο έναν φούρνο που ερχόταν για ένα φεγγάρι (νομιζω στην Ε΄δημοτικού). Πέσαμε όλοι με τα μούτρα, και το προνόμιο να αγοράζουν μερικοι κάθε μερα, το είχαν τα πιο πλούσια παιδάκια. Τα υπόλοιπα μια φορά στο τόσο. Θυμάμαι όσοι έιχαμε στην τσάντα μαζί με τα βιβλια και το σπιτικο φαγητο και όσοι "τυχεροί" έδειχναν τα λεφτα τους (συνηθως 25 με 30 δρχ) για να αγοράσουν.

Απο αλλαντικά γνωρίζαμε μόνο το σαλάμι (απο το μπακάλικο παντα, με (σκέτο) ψωμι. Ήταν και αυτο κολατσιο για το σχολείο απο πολλούς.

Τοστ (ψημενο δηλ), μεχρι το γυμνάσιο (ξανα λόγω χωριού) έφαγα μια δυο φορές. Αποκλειστικα με ζαμπον-κασερι θεωρουσαμε ότι ήταν ότι πιο νόστιμο. Τα λοιπα υλικά (ντομάτα, πατάτα, μαγιονέζα κτλ) δεν τα είχαμε συνηθισει (ακομη), και επειδη μας ήταν γνωστά και σπιτικά (πλην της μαζιονέζας) δεν τα θέλαμε στο τοστ. Στο γυμνασιο το δωσαμε και καταλαβε απο το κυλικειο του σχολειου.

Γυραδικο ήταν το γεγονος του μήνα, όταν ανοιξε στην πολη που πηγαινα γυμνασιο. Οι πιο τυχεροι τρώγαν σχεδόν κάθε μεσημερι, την ώρα που περιμεναμε το λεωφορειο μετά το σχόλασμα για τον γυρισμο στο σπιτι (και η στάση ήταν μπροστά στο γυράδικο). Πήρα και εγω μια φορα.. αλλα επειδη τότε δεν ξεραμε τι να βάλουμε μέσα, μου είπαν να πάρω "απ' ολα", και το απ' ολα στα μέρη μου, ήταν : κρέας (το περισσότερο λιπος), ντομάτα, πατάτα, κρεμμύδι και τζατζίκι.

Η πίτα ήταν σχεδόν άψητη. Το κρέας με το λίπος δεν μου άρεσε, το (χοντροκομμένο) κρεμμύδι δεν μου άρεσε επίσης, το τζατζίκι (που δεν είχα ξαναδοκιμασει), άρχιζε να στάζει, και.. τελικά το πέταξα και δεν ξαναπήρα για χρόνια.

Οποτε αρκέστηκα σε κανα τόστ που και που, απο τα σαντουιτσαδικα, που ήταν πιο νόστιμα απο αυτα του κυλικειου.

Το συγκεκριμενο γυράδικο τα βράδια έφτιαχνε και οικογενειες πίτσες. Πίτσα.. δεν ειχαμε ξαναδει, και δεν υπήρχε η πιθανοτητα να δοκιμασουμε (γιατι την καναν το βραδυ ειπαμε). Αλλα δεν βρεθηκε και κανεις που να πηγε οικογενειακως βραδυ για να φαει την πιτσα να μας πει πως ήταν.

'Ολα τα υπόλοιπα που αναθέρθηκαν στο πρώτο πόστ δεν τα δοκίμασα, γιατι δεν υπήρχαν διαθέσιμα στο χωριο
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το υπερπλήρες ποστ της Κυριακής άφησε ελάχιστα κενά στην περιγραφή της διατροφής του 80΄ :)

Θα προσθέσω μόνο τη "μόδα" της πρώτης διατροφής του ανθρώπου, αυτή του μητρικού γάλακτος. Πιστεύω ότι ελάχιστα παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα τις δεκαετίες του 70΄και του 80΄θήλασαν. Το βρεφικό γάλα - σκόνη με μπόλικη διαφήμιση από τις εταιρείες παρασκευής και τους παιδιάτρους, είχε πλασαριστεί ως ιδανική τροφή για νεογνά και βρέφη, ίσως και προτιμότερη του θηλασμού. Και η Ελληνίδα έσπευσε (όπως νωρίτερα οι υπόλοιπες γυναίκες της Δύσης), ν' απαλλαγεί από αυτή τη "χωριάτικη" δέσμευση του παρελθόντος.

