Galaga

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Metalcandyman
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Metalcandyman

Billy Mitchell εκ Σερρών
Αντιδράσεις
6.054
Οταν το 1978 η namco ειδε την Taito να κανει μεγαλη επυτηχια με το space invaders αποφασισε ενα χρονο αργοτερα να ριξει την δεικη της ζαρια και κυκλοφορησε το galaxian που εκανε και αυτο εξησου μεγαλη επυτηχια.Η εκτοξευση ομως ηρθε δυο χρονια μετα το 1981 με την κυκλοφορια του εκπληκτικου Galaga.To Galaga πηρε ολα τα καλα στοιχεια του Galaxian προστεθηκαν και καποια αλλα και ετσι δημιουργηθηκε αυτο το θρυλικο παιχνιδι η καλητερα ''The mother of all shooters''.

Δικαιως το galaga θεωρητε ενα απο τα κορυφαια παιχνιδια Ολων των εποχων και μαζι με καποια αλλα(π.χ pacman,Donkey kong)εχει μπει και αυτο στο hall of fame της ιστοριας των videogames.Οταν η Midway το εριξε στην αγορα της αμερικης εγειναι χαμος.Ορδες τρελαμενων πιτσιρικαδων σχηματιζαν ουρες δεκαδων μετρων και περιμεναν υπομονετικα την σειρα τους για να πιασουν τον μοχλο και το κουμπι στα χερια τους και να γεινουν ενα με το παιχνιδι ριχνοντας οτι κερμα ειχαν και δεν ειχαν μεσα σαυτο το αδιφαγο τερας που λεγοταν Galaga.Eνα πεινασμενο για κερματα τερας που δεν χρειαζοταν πανω απο ενα,δυο λεπτα για να σε καταβροχθησει και να ψαχνεις στης τσεπες σου το επομενο κερμα για να το ταισεις μεχρι να μη σου μηνει κανενα αλλο.Οπου και να γυρνουσε καποιος το ματι του θα εβλεπε καμπινες Galaga.Στης καφετεριες στα εστιατορια στα βενζιναδικα και οπου αλλου μπορουσε να φανταστει κανεις.Ποιος αλωστε σε καποια ταινια της δεκαετιας του 80 δεν ετυχε να δει σε καποια καφετερια σε μια γωνια το Galaga η ακομα και να ηταν μερος του σεναριου με διαφορους πιτσιρικαδες να ειναι πανω απο αυτο.Το Galaga ηταν σαν την πανουκλα εξαπλωνοταν παντου με ταχυτατους ρυθμους φερνοντας τρελα κερδη στην namco και στην Midway.

