8bit εκδόσεις που είναι καλύτερες από τις 16bit

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Imgema
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Imgema

Alien RetroDatabase
Αντιδράσεις
1.422
Βλέποντας ξανά το topic "μεταφορές σε 8μπιτα που ήταν τόσο καλές όσο το ηλεκτρονικό" σκέφτηκα ένα παρόμοιο που όμως να είναι μεταξύ 8μπιτων home/console και 16μπιτων. Μπορεί να είναι και συνδυασμός αυτών, πχ κάποιο port στο NES να είναι καλύτερο από το Atari ST ας πούμε.

Δεν βρήκα κάποιο topic από μια γρήγορη ψακτική οπότε αν τελικά υπάρχει ας μεταφερθεί το post.

Τα ports που θα αναφέρω εγώ είναι τα Sonic 1 και Castle of Illusion στο Master System. Τα θεωρώ καλύτερα από τις εκδόσεις του Mega Drive.

To Sonic στο Mega Drive ήταν φοβερό, αλλά με κάποιον τρόπο για μένα κατάφεραν να το κανουν ακόμα καλύτερο στο Master System. Ενας λόγος για μένα είναι ότι τα Chaos Emeralds είναι κρυμμένα στις πίστες και πρέπει να εξερευνήσεις λίγο για να τα βρεις όλα ενώ στο Mega Drive πρέπει να παίζεις σε εκείνες τις εκνευριστικές bonus stage. Ποτέ δεν κατάφερα να τα πάρω όλα τα emeralds εκεί, ούτε ευχαριστιόμουν το gameplay. Αλλος ένας λόγος είναι η μουσική. Και οι δύο εκδόσεις έχουν πολύ καλή μουσική αλλά θεωρώ την μουσική της έκδοσης του MS (από τον Yuzo Koshiro παρακαλώ) ακόμα πιο πιασάρικη, ίσως η πιο πιασάρικη μουσική σε 8μπιτο παιχνίδι για μένα.

Για το Castle of Illusion απλά θα πω ότι το ευχαριστήθηκα πιο πολύ στο Master System. Δεν ξέρω γιατί ακριβώς, ίσως να περίμενα πιο πολλά από την έκδοση του MD η οποία θεωρώ ότι δεν εκμεταλλεύεται το hardware αρκετά ενώ η έκδοση του Master System είναι από τα πιο όμορφα παιχνίδια του. Μπορεί να μου αρεσε και το level design περισσότερο στην 8bit έκδοση.

Με ενδιαφέρει να ακούσω και άλλες απόψεις γιατί ψάχνω να φτιάξω μία σχετική λίστα :)

Πάρα πολλά παιχνίδια, δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ήταν καλύτερα σε 8μπιτ από 16μπιτ.

Robocop ανώτερο σε άμστραντ-σπεκτρουμ από ST/Amiga.

Operation Wolf, Exolon το ίδιο. Zynaps, Bombjack. Η λίστα είναι τεράστια, και νομίζω παλιά υπήρχε ένα τέτοιο θέμα. Δεκάδες παιχνίδια που ήταν θεϊκά σε 8μπιτα κατέληξαν φόλες στα 16μπιτα.

Τα Tetris / Dr Mario εχουν υποδιεστερες μεταφορες. Και τα 2 τρεχουν σε πολυ μικρη οθονη στο Snes, και εχουν υποδιεστερες μουσικες συνθεσεις. Ειδικα του Dr Mario στο Snes ειναι αθλιες, καμια σχεση με του GameBoy.

Τα Mario 1 / 3 απο την εκδοση All Stars στο Snes εχει ασχημα χρωματα και καλλιτεχνικη γραμμη. Μπορει να ειναι χαμηλοτερης αναλυσης στο Nes, αλλα ηταν και ειναι ομορφοτερα με τον τροπο τους. Επισης το gameplay στο Nes ειναι καλυτερο.

