Full Metal Jacket (1987)

Alucard

RetroMasteR
Joined
15 Αύγ 2006
Μηνύματα
1.312
Αντιδράσεις
476
Full Metal Jacket (1987)

The dead know only one thing: it is better to be alive…

Fmj.jpg








Το 1987 ο Stanley Kubrick σκηνοθέτησε την ταινία η οποία έμελλε να αποτελέσει σταθμό για τις ταινίες οι οποίες πραγματεύονταν τον πόλεμο του Vietnam.

Η ιστορία είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό “The Short Timers” του Gustav Hasford ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Βιετνάμ.

Το σενάριο:

Η ταινία ξεκινά με την εισαγωγή στο στρατόπεδο εκπαίδευσης πεζοναυτών του ήρωα και πρωταγωνιστή της ταινίας Private “Joker”, όπου εκεί θα συναντήσει τον αυστηρό εκπαιδευτή του, Sergeant Hartman.

Heartm.jpg


Οι υπόλοιποι εκπαιδευόμενοι πεζοναύτες της διμοιρίας θα προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα τις υπερβολικές απαιτήσεις τους εκπαιδευτή τους έχοντας όμως ως «εμπόδιο» καθώς και λόγο για την τιμωρία που τους επιβάλλεται συχνά, τον παχουλό και αδύναμο Private “Pyle”.

Py.jpg


Καθώς η εκπαίδευση συνεχίζεται οι γκάφες και οι αδυναμίες του Pyle θα τον καταστήσουν σύντομα μισητό από τους υπόλοιπους.

Ο μοναδικός του σύμμαχος θα είναι ο Private Joker ο οποίος αναλαμβάνει χρέη αρχηγού της διμοιρίας μετά από μια «διαφωνία» με τον εκπαιδευτή η οποία όμως θα αναγνωριστεί από το δεύτερο ως ιδιαίτερα ανδροπρεπής.

Η βοήθεια που παρέχει ο Joker στον Pyle είναι τέτοια ώστε με το πέρας της εκπαίδευσης ο Pyle να καταφέρει να τιμηθεί με τον τίτλο του πεζοναύτη.

Αυτό όμως δε θα γίνει χωρίς συνέπειες.

Το να βρεθεί κάποιος άνθρωπος στα άκρα και στα όρια της σωματικής και ψυχικής αντοχής του συχνά έχει βαρύτατες συνέπειες.

Αυτό ακριβώς προσπάθησε να αποδώσει και ο Kubrick στη σκηνή στην οποία ο Private Pyle σε στιγμή τρέλας και λίγο πριν σταλεί στο μέτωπο, σκοτώνει το βράδυ τον εκπαιδευτή του στις τουαλέτες του θαλάμου και στη συνέχεια αυτοκτονεί.

Full metal jacket Suicide



Κείμενο:

Alucard

Πηγές:

Full Metal Jacket

http://www.imdb.com/title/tt0093058/quotes

http://en.wikipedia.org/wiki/Full_Metal_Jacket

I Am in a world of shit

 

 


Προβολή συνημμένου 56915Προβολή συνημμένου 56916 Προβολή συνημμένου 56917
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Το μονο σημειο που χωλαινει αυτη η ταινια, ειναι το οτι δεν γυριστηκε σε αυθεντικες τοποθεσιες ή εστω καποιες πολυ παραπλησιες. Οι σκηνες της μαχης γυριστηκαν σε ενα εγκαταλελειμενο εργοστασιο στην Αγγλια γυρω απο το οποιο φυτευτηκαν φοινικες. Οσο να ναι αυτο επιδρα αρνητικα στην ολη ψευδαισθηση.

Το πρωτο μερος της ταινιας ειναι αριστουργηματικο και η ερμηνεια του R. Lee Ermey ειναι απιστευτα αληθοφανεις (υπηρξε οντως εκπαιδευτης).
 
Πολύ καλή παρουσίαση Alucard! Η ταινία ειναι εξαιρετική αλλά μου φάνηκε αβάσταχτα καταθλιπτική συν το γεγονός πως κανείς απο τους χαρακτήρες δεν έχει το μεγαλείο του τραγικού ήρωα που συναντάμε πχ. στον Ελαφοκυνηγό ή στο Αποκάλυψη Τώρα ή στο Πλατούν. Ουτε μεταφυσικές αναφορές, ούτε ξεκάθαρος διαχωρισμός καλών και κακών, ουτε επικές σκηνές για αφίσα. Απλά, ο σκληρος ρεαλισμός της καθημερινοτητας του πολέμου. Βλεπεται double bill με το ᾽Σταυροι στο μέτωπο᾽. Αλλος πολεμος παρόμοια συναισθήματα.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Kυνική απεικόνιση του Πολέμου από τον μεγάλο κινηματογραφιστή Κιούμπρικ.
 