Μεσα στο παιχνιδι τωρα αναλαμβανεται τον ρολο ενος διαστημοπλοιου που εχει σκοπο να προστατεψει την γη απο χιλιαδες εξωγηινα εντομα που σας επιτηθονται και εσεις ειστε η τελευταια ασπιδα πριν την καταστροφη του πλανητη(φυσικα δεν εχει ιστορια το galaga οποτε ας πλασει ο καθενας το δεικο του σεναριο).Γενικα οτι κινειται εκτελητε.Σκοπος σας ειναι να εξολοθρευσετε τα παντα σε καθε πιστα του παιχνιδιου.Το galaga εχει 255 πιστες αλλα σε αντιθεση με το pacman που σταματαει εκει το Galaga ρολαρη ξεκιναει απο την πιστα μηδεν αλλα το σκορ του παικτη παραμενει και συνεχιζει.Υπαρχουν 3 ηδη εχθρων οι Hornets που ειναι οι πρωτη ζωνη και το χαρακτηριστικο τους ειναι οτι μοιαζουν σαν τους καμικαζι αυτοκτονιας.Ερχονται μεχρι κατω και πεφτουν πανω στο διαστημοπλοιο και αν χασουμε την συγκεντρωση μας μπορει να πεταχτουν απο κατω η απο τα πλαγια χωρις να της δουμε.Η δευτερη ζωνη αποτελειται απο της Moths.Αυτα τα κοκκινα εντομα μας πυροβολουνε απο αποσταση κυριως αλλα ερχονται και προς τα κατω και κοινουνται σε πολλους και διαφορους σχηματισμους.Στην τριτη ζωνη εχουμε της boss Galaga που και αυτες πετανε σε διαφορους σχηματισμους και ερχονται μεχρι κατω αλλα γενικα ειναι εξυπνοτερα απο τα αλλα.Καθως προχωραμε στο παιχνιδι και μολις βγαζουμε πιστες θα εμφανιζονται bonus stages.Σαυτες της πιστες πετανε τα εξωγηινα εντομα σε διαφορους σχηματισμους και προσπαθουμε να χτυπησουμε ωσα πιο πολλα μπορουμε.Αν π.χ χτυπησουμε 20 θα κερδισουμε 2000 ποντους.Στης στανταρ ρυθμισεις του παιχνιδιου κερδιζουμε ζωη στης 20.000 μετα στης 70.000 και μετα καθε 70.000.Αν καποιος καταφερει να φτασει το 1.000.000 θα παρατηρησει οτι μετα δεν θα μπορει να ξανακερδισει ζωη σταματαει εκει αυτο το bonus.Το Galaga ειναι φανταστικο και η δυσκολια του κυμενεται σε παρα μα παρα πολυ υψηλα επιπεδα.Χρειαζεται τεραστια συγκεντρωση,αντανακλαστικα και ικανοτητα και τεραστια υπομονη γιατι καθως προχωραμε στης πιστες το παιχνιδι γεινεται ακομα πιο δυσκολο και αγριο και σταματαει να ειναι απλα ενα παιχνιδι αλλα αυτοματα γεινεται μια αδυσοπυτη μαχη με την κουραση και πιασμενα χερια απο το συνεχομενο πατημα του κουμπιου ενω σκοτωνουμε κατα χιλιαδες τα εξωγηινα εντομα.Οπως εχω παρατηρηση στην 30 πιστα κορυφωνεται η δυσκολια και μετα απο την 30 σταθερωποιητε.

Το Galaga το γνωρισα λογο ηλικειας 10 χρονια μετα την κυκλοφορια του το 1991 δηλαδη σε ηλικεια 10 χρονων και το παιζω απο τοτε μεχρι και σημερα.Αν υπηρχε μετρητης για το ποσο γουσταρω καθε παιχνιδι αν στο pacman θα εδειχνε 100% στο Galaga θα εδειχνε 99%.Ειχα ξεμηνει στο ενα και μοναδικο μαγαζι με ηλεκτρονικα που υπηρχε στο χωριο μου και δεν μπορουσα να φυγω γιατι αφοσιωμενος στο παιχνιδι δεν πηρα χαμπαρι οτι εξω γεινοταν κατακλυσμος.Μιλαμε για παρα πολυ βροχη αλλα και χαλαζι.Ηταν καλοκαιρι και τετοιες μπορες ηταν συχνες.Σε καποια φαση κορναρει ενα φορτηγο απεξω και το ειπα στον ιδιοκτητη και αρχιζει να βριζει και να λεει τι μερα βρηκαν να φερουν καινουρια ηλεκτρονικα.Μολις το ακουσα εγω αυτο ξεχασα και την βροχη και ολα και περιμενα να δω τι θα φερουν.Σκεπασαν της καμπινες με ναιλον για να μην βραχουν που απ'οτι ειδα ηταν 3 και της εφεραν μεσα.Οι δυο εμοιαζαν του κουτιου και μολις της αναψαν ηταν το street fighter II και το Dragon Ninja.H τριτη ηταν μια σαραβαλιασμενη φθαρμενη σε πολλα σημεια και ηταν και καμενη στην αριστερη της πλευρα.Πριν την αναψουν ομως αγγιξα τον μοχλο και τα κουμπια και παραδοξως με φανηκαν λες και ηταν αχρησιμοποιητα.Μολις την αναψαν και ειδα το Galaga ηταν λες και κολησα εκει λες και ηταν το πιο ομορφο videogame που ειχα δει στη ζωη μου και μολις πηγα να κατσω να παιξω με φωναξε ο ιδιοκτητης οτι πηρε η μανα μου τηλεφωνο και του ειπε οτι δεν βρεχει πολυ και να τσακιστω να παω σπιτι γιατι λειπω ολη μερα.Ετσι λοιπον με την δυστηχια ζωγραφισμενη στο προσωπο μου πηρα τον δρομο για το σπιτι.