Πάρα πολλά παιχνίδια, δεκάδες ίσως και εκατοντάδες ήταν καλύτερα σε 8μπιτ από 16μπιτ.

Robocop ανώτερο σε άμστραντ-σπεκτρουμ από ST/Amiga.

Operation Wolf, Exolon το ίδιο. Zynaps, Bombjack. Η λίστα είναι τεράστια, και νομίζω παλιά υπήρχε ένα τέτοιο θέμα. Δεκάδες παιχνίδια που ήταν θεϊκά σε 8μπιτα κατέληξαν φόλες στα 16μπιτα.
Γενικά δεν τό χω με τα 8bit homes, πάντως στις κονσόλες αυτό το φαινόνενο ήταν πιο σπάνιο.

Στις κονσόλες υπήρχε ποιότητα γιατί το παιχνίδι κόστιζε (αρκετά). Στην αμιγκα αντεγραφες οτι ωρα ήθελες από τον συμμαθητή σου στο σχολειο οποτε παλι καλά και αυτά ππυ βγηκαν. Ενα παράδειγμα, στην Αγγλία είχαν πουλήσει 2,5 εκατ. Amiga και τα πιο μεγαλα hit πουλούσαν 60 χιλ δηλαδή ο 1 στους 40.

Θα προσθέσω και άλλο ένα παιχνίδι στην λίστα το Snake Rattle 'n' Roll.

Tα γραφικά στο Mega Drive είναι ελάχιστα βελτιωμένα αλλά η μουσική είναι πολύ κατώτερη. Oπως και με το Castle of Illusion, τα γραφικά του παιχνιδιού είναι από τα καλύτερα στην 8bit έκδοση ενώ στην έκδοση του MD είναι απλώς καλούτσικα αφού η κονσόλα μπορεί να κάνει πολλά παραπάνω. Οπότε έχουμε μία ελάχιστη βελτίωση σε έναν τομέα και ένα αρκετά μεγάλο βήμα πίσω σε έναν άλλο και έτσι η έκδοση του NES βγαίνει μπροστά. Αν και η μουσική είναι περισσότερο θέμα γούστου, δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί που να προτιμούν την έκδοση του MD, ακόμα και αν μεγάλωσαν με αυτήν.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Chase hq σε cpc/zx spectrum πολύ ανώτερο από την 16μπιτη έκδοση!

Το ίδιο και για το dragon ninja σε cpc σε σχέση με τα 16μπιτα!

Chase hq σε cpc/zx spectrum πολύ ανώτερο από την 16μπιτη έκδοση!
Εχω ακούσει καλά λόγια για την έκδοση του Spectrum. Αλλά όταν λες 16bit έκδοση φαντάζομαι εννοείς Amiga/ST? Γιατί υπάρχει μία καλή 16bit έκδοση στο PC engine που δεν νομίζω να είναι κατώτερη. Υπάρχει και μία στο SNES αλλά δεν πρέπει να είναι το ίδιο παιχνίδι αφού η οπτική είναι μέσα από το αμάξι.

Έχεις δίκιο αλλά εγώ μεγάλωσα μόνο με υπολογιστές και δεν ξέρω απο κονσόλες...οπότε πραγματι αναφερόμουν στην έκδοση για αμιγκα!

Όπως προαναφέρθηκε στους home είναι άπειρα. Πολλές φορές ο Atari ST έχανε από τον C64 λόγω απουσίας hardware scrolling και κατώτερου sound chip. Δείτε πχ το Uridium.

H 16 bit έκδοση του Airborne Ranger είναι κατώτερη από τον C64.

To California Games έχει βελτιωμένα γραφικά στο Mega Drive (αν και με ξενίζουν κάπως) αλλά ο C64 έχει ανώτερο gameplay. Γενικά όλα τα Epyx the games είναι καλύτερα στο C64 σε σχέση με τους 16 bit.