Πλέον, το πράγμα έχει γυρίσει τούμπα και οι φίλες μου με μωρά κάνουν διαγωνισμό ποια καταφέρνει να θηλάσει περισσότερους μήνες :)

Κι ενώ η μητέρα μου και η γενιά της μιλούσαν κοροϊδευτικά για τις δικές τους μανάδες που "είχαν κοτζαμάν παιδιά που περπατούσαν κολλημένα στο στήθος, αχ! τι εποχές! ευτυχώς που τις αφήσαμε πίσω μας", άκουσα πρόσφατα περιγραφή τραπεζιού στο σπίτι ενός Σουηδού διπλωμάτη:

"Κι εκεί που λες που ήμασταν όλοι καθισμένοι και τρώγαμε, το πρεσβευτάκι - μα δεν θα ήταν 4 χρονών;- έτρεχε πέρα - δώθε. Σε κάποια στιγμή κουράστηκε και πλησιάζει τη μάνα του. Η πρεσβευτίνα το παίρνει στην αγκαλιά της, κάνει μια στην τιράντα του βραδινού φορέματος, πετάει το β...ί στο τραπέζι κι εκεί, μπροστά στα μάτια μας, αρχίζει να το θηλάζει :p . Είμαι πολύ πίσω που σοκαρίστηκα; Πείτε μου βρε παιδιά, είμαι πολύ πίσω;":cool:

Ρόδα είναι και γυρίζει ...
 
Κι εγω ειμαι υπερ του θηλασμου οσο δεν παιρνει αλλο. Αρκει βεβαια, να γινεται κατ' ιδιαν η οταν πρεπει να γινεται δημοσια, να γινεται οσο το δυνατον περισσοτερο διακριτικα. Δε χρειαζεται να προβαλλουμε το στηθος μας σε κοινη θεα μπροστα στα λαιμαργα ματια ξενων αντρων η αδιακτριτων γυναικων.

Ειναι αγενες, ακομψο, βλακωδες και φοβερα προκλητικο.

Τι δηλαδη, επειδη θηλαζουμε πρεπει να το βλεπει ολος ο ντουνιας;
 
bambinella 100 είπε:
Δε χρειαζεται να προβαλλουμε το στηθος μας σε κοινη θεα μπροστα στα λαιμαργα ματια ξενων αντρων η αδιακτριτων γυναικων.Ειναι αγενες, ακομψο, βλακωδες και φοβερα προκλητικο.
Κοίτα bambi τόσα που έχουν δει κι αυτοί οι δόλιοι οι άντρες τις τελευταίες δεκαετίες, δεν είμαι σίγουρη τι θεωρείται πια προκλητικό και τι όχι. Με μίνι, ντεκολτέ, ξώπλατα, σκισίματα σε φούστες, μπλούζες, παντελόνια και δε συμμαζεύεται, μάλλον έχουν πάθει ανοσία :D

Αρχίζω και πιστεύω στα σοβαρά πως περισσότερο θα τους ιντριγκάρει μια γυναίκα με μπούρκα παρά μια που τρέχει στον δρόμο τσιτσίδι :D

Για να γυρίσω όμως στο θέμα της Κυριακής (mea culpa το "ξεχειλωματάκι"#)), θυμάμαι το σοκ που έπαθα το 1994, όταν πήγα για πρώτη φορά στην Ιταλία. Όλο μου το είναι επαναστάτησε στην ιδέα ότι αυτό το τσιγαρόχαρτο με τις φλούδες ντομάτας που μου σερβίρανε ήταν πίτσα! Την είχα συνηθίσει βλέπετε με ζυμάρι 4 πόντους και πάνω της την Άρτα με τα Γιάννενα.
 
