James Bond: Οι σκηνοθέτες

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
515
Εν αναμονή της 23ης ταινίας με τον James Bond ας δούμε λίγα πράγματα για τους σκηνοθέτες των προηγουμένων 22, τους ανθρώπους που σε σημαντικό βαθμό διαμόρφωσαν την εικόνα του ήρωα:

 


1. Όνομα
: Terence Young

Εθνικότητα: Βρετανός

Γέννηση-Θάνατος: 1915-1994

Ταινίες James Bond: α. Dr No (1962)

β. From Russia with love (1963)

γ. Thunderball (1965)

James Bond: α-γ ο Sean Connery

Άλλες ταινίες: Cold Sweet (1970, Ταινία εκδίκησης με τον Charles Bronson), Soleil rouge (1971, «πολυεθνικό» γουέστερν), The Jigsaw man (1984, κατασκοπική με τον Michael Caine).

Σχόλια: Έχοντας σκηνοθετήσει τις 3 από τις 4 πρώτες ταινίες έχει επηρεάσει καίρια την «κλασσική» εικόνα των ταινιών του James Bond. Όμως οι υπόλοιπες ταινίες της φιλμογραφίας του είναι πια ξεχασμένες ή/και ξεπερασμένες. Στη φιλμογραφία του μπορείς να βρεις από αισθηματικές και περιπέτειες εποχής έως αστυνομικά και πολεμικά.




2. Όνομα
: Guy Hamilton

Εθνικότητα: Βρετανός

Γέννηση: 1922

Ταινίες James Bond: α. Goldfinger (1964)

β. Diamonds are forever (1971)

γ. Live and let die (1973)

δ. The man with the golden gun (1974)

James Bond: α,β ο Sean Connery

γ, δ ο Roger Moore

Άλλες ταινίες: The mirror crackʼd (1980, all-star αστυνομική), Evil under the sun (1982, all-star αστυνομική).

Σχόλια: Έχει στο ενεργητικό του τον «Χρυσοδάχτυλο» που από πολλούς θεωρείται η καλύτερη ταινία της σειράς. Όμως οι άλλες τρεις ταινίες του δεν θεωρούνται και ότι καλύτερο (αν και προσωπικά τα Ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν και Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι μου αρέσουν πολύ). Στην υπόλοιπη καριέρα του ενδιαφέρουσες (και αρκούντως ρετρό) είναι οι δυο all star διασκευές που έκανε σε μυθιστορήματα της Αγκάθα Κρίστι στις αρχές της δεκαετία του 80 με πρωταγωνιστές την Angela Lansbury και τον Peter Ustinov.

 


3. Όνομα:
Lewis Gilbert

Εθνικότητα: Βρετανός

Γέννηση: 1920

Ταινίες James Bond: α. You only live twice (1967)

β. The spy who loved me (1977)

γ. Moonraker (1979)

James Bond: α ο Sean Connery

β, γ ο Roger Moore

Άλλες ταινίες: Alfie (1966, δραματική κωμωδία με τον Michael Caine).

Σχόλια: Ο τρίτος κατά σειρά σκηνοθέτης της σειράς έγινε γνωστός από το Alfie μια χαμηλού κόστος δραματική κωμωδία που έφτασε να πάρει βραβείο στο φεστιβάλ των Κανών και 5 υποψηφιότητες για Οσκαρ. Ο Gilbert μετά από αυτό βρέθηκε να σκηνοθετεί 3 από τις ακριβότερες ταινίες Bond οι οποίες όμως χωρίς να είναι κακές δεν είναι οι αγαπημένες του κοινού ή των κριτικών. Ο Richard Kiel όμως σαν Jaws στα ο κατάσκοπος που με αγάπησε και Μουνράικερ είναι από τους πιο αξιομνημόνευτους δευτεραγωνιστές της σειράς.

