Eφυγε ο ιασων τριανταφυλλιδης

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας αριαδνη
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

αριαδνη

candy fan
Αντιδράσεις
21.921
Παιδιά στα 61 του νέος άνθρωπος, δεν λέει από τι άλλα σαν βόμβα έπεσε. Παλαιάς κοπής κριτικός, πολύ κριμα, μελετησε εις βάθος τον ελληνικό κινηματογράφο. Υπήρξε και ενεργός αρθρογράφος καθώς και έγκριτος, κριτικός τηλεόρασης

Παιδιά στα 61 του νέος άνθρωπος, δεν λέει από τι άλλα σαν βόμβα έπεσε. Παλαιάς κοπής κριτικός, πολύ κριμα, μελετησε εις βάθος τον ελληνικό κινηματογράφο. Υπήρξε και ενεργός αρθρογράφος καθώς και έγκριτος, κριτικός τηλεόρασης
Όσο διάβασα είχε βαρια μορφής πνευμονία και έφυγε λίγο μετά απο εξέταση απο τον γιατρό του! Αυτό θα πέι κακοτυχία!

Κι εγώ τον είχα για μεγαλύτερο. Ιδιαίτερη προσωπικότητα, δε συμφωνούσα πάντα με αυτά που έλεγε αλλά να του αναγνωρίσω πως είχε το θάρρος της γνώμης του.
Ήταν γνώστης του ελληνικού κινηματογράφου κι αν πετύχαινα ποτέ καμιά από τις κριτικές του τη διάβαζα γιατί ήταν καλογραμμένες και πολλές φορές πνευματώδεις. Έχει γράψει και βιβλία αλλά δε θυμάμαι να έχω διαβάσει τίποτα δικό του.

Στεναχωρήθηκα που το έμαθα. Τον πρωτοάκουσα το 90-91 στον Ωχ FM τον ραδιοσταθμό ένθετο στον τότε Σούπερ FM. Κάθε πρωί στις εννιά τον άκουγα κάνοντας σχέδια για την σχολή και εκεί ανάμεσα στα στενσιλ και στα ραπιντογκράφ είχα ένα μπλοκάκι μικρό μικρούτσικο και σημείωνα τίτλους τραγουδιών και θεατρικές παραστάσεις που ανέφερε ο Ιάσωνας. Είχα σχηματίσει την άποψη ενός πολύ πολύ συντηρητικού ατόμου με ευρυμάθεια που με συγκινούσε, μετέδιδε την ατμόσφαιρα των δεκαετιών του πενήντα και κυρίως του εξήντα, που έτσι και αλλιώς μ ενδιέφεραν σαν δεκαετίες, σαν να ήταν και αυτός εκεί περιφερόμενος με ένα ποτήρι κοκτέιλ στο χέρι, ανάμεσα σε εγχώριους σταρς αλλά και σε κονσέρτα τζαζ σε Ευρώπη και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Μέσα από τις γνώσεις του μορφωθηκα και γω τότε στα δεκαεννιά μου. Γνώρισα την ελληνική τζαζ, λάτρεψα την Τζένη Βάνου, γνώρισα τον Μαμαγκάκη, τον Πλέσσα σαν τζαζίστα, τον Μπέλα Μπαρτοκ, τον Κουρτ Βάιλ . Στα επόμενα χρόνια προσδιόρισε την περσόνα του ως ειδήμονα του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Δεν ήταν μόνο αυτό όμως ο Τριανταφυλλίδης σαν γνώσεις, νομίζω ότι αυτό τράβαγε αυτό πούλαγε. Του οφείλουμε νομίζω και ένα κομμάτι της "ανακάλυψης" του παλιού ελληνικού κινηματογράφου από τις καινούργιες γενιές.
Καλό ταξίδι Ιάσωνα, κρατάω τις καλύτερες αναμνήσεις από τις ακροάσεις μου πίσω στο χρόνο, 35 χρόνια πριν. Για να σε αποχαιρετήσω θα βάλω την Μελινά(ρ)α όπως την έλεγες, σε ένα κομμάτι που τουλάχιστον τότε του είχες αδυναμία. Όπως το είπε η Μελίνα δεν το πε κανένας έλεγες.

Πίσω
Μπλουζα