Ναι, εχουν δει παρα πολλα οι αντρες και γι' αυτο δε φταιμε παρα εμεις. Ας μην το κανουμε χειροτερο λοιπον. Ωραιο και το μινι, ωραιο και το ντεκολτε και τα εχω φορεσει κι εγω. Μεχρι ενος σημειου ομως. Δε χρειαζεται να μοιαζουμε σαν να ασκουμε το αρχαιοτερο επαγγελμα.

Οσον αφορα το θηλασμο, μπορει το στηθος μας για το μωρο μας να ειναι το μοναδικο μεσο για τη ληψη της τροφης του, αλλα ο αντρας δεν το βλεπει ετσι. Και για μας επισης, ειναι ισως το πιο ερωτογενες μερος του σωματος μας. Γι' αυτο ας το κραταμε για τον εαυτο μας, παρεκτος αν θελουμε να γινουμε θεαμα.

Αυτο που εκανε η μανταμ, λυπαμαι, αλλα μονο ως καθαρη προκληση μπορω να το δω και δε θα ηθελα να βρισκομαι στο ιδιο τραπεζι με εκεινη.

Ουτε θα μου αρεσε να βρισκεται ο αντρας μου!
 
Διαβασα με αρκετο ενδιαφερον αυτα που εγραψε η αγαπητη Domenica,μονο που κατα την ταπεινη μου αποψη θεωρω οτι ο τιτλος θα επρεπε να ειναι 90's διατροφικες πεποιθησεις γιατι μπορει ολα αυτα να ξεκινησαν απο τα τελη των 80's αλλα κορυφωθηκαν στα 90's.Παρακατω μερικες ενστασεις μου...

Domenica είπε:
Η αληθεια ειναι πως στα ᾽80ς ετρωγαν κατι ολοι, ακομα και οι πολυ φτωχοι και δεν εβλεπες ανθρωπους να ζητιανευουν για να τους παρεις ενα κουλουρι στο δρομο ουτε ακουγες για παιδια που λιποθυμανε απο πεινα στο σχολειο.
Εδω αγαπητη Domenica δεν θα συμφωνησω..εγω θυμαμαι καθαρα στα 80's κοσμο να ζητιανευει...Oσον αφορα την δικη μου οικογενεια φυσικα και δεν πεινουσαμε,αλλα η αγοραστικη μας δυναμη ηταν σαφως μικροτερη απο αυτην στα 90's..

Domenica είπε:
Θυμαστε την ᾽᾽φυτικη σαντιγύ᾽' που μπορουσες να την κτυπησεις και με νερο και δεν ειχε καν γαλα μεσα? (χρησιμευε και ως νηστισιμη πατεντα για τουρτες βλ. ᾽᾽νηστισιμα τροφιμα᾽᾽). Τα δε κατεψυγμενα μυθοποιηθηκαν.
Αυτη κυκλοφορει ακομη,και αν διαβασεις προσεκτικα εχει και πρωτεϊνες γαλακτος,οποτε δυστυχως δεν ειναι νηστησιμη :( .Τα κατεψυγμενα υπηρχαν ηδη απο την δεκαετια του 70,και δεν πιστευω οτι μυθοποιηθηκαν απλα πολυς κοσμος τα προτιμουσε γιατι ηταν πιο φθηνα

