Games με ονοματεπώνυμο

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.872
Επεφταν που λετε στην αντιληψη μου τιτλοι παιχνιδιων, ειτε απο διαφημισεις ειτε απο reviews περιοδικων τα οποια μου εκαναν εντυπωση για ενα λογο: ειχαν στον τιτλο το ονομα καποιου δημιουργου τους! Η εντυπωση μου ηταν για καποιο λογο αρνητικη. Γιατι δηλαδη ενα παιχνιδι οπως το Civilization πρεπει να λεγεται Sid Myers' Civilization σαν να λεει "Ομηρου Ιλιάδα"? Ποιος ειναι ο κυριος Σιντ; Γιατι υποτιθεται πρεπει να τον ξερουμε, και τι ειδους 'εγγύηση' είναι το ονομα του σε εναν τίτλο; Oλο αυτο μου φαινοταν ψωνίστικο και βλαχοαμερικανιά ;)

Τα περισσότερα παιχνίδια με τέτοιους τίτλους ήταν επι το πλείστον αγωνιστικά ή αθλητικά, και εννοειται οτι τα ονόματα δεν μου ελεγαν τιποτα γιατι δεν ειχα καμια σχεση με το θεμα. Παμε λοιπον

• Colin McRae Rally
  • Ivan Stewart's Off-Road Racing
  • Lee Trevino's Fighting Golf
  • Greg Norman's Golf Power
  • Dino Dini's Soccer
  • Bill Laimbeer's Combat Basketball
  • Magic Johnson's Basketball

Προφανως καποια απο τα παραπανω ονοματα δεν ειναι των designers αλλα καποιων αστερων του αθλητισμου που μαλλον δανεισαν το ονομα τους (και καποια απο τη δοξα του) ως franchise για την επιτυχια του παιχνιδιου. Φανταζομαι ομως οτι θα υπηρχε και καποια πιο ουσιωδης σχεση, ισως πχ ο Ivan Stewart να βοηθησε στο σχεδιασμο του ομωνυμου παιχνιδιου με κάποιες ιδέες ή και καποιο consulting

Ενα αλλο που θα κατετασσα στην κατηγορία είναι το "Frederik Pohl's Gateway". Adventure βασισμενο στο βιβλιο Gateway του Frederick Pohl, ο οποιος και συνεγραψε και τον προλογο του manual.

Σε πιο προσφατα παιχνιδια, δημιουργοι που επιθυμουν να κατακτησουν, ισως αλαζονικα, την αθανασια του ονοματος τους στους τιτλους ειναι οι Tom Clancy και American McGee. Και λεω "αλαζονικα" γιατι αν ειναι ετσι, θα επρεπε να μιλαμε για "Ron Gilbert's Monkey Island" κλπ κλπ

Θυμαστε και αλλους τετοιους τιτλους; Ξερει κανενας τι παιζει πισω απο αυτα τα ονοματα και αν εχουν αμεση σχεση με τα παιχνιδια;

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Είναι μία διαχρονική συνήθεια στην ονομασία των τίτλων. Ορισμένες φορές πράγματι κρύβει απο πίσω κακό σχεδιασμό και μία επιθυμία αρπαχτής βάσει του ονόματος. Άλλες φορές όμως πρόκειται για αξιόλογες προσπάθειες, οι οποίες απλώς δανείστηκαν ή πλήρωσαν τον διάσημο αστέρα-παραγωγό έτσι ώστε ο τίτλος να γίνει πιο αναγνωρίσιμος. Π.χ. το Collin Mcrae Dirt 2 που ανέφερες.

Rakeesh είπε:
Επεφταν που λετε στην αντιληψη μου τιτλοι παιχνιδιων, ειτε απο διαφημισεις ειτε απο reviews περιοδικων τα οποια μου εκαναν εντυπωση για ενα λογο: ειχαν στον τιτλο το ονομα καποιου δημιουργου τους! Η εντυπωση μου ηταν για καποιο λογο αρνητικη. Γιατι δηλαδη ενα παιχνιδι οπως το Civilization πρεπει να λεγεται Sid Myers' Civilization σαν να λεει "Ομηρου Ιλιάδα"? Ποιος ειναι ο κυριος Σιντ; Γιατι υποτιθεται πρεπει να τον ξερουμε, και τι ειδους 'εγγύηση' είναι το ονομα του σε εναν τίτλο; Oλο αυτο μου φαινοταν ψωνίστικο και βλαχοαμερικανιά ;)
Τα περισσότερα παιχνίδια με τέτοιους τίτλους ήταν επι το πλείστον αγωνιστικά ή αθλητικά, και εννοειται οτι τα ονόματα δεν μου ελεγαν τιποτα γιατι δεν ειχα καμια σχεση με το θεμα. Παμε λοιπον