 


4. Όνομα:
Peter Hunt

Εθνικότητα: Βρετανός

Γέννηση-Θάνατος: 1925-2002

Ταινίες James Bond: α. On her majestyʼs secret service (1969)

James Bond: ο George Lazenby

Άλλες ταινίες: Gold (1974, περιπέτεια με τον Roger Moore), Shout at the devil (1976, περιπέτεια με τον Roger Moore), Wild Geese II (1985, πολεμική περιπέτεια).

Σχόλια: Όντας διάσημος για τις τεχνικές στο μοντάζ και έχοντας δουλέψει σαν μοντερ ή βοηθός σκηνοθέτη για όλες τις προηγούμενες ταινίες της σειράς κάνει με αυτή την ταινία το σκηνοθετικό του ντεμπούτο. Η ταινία αυτή θα είναι και η πιο αξιόλογη και γνωστή της καριέρας του καθώς και η μόνη στην οποία τον Μποντ ερμηνεύει ο George Lazenby.

 


5. Όνομα:
John Glen

Εθνικότητα: Βρετανός

Γέννηση: 1932

Ταινίες James Bond: α. For your eyes only (1981)

β. Octopussy (1983)

γ. A view to a kill (1985)

δ. The living daylights (1987)

ε. Licence to kill (1989)

James Bond: α- γ ο Roger Moore

δ, ε ο Timothy Dalton

Άλλες ταινίες: Iron eagle III (1992, περιπέτεια δράσης με τον Louis Gossett jr.), Christopher Columbus: The discovery (1992, all-star Βιογραφική).

Σχόλια: Ο πέμπτος κατά σειρά σκηνοθέτης της σειράς έχει σκηνοθετήσει τις περισσότερες ταινίες από κάθε άλλο. Κατηγορήθηκε ότι οδήγησε σε τέλμα τη σειρά στα 80ς. Πέρα από τις 5 ταινίες της σειράς έχει σκηνοθετήσει ελάχιστες με πιο αξιόλογη την βιογραφία του Κολόμβου με αφορμή τα 500 χρόνια από την ανακάλυψη της Αμερικής, με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Χωραφά η οποία όμως επισκιάστηκε από την (ομολογουμένως καλύτερη) αντίστοιχη του Ridley Scott.

 


6. Όνομα:
Martin Campbell

Εθνικότητα: Νεοζηλανδός

Γέννηση: 1943

Ταινίες James Bond: α. Goldeneye (1995)

β. Casino royale (2006)

James Bond: α ο Pierce Brosnan

β ο Daniel Craig

Άλλες ταινίες: The mask of Zorro (1998, περιπέτεια εποχής), Vertical limit (2000, περιπέτεια), Green Lantern (2011).

Σχόλια: Ο Campbell είναι ο σκηνοθέτης που μας σύστησε τους Brosnan και Craig με τις πρώτες τους ταινίες στο ρόλο του Μποντ. η ταινία με τον πρώτο φαίνεται σαν να προσπαθεί να μείνει πιστή στην παράδοση ενώ με τον δεύτερο να ανατρέψει την παράδοση. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχουν απόψεις υπέρ και κατά, προσωπικά προτιμώ τον Craig. Περά από αυτές τις ταινίες είναι γνωστός για τη διλογία του Ζορό με τον Μπαντέρας, και πιο πρόσφατα τον superhero Green Lantern

 


7. Όνομα:
Roger Spottiswoode

Εθνικότητα: Καναδός

Γέννηση: 1945

Ταινίες James Bond: α. Tomorrow never dies (1997)

James Bond: ο Pierce Brosnan

Άλλες ταινίες: Under Fire (1983, περιπέτεια με τον Nick Nolte), Turner & Hooch (1988, αστυνομική κωμωδία με τον Tom Hanks), Stop! Or my mom will shoot (1992, αστυνομική κωμωδία με τον Stallone).

Σχόλια: Ο Spottiswoode είχε γυρίσει μερικές επιτυχημένες ταινίες τη δεκαετία του 80 οι επόμενες 2 όμως δεν ήταν και τόσο καλές για αυτόν. Το Tomorrow never dies δεν προσφέρει κάτι στη σειρά.

