'80s slang στις ταινίες

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.991
Μια (μικροτερη) φιλη μου ελεγε οτι θα γουσταρε να ζουσε στη δεκαετια του 80. Γιατί τη ρωταω; Ειχε πλακα το πως μιλουσαν λεει. Πώς μιλουσαν ρωταω; Ε να, λεει, "μου τη σπας δικε μου, γιατι το βλεπεις στο ετσι και τη βγαινεις στο κοκκινο και δε γουσταρω τη φαση" κλπ.

Εδω τωρα τιθονται 2 ζητηματα. Κατ' αρχας, οι εκφρασεις αυτες καθ' εαυτες δεν ειναι και τοσο 80. Και σημερα λεμε "μου τη σπαει καποιος", "δικε μου", "φαση" και παει λεγοντας. Κατα δευτερον, εγω οσο θυμαμαι απο τα 80ς, δε θυμαμαι κανενα μεγαλυτερο ξαδελφακι κλπ να μιλαει ετσι, δηλαδη να λεει μια ολοκληρη φραση slang.

Γενικως ομως εχω την εντυπωση οτι οι Δαλιανίδης και σία επίτηδες εγραφαν ετσι υπέρμετρα σλανγκ διαλόγους, με σκοπο να αποδόσουν τα "άγρια νιάτα" και να τονίσουν το χάσμα με τους γονείς τους. Στην πράξη δηλαδή δεν πιστευω οτι η συγκεκριμενη υποκουλτούρα των ντισκοτεκόβιων (που αντιπροσωπευει ο Γαρδέλης και ο Μιχαλόπουλος στις ταινίες) μιλουσε με αυτόν τον τρόπο. Απλά ο Δαλιανίδης (ή ο Ευστρατιάδης κλπ), οντας ο ιδιος αρκετα μεγαλυτερος απο τη γενια που θελει να παρουσιασει, έχωνε ετσι αδεξια διαφορα "δικε μου" και "στο έτσι" για να πλασει αυτο το μάγκικο εφφέ, χωρις να ειναι απαραίτητα ρεαλιστικό.

Ή τουλάχιστον τα μεγαλύτερα παιδιά απο το σόι μου και το περιβάλλον μου δεν ανηκε σε αυτη την υποκουλτούρα, και γι' αυτό δεν ετυχε να ακουσω τέτοια "μαγκικα". Εσείς τί θυμάστε;;

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Rakeesh είπε:
Απλά ο Δαλιανίδης (ή ο Ευστρατιάδης κλπ), οντας ο ιδιος αρκετα μεγαλυτερος απο τη γενια που θελει να παρουσιασει, έχωνε ετσι αδεξια διαφορα "δικε μου" και "στο έτσι" για να πλασει αυτο το μάγκικο εφφέ, χωρις να ειναι απαραίτητα ρεαλιστικό.
Αυτό πιστεύω και εγώ. Και μικρός δεν άκουσα ποτέ μεγαλύτερα ξαδέλφια να μιλάνε έτσι...

" Δικέ μου είμαι στο πολύ έτσι, με το μωρό απέναντι " , " άραξε στα κυβικά σου "...

Πιστευω πως υπηρχαν και περιπτωσεις που εφθαναν αυτον τον τροπο ομιλιας στην υπερβολη του, αλλα ηταν λιγες μπροστα στις υπολοιπες.

Ομως ακομα και οσοι μιλαγαν ετσι ακραια, μαλλον το εκαναν οχι επειδη τους εβγαινε αυθορμητα, αλλα για να κανουν εντυπωση.

