Cyberpunk games

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.873
"the future is not what it used to be". Ετσι ξεκινουσε η εισαγωγη του Superhero League of Hoboken

Δεν ξερω γιατι ανοιγω τετοια συζητηση, γιατι ουτε εγω ο ιδιος δεν ξερω τι θελω να πω ;)

Το Cyberpunk ποτε δεν ηξερα τι ακριβως ειναι και πώς ορίζεται. Το αντιλαμβανομαι πιο πολυ ως κατι αφηρημενο, μια ατμοσφαιρα, μια αισθητικη, οχι κατι συγκεκριμενο. Γιαυτο αλλωστε και οριζεται απλα ως "κινημα", και οχι ειδος ή κατι που εχει κανονες.

Πεθαινω να βλεπω τυπους με δερματινα και μαυρα γυαλια, βιονικα μελη (απο ατυχηματα που υπεστησαν "στον πολεμο"), υπεροπλα, ερειπωμενες πολεις, πανυψηλα γυαλινα κτηρια πολυεθνικων και μαυρους ουρανους. Παρανομοι πανκς σε συμμοριες που χακευουν συσκευες και τις διοχετευουν στη μαυρη αγορα με τις οποιες συνδεεσαι στο λαμπερο κυβερνοδιαστημα :D

Τα συνορα ηταν θολα. Πχ το FlashBack αναφερεται ως cyberpunk παροτι δεν εχει καμια σχεση με κυβερνοδιαστημα και δυστοπικη φαντασια και εγω προσωπικα δε θα το συγκαταλεγα εκει.

Τωρα δεν ξερω γιατι τα εχω συνδυασει με το ρετρο. Ισως το σαιμπερπανκ δεν υπαρχει πια, τουλαχιστον με τη μορφη που ξεκινησε. Τα στοιχεια του εγιναν κλισε και τα βρισκεις παντου, ακομα και σε ασχετα "ειδη". Παντως τα παλια παιχνιδια του ειδους μου εδιναν μια ιδιαιτερη αισθηση που δεν καταφερε ουτε το Ματριξ.

Αραγε να ειναι θεμα νοσταλγιας και εξωραισμου; Η οντως τα σαιμπερπανκ ηταν καλυτερα τοτε; Ισως τοτε ηταν πιο μακρυνα και ειχαν περισσοτερη φαντασια. Τωρα τα φανταστικα στοιχεια ή τεινουν να ειναι πιο κοντα στην πραγματικοτητα ή είναι υπερβολικα. Τεραστια σκαφη και τεραστιοι εξωγηινοι που αποτελουνται απο εκατονταδες πολυγωνα και εκατονταδες λεπτομερειες που δεν προλαβαινεις να συγκρατησεις. Ρομποτ, λειζερ, εκρηξεις, λαμψεις να φαν και οι κοτες!!

Αλλα τοτε... μεσα στην εξωγηινολατρεια και τη σαιμποργκολατρεια, μεσα στην οποια υπερβολη, υπηρχε μια αφελεια... :)

Το σιγουρο ειναι οτι "the future is not what it used to be" :P

Σε επομενο ποστ θα αναφερω οσα ΕΦ παιχνιδια με ειχαν εντυπωσιασει με την "σαιμπερπανκοτητα" τους. Για τωρα...

[ame=http://www.youtube.com/watch?v=6l5vvH61sjA]YouTube - Cyberpunk PC Games Collection

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Syndicate και Syndicate wars ήταν ωραία παιχνίδια ειδικά το δεύτερο σου μετέδιδε αυτόν τον κόσμο απίστευτα.Και το Oni με τα κλωτσομπουνίδια είχε τρελό γέλιο!

Lol! Δεν ήξερα ότι το Neuromancer είχε τόσο χάλια γραφικά στο PC! Στην Amiga έδειχνε σαφώς καλύτερο. Πολύ καλό παιχνίδι πάντως.

Ενδιαφέρον παιχνίδι και μπροστά από την εποχή του ήταν το Corporation. Ένας συνδυασμός FPS/RPG πολύ πριν το Wolfenstein 3D. Δυστυχώς μεγάλο παλούκι και ο χειρισμός ήταν αρκετά δύσκολος.