 


8. Όνομα:
Michael Apted

Εθνικότητα: Βρετανός

Γέννηση: 1941

Ταινίες James Bond: α.The world is not enough (1999)

James Bond: ο Pierce Brosnan

Άλλες ταινίες: Coal minerʼs daughter (1980, κοινωνικό), Gorky park (1983, αστυνομικό), Gorillas in the mist (1988, βιογραφικό δράμα).

Σχόλια: Άλλος ένας διάσημος σκηνοθέτης από τα 80ς αναλαμβάνει τη σειρά σε μια ταινία με ενδιαφέρουσα υπόθεση.

 


9. Όνομα:
Lee Tamahori

Εθνικότητα: Νεοζηλανδός

Γέννηση: 1950

Ταινίες James Bond: α.Die another day (2002)

James Bond: ο Pierce Brosnan

Άλλες ταινίες: Once were warriors (1994, δράμα), Along came a spider(2001, θρίλερ), Next (2007 επιστημονικής φαντασίας).

Σχόλια: Ο Tamahori έγινε γνωστός με το πρώτο του φιλμ το Once were warriors για να ασχοληθεί στη συνέχεια με αστυνομικά θρίλερ. Το Die another day είναι αναμφίβολα εντυπωσιακό.

 


10. Όνομα:
Marc Forster

Εθνικότητα: Γερμανός

Γέννηση: 1969

Ταινίες James Bond: α. Quantum of solace (2008)

James Bond: ο Daniel Craig

Άλλες ταινίες: Monsterʼs ball (2001, κοινωνικό δράμα), Finding Neverland (2004, βιογραφικό δράμα), Stranger than fiction (2006, κωμωδία φαντασίας).

Σχόλια: Ο πιο απρόσμενος σκηνοθέτης της σειράς γυρίζει την πιο χαμηλών τόνων ταινία της σειράς, συνεχίζοντας μια στροφή στο χαρακτήρα του ήρωα που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις.
 
Ευχαριστούμε για το πολύ ωραίο αφιέρωμα! :)

Δηλώνω αστοιχείωτη με σκηνοθέτες και λοιπούς συντελεστές σε ταινίες! (what the heck! Εδώ σπάνια θυμάμαι και τους ηθοποιούς! :D )

Μάλλον εξαιτίας της ασχετοσύνης μου, με φαίνεται ίδια η σκηνοθεσία παντού και ειδικά για τις ταινίες του Bond, δεν έδωσα ιδιαίτερη σημασία, αφού το μοντέλο είναι το κλισέ του στυλ "κοπελιές-αποστολές-&-god save the queen"!....

Oh well, για να δούμε τι θα πουν κι οι γνώστες! (Rio - Iggy κτλ! :D )
 
Θαυμασιο το θεμα σου, Thor, αξιολογο και προσεγμενο.

Ως φανατικη του On Her Majesty's Secret Service, θα προτιμησω τη σκηνοθεσια του Peter Hunt.

Δεν ειναι απλως η πιο αγαπημενη μου ταινια James Bond, ειναι η εμπνευσμενη σκηνοθεσια της που συμβαδιζει απολυτα με το πνευμα της εποχης (τελος δεκαετιας '60). Απο τα πρωτα λεπτα φαινεται οτι ο σκηνοθετης εχει μπει για τα καλα μεσα σ' αυτο και δινει σε καθε πλανο μια ξεχωριστη, φρεσκια ματια, εντελως διαφορετικη απο τις προηγουμενες ταινιες της σειρας.

Χαρακτηριστικες σκηνες η αποπειρα αυτοκτονιας της Νταϊανα Ριγκ στην αρχη της ταινιας και το υπεροχο μπουστο της πανεμορφης πρωταγωνιστριας στο καζινο ενω το προσωπο της καλυπτεται πισω απο το φωτιστικο.
 