Οτι δεν ακουγατε τετοιες εκφρασεις εκει που ζειτε και με τα ατομα που συναναστρεφοσασταν δεν σημαινει πως δεν της ελεγαν αλλου.Ετσι μιλουσαμε στο χωριο μου και στην περιοχη τριγυρω και ακομα χειροτερα και ετσι μιλαμε και τωρα αν και εχουν περιοριστη καποιες εκφρασεις που απλα μπορει να μην κολανε.Εξαλου μαγκας γενιεσαι δεν γεινεσαι μονο και μονο με καποιες εκφρασεις γιατι ολες αυτες οι εκφρασεις αν λεγοταν απο ''λαθος ατομα'' το μονο που καταφερναν ηταν να γεινουν γελοιοι και η φαπα να πεφτει συνεφο.

metalcandyman είπε:
Οτι δεν ακουγατε τετοιες εκφρασεις εκει που ζειτε και με τα ατομα που συναναστρεφοσασταν δεν σημαινει πως δεν της ελεγαν αλλου.

Συμφωνώ... Γιατί να μιλήσουν έτσι,στα μικρά τους ξαδερφάκια;

Παράδειγμα:

"Σπάσε,ρε δικέ μου,γιατί οι γέροι

μου την έχουν δει πολύ στο αλλιώς,

και όταν τους είπα πως θα πάρω την

χιλιάρα και την έτσι μου για χολιντέι

κουφαθήκανε εντελώς, μου την βγήκανε

με κόκκινο και μου την σπάσανε."

Αυτο που εννοω ειναι πως στον παππου στην γιαγια στα μικρα ξαδερφακια σε καμια θεια ηλικειωμενη και σε διαφορα τετοιου ειδους ατομα φυσικα και δεν μιλουσαμε ακομα και τοτε ετσι.Σε ολες της παρεες ομως ολοι μερα με της παπιες και μετα με της μηχανες η μεσα στα arcades και στα μπιλιαρδαδικα ετσι μιλουσαμε και ακομα και σημερα τα ιδια ατομα χρησιμοποιουμε πολλες απο της εκφρασεις των 80s και 90s.

Συμφωνω απολυτα με την ερμηνεια του πρωτου μηνυματος. Οι σκηνοθετες (κυριως ο Δαλιανιδης) προσπαθωντας να ειναι ευθυγραμμισμενοι με την εποχη "τραβουσαν απ'τα μαλλια" καποιες εκφρασεις και κωδικες. Πχ αν ζουσε σημερα ο Δαλιανιδης τους νεανικους διαλογους θα τους εκανε με τους ηθοποιους να κοιτανε τα κινητα τους. :P :o

Ετσι μιλουσαμε στο χωριο μου και στην περιοχη τριγυρω και ακομα χειροτερα και ετσι μιλαμε και τωρα αν και εχουν περιοριστη καποιες εκφρασεις που απλα μπορει να μην κολανε.Εξαλου μαγκας γενιεσαι δεν γεινεσαι μονο και μονο με καποιες εκφρασεις γιατι ολες αυτες οι εκφρασεις αν λεγοταν απο ''λαθος ατομα'' το μονο που καταφερναν ηταν να γεινουν γελοιοι και η φαπα να πεφτει συνεφο.

blackbee045 είπε:
Ετσι μιλουσαμε στο χωριο μου και στην περιοχη τριγυρω και ακομα χειροτερα και ετσι μιλαμε και τωρα αν και εχουν περιοριστη καποιες εκφρασεις που απλα μπορει να μην κολανε.Εξαλου μαγκας γενιεσαι δεν γεινεσαι μονο και μονο με καποιες εκφρασεις γιατι ολες αυτες οι εκφρασεις αν λεγοταν απο ''λαθος ατομα'' το μονο που καταφερναν ηταν να γεινουν γελοιοι και η φαπα να πεφτει συνεφο.
Tι; :o Συγνώμη blackbee για το ξάφνιασμα, αλλά γιατί επαναλαμβάνεις τα λόγια του Metalcandyman από το ποστ 4; Μήπως ήθελες να απαντήσεις με παράθεση και δεν σου βγήκε; :) Α, και καλωσήρθες!

Ίσως απλά να τον καλύπτουν τα λόγια του Metal... :)

Πίσω
Μπλουζα