• Colin McRae Rally
  • Ivan Stewart's Off-Road Racing
  • Lee Trevino's Fighting Golf
  • Greg Norman's Golf Power
  • Dino Dini's Soccer
  • Bill Laimbeer's Combat Basketball
  • Magic Johnson's Basketball

Προφανως καποια απο τα παραπανω ονοματα δεν ειναι των designers αλλα καποιων αστερων του αθλητισμου που μαλλον δανεισαν το ονομα τους (και καποια απο τη δοξα του) ως franchise για την επιτυχια του παιχνιδιου. Φανταζομαι ομως οτι θα υπηρχε και καποια πιο ουσιωδης σχεση, ισως πχ ο Ivan Stewart να βοηθησε στο σχεδιασμο του ομωνυμου παιχνιδιου με κάποιες ιδέες ή και καποιο consulting

Ενα αλλο που θα κατετασσα στην κατηγορία είναι το "Frederik Pohl's Gateway". Adventure βασισμενο στο βιβλιο Gateway του Frederick Pohl, ο οποιος και συνεγραψε και τον προλογο του manual.

Σε πιο προσφατα παιχνιδια, δημιουργοι που επιθυμουν να κατακτησουν, ισως αλαζονικα, την αθανασια του ονοματος τους στους τιτλους ειναι οι Tom Clancy και American McGee. Και λεω "αλαζονικα" γιατι αν ειναι ετσι, θα επρεπε να μιλαμε για "Ron Gilbert's Monkey Island" κλπ κλπ

Θυμαστε και αλλους τετοιους τιτλους; Ξερει κανενας τι παιζει πισω απο αυτα τα ονοματα και αν εχουν αμεση σχεση με τα παιχνιδια;
Σε μερικά σημεία του post σου, απαντάς ο ίδιος. :)

Οντως, πολλές φορές αναφέρεται στον τίτλο το όνομα κάποιου διάσημου που "προμοτάρει" το παιχνίδι -με το αζημίωτο ασφαλώς- , ο οποίος δεν είναι ο προγραμματιστής (π.χ. John Madden's Football) και ο οποίος ορισμένες φορές έχει συμβάλλει στο να δοθεί ένας μεγαλύτερος ρεαλισμός σε κάποιους τομείς, ή έχει προσφέρει επιπλέον πληροφορίες λόγω εμπειρίας, κλπ.

Τέτοιους τίτλους έχουμε δεί πάαααααρα πολλούς, απο τα Frank Bruno's Boxing, Nigel Mansell's GP, Barry McGuigan's Boxing, Daley Thompson's Decathlon και Steve Davies Snooker που ξετινάζαμε μικροί, μέχρι σχετικά λιγότερο γνωστούς τίτλους, όπως το Timothy Leary's Mind Mirror. (για να μην πάμε τώρα σε τίποτα 16-bit με Panza Kick Boxing, Jimmy White's Whirlwind Snooker, και δεν τελειώσουμε ποτέ...)

Είναι πιστεύω ανώφελο να προσπαθήσουμε να απαριθμήσουμε τόσα και τόσα παιχνίδια.

Προσωπικά πάντως δεν το θεωρώ "αλαζονεία" ούτε "βλαχοαμερικανιά" να συνδέονται (έστω και πιό άμεσα) τα ονόματα ορισμένων designers (αμερικανών ή μη) με έναν τίτλο.

Ο Sid Meier, μετά απο αρκετούς επιτυχημένους τίτλους στο ενεργητικό του, θεώρησε ότι μπορούσε να συνοδεύει έναν τίτλο παιχνιδιού με το όνομά του ως μία άλφα "εγγύηση" (ώστε να έχουν και μία "ώθηση" οι πωλήσεις :D - άρα δεν είναι κατ' ανάγκη αλαζονεία).