H έκδοση του Defender of the Crown στον C64 είναι κάπως διαφορετική από αυτή της Amiga και υπερέχει στο gameplay.

Wizball, Katakis, X-Out (και Armalyte αλλά στην ουσία είναι διαφορετικά παιχνίδια) είναι καλύτερα στον C64 από την Amiga.  Last Ninja 2, Tusker επίσης όπως και Hawkeye, Hammerfist και φυσικά Microprose Soccer.

To Tai-Pan είναι καλύτερο στον Spectrum 128k από τον ST. Batman: The Movie καλύτερο στον C64 από 16 bit όπως και οι οκτάμπιτες εκδόσεις του Untouchables. Platoon καλύτερο στον C64 από την Amiga. Γενικά η Ocean δεν το είχε με τους 16 bit. 

Εχω ακούσει καλά λόγια για την έκδοση του Spectrum. Αλλά όταν λες 16bit έκδοση φαντάζομαι εννοείς Amiga/ST? Γιατί υπάρχει μία καλή 16bit έκδοση στο PC engine που δεν νομίζω να είναι κατώτερη. Υπάρχει και μία στο SNES αλλά δεν πρέπει να είναι το ίδιο παιχνίδι αφού η οπτική είναι μέσα από το αμάξι.
Το Chase H.Q. για τον Spectrum είναι καλύτερο από το ηλεκτρονικό. Όχι αντικειμενικά καλύτερο αλλά είναι τόσο καλό conversion και σπρώχνει τον spectrum τόσο πολύ που τεχνικά ξεπερνάει σε αρτιότητα το αυθεντικό. Επίσης αν δεν υπήρχε το conversion και δεν είχε αγαπηθεί τόσο από τους Spectrum users το παιχνίδι θα είχε ξεχαστεί. Αυτό ισχύει και για το Buggy Boy για τον C64 και για πολλά άλλα. 

Δες το Chase H.Q. με επιτάχυνση για Spectrum Next

Το ότι απλά ξεζουμίζει το Spectrum δεν ξέρω αν είναι αρκετό για να το κατατάσσει ως καλύτερο από το ηλεκτρονικό, όπως και να το πάρει κανείς. Οσο ξεζούμισμα και να βγάλεις από τον Spectrum θα είναι πάλι.... Spectrum. Εκτός και αν το ηλεκτρονικό έχει σοβαρά θέματα από μόνο του, στο gameplay πχ, που το κάνει λιγότερο διασκεδαστικό.

Για παράδειγμα, το TMNT4 στο SNES είναι καλύτερο από το ηλεκτρονικό, και αντικειμενικά και όπως αλλιώς το ψάξει κανείς. Αυτό λόγω του ότι στο ηλεκτρονικό έχει πολύ μέτριο gameplay, είναι κλασσικό button mashing και τίποτε άλλο, οι χαρακτήρες γλιστράνε την ώρα των attack animation, τα combo chains σπάνια τα βλέπεις να ολοκληρώνονται, το hit detection είναι για τα μπάζα, οι κινήσεις βγαίνουν random και δεν υπάρχει σχεδόν κανένας έλεγχος, οι εχθροί είναι περισσότεροι σε αριθμό αλλά φεύγουν με ένα-δύο χτυπήματα κλπ. Δηλαδή ένα χάος.

Ενώ στο SNES έχει φανταστικά controls, τα καλύτερα σε οποιοδήποτε scrolling beat em up έχω παίξει, κάθε κίνηση έχει και τον δικό της τρόπο να την βγάλεις, δεν είναι random, ακόμα και τα διαφορετικά grab/throws τα ελέγχεις εσύ (κάτι που δεν το ήξερα πιο μικρός), οι εχθροί είναι λιγότεροι αλλά τρώνε πιο πολύ ξύλο (οπότε βλέπεις τα πολύ ωραία combo animations πάνω τους) και γενικά έχει πολύ καλύτερη αίσθηση, καλύτερο hit detection, νιώθεις ότι τα χτυπήματα έχουν βάρος και δύναμη κλπ.

