Django the Bastard (1969)

Fulci

RetroMaNiaC
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
553
Αντιδράσεις
874
Django the bastard 1969 (Django il bastardo - The Strangers Gundown)

Υπόθεση : Ο Τζάνγκο , αναζητά εκδίκηση από εκείνους που πρόδωσαν το τάγμα που υπηρετούσε στον εμφύλιο και στάθηκε αφορμή να εξολοθρευτούν όλοι οι συμπολεμιστές του..

Σκηνοθεσία : Sergio Garrone
Παίζουν : Anthony Steffen, Paolo Gozlino..
Μουσική : Vasili Kojucharov,Elsio Mancuso

Το 2ο "Τζάνγκο" κατά σειρά που είχα δει στην αξέχαστη δεκαετία των 80s. Μετά το "W Django", ενθουσιασμένος από τον "Τζάνγκο" και τον "Άντονι Στέφεν", έψαχνα να βρω ταινίες γουέστερν με τον ίδιο ηθοποιό. Και μια μέρα έπεσε στα χέρια μου το "Τζάνγκο,το μεγάλο κάθαρμα" με τον Άντονι Στέφεν.
Το νοίκιασα αμέσως.
Η σκηνοθεσία είναι του Sergio Garrone.Δεν ξέρω πολλές ταινίες του συγκεκριμένου σκηνοθέτη.Ένα από τα λίγα είναι το "No room to Die" (1969), ίδια χρονιά, που το θεωρώ λίγο καλύτερο από το "Τζάνγκο,το μεγάλο κάθαρμα"..
Και είναι αλήθεια πως το συγκεκριμένο "Τζάνγκο" είναι μετριότατο.. Και ενώ αρχίζει εντυπωσιακά (όπως και εντυπωσιακά θα τελειώσει) με τον κλασσικά μυστηριώδη ,μαυροφορεμένο Τζάνγκο (Άντονι Στσέφεν), να έχει τον ιδιαίτερο τρόπο να ζητάει εκδίκηση,στη συνέχεια η ταινία θα κάνει μεγάλη κοιλιά.Δεν θα υπάρχει το ανάλογο action που μας προσφέρουν τα spaghetti..
Ο Τζάνγκο ψάχνει κάποια άτομα,που προφανώς κάτι έχει γίνει στο παρελθόν μεταξύ τους. Θα βρει τον Σαμ Χόκινς (Βικτοριάνο Γκαζάρα) και στη συνέχεια τον Χάουαρντ Ρος (Jean Louis). Η εμφάνιση του Τζάνγκο θα τους προκαλέσει όχι μόνο έκπληξη αλλά και αναστάτωση.Και μαζί με αυτούς, και ένας τρίτος,ο πλούσιος της περιοχής, πρώην ταγματάρχης στον εμφύλιο Ροντ Μέρντοκ (Πάολο Γκοζλινό).Αυτός είναι ο εύπορος της περιοχής,που ζει μαζί με τον τρελάρα μικρότερο αδερφό του και τη γυναίκα του..
Ο Τζάνγκο έχει στοχεύσει τον Χόκινς,τον Ρος και τον Μέρντοκ.. Και ήρθε σαν ένας "Χάρος" που εμφανίζεται να πάρει τη "πραμάτεια" του..Και δεν θα διστάσει να στείλει στον άλλον κόσμο όσους τον εμποδίσουν να πετύχει τον στόχο του.

Η ταινία ενώ έχει το "μυστήριο",δεν έχει και ανάλογη δράση,έτσι ώστε σιγά-σιγά,όσο περνάει η ώρα,να ατονεί το ενδιαφέρον μας.Η αποκάλυψη του μυστικού του Τζάνγκου,γίνεται μετά τα μέσα της ταινίας.Η κατάσταση δεν αλλάζει,υπάρχει μια στασιμότητα,δεν υπάρχει εξέλιξη παρά μόνο ένα παιχνίδι κρυφτού,μεταξύ κακών και Τζάνγκο,όπως ήταν και πριν μάθουμε τι είχε γίνει στο παρελθόν.. Αυτό το μονότονο μοτίβο,συνεχίζεται σχεδόν μέχρι το τέλος.
Εκτός από τη παρουσία του Στέφεν, οι υπόλοιποι ηθοποιοί είναι μετριότατοι. Όχι ότι ο Άντονι δίνει ρεσιτάλ.Ίσως φταίει και το σενάριο.Η πλοκή είναι αδύναμη,που καταντάει κουραστική σε κάποια σημεία. Αρκετές σκηνές ανούσιες και περιττές.

Δεν μπορώ να πω ότι είναι από τα χειρότερα γουέστερν.Έχω δει πολύ πιο βαρετά και κουραστικά.Από ένα "Τζάνγκο" όμως και ειδικά με "Άντονι Στέφεν" περίμενα περισσότερα.. Απορώ με τη βαθμολογία του imdb που είναι 6,2 ! Το πολύ 5 θα έδινα εγώ.
Ο Τζάνγκο, είναι ο "άνθρωπος εκδικητής".. Του τυχαίνει κάποιο τραγικό συμβάν,θα τον νιώσουμε,θα τον καταλάβουμε,θα είμαστε μαζί του μέχρι και το τελευταίο λεπτό.. Όχι να τον βλέπουμε να παίζει κρυφτό,ειδικά στο δεύτερο μισό της ταινίας.
Στην ταινία υπάρχει το τίμημα της προδοσίας, το χρήμα που είναι πάνω από τον νόμο,το χρήμα που αγοράζει σχεδόν τα πάντα και φυσικά η εκδίκηση,που είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο.Η μουσική είναι αρκετά γνώριμη για όσους κατέχουν από spaghetti soundtracks.Φυσικά εντός της ταινίας δεν υπάρχει αξιομνημόνευτο κομμάτι.Μόνο λοιπόν η μουσική που υπάρχει στους τίτλους αρχής.

Απογοήτευση γενικά.Για "Τζάνγκο" ταινία..Αυτό ένιωσα τότε στα 80s.. Και για τον τίτλο του "Τζάνγκο ,το μεγάλο κάθαρμα"!..Εντελώς άσχετος.Όχι ότι φταίνε οι δικοί μας.Τι να έκαναν άλλο.Αυτό διάβασαν,αυτό μετέφρασαν. Το ίδιο άστοχος είναι και ο ιταλικός τίτλος.. Το ΄γραψα: μια μικρή απογοήτευση.
Αγόρασα το dvd από μια εφημερίδα πριν 15 χρόνια περίπου,ίσως και λιγότερο..Πάντως δεν το χω δει πάνω συνολικά από τρεις φορές.
Το τρέιλερ

 
Μπλουζα