Tώρα για το αν και κατά πόσο αποτελεί όντως "εγγύηση" ή όχι το όνομα ενός δημιουργού, εξαρτάται (μεταξύ άλλων) απο το πόσο "σταθερός" είναι στο να παράγει "επιτυχημένα" (κατά την κρίση της πλειοψηφίας των gamers) παιχνίδια. (και ναί, στην συγκεκριμένη περίπτωση, πιστεύω ότι τον Sid πρέπει να τον ξέρει ο gamer που σέβεται τον εαυτό του :) )

Μάλιστα, θεωρώ πως όσο πιό εμφανές είναι το όνομα (ή τα ονόματα) των κεντρικών δημιουργών/designers, τόσο το καλύτερο !! (βέβαια στις μέρες μας αυτό δύσκολα βρίσκει εφαρμογή στα μηδενικής πρωτοτυπίας mainstream εμπορικά παιχνίδια που κατακλύζουν την αγορά -π.χ. FPS- που επιπλέον έχουν και πολυπληθή teams προγραμματιστών).

Προσωπικά λοιπόν δεν μου κακοφαινόταν όταν ένας δημιουργός συνόδευε το δημιούργημά του με το όνομά του, διότι έτσι κι αλλιώς ανέκαθεν έψαχνα να δω ποιός "κρύβεται" πίσω απο κάποιο παιχνίδι που μου άρεσε.

Π.χ. κοιτώντας ένα παιχνίδι με το όνομα "Parallax" ή "Wizball" στο commodore club της περιοχής, δεν σταμάταγα στην Ocean (όσο και αν ορισμένα περιοδικά της εποχής έγραφαν "μπράβο στην Ocean" - αν και στην ουσία αυτό που αναλάμβανε ήταν το distribution), αλλά παρατηρούσα ότι πίσω απο αυτά υπήρχε μία ομάδα ονόματι Sensible Software.

Oταν λοιπόν η ομάδα αυτή πάτησε στις επιτυχίες της, και άρχισε να βαφτίζει κάποιους τίτλους "Sensible Soccer" ή "Sensible Golf", είχε κατά τη γνώμη μου κάθε δικαίωμα να το κάνει. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είχαν πάρει τα μυαλά τους αέρα !!

Δεν είναι χρήσιμο να ξέρουμε κοιτάζοντας το ταχύτατο Lotus, ότι η πολύ γρήγορη ρουτίνα κίνησης είναι βελτίωση απο το παλιό καλό Trailblazer ? Για ποιό λόγο να μην πρόβαλλαν τα ονόματά τους οι Southern & Morris - αν το ήθελαν ?

Είναι τόσο άσχημο που το Frontier συνοδεύεται απο τις λέξεις "David Braben presents", στο κουτί; Δεν έχει δικαίωμα στο κουτί του X-Wing να αναγράφεται "by Lawrence Holland", όταν ο άνθρωπος έχει δουλέψει σε Secret Weapons of the Luftwaffe, Τheir Finest Hour, Battlehawks 1942, κλπ ? Να συνεχίσω να δίνω ονόματα όπως Bob Dinnerman, Glyn Williams, κλπ ? Τον Geoff Crammond ίσως; Toν Mike Singleton ? Toν Archer MacLean ? Aραγε πρέπει να ξινίσουμε τα μούτρα μας αν π.χ. το Powermonger λεγόταν "Peter Molyneux's Powermonger" ? Mήπως τον Richard "Lord British" Garriott πρέπει να τον βλέπουμε με μισό μάτι για την... "έπαρση" που τον διακρίνει;

Δεν συνεχίζω, το πιάσατε το υποννοούμενο νομίζω. :)

Κλείνω, αναφέροντας ένα πραγματικό περιστατικό (ρετρο-ανάμνηση) :

Kατηφορίζω τη Στουρνάρη. Mπαίνοντας στο "Σύμπαν" για να τσεκάρω τυχόν καινούρια games, πέφτει το μάτι μου πάνω σε ένα αρκετά εντυπωσιακό κουτί με την εικόνα ενός F-14, ονόματι US Navy Fighters. Ως λάτρης των flight-sims, λέω μέσα μου "ώπα, εδώ είμαστε". Πιάνω το κουτί, το γυρίζω στην πίσω μεριά και αρχίζω να κοιτάζω τις φωτογραφίες - οι οποίες ήταν εντυπωσιακότατες.