Domenica είπε:
Το δε ταπερακι ή τα σπιτικα σαντουιτς θεωρουταν δειγμα μεγαλης τσιγκουνιας και καπως λαικα και παλιομοδιτικα. Η κλισε εικονα μιας στρουμπουλης κυριας με ταπερακι (συχνα να κυνηγα παιδακι για να φαει) ηταν η επιτομη ολων αυτων που ο μεσος Ελληνας ηθελε να αφησει πισω ακομα και αν τα ᾽᾽αγορασμενα απ᾽ εξω᾽᾽ προιοντα ηταν πανακριβα και αμφιβολης ποιοτητας π.χ. στα ταξιδια με τρενο ή καραβι. Ελαχιστα παιδακια στο σχολειο κρατουσαν κολατσιο απο το σπιτι και συνηθως προτιμουσαν την σχολικη καντινα. Το φαγητο ᾽᾽απο το σπιτι᾽᾽᾽ ειχε κατι το κοινωνικα επιληψιμο - απιστευτο και ομως πραγματικο!
+100000 γιατι και εγω ημουν σε αυτους που επαιρναν κατι απο το σπιτι στο σχολειο

Domenica είπε:
Ασε που λογω των ρετρων μονοπωλιων και των περιορισμων στην διακινηση αγαθων πολλα τροφιμα δεν υπηρχαν καν στην Ελλαδα με την μορφη που τα ξερουμε σημερα και ειχαν φημη πολυ γκουρμε ειδους πχ.οι μπανανες ηταν σχεδον αγνωστο φρουτο στους μη Κρητικους, η ασπρη και η μαυρη (αυτη με το 70% κακαο) σοκολατα αγνωστες γευσεις και για μυστηριο λογο το φρεσκο γαλα δυσευρετο (βλ ρετρο μονοπωλια).
ΟΚ για τις μπανανες και την ασπρη σοκολατα,αλλα για το γαλα??Επειδη οικογενειακως πιναμε πολυ γαλα θυμαμαι τον πατερα μου που εφερνε 5-5 τα γνωστα ασπρα πλαστικα μπουκαλια φρεσκο γαλα απο ολες τις μαρκες(ΕΒΓΑ,ΔΕΛΤΑ,ΑΣΤΥ κλπ)
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Domenica είπε:
η ασπρη και η μαυρη (αυτη με το 70% κακαο) σοκολατα αγνωστες γευσεις
Θυμαμαι στο δημοτικο ειχα παει μια μερα στο σχολειο και στο διαλειμμα ετρωγα λευκη σοκολατα που μου ειχε φερει ο πατερας μου απο το εξωτερικο. Με κοιτουσαν τα αλλα παιδια με αποστροφη στο βλεμμα τους, γιατι την περασαν για τυρι! Οταν τους ειπα οτι ηταν σοκολατα νομιζαν οτι εκανα πλακα
 
bambinella 100 είπε:
Κι εγω ειμαι υπερ του θηλασμου οσο δεν παιρνει αλλο. Αρκει βεβαια, να γινεται κατ' ιδιαν η οταν πρεπει να γινεται δημοσια, να γινεται οσο το δυνατον περισσοτερο διακριτικα. Δε χρειαζεται να προβαλλουμε το στηθος μας σε κοινη θεα μπροστα στα λαιμαργα ματια ξενων αντρων η αδιακτριτων γυναικων.Ειναι αγενες, ακομψο, βλακωδες και φοβερα προκλητικο.

Τι δηλαδη, επειδη θηλαζουμε πρεπει να το βλεπει ολος ο ντουνιας;
Χρειάζεται πια bambi να τονιζουμε τα αυτονοητα. Πολυ καλα κανεις βεβαια. Οτιδηποτε υψηλο και υπεροχο μπορει να ευτελισθει οταν γινεται θεαμα προς τερψιν, οταν το ιδιωτικο και προσωπικο εκτιθεται στα αδηφαγα βλεμματα και ωτα.
 