Επίσης βοηθάει το ότι τα γραφικά/ήχος είναι αρκετά κοντά στο ηλεκτρονικό και δεν υπάρχει ένα τεράστιο χάος όπως με το Chase HQ μεταξύ ηλεκτρονικού/Spectrum.

Οπότε αν είχα να επιλέξω μεταξύ ηλεκτρονικού και SNES θα διάλεγα SNES (οπως και οι περισσότεροι που έχουν παίξει και τα δύο). Αλλά θα επέλεγε κανείς το Chase HQ του Spectrum έναντι του ηλεκτρονικού (αν είχε πλούσιο μπαμπά ας πούμε)? Απλά ρωτάω γιατί δεν καταλαβαίνω τα κριτήρια, υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά εδώ πέρα, το sprite scalling, τα γραφικά και η ταχύτητα του ηλεκτρονικού είναι τελείως άλλη εμπειρία που είναι αδύνατον να έχεις στο Spectrum. Εκτός και αν το gameplay είναι τόσο καλύτερο στο Spectrum που να το δικαιολογεί αυτό.

Απλά ρωτάω γιατί δεν καταλαβαίνω τα κριτήρια, υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά εδώ πέρα, το sprite scalling, τα γραφικά και η ταχύτητα του ηλεκτρονικού είναι τελείως άλλη εμπειρία που είναι αδύνατον να έχεις στο Spectrum. Εκτός και αν το gameplay είναι τόσο καλύτερο στο Spectrum που να το δικαιολογεί αυτό.
Όχι προφανώς το ηλεκτρονικό είναι πολύ καλύτερο σε όλα. Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που όντως η οκτάμπιτη έκδοση ήταν καλύτερη από το ηλεκτρονικό (υπάρχει και σχετικό thread ) αλλά αυτή δεν είναι τέτοια. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ήταν τόσο καλή μεταφορά που ξεπέρασε την φήμη του ηλεκτρονικού. Νομίζω θυμόμαστε το Chase HQ λόγω της home έκδοσης, αν δεν υπήρχε το παιχνίδι θα είχε ξεχαστεί τουλάχιστον εδώ στην Ευρώπη. Οι Αμερικανοί πχ που δεν είχαν home port του παιχνιδιού το μνημονεύουν ή τους είναι άγνωστο; 

Τώρα για κονσόλες αυτό που ρωτάς είναι μάλλον πολύ σπάνιο. Στους υπολογιστές έχω ακόμα πολλά μα πάρα πολλά παραδείγματα. Ένα δυο που μου έρχονται στις κονσόλες:

Super Mario Brothers 3. H έκδοση για SNES αν και έχει βελτιωμένα γραφικά και ήχο για κάποιο λόγο προτιμώ το original. Μάλλον συνήθεια. 

Ninja Gaiden Trilogy: Απλά μακριά. Τα NES games είναι πολύ ανώτερα

Battletoads. Καλύτερο στο NES από ότι στο Mega Drive

Θεωρώ υπερβολή να λέμε την έκδοση του σπέκτρουμ καλύτερη του arcade στο chase hq! Τόσο αυτή όσο και του cpc είναι πολύ καλές αλλά όχι καλύτερες του arcade! Επίσης διαφωνώ με την άποψη ότι η έκδοση του batman the movie είναι καλύτερη στον c64 από την Αμίγκα! Αν ήταν έτσι δεν θα πουλούσε τόσο η batman amiga 500 το 1989!  Nα προσθέσω και ένα ακόμα... δεν θυμάμαι να έχω δει καλύτερη έκδοση σε 16bit υπολογιστή από το donkey kong για cpc!