Ένα από τα καλύτερα cyberpunk παιχνίδια ήταν το Shadowrun, που δεν υπάρχει στο video. Απίστευτο RPG, νομίζω το καλύτερο για 16 bit κονσόλες.

Άλλο ένα που αξίζει και δεν υπάρχει στο video είναι το Circuit's Edge της Infocom. Ένας συνδυασμός adventure/rpg. Μου άρεσε πολύ ο κόσμος του.

Οντως το ShadowRun (κυριως στο MegaDrive) ηταν πραγματικο χασιμο. Απιστευτο σεναριο και ελευθερια κινησεων για την εποχη του.

Κριμα που η εκδοση για MegaCD αφενος βγηκε μονο στην Ιαπωνια και αφετερου δεν βελτιωνει αυτη του MegaDrive αλλα ειναι τσιτα στο μπλα-μπλα, ζαριες, tactics κτλ

Για το ShadowRun του 2007 αρνουμαι να αναφερθω περα απο το οτι ηταν η μεγαλυτερη σπαταλη franchise στην ιστορια του video gaming...

Wally είπε:
Για το ShadowRun του 2007 αρνουμαι να αναφερθω περα απο το οτι ηταν η μεγαλυτερη σπαταλη franchise στην ιστορια του video gaming...
Πράγματι. Και μιλώντας για σπατάλες και cyberpunk, είχε κανείς την ατυχία να παίξει το Blade Runner για C64; Πάλι καλά που βγήκε το Blade Runner της Westwood και ξελάσπωσε το franchise.

I have no mouth and I must Scream ένα adventure του οποίου η μεταφορά απο το βιβλίο αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα προς μίμηση και ένα απο τα καλύτερα sci-fi games. Το σενάριο του σε βάζει σε σκέψεις για πολύ προχωρημένα ζητήματα της ανθρωπότητας σε σχέση με την τεχνολογία. Αντίστοιχό του , πιό καινούργιο, είναι ίσως το Moment of Silence αλλά δέν έχει τη μαγεία που διέπει το πρώτο.

Ripper ποιός δέν είχε κολλήσει με τον Christopher Walken, τον detective Vince Magnotta ? ακόμα στη λίστα με τα πιό κολληματικά παιχνίδια, και προσωπικά σίγουρα το καλύτερο FMV.

System Shock 2 ,για εμένα αποτελεί τον ορισμό του cyberpunk.

“ Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine? ”

Φυσικά και το Deus Ex άν και πάντα μου άρεσε το SS2 περισσότερο.

Αρκετά games θυμάμαι και στην Amiga, τώρα μου έρχεται το Hired Guns, το Hard Nova και ίσως λίγο τραβηγμένο, η σειρά των Alien Breed. Aπο adventures το Bloodnet, το Universe και το Beneath a steel sky νομίζω είναι η κορυφή στα 16bits, ενώ απο τις κονσόλες πέραν του Shadowrun ζορίζομαι να θυμηθώ κάποιο άλλο, εκτός απο το G-Police που έπαιξα στο PSX.

By the way, γιατί το ξέχασα, GREAT THREAD !!! :)

Το shadowrun ξεκινησε (και συνεχίζει) σαν cyberpunk pen & paper RPG

Other_Reality: Ναι, αλλά το I have no mouth και το BASS δεν έχουν σχέση με cyberpunk :D

Gryzor είπε:
Other_Reality: Ναι, αλλά το I have no mouth και το BASS δεν έχουν σχέση με cyberpunk :D
Για το "I have no mouth..." συμφωνώ, αλλά αν δεν είναι cyberpunk to Beneath a Steel Sky τότε ποιο είναι; :confused: Είχε ακόμα και virtual reality περιήγηση σε cyberspace.

I stand corrected, αν και προσωπικά δεν θα το κατέτασσα εκεί αλλά στον τομέα της ΕΦ γενικώς.