Ομως ως γνωστόν το βασικό συστατικό που κάνει ένα sim εξαιρετικό, είναι κατά κύριο λόγο ο χειρισμός, αλλά πως να δείς "τι παίζεται" χωρίς να έχεις βρει demo, ή έστω έχοντας διαβάσει κάποια παρουσίαση ? "Καλά, το αφήνω προς το παρόν και θα επανέλθω όταν διαβάσω κανα review" σκέφτομαι, και ετοιμάζομαι να ακουμπήσω το κουτί στο ράφι.

Ξαφνικά όμως, τα μάτια μου φεύγουν απο τις εικόνες, και πέφτουν στην περιγραφή: Το παιχνίδι το έχουν δουλέψει οι δημιουργοί του Chuck Yeager's Air Combat (βλέπε Brent Iverson) - ένα παλιότερο και ιδιαίτερα αγαπημένο flight sim με πραγματικά φανταστικό χειρισμό !!

Αποφασίζω να ρισκάρω, και να προχωρήσω σε αγορά. Μετά απο μία γρήγορη δοκιμή, το παιχνίδι όντως παίζει φανταστικά !! Ενα μήνα αργότερα, το PC Master δίνει ιδιαίτερα υψηλή βαθμολογία στο συγκεκριμένο sim. :)

Ολα τα παραπάνω βέβαια δεν σημαίνουν ότι οι δημιουργοί επιτυχημένων παιχνιδιών δεν έχουν και αυτό που ονομάζουμε "κακές στιγμές". Σίγουρα δεν βλάπτει όμως να βλέπουμε (όσο γίνεται) και κανένα ονοματάκι να "παρελαύνει" (ακόμα και δίπλα σε τίτλους παιχνιδιών), διότι έτσι ξέρουμε καλύτερα με τι έχουμε να κάνουμε - πάντα κατά την προσωπική μου άποψη.

Ας μην το βλέπουμε δηλαδή απαραίτητα σαν "αλαζονεία", αλλά σαν πληροφορία.

Epic post!!!!

Θυμάμαι και σε κάποια παιχνίδια της Infogrames να αναφέρεται το όνομα του Bruno Bonnell...

Billy, νομιζω οτι στην εμπεριστατωμένη ανάρτησή σου αναφερεσαι και σε πιο 'σεμνά' περιστατικά. Ουδόλως με ενοχλεί να βλέπω ένα "by Τάδε" στο εξώφυλλο ή στον υπότιτλο ενός παιχνιδιού.

Να πω κι εγω μια αναμνηση: το Indiana Jones and the Fate of Atlantis το εκθειαζαν, και δικαίως, τα reviews που ειχα διαβασει. Οταν αποφασισα να το παρω, ειδα στο εξώφυλλο ένα πολύ φυσικό και αναμενόμενο "A graphic adventure by Hal Barwood". Φυσικα και δεν ηξερα ποιος ειναι ο Hal Barwood αλλα αμεσως σκέφτηκα "Πρέπει να είναι πολύ μάγκας ο τύπος για να κάνει τέτοια παιχνιδάρα".

Θα με ενοχλούσε όμως εαν (ακραίο παράδειγμα για να γελοιοποιήσω το θέμα ;) ) ο τίτλος ήταν Hal Barwood's Fate of Atlantis - featuring Indiana Jones ή Hal Barwood presents: Indiana Jones and the Fate of Atlantis. :D

Δεν ξερω αν ο Barwood ηταν τοσο φιρμα οσο ο πχ. Dino Dini ή ο American McGee για να δικαιουται να βαλει το ονομα του σε ενα τιτλο, αλλα απο τη δικη μου οπτικη γωνια, και οι τρεις ειναι εξισου 'αγνωστοι'.