Αν πω ότι δεν έχω δει καμία ταινία του James Bond ολόκληρη, θα με πάρετε με τις πέτρες;
 
iggylebowski είπε:
Αν πω ότι δεν έχω δει καμία ταινία του James Bond ολόκληρη, θα με πάρετε με τις πέτρες;
Lol! :D Μόλις γκρέμισες τον κόσμο μου! :D

Εσένα ειδικά σε είχα για στανταράκι!

(να μας και κανας Rio τίποτα τέτοιο, να πάω σε μοναστήρι! :D )
 
D@redevil είπε:
(να μας και κανας Rio τίποτα τέτοιο, να πάω σε μοναστήρι! :D )

:D :D Όχι εντάξει μέχρι και Τίμοθι Ντάλτον τις έχω δει, μετά το έχασα το πράγμα ( δεν ξέρω, αλλά δεν μου ταίριαζε Ο Τζεήμς Μποντ στα 90ς)...
 
iggylebowski είπε:
Αν πω ότι δεν έχω δει καμία ταινία του James Bond ολόκληρη, θα με πάρετε με τις πέτρες;
Όχι βρε!!! πού να τρέχουμε να σε ψαχνουμε :p Είναι βαριές και οι πέτρες...

D@redevil είπε:
Lol! :D Μόλις γκρέμισες τον κόσμο μου! :D
Εσένα ειδικά σε είχα για στανταράκι!

(να μας και κανας Rio τίποτα τέτοιο, να πάω σε μοναστήρι! :D )

RIO είπε:
:D :D Όχι εντάξει μέχρι και Τίμοθι Ντάλτον τις έχω δει, μετά το έχασα το πράγμα ( δεν ξέρω, αλλά δεν μου ταίριαζε Ο Τζεήμς Μποντ στα 90ς)...
Κάπως έτσι ο χριστιανισμός χάνει στελέχη :p

(ή μπας και με εκιανα τα ζιου ζίτσα που κάνεις έξάμωνες οθέ πράμα σαολίν)


( :p )


Συμφωνώ μαζί σου Rio. Νομίζω ότι μετά το Μουνρέικερ οι ταινίες είναι καθαρά εθημοτυπικές... Τίποτα καινούριο (εξαιρώντας τις 2 τελευταίες που και αυτές έχουν προκαλέσει συζητήσεις και αντιπαραθέσεις από τους φανς)

Οσον αφορά τους σκηνοθέτες η καθαρά προσωπική μου άποψη είναι ότι η 1η, η 3η και η 4η του Χάμιλτον είναι κορυφέες η 2η όμως είναι από τις χειρότερες της σειράς. Το Στην υπηρεσία της Αυτής Μεγαλειότητος νομίζω ότι αν ήταν με τον Κόνερι (ή τον Μουρ) και είχε άλλο τίτλο θα ήταν η κορυφαία της σειράς. Ο Σαβάλας όμως είναι τέλειος... Ακόμα δεν μου φαίνονται οι ταινίες του Ντάλτον πολύ χειρότερες από τις τελευταίες του Μουρ ή αυτές του Μπρόσναν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Για κάποιο περίεργο λόγο, μπαίνω στη διαδικασία να συγκρίνω ρόλους και όχι τη σκηνοθεσία. Έτσι, π.χ. άνετα θα αξιολογούσα την Connery era ως καλύτερης όλων (με μικρή διαφορά βέβαια σε σχέση με την Moore Era), ωστόσο ως ατάλαντη δε θα μπορούσα να απαριθμήσω τους λόγους που με κάνουν να ξεχωρίζω εκείνη την περίοδο των ταινιών!

Φαντάζομαι ότι εκτός ίσως από τον εκπληκτικό Sean Connery, μάλλον αποδίδεται και στους λοιπούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου και της σκηνοθεσίας! ;)

@Rio: Τις έσωσες τις καλόγριες! :biglaugh:

Κάπως έτσι ο χριστιανισμός χάνει στελέχη :p
(ή μπας και με εκιανα τα ζιου ζίτσα που κάνεις έξάμωνες οθέ πράμα σαολίν)



( :p )
Είσαι απίστευτος!