Απλώς δεν μου φαίνεται ότι ικανοποιεί την ατμόσφαιρα και την οπτική των έργων CP - βασικά, είναι πολύ καλύτερο :D

Οντως σε ατμοσφαιρα το BASS δεν τα καταφερνε τοσο αλλα για κατι τετοιο "πηγαινε". Πολυ καλο παιχνιδι παντως που εμπλουτιζει το ειδος

Όχι, δεν με κατάλαβες, η ατμόσφαιρα του BASS ήταν πολύ καλύτερη από την πλειοψηφία των ταινιών και βιβλίων Cyberpunk! :D Δεν το εννοούσα σε ποιότητα αλλά σε στυλ...

!!

cyberpunk παιχνίδια που έχω παίξει και δεν έχουν ακόμα αναφερθεί είναι τα rise of the dragon, snatcher, policenauts, anachronox, septerra core, HELL, Deus Εx...συμπτωματικά όλα είναι παιχνιδάρες!!

Δεν ξέρω κατά πόσο τα Wasteland και Fallout ανήκουν στην κατηγορία cyberpunk games...σίγουρα είναι Post-apocalyptic θέματα. Μπορούμε να πούμε ότι Cyberpunk είναι υποκατηγορία των Post-apocalyptic??

thamonas είπε:
Δεν ξέρω κατά πόσο τα Wasteland και Fallout ανήκουν στην κατηγορία cyberpunk games...σίγουρα είναι Post-apocalyptic θέματα. Μπορούμε να πούμε ότι Cyberpunk είναι υποκατηγορία των Post-apocalyptic??

Όχι. Το Cyberpunk κοινωνιολογικώς περιγράφει κοινωνίες mega-corp, με κοινωνική αποσύνθεση και πολλά προβλήματα, όμως δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει τίποτα post-apocalyptic. Αν μή τί άλλο, τί τεχνολογία υπάρχει μετά την αποκάλυψη; :D

Gryzor είπε:
Όχι. Το Cyberpunk κοινωνιολογικώς περιγράφει κοινωνίες mega-corp, με κοινωνική αποσύνθεση και πολλά προβλήματα, όμως δεν θυμάμαι να έχω διαβάσει τίποτα post-apocalyptic. Αν μή τί άλλο, τί τεχνολογία υπάρχει μετά την αποκάλυψη; :D
Κατάλαβα...τεχνολογία υπάρχει στα Fallout και οπωσδήποτε κοινωνίες σε αποσύνθεση, αλλά όχι Mega-corp..πολύ μπερδεμα...που θα ήταν σωστό να εντάξουμε τα συγκεκριμένα παιχνίδια πιστεύεις??

Η τεχνολογια των Fallout μια χαρα ταιριαζει σε Post-apocalyptic. Πηραν ο,τι εμεινε, το χρησιμοποιησαν οπως-οπως και αυτοι που ειχαν περισσοτερους πορους καταφεραν και την εξελιξαν

Ποιος είπε ότι δεν ταιριάζει η τεχνολογία σε PA? Αφού *είναι* ΡΑ (αν και το τελευταίο ξεφεύγει λίγο).

@Τhamonas: εύκολο, είναι Sci-fi RPG, του γένους Post-apocalyptic :D

Gryzor είπε:

Προσωπικά πιστέυω το αντίθετο και για τα δύο.

Επειδή όπως είδες και μόνος σου στο BASS είχες λίγο άδικο, ρίξε και μια ματιά στα κάτωθι :

Cyberpunk Review

review I have no mouth and I must scream

το 10 cyberpunk games σύμφωνα με το κατα τα άλλα λιπαρό gamespot

Τώρα όλα αυτά σηκώνουν συζήτηση, αλλά τελοσπάντων ήθελα να σου πώ πώς και αρκετοί άλλοι θεωρούν πως το συγκεκριμένο παιχνίδι κατατάσσεται στην γενικότερη κατηγορία του cyberpunk...

Cyberpunk is about expressing (often dark) ideas about human nature, technology and their respective combination in the near future."