Γενικως καταλαβαίνω τί λες και δεν καταδικάζω καποιο δημιουργο που ισως εχει δικο του στυλ σε ο,τι και να κανει, οποτε το ονομα του ειναι κατι σαν υπογραφή. Παράδειγμα τα παιχνίδια του Benoit Sokal. Ασχετως αν δεν μου αρεσει, το ονομα του προδίδει το στυλ και την αισθητικη του παιχνιδιού, οπως οτι εμενα πχ δεν θα μου αρεσει :P σε καποιον που ειναι fan του, ομοιως.

Αισθητικά ομως με ενοχλει γενικα σε όλα τα media να βλεπω καποιο σχεδον ασχετο ονομα στον τιτλο, οπως και οι τιτλοι που ξεκινανε με 'Τάδε presents...'. Αισθητικά και διαισθητικά μου κάνει κάτι μεταξύ

*αρπαχτής

*δημιουργου που πλεον επαναπαύεται στις δάφνες του

*φίρμας που νοικιάζει το όνομα του και παιρνει ποσοστα χωρις να κανει τιποτα

*ετεροφωτου προιοντος (δανειζεται τη δοξα καποιου αλλου)

Σαν να λεμε "ας κοτσάρουμε τη φάτσα του Μίκυ στην ετικετα για να τσιμπήσουν τα παιδάκια"

Θυμαμαι για παραδειγμα ποσο τα ειχα παρει οταν εβλεπα μικρός τις "Απίθανες Ιστορίες του Στήβεν Σπίλμπεργκ" και περιμενα οτι καθε επεισοδιο θα ηταν επικο αριστουργημα στυλ E.T. :cry: Το '...του Στηβεν Σπιλγκεργκ' κολλάει στο οτι η παραγωγή ήταν της Amblin :xm: Ο ίδιος είχε σκηνοθετήσει μονο δυο επεισοδια σε ολη τη σειρα. Το μαρκετινγκ ομως έτσι έθαβε τα άλλα ονόματα (Ντάντε, Σκορσέζε, Ζεμέκις) που είχαν σκηνοθετήσει τη σειρά.

Παρομοίως νόμιζα οτι η σειρά "Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ παρουσιάζει" ειχε ιστοριες που εγραψε ή σκηνοθέτησε ο Χίτσκοκ (ο ίδιος ηταν απλα παρουσιαστής και είχε σκηνοθετήσει μία ή δύο απο αυτές). Περίπου σαν να λέμε οτι η "Ανατομία ενός Εγκλήματος" θα μπορούσε να ονομαστεί "Ο Γρηγόρης Βαλτινός παρουσιάζει". :D

Rakeesh, ωραία η ανάμνηση με το Indiana Jones !! :D

Aντιλαμβάνομαι και εγώ τι εννοείς, αν και προσωπικά τείνω να μην τα ξεχωρίζω σε "ήπιες" και μη, περιπτώσεις. :)

Π.χ. δεν θα με ενοχλούσε καθόλου να έβλεπα σε κουτί τον "βαρύγδουπο" τίτλο "Ian Bird presents - Millennia: Altered Destinies", αντί για σκέτο "Millennia: Altered Destinies".

Ισα-ίσα μάλιστα που θα ήταν και πιό βολικό ως πληροφορία, απο το να ψάχνω τα "small print" στην πίσω μεριά του κουτιού για να ανακαλύψω ότι ο δημιουργός του ήταν ο άνθρωπος που επιμελήθηκε παιχνίδια που έχω παίξει φανατικά, όπως το Millenium 2.2 και το Deuteros. (το παραπάνω βασίζεται και πάλι σε retro-περιστατικό :D )

Απ' ότι φαίνεται πάντως, το όλο θέμα των ονομάτων σε τίτλους αποτελεί τελικά προσωπική προτίμηση/άποψη του καθενός. :)

Εμενα παντως δεν με ενόχλησε καθόλου το Samantha Fox Strip Poker. :diablotin:

Nα προσθέσω στην λίστα τα εξής:

- την σειρά Tony Hawk που για τόσα χρόνια άρμεγε η Activision από το 1999 μέχρι το 2010 - την σειρά Tiger Woods PGA Tour της EA Sports που συνεχίζει ακάθεκτα μέχρι και σήμερα αν και προσωπικά προτίμω το golf στο Wii Sports που είναι και τσάμπα μαζί με το Wii

- το Mike Tyson's Punch-Out!! της Nintendo που στην ουσία είναι το Punch Out που όλοι ξέρουμε κι αγαπάμε όπου απλά κοτζάρανε το όνομα του Mike Tyson στην Gold Version του παιχνιδιού για να πουλήσει περισσότερο

Θ' ανέφερα κι άλλα πολλά (όπως το Jackie Chan's Action Kung Fu) αλλά είπα να το περιορίσω στα αθλητικά παιχνίδια για την ώρα.