Ού βρε! :biglaugh:
 
Κάποτε ήμουν έξω με παρέα και δεν ξέρω πως το έφερε η κουβέντα αλλά κάποια στιγμή η συζήτηση άρχισε να περιστρέφεται γύρω από το φαγητό, κι εκεί που όλα κυλούσαν ομαλά κάποιος πέταξε το βλάσφημο: "Εγώ δεν τρώω τηγανιτές πατάτες". Όλοι γυρίσαμε προς το μέρος του, βγάλαμε ένα ομόφωνο "Τιιιιιιιι;" και μετά από μερικά δευτερόλεπτα η συζήτηση συνεχίστηκε κανονικά χωρίς περαιτέρω ατυχείς παρεμβάσεις.

Δεν ξέρω αν μετράει, αλλά για να υπερασπιστώ τον εαυτό μου έχω δει τα δυο ΘΟΥ-ΒΟΥ και τις δυο ταινίες του Derek Flint :p
 
Προτιμω τον Guy Hamilton για τον εξης λογο οι ταινιες του Τζεημς Μποντ εχουν την καλυτερη αισθητικη στα 60ς και στα 70ς.Δεν νοηται για μενα ταινια του Τζεημς Μποντ χωρις αυτη τη μοναδικη ατμοσφαιρα την συγκεκριμενη αισθητικη και την μοδα των ρουχων εκεινης της εποχης.Καλλιστα θα μπορουσε να ηταν και ο Τerrence Young ο οποιος διαθετει στο ''οπλοστασιο'' του πολυ καλες δουλειες με ηθοποιους συμβολα της εποχης η ο Peter Hunt του καταφορα υποτιμημενου ''One her Majesty's Secret Service''.Απλα ο πρωτος εχει σκηνοθετησει τις αγαπημενες μου.Αυτος ειναι και ο λογος οπου με τις υπολοιπες δεν προκειται να ασχοληθω ποτε.

Φωτεινη εξαιρεση ειναι το ''Die Another Day'' του Lee Tamahory o oποιος εχει σκηνοθετησει το εξαιρετικο δραμα ''Οnce Were Warriors''.Να δωσω και εγω τα συγχαρητηρια μου για την λεπτομερεστατη παρουσιαση σου Thor.
 
Πέθανε σήμερα στα 94 του ο Γκάι Χάμιλτον, Ο σκηνοθέτης του Χρυσοδάχτυλου αλλά και των ταινιών Τα διαμάντια είναι παντοτινά, Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν και Ο Άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι.
 
Thor είπε:
Πέθανε σήμερα στα 94 του ο Γκάι Χάμιλτον, Ο σκηνοθέτης του Χρυσοδάχτυλου αλλά και των ταινιών Τα διαμάντια είναι παντοτινά, Ζήσε κι άσε τους άλλους να πεθάνουν και Ο Άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι.
Μολις το διαβασα.....κριμα.....
rip.gif
"]
rip.gif
[/url]

....και οι 4 ταινιες ηταν ομορφες και "μοιρασμενες" (2 με Connery και 2 με Moore)

ο δε αειμνηστος Christopher Lee ταιριαζε γαντι στον ρολο του Scaramanga!
 
Πριν από μερικές μέρες (στις 23/02) πέθανε ο Λουίς Γκίλμπερτ. Είχε γεννηθεί το 1920 και ήταν ο σκηνοθέτης πίσω από τις ταινίες Ζεις μονάχα δυο φορές (1967 με τον Κόνερι φυσικά, η πρώτη φορά που είδαμε τον Μπλόφελντ κατά πρόσωπο), Ο κατάσκοπος που μ'αγάπησε (1977, με τον Μουρ) και Επιχείρηση Μουνρέικερ (1979, ξανά με τον Μουρ).
 
Πίσω
Μπλουζα