Για το BASS έκανα πίσω γιατί αποφάσισα ότι απλά δεν ταίριαζε στον δικό μου ορισμό της CyberPunk (Gibson FTW etc etc), οπότε... :D

Το IHNMAIMS, όμως, το οποίο τυγχάνει από τα αγαπημένα μου διηγήματα εδώ και καμμιά 25αριά χρόνια, δεν ανήκει σε καμμία περίπτωση στην Cyberpunk. Post-apocalyptic ναι (αν και λείπουν αρκετά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το είδος), αλλά η μόνη σύνδεση που κάνει το ένα review είναι ότι η εταιρία έκανε Cyberpunk παιχνίδια, το δε GS προφανώς δεν ξέρει τί εστί CP ή δεν έχει παίξει το παιχνίδι :D

Aν μή τί άλλο, το Mouth είναι πολύ πιο ανθρωποκεντρικό από το είδος της CP και η τεχνολογία χρησιμοποιείται με πολύ συγκεκριμένο τρόπο (το αφυπνισμένο computer που έχει καταλάβει τον κόσμο) ο οποίος δεν έχει ουδεμία σχέση με cyberpunk... Μα δεν υπάρχει καν χρήση της τεχνολογίας, virtual reality και τα ρέστα, ενώ και το διήγημα είναι πολύ παλιότερο του είδους.

Α, αφού πόσταρα είδα και τον ορισμό που δίνεις (source?), ο οποίος δεν είναι ικανός για να χαρακτηρίσει το είδος, φαίνεται σαν τσιτάτο από ευρύτερο ορισμό. Έτσι όπως είναι καλύπτει όλη την επιστημονική φαντασία των τελευταίων 60 χρόνων η οποία έχει σκοτεινό υπόβαθρο, τουτέστιν τη συντριπτική πλειοψηφία! Αν πούμε ότι και ο P.K.Dick, ο οποίος έγραφε ΜΟΝΙΜΩΣ για σκοτεινές ιδέες για την ανθρώπινη φύση και την αλληλεπίδραση με τεχνολογία (χμμ... κάτι μου θυμίζει αυτό... α, ναι, είναι ορισμός της ΕΦ :D ), ε τότε...

ΥΓ αναφέρω τον Ντικ μόνο και μόνο επειδή είναι ο αγαπημένος μου συγγραφέας και σήμερα μου ήρθαν δύο βιβλία του*...

*το ένα το παρήγγειλα διπλό καταλάθος, ενδιαφέρεται κανείς για το The Man Whose Teeth were All Alike? :D

Έχεις τα δίκια σου, γιατί τώρα καταλαβαίνω καλύτερα τον δικό σου (πιό αυστηρό) ορισμό για το CP. Τελικά θα συμφωνήσω ότι πρόκειται περί post-apocalyptic., γιατί αλλιώς όντως πρέπει να μπούνε πολλά μέσα στην σφάιρα του CP και θα γινότανε αχταρμάς. Βέβαια νομίζω πως πλέον ο όρος έχει ξεφύγει απο τον Gibson και το Neuromancer και έχει "αγκαλιάσει" ας το πούμε έτσι μεγαλύτερο εύρος ιστοριών και αισθητικής, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα (ταμπελοποίηση προς εμπορευματοποίηση κλπ)

Εγώ το κατέταξα εκεί, αρχικά γιατί το έκαναν και άλλοι, και έπειτα γιατί το vibe της ιστορίας αλλά και του game μου έδινε αυτόν τον "αέρα". Ο ορισμός που παρέθεσα είναι και στα links απο το site cyberpunkreview. Και αυτά τα τυπάκια ψαγμένα δείχνουν με το ζήτημα, και το έχουν κάνει και review, εντάξει τώρα το link του lamespot γράψε κόλλιας, άν και η λίστα συνολικά δέν είναι άσχημη, ούτε εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

Τελικά όμως, αυτό που μου γύρισε το κεφάλιι, ήταν η "ελαφριά" αμοιότητα του σεναρίου του IHNMAIMS με το Terminator ! (βλ.Skynet, survival, war against the machines) Με την αρχική μου λογική, θα έπρεπε και το Terminator να θεωρείται Cyberpunk, τελικώς όμως δέν είναι. H μήπως όχι ??? :)

Πίσω
Μπλουζα