Άσχετο, αλλά μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις μου ήταν το Michael Jackson - The Experience (να χαρώ εγώ εμπειρία!). Οκ, δεν περίμενα να ήταν κάτι το συνταρακτικό στον χώρο των rhythm games όπως διαφημιζόταν αλλά τουλάχιστον κάτι αξιοπρεπές. Αλλά αντί αυτού μας πετάξαν στην μούρη προχειράτζες της στιγμής. Χαρακτηριστικά, η DS version ήταν μια πανάθλια, κακοφτιαγμένη απομίμιση του Elite Beat Agends. Aν είναι ν' αντιγράψετε κάτι, τουλάχιστον αντιγράψτε το σωστά! Κι όχι τίποτε άλλο αλλά ως φανατικός οπαδός του Elite Beat Agends ήθελα πολύ να δω έναν καλοφτιαγμένο κλώνο του με τον αγαπημένο μου τραγουδιστή (σημειωτέον, στο Elite Beat Agends υπάρχει το ΑΒC των Jackson Five).

Χμμμ....Games με ονοματεπώνυμα....

Έχουμε και λeμε:

Jimmy White's Snooker (1991)

Cliver Barkers - NightBreed (1990)

Cliver Barkers- Undying (2001)

Bruce lee lives (The game-1989)

Θα θυμηθώ και αλλα και θα επανέλθω...

Στα 80'ς , 90'ς υπήρχαν πάρα πολλά, αθλητικά παιχνιδία, που είχαν σαν "κράχτη" το όνομα μεγάλου αθλητη (Πχ, Ντάλει Τόμσον, Γκάρι Λίνεκερ, Πολ Γκασκόιν (Το έλεγαν Γκάζα από το παρατσούκλι του). Τα περισσότερα δυστυχώς ήταν "αρπαχτές". Όταν όμως στον τίτλο υπάρχει το όνομα του δημιουργού, συνήθως αυτό αποτελεί απόδειξη της καλής ποιότητάς του (Σιντ Μάγιερς, Τομ Κλάνσυ κτλ).

Ωραίο θέμα. Είναι πολλά τα παιχνίδια.

Mary Shelley's Frankenstein, Barkley Shut Up and Jam (χωρίς όνομα αλλά καταλαβαίνουμε ότι είναι ο Sir Charles), Michael Jordan's Chaos in the Windy City, Michael Andretti's Indy Car Challenge, Andre Agassi Tennis, Bram Stoker's Dracula, George Foreman's KO Boxing, Wayne Gretzky's 3D Hockey.

Για να μην ανοιγω αλλου θεμα...

Νομιζω οτι οσοι ασχολουνται με PC racers εχουν πολυ ψηλα το Colin McRae Rally 2.

Εκανα μια ψακτικη να δω αν παιζει σε Windows 7 64.

Λοιπον, εγκατεστησα το παιχνιδι και μετα το patch-αρα με αυτο

Το παιχνιδι ξεκιναει και εχει τις πολλες βελτιωσεις του patch.

Εντυπωση μου εκαναν οι επιλογες γραφικων του παιχνιδιου. Δεν θυμομουν οτι ειχε τοσες. Αn τα βαλετε ολα (εκτος του Cubic) τσιτα τοτε θα απολαυσετε ενα ομορφο ραλακι στα 60 καρε που δεν εχει γερασει. Αν ενεργοποιησετε και το Cubic για καποιο λογο το παιχνιδι αυτοπεριοριζεται στα 30 καρε (???)

Απο χειρηστηρια ειδε τα παντα.

Ξεκλειδωσα Γαλλια και παιζω τα πρωτα μαγικα stages...

Πίσω
Μπλουζα