Ολη την νυχτα δεν με επερνε ο υπνος απο την εξαψη και την λαχταρα που ειχα για το ποτε θα ξημερωσει να παω να παιξω το παιχνιδι.Οταν ξημερωσε κατα της 9 ημουνα ηδη στα ηλεκτρονικα.Μολις εβαλα το εικοσαρικο και ξεκινησα να παιζω εχασα μεσα σε 5 λεπτα και μπορει να λεω και πολλα.Επαθα πλακα γιατι δεν το περιμενα τοσο δυσκολο.Σε χρονο ρεκορ τα λεφτα που ειχα εγειναν καπνος και αρπαξα το ποδηλατο και πηγα στους παππουδες και στης γιαγιαδες μπας και με δωσουν.Τελικα επεσε ο φορος του εγγονου :D και πηγα τρχοντας ξανα στα ηλεκτρονικα.Φυσικα τα λεφτα που ειχα εγειναν παλι καπνος σε χρονο ρεκορ και με την ουρα στα σκελια πηγα στο σπιτι.Απο εκεινη την μερα κολησα και ολα τα χρονια που ειχε το galaga το μαγαζι εφαγα χιλιαδες ωρες πανω του και για καλη μου τυχη οταν το πηραν απο το μαγαζι γιατι μονο εγω επαιζα ωρες με ενα εικοσαρικο και δεν συνεφαιρε τον ιδιοκτητη το πηγαν στην διπλανη κομωπολη που με τα ποδια πηγαινα που λεει ο λογος επειδη ειναι πολυ κοντα.Ολοι οι φιλοι μου επαιζαν Mortal kombat,street fighter,cabal,shinobi,wonder boy,bubble bobble,pang και ολα τα κλασικα παιχνιδια αλλα εγω εκει κολημενος στην σαραβαλιασμενη καμπινα που μονο εγω επαιζα γιατι ολοι οι αλλοι απαξιωναν το galaga και καλα λογο των γραφικων αλλα η αληθεια ηταν οτι ουτε 3 πιστες δεν εβγαζαν.Τα street fighter,Mortal kombat κτλ δεν με πολυενδιεφεραν και ολα τα αλλα τα τερματιζα με κλειστα ματια δεν ειχα καποιο ενδιαφερον.Το Galaga oμως ωσα χρονια και να το επαιζα ενιωθα την ιδια ενταση την ιδια τρελα την καρδια μου να χτυπαει σαν τρελη και με την κουραση που ειχα μετα απο 5 και 6 συνεχομενες ωρες παιχνιδιου και τα χερια μουσκεμα στον ιδρωτα και να γλυστραει ο μοχλος καθως ειχα φτασει τα 9.000.000 και τα εξωγηινα εντομα γυρνουσαν γυρω γυρω απο το διαστημοπλοιο μου με αυτους τους σχηματισμους που συνεχεια ηταν διαφορετικοι και απροβλεπτοι που ποτε δεν ηταν ιδιοι και ποτε δεν μπορουσες να απομνημονευσεις κατι εκτος απο της bonus πιστες οπου ηταν δυνατων αυτο.Aκομα και σημερα εννω εχουν περασει τοσα χρονια οταν πριν λιγο καιρο μετα απο 10 ωρες εφτασα στην 1245 πιστα και τα 16.000.000 στο galaga ενοιωθα λες και ξαναγυρισα πολλα χρονια πισω και εγεινα εκεινο το δεκαχρονο παιδι που καθοταν στο Galaga και ενοιωθε οτι δεν υπηρχε τιποτα αλλο παρα μονο αυτος και το παιχνιδι.Oλα αυτα τα συναισθηματα δεν γεινεται και ουτε προκειται να τα νοιωσω με οποιοδηποτε συγχρονο videogame παρα μονο με αυτα τα αγαπημενα μου arcades που ποτε δεν προκυται να σταματησω να τα παιζω ωσα χρονια και να περασουν.Γιατι παιχνιδια οπως το Galaga με την απλοτητα τους μας δεινουν να καταλαβουμε οτι η απλη μεθοδος ειναι παντα η καλητερη και το συναισθημα την τρελα και την εξαψη που εχω οταν παιζω Galaga,pacman κτλ δεν το αλαζω με τιποτα και μπορει να περασαν 30+ χρονια απο την κυκλοφορια του και να περασουν αλλα 30 το galaga ομως οπως το pacman το Donkey kong και αλλα πολλα δεν θα ξεχαστουν ποτε κατι που ειναι αδυνατων να γιννει με τα συγχρονα videogames που εχουν ημερομηνια ληξης.