1@spyros_s[/USER] H έκδοση για Amiga δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο αφού είναι port από ST. Επίσης παίξτο σήμερα και δες τα εντυπωσιακά τότε level με οχήματα. Σήμερα είναι σχεδόν unplayable. Αντίθετα τα αντίστοιχα για C64 είναι πολύ καλύτερα. Και τα platform levels είναι πιο playable, συνολικά είναι καλύτερο παιχνίδι. 

Το Genesis / Mega Drive Batman ειναι επισης υποδιεστερο του NES. Ναι η πρωτη εκδοση εχει καλυτερη αναλυση και γραφικα, απο gameplay ομως ειναι τρομακτικα αργο και λιγοτερο εντυπωσιακο σε σχεση με την 8bit εκδοση. Η μουσικη επισης στο NES ακουγεται καλυτερα.

Το Genesis / Mega Drive Batman ειναι επισης υποδιεστερο του NES. Ναι η πρωτη εκδοση εχει καλυτερη αναλυση και γραφικα, απο gameplay ομως ειναι τρομακτικα αργο και λιγοτερο εντυπωσιακο σε σχεση με την 8bit εκδοση. Η μουσικη επισης στο NES ακουγεται καλυτερα.
Τα Batman όμως είναι διαφορετικά παιχνίδια και όχι ports.

Τώρα που το λες όμως, και το Return of the Joker παίζει να είναι καλύτερο στο NES. Είναι το ίδιο παιχνίδι αυτήν την φορά αλλά στο Mega Drive δεν μου φάνηκε να είναι ιδιαίτερα βελτιωμένο και ο ήχος ήταν σίγουρα χειρότερος.

1@Imgema[/USER] και τα δυο "πατανε" πανω στις εκδοσεις του NES, εχουν αλλαγες, με το δευτερο ομως να εχει πολυ περισσοτερα κοινα στοιχεια. Ειχα επισης πονεσει με την αθλιοτητα  οταν ειχα πρωτοδει το Return of the Joker, και δεν μιλησα ξανα γιαυτο εκτοτε.

:/

1@spyros_s[/USER] H έκδοση για Amiga δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο αφού είναι port από ST. Επίσης παίξτο σήμερα και δες τα εντυπωσιακά τότε level με οχήματα. Σήμερα είναι σχεδόν unplayable. Αντίθετα τα αντίστοιχα για C64 είναι πολύ καλύτερα. Και τα platform levels είναι πιο playable, συνολικά είναι καλύτερο παιχνίδι. 
Ναι τα επιπεδα 2 και 4 ειναι χειρότερα σε θέμα gameplay  αλλά τα 1 και 5 είναι καλύτερα συνολικά και παντού...δεν αναφέρομαι καθόλου σε εκεινο που παρασκεύαζε το αντιδοτο διότι δεν έχει νόημα σύγκρισης σε κανένα φορμά!  Τώρα για την αμίγκα έκδοση δεν ήταν ακριβώς st port διότι είχε εμφανώς καλύτερο ήχο ενώ και η κίνηση ήταν λίγο καλύτερη! Όπως και να το κάνουμε ήταν παιχνιδι σταθμός για την αμίγκα και ιδανικό promotion εκεί στα τέλη του 89! Πάντως προσωπικά θεωρώ καλύτερη 8bit έκδοση εκείνη του cpc αλλά αυτό είναι υποκειμενικό!  Άντε πάμε για χριστουγεννιάτικο τραπέζι τωρα...καλά νε περάσετε όλοι και όλες! :)

Να ρωτήσω κάτι... πως (από που) γνωρίζετε αν κάποιο παιχνίδι της Amiga πχ ήταν port από Atari; Υπάρχουν κάπου στο Internet αυτές οι πληροφορίες για όλα τα παιχνίδια της Amiga; Η ερώτησή μου ισχύει και για τα παιχνίδια Amstrad που είναι ports από Spectrum. 

Πίσω
Μπλουζα