Παντως με τον θηλασμο εξακολουθει να υπαρχει προπαγανδα υπερ του ᾽᾽ξενου᾽᾽ γαλακτος ακομα και σε πολλα δημοσια νοσοκομεια (᾽᾽δεν χορταινει το παιδι᾽᾽) πραγμα που με σοκαρε διοτι εγω ας πουμε ασε που διαφωνουσα καθετα δεν ειχα και την οικονομικη δυνατοτητα, η μικρη θηλαζε ενα χρονο και ουτε ετοιμες κρεμες τις εδινα, φρουκοκρεμες με βρωμη ἠ κρεμες με κορν φλαουερ φτηνα και υγιεινα και μια χαρα παιδακι εγινε. Απο τα χειροτερα πραγματα των πολυεθνικων στη χωρα μας και διαρκως αντιστεκομουν σε ᾽᾽προσφορες᾽᾽ και ᾽᾽δειγματα᾽᾽ γαλακτος ἠ κρεμας. Σε αλλες χωρες απαγορευεται ο γιατρος ή η μαια να προτεινει ξενο γαλα και να δινει και δειγματα εκτος και αν η μανα οντως δεν μπορει να θηλασει. Τωρα οσον αφορα την διακριτικοτητα εγω προσπαθουσα να ειμαι διακριτικη αλλα αν το μωρο πειναει και δεν υπαρχει καταλληλος χωρος τι να κανεις? Κουβαλαγα απλως παντα μια πασμινα και τυλιγομασταν αμφοτερες. Φανταζομαι πως διακριτικοτητα πρεπει να δειχνουν και οι γυρω και να μην κοιταζουν εκθαμβοι και αδιακριτως. Τωρα οσον αφορα το να θηλαζεις μεγαλο παιδι και εμενα μου φαινεται καπως παραξενο.

Το φρεσκο γαλα μαλλον στα 80ς πρεπει να υπηρχε μονο σε μεγαλα αστικα κεντρα αν κρινω και απο τα αλλα ποστ.

Πολυ αστειο αυτο με την ασπρη σοκολατα ειδικα που τα αλλα παιδακια νομισαν πως ηταν τυρι και φρικαραν διοτι σωστα – τι πιο φρικιαστικο απο ενα παιδακι που να τρωει ενα κομματι τυρι φερμενο απο το σπιτι στο σχολειο?

Σαν μαμα που θηλαζει δημοσιως και χειροτερα!
 
Ξεχασα να εκφρασω την στεναχωρια μου που τοσες νηστειες με ᾽᾽φυτικη σαντυγι᾽᾽ ηταν απατη! Σαν το μαντολατο... Αυτα παθαινει κανεις αν δεν διαβαζει τις ετικετες!
 
Περιγραφικότατη η Domenica. Έχει στο σπίτι η μάνα μου έναν Τσελεμεντε από τα 70s και ένα βιβλίο παιδικό πάρτυ από τα 80s. Βλέπεις τη διαφορά. Στο παιδικό πάρτυ κυριαρχούν βολοβάν, καναπεδάκια, και διάφορα άλλα παρασκευάσματα που δεν είναι τίποτε άλλο από κρέας ή ψάρι βουτηγμένο "ως το λαιμό" σε μαγιονέζες, σως και άλλες σάλτσες. Αυτές δε οι γαρίδες κοκτέιλ. Μόνο για μόστρα. Νομίζω ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια, όχι ότι τα γυράδικα και τα φαστ φουντ έχουν ελαττωθεί, απλά υπάρχουν και εναλλακτικές υγιεινές λύσεις ακόμη και για διανομή κατ'οίκων. Βεβαίως, υπαρχουν και τα έτοιμα συσκευασμένα προϊόντα που για χάρη των γρήγορων ρυθμών της ζωής που ζούμε και της έλλειψης χρόνου θα εξυπηρετούν ανάγκες διατροφής στο βωμό της ποιότητας.
 