"WHAT IS YOUR MAJOR MALFUNCTION" ? :D :D :D

Η ταινία μου άρεσε πολύ, και αν και την έχω δεί τόσες φορές, θα την ξαναδώ. Τhanks για την υπενθύμιση Nemo, και φυσικά thanks και στον φίλτατο Alucard για την παρουσίαση. :)
 
Τι βαζω μεσα στις 5 καλυτερες πολεμικες ταινιες που εχουν γυριστει ποτε.Ειναι και μια απο τις αγαπημενες μου.Μοναδικος στο παιξιμο του ο Vincent D'Onofrio ως προβληματικος ψαρακας φανταρος.Ωραιος και ο συμβολισμος με το κρανος του private Joker.Aπο τη μια η κονκαρδα με το σημα της ειρηνης και απο την αλλη το moto ''Born to Kill''.O Kubrick ηθελε να περασει αυτη την αντιθεση μεσα στην ταινια αρκετα επιρρεασμενος απο το κινεζικο φιλοσοφικο συστημα του Ι Τσινγκ.
 
Και φυσικα απιστευτη η σκηνη με το διαλογο: ......."Me so horny, me love you long time.....Me sucky sucky".....

Φυσικα δε θα εμενε ετσι απλα στη ταινια

 
Εγώ το είχα γράψει το review αυτό;

Damn :)

 
Dominion είπε:
Kυνική απεικόνιση του Πολέμου από τον μεγάλο κινηματογραφιστή Κιούμπρικ.
αυτό που μου έκανε πάντα εντύπωση με την συγκεκριμένη ταινία είναι ότι ενώ ξεκίνησε ως αντιπολεμική, για να δείξει την φρίκη και ματαιότητα του πολέμου κτλ κτλ κτλ, δεν είμαι σίγουρος ότι πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα και όχι το ακριβώς αντίθετο. Θέλω να πω, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ως προς το δεύτερο, π.χ. ατάκες από την ταινία χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη στρατιωτική αργκό για πλάκα. Τα συνθήματα από την εκπαίδευση με τη φωνή του Χάρτμαν έχουν μέχρι και μελοποιηθεί, υπάρχουν σκηνές απο την ταινία σε άπειρες συνθέσεις στο ΥΤ κτλ κτλ κτλ.
 
Και γω ρε παιδιά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί την λένε αντιπολεμική. Ίσα ίσα που μου φάνηκε ως η χαρά του " πωρωμένου Αμερικανού πεζοναύτη ". 'Άλλωστε είναι δύσκολο να κάνει κάποιος σκηνοθέτης, ταινία που θα ενοχλήσει το αμερικανικό κοινό ( χώρια του ότι οι περισσότερες πολεμικές, αναγκαστικά πρέπει να έχουν την στήριξη από τον στρατό, σε υλικό και άνδρες). Αυτό φαίνεται και από τα τελευταία έργα για Ιράκ και Αφγανιστάν, που είναι "ορμάτε και τους φάγαμε ". Τέλος πάντων μεγάλη κουβέντα ξεκινάω...
 
RIO είπε:
Και γω ρε παιδιά ποτέ δεν κατάλαβα γιατί την λένε αντιπολεμική. Ίσα ίσα που μου φάνηκε ως η χαρά του " πωρωμένου Αμερικανού πεζοναύτη ".
Μου ήρθε ξεκάρφωτο: σε ένα επεισόδιο του «Δυο Ξένοι», αμερικανοί πεζοναύτες στο Κόσοβο διασκεδάζουν με τέκνο (!) ρεμίξ των συνθημάτων του Χάρτμαν...


εγώ αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι οι καλύτερες αντιπολεμικές ταινίες δεν είναι αμερικάνικες, ή αν είναι, «θάφτηκαν» ή δεν πλασαρίστηκαν ποτέ στα σοβαρά.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Συμφωνώ gademosaure με μόνη "ένσταση" :D πως το αμερικανικό Dr strangelove (1964), ήταν εξαιρετική αντιπολεμική ταινία.
 
RIO είπε:
Συμφωνώ gademosaure με μόνη "ένσταση" :D πως το αμερικανικό Dr strangelove (1964), ήταν εξαιρετική αντιπολεμική ταινία.
είναι! Αλλά οι περισσότεροι την αντιμετωπίζουν σαν μια ακόμα κωμωδία...
 
Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου ,αλλά βλέποντας την μόλις χθες μετά από πολλά χρόνια μου φάνηκε πολύ light και αμερικάνικη για Κιούμπρικ,αν εξαιρέσουμε το πρώτο μέρος της εκπαίδευσης με τον καταπληκτικό Lee Ermey. Από εκεί που ξεκινάει να δείχνει τον πόλεμο στο Βιετνάμ μου δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το δεύτερο μέρος γυρίστηκε σε κατάσταση χαβαλε,ότι ο Κιούμπρικ δεν ήθελε να ταλαιπωρήσει πολύ τους ηθοποιούς με επαναληπτικά γυρίσματα,ούτε η σκηνοθεσία έχει κάτι το ιδιαίτερο σε σχέση με άλλες του σκηνοθέτη. Λες ρε παιδί μου και στο δεύτερο μέρος ο Κιούμπρικ έπιασε τον βοηθό σκηνοθέτη που είχε και του είπε "δεν γυρνάς εσύ το δεύτερο μέρος γιατί βαρέθηκα;". Πιστεύω είναι απ' τις σχετικά μέτριες στιγμές του (ούτως η άλλως όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες είχαν και μέτριες στιγμές). Πιστεύω το "Καλημέρα Βιετνάμ" αν και κωμική ταινία έπειθε πιο πολύ ότι ήταν στο Βιετνάμ και είναι πιο μεγάλη ταινία για μένα. Ή το Hamburger Hill της ίδιας χρονιάς.
 
Πίσω
Μπλουζα