Να και μερικες συμβουλες απο τοσα χρονια που παιζω Galaga.Φυσικα μπορει και να τα ξερετε καποιοι αυτα απλα τα λεω για αυτους που ισως δεν τα ξερουν.

Καταρχην πρεπει απο την πρωτη πιστα αν μπορειτε να κερδισετε το δευτερο διαστημοπλοιο.Αυτο γεινεται με τον εξης τροπο.Καθε δευτερο boss galaga που κατεβαινει κατω μην το σκοτωσετε αφηστε το να πεταξει την ακτινα που σας παγηδευει και αφηστε το να σας παγηδεψει.Θα χασετε μια ζωη αν το κανετε αυτο και θα δειτε το διαστημοπλοιο σας να το κραταει το boss galaga.Δεν θα το σκοτωσετε γιατι θα χαθει αλλα θα περιμενετε να ερθει κατω χαμηλα και τοτε σκοτωστε το και θα δειτε το παγηδευμενο διαστημοπλοιο να κολαει διπλα στο δεικο σας και θα εχετε διπλα πυρα.Αυτο ειναι απο τα πιο σημαντικα σημεια του παιχνιδιου και μεγαλο πλεονεκτημα.

Ποτε δεν θα πηγαινετε στης γωνιες η ακομα και να κλεινεστε εκει.Ειναι ευκολο να σας χτυπησουν εκει αλλα και να πεταγονται σαν καμικαζι αυτοκτονιας χωρις να προλαβετε καν να τα δειτε συνηθως να κινηστε στο κεντρο της οθονης και οταν χρειαζεται μονο να πηγαινετε στης γωνιες και για κλασματα του δευτερολεπτου ποτε για περισσοτερο.

Αν ειναι δυνατων και μπορειτε για να κερδισετε περισοτερους ποντους στο τελος της καθε πιστας να αφηνετε ενα boss galaga μαζι με δυο moths και να τα σκοτωσετε καθως πετανε αυτο θα σας αποφερει 1600 ποντους.Αν ειναι το boss galaga με ενα moth δηνει 800 ποντους και αν μηνει μονο το boss galaga δηνει 400 ποντους.

Να μαθετε αν μπορεσετε τους σχηματισμους στης bonus πιστες και ειναι πολυ σημαντικο αυτο γιατι θα σας βοθησει να περνετε πολλους ποντους και να κερδιζετε εξτρα ζωες που ειναι απαραιτητες για την πορεια σας μεσα στο παιχνιδι.

Και φυσικα ατελειωτες ωρες προπονησης,προπονησης,προπονησης,προπονησης.

