Escape to Victory (1981)

stayros

Moderator
Διαχειριστές
Joined
16 Νοέ 2011
Μηνύματα
7.716
Αντιδράσεις
1.765
Ταυτοτητα ταινιας





Τιτλος:
"Escape to Victory"


Ελληνικος τιτλος:
"H Μεγαλη Αποδραση των 11"


Ειδος:
Action/Drama/Sport - Δρασης/Δραμα/Αθλητικη


Ετος:
1981


Παραγωγη:
USA/Αμερικανικη


Πρωταγωνιστες:
Sylvester Stallone,Michael Caine,Max Von Sydov,George Mikell,Anton Diffring,Carole Laure


Ποδοσφαιριστες:
Pele,Bobby Moore,John Wark,Osvaldo Ardiles,Kazimierz Deyna,Paul Van Himst


Σκηνοθεσια:
John Huston


Μουσικη:
Bill Conti


Βαθμολογια:
6,6/10

Το Poster της ταινιας

attachment.php








Υποθεση


Μια ομάδα αιχμαλώτων πολέμου, σε κάποιο στρατόπεδο συγκέντρωσης, στα σύνορα με τη Γαλλία, καλείται να αντιμετωπίσει μια Γερμανική ομάδα σε ένα προπαγανδιστικό, υπέρ των Ναζί, ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι αιχμάλωτοι δεν παίζουν το παιχνιδάκι των Γερμανών και δεν τους χαρίζονται...

 


Οι αιχμάλωτοι - ποδοσφαιριστές των συμμάχων, έχουν κανονίσει στο ημίχρονο του αγώνα να δραπετεύσουν από τους υπονόμους (ενώ οι Γερμανοί θα τους περίμεναν να βγουν και να συνεχίσουν, για το δεύτερο ημίχρονο) μέσα από τα αποδυτήρια και με τη βοήθεια της Γαλλικής αντίστασης να φυγαδευτούν στην Ελεύθερη Ευρώπη.






Τα πρώτα 45 λεπτά του αγώνα βρίσκουν την επίλεκτη ομάδα των Ναζί να κάνει πάρτι μέσα στο γήπεδο. Ο τερματοφύλακας της συμμαχικής ομάδας (Σιλβέστερ Σταλλόνε) δεν σταματάει να μαζεύει την μπάλα από τα δίχτυα του. Σε μια μίνι σύσκεψη των ποδοσφαιριστών στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, τελικά αποφασίζουν να μην ακολουθήσουν το σχέδιο διαφυγής και να δραπετεύσουν αλλά να βγουν, και να συνεχίσουν τον αγώνα.






Στο δεύτερο ημίχρονο αναλαμβάνουν δράση μέσα στο γήπεδο, τα αστέρια των συμμάχων αιχμαλώτων που με πρωταγωνιστές τον Luis Fernandez (που τον υποδύεται ο μεγάλος Πελέ), τον Carlos Rey (τον υποδύεται ο Οσβάλντο Αρντίλες) τον John Colby (υποτίθεται ένα εν ενεργεία παίκτη της West Ham πριν τον πόλεμο που τον υποδύεται ο Μαικλ Κέιν) και φυσικά τον τερματοφύλακα Σιλβέστερ Σταλόνε που κάνει ασύλληπτες αποκρούσεις, η συμμαχική ομάδα μασάει σίδερα.



Τα γκολ πέφτουν βροχή και παρά την εχθρική διαιτησία οι ομάδα των συμμάχων αναγκάζει τους Γερμανούς ανώτατους αξιωματικούς να φύγουν εκνευρισμένοι από το γήπεδο και τους Γάλλους θεατές να φωνάζουν ενθουσιασμένοι: Victoire!!



VICTORY (1981) Trailer

 
Mια απλα υποφερτη ταινια και τιποτα παραπανω.Το ψαλιδακι του Πελε ολα τα λεφτα.
 
"Η μεγάλη απόδραση" με happy end!

Προσωπικά την έχω δει άπειρες φορές και ακόμα βλέπεται πολύ ευχάριστα.

Η προσθήκη του Πέλε μου φάνηκε λιγάκι άσχετη σε όλη την ταινία, αλλά το ψαλιδάκι του στο τέλος ήταν όλα τα λεφτά όπως είπαν και παραπάνω!

Η ιδέα είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα: Όντως είχε γίνει μια σειρά αγώνων ανάμεσα στην τότε Δυναμό Κιέβου και τους ναζί για χάρη της προπαγάνδας, στους οποίους οι Ουκρανοί είχαν ξεφτιλίσει τους Γερμανούς. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι απέγιναν οι Ουκρανοί παίκτες μετά τα παιχνίδια. Εκεί δυστυχώς δεν υπήρχε happy end.

Πηγή
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
stratos84 είπε:
"Η μεγάλη απόδραση" με happy end!Προσωπικά την έχω δει άπειρες φορές και ακόμα βλέπεται πολύ ευχάριστα.

Η προσθήκη του Πέλε μου φάνηκε λιγάκι άσχετη σε όλη την ταινία, αλλά το ψαλιδάκι του στο τέλος ήταν όλα τα λεφτά όπως είπαν και παραπάνω!

Η ιδέα είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα: Όντως είχε γίνει μια σειρά αγώνων ανάμεσα στην τότε Δυναμό Κιέβου και τους ναζί για χάρη της προπαγάνδας, στους οποίους οι Ουκρανοί είχαν ξεφτιλίσει τους Γερμανούς. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι απέγιναν οι Ουκρανοί παίκτες μετά τα παιχνίδια. Εκεί δυστυχώς δεν υπήρχε happy end.

Πηγή
Μάλλον δεν διάβασες ολόκληρη την πηγή που παρέθεσες...
 