Δεν εχω παρατηρησει καποιες καραμπινατες διαφορες στη διατροφη, περα απο καινουργιες μοδες. Το σπιτικο φαι ειναι το ιδιο απο το 80 μεχρι σημερα, ενω οι τυροπιτες, τα πιτογυρα και τα χαμπουργκερ ηταν και παραμενουν απαγορευμενες αγαπες. :)

Χωρις να εχω ερευνησει ομως, πιστευω οτι τα προιοντα ισως ειναι καλυτερα, αφου σημερα υπαρχουν επιτροπες και ενημερωση που δεν υπηρχαν πριν. Εχουν απαγορευτει πχ. καποια βλαβερα συστατικα, μπαινουν προστιμα σε εταιρειες κλπ. Χωρις βεβαια να σημαινει οτι σημερα ολα ειναι ροδινα και δεν ισχυουν καποιες "θεωριες συνωμοσιας".

Αυτο που δεν μου αρεσει σημερα ειναι οτι πχ το πιτογυρο εχει παντου την ιδια γευση, με τις ιδιες τυποποιημενες σαλτσες, και τις ιδιες "πατατες" απο παταταλευρο. Τουλαχιστον στις μεγαλουπολεις. Ελπιζω σε αλλα μερη να υπαρχουν ακομα γευσεις που θυμαμαι απο μικρος.

Τελος μη ξεχασουμε να αναφερουμε (δεν ξερω αν ειπωθηκε πριν) το πιο χαρακτηριστικο φαινομενο: κατι η νοοτροπια της Κατοχης, κατι η ευημερια των 80ς, το παιδι επρεπε να ειναι παχυ για να ειναι υγιες, και να τρωει ολο το φαι ακομα κι αν δεν πειναει. Αυτο ειχε παρεπομενο τις κλασσικες σκηνες με τις μαναδες να πιεζουν τα παιδια να φανε ολο το ταπερ, να τις βλεπεις να τα μπουκωνουν με τον τελευταιο κεφτε, ενω ακομα μασαναε. :S /emoticons/wacko@2x.png 2x" width="20" height="20" />
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κι όμως Rakeesh σε μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, περνώντας από γειτονιές μπορεί να μυρίσεις πίτσα ή γύρο και να σου θυμίσει τα παλιά. Στις μεγάλες πόλεις ίσως βρεις μαγαζιά που κρατάνε εδώ και χρόνια τη ίδια συνταγή γιατί πολύ απλά είναι επιτυχημένη. Πάντως δε νομίζω ότι τα σύγχρονα νοικοκυριά με νοικοκυριές της ηλικίας μας 30+ και κάτω να μαγειρεύουν π.χ. με μαργαρίνη, βούτυρα κτλ. Δεν μπορώ να έχω βέβαια άποψη στο τι γίνεται σε κάθε σπίτι αλλά από φίλους που βλέπω αυτό συμπεραίνω.
 
Τωρα θυμηθηκα μια πολυ αγαπημενη σκηνη............ στο σχολασμα ποτε ποτε πηγαιναμε και παιρναμε κοτοπουλο σουβλιστο που σπαει τη μυτη... και μολις το βαζουμε στο τραπεζι ξεσκιζομαστε στις πεντανοστιμες, μοσχομυριστες και τραγανες πέτσες. Σουβλιστό κοτόπουλο ίσον πέτσα!! Το πιο απολαυστικό κομμάτι!! :D :D

Σημερα ουτε που την αγκιζουμε φυσικα!!
 
Υπάρχουν πάμπολλες αντι-διατροφικές συνήθειες : πράγματα που ούτε ακουμπούσαμε ή ξέραμε το '80, και τώρα τα τρώμε πολύ συχνά. Π.χ. μανιτάρια, ρόκα, σούπες στο γραφείο (έστω και έτοιμες), αρκετά είδη φρούτων κλπ.

Από την άλλη, σίγουρα έχουν χάσει την αίγλη τους τα σοκολατούχα γάλατα, τα τυράκια τύπου "La vache qui rit" (πάντως οι κουλουράδες πουλάνε ακόμα), ζεστά ροφήματα όπως τίλιο, φασκόμηλο και κακάο. Σήμερα έχει κυριαρχήσει ο καφές, κι ακόμα και τσάι αν πίνεις, θεωρείσαι σπάνιο είδος.
 
Πίσω
Μπλουζα