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Απίστευτο παιχνίδι, και φυσικά στα παντοτινά τοπ. Νομίζω και στην ταινία WAR GAMES υπάρχει σκηνή με Galaga coin op.

Έλεγα κι εγώ ο Βασίλης δεν θα το ξεκινούσε το θέμα ?!! ;) :D

Καλο review απο ενα αγαπημενο παιχνιδι που (προς το παρον) δεν υπαρχει στο atari vcs και ειναι αισθητη η απουσια του. Κανε ενα κοπο και προσθεσε μερικες φωτο γιατι οσοι διαβαζουν το review μπορει να μην γνωριζουν πως ειναι καν το παιχνιδι (ειδικα οι γενιες των psx και μετα). Επισης φροντιζε να κανεις μια αναφορα στα τεχνικα χαρακτηριστικα του παιχνιδιου οπως τα γραφικα τα εφε και τον ηχο, αποκρισεις κλπ. Ενα review δεν ειναι μονο ποσες ωρες εχουμε ξοδεψει και τι εχουμε καταφερει να πετυχουμε επανω σε ενα παιχνιδι. Και οπωσδηποτε περνα τα κειμενα σου απο ενα spellchecker πριν τα αναρτησεις.

Καλη προσπαθεια και keep em coming.

Καταρχην δεν ειναι review ειναι απλα μια αναδρομη στο galaga και ηθελα να δειξω την αγαπη την τρελα και την αρωστια που ειχαμε πιτσιρικαδες ολοι ωσοι γουσταρουμε ολα αυτα τα υπεροχα παιχνιδια και πως ολα αυτα δεν σβηνουν ωσα χρονια και να περασουν και ωσο για τα ρεκορ κτλ που αναφερω ωσοι με ξερουν καταλαβαινουν γιατι το κανω επειδη γνωριζουν την τρελα μου με τα highscores.Αν ηταν review και θα ανελυα ολα ωσα ειπες και βιντεο θα εβαζα οπως εχω κανει σε ολα τα παιχνιδια που εχω γραψει review.Καταδευτερον δεν νομιζω να υπαρχουν μελη στο forum που ειναι της γενιας του psx ωστε να μην ξερουν τι ειναι το galaga.Ωσο για το spellchecker δεν ξερω να το χρεισιμοποιω και δεν θα κατσω να ελεγξω καθε λεξη.Δεν ειμαι τερας γραμματικης ενα λυκειο εχω βγαλει μονο και αυτο τεχνικο για πολλους και διαφορους λογους και κυριως γιατι δουλευω απο 13 χρονων.Τελως παντων,δεκτες η παρατηρησης.

metalcandyman είπε:
Καταρχην δεν ειναι review ειναι απλα μια αναδρομη στο galaga και ηθελα να δειξω την αγαπη την τρελα και την αρωστια που ειχαμε πιτσιρικαδες ολοι ωσοι γουσταρουμε ολα αυτα τα υπεροχα παιχνιδια και πως ολα αυτα δεν σβηνουν ωσα χρονια και να περασουν..
Oτι και να ειναι, μια εικονιτσα απο το παιχνιδι δεν θα χαλαγε κανεναν. Iσα ισα θα εδινε και ενα αλλο χρωμα στο thread σου. Φανταζεσαι ενα περιοδικο σαν το Pixel διχως εικονες μεσα? :)

Παιδια νομιζω οτι η συζητηση ξεφευγει απο το θεμα. Ας διατηρησουμε το ησυχο κλιμα.

πολύ ωραίο review, αναδρομή ή όπως αλλιώς το θέλεις!!!

Βασίλη respect. Φίλλιπα sorry mate, αλλά από τα "επαγγελματικά" review με άψογη γραμματική και "ξερή" γλώσσα, προτιμώ το Σερραίο με όλα τα υπέροχα λάθη στη γραμματική και το απίστευτο πάθος και αγάπη προς τα arcades. :)

Πίσω
Μπλουζα