Συμπαθητική ταινία με ενδιαφέρον καστ ( δεν κόλλαγε βέβαια ο Αμερικανός χαρακτήρας του Σταλόνε, αλλά τέλος πάντων). Νομίζω ότι είναι η καλύτερη με θέμα το ποδόσφαιρο...
 
stratos84 είπε:
Γιατί το λες αυτό?
Σύμφωνα με την πηγή που παρέθεσες, έγινε μόνο ένας αγώνας και όχι σειρά αγώνων. Οι Σοβιετικοί παίκτες δεν ήταν μόνο από την Δυναμό, αλλά και από την τοπική Λοκομοτίβ. Όταν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές νικούν με 5-3 μια... μονάδα πυροβολικού, δεν είναι ακριβώς... ξεφτίλα!!!

Και τέλος, δεν υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι απέγιναν οι Σοβιετικοί παίκτες, αλλά μόνο δύο. Της σοβιετικής προπαγάνδας που καταρρίφθηκε το 1991 και η αληθινή από αυτόπτες μάρτυρες και ιστορικούς...
 
Σχετικά με τον αριθμό των ματς:

Αυτούσιο κομμάτι από την πηγή που παρέθεσα

Matches in June and July 1942

Seven Start matches are documented for June and July 1942: against the Ukrainian teams Rukh and Sport, three Hungarian military teams, a team of the German artillery and the German railway team RSG. FC Start won all the matches, scoring 37 and conceding only 8 goals.

Match against Flakelf on 6 August 1942

On 6 August 1942 FC Start beat Flakelf scoring 5-1. The names of the German players are given in cyrillic letters on the poster: Harer, Danz, Schneider, Biskur, Scharf, Kaplan, Breuer, Arnold, Jannasch, Wunderlich, Hofmann.

Revanche match against Flakelf on 9 August 1942

With an audience of 2000 the teams met again three days later, in the later so-called "Death Match“. The poster informed that Flakelf had a "strengthened“ team but did not reveal any names. But it named 14 Start players, amongst them Lev Gundarev, Georgi Timofeyev und Olexander Tkachenko, Ukrainian policemen under German command.

The score was 5-3 in favour of Start. Only the first time is documented: The Germans opened the score, then Ivan Kuzmenko and Makar Honcharenko two times marked the 3-1 score for half time. After the match a German took a photograph of both teams showing a relaxed atmosphere. Some days later he offered a copy to former Lokomotiv player Volodymyr Balakin.This photograph was never published in Soviet times.

Afterwards the winners drank a glass of self made vodka and met at a party in the evening.

Μάλλον εσύ δεν διάβασες καλά την πηγή και στάθηκες στο τελευταίο ματς.

Νομίζω πως κολλάς σε λέξεις χωρίς λόγο. Ναι, ήταν 2 οι απόψεις δεν έκατσα να τις μετρήσω ούτε να τις παραθέσω. Απλώς ανέφερα στα γρήγορα κάποια γεγονότα στα οποία βασίστηκε η ταινία. Ούτε ιστορικός είμαι, ούτε θέση παίρνω, ούτε ήμουν αυτόπτης μάρτυρας. Όποιος θέλει, το ίντερνετ είναι τεράστιο και μπορεί να κάνει εκτενή έρευνα. Εγώ την ιστορία αυτή την είχα μάθει από ένα ντοκυμανταίρ που είχε παίξει κάποτε η τηλεόραση και όχι από την Wikipedia.

Επίσης όταν διαφωνείς με κάτι για να γίνεται σωστός διάλογος, καλό είναι να παρουσιάζεις την θέση σου ολόκληρη και όχι να πετάς ένα "Μάλλον δεν διάβασες καλά την πηγή" χωρίς καμια εξήγηση.
 
Μα, για τον τελευταίο αγώνα έγινε όλο το θέμα!!! Ούτε οι αγώνες με τις άλλες Ουκρανικές ομάδες, ούτε με τους... σιδηροδρομικούς!!!

Δεν το ανέφερα εγώ αυτό: "Όντως είχε γίνει μια σειρά αγώνων ανάμεσα στην τότε Δυναμό Κιέβου και τους ναζί για χάρη της προπαγάνδας, στους οποίους οι Ουκρανοί είχαν ξεφτιλίσει τους Γερμανούς. Υπάρχουν πολλές απόψεις για το τι απέγιναν οι Ουκρανοί παίκτες μετά τα παιχνίδια. Εκεί δυστυχώς δεν υπήρχε happy end."

 


Δεν ανέφερες απλώς τα γεγονότα, αλλά την Σοβιετική άποψη... Αυτοί που συνελήφθησαν ήταν πράκτορες της NKVD.

Απλώς σχολίασα τα γραφόμενά σου.
 
Δεν έχω καμία θέση πάνω στο θέμα, δεν υποστηρίζω κάποιον, ούτε πάω να περάσω την άποψη του για σωστή...

Το οτι οι Ουκρανοί νίκησαν τους Γερμανούς είναι γεγονός.

Το οτι η ταινία γράφτηκε βασισμένη σε αυτά τα γεγονότα, ισχύει επίσης.

Το Happy End που αναφέρω, έχει σχέση με τη σύγκριση στο τέλος της ταινίας που απέδρασαν και έζησαν αυτοί καλά, σε αντίθεση με την Start που οι παίκτες συνέχισαν να είναι αιχμάλωτοι μετά τον αγώνα.

Αυτα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
20220308_130341.jpg
Ρεπορτάζ της Καθημερινής για τα γυρίσματα της ταινίας
Παρασκευή 8 Αυγούστου 1980
 
Πίσω
Μπλουζα