Microprose Soccer

Alucard

RetroMasteR
Joined
15 Αύγ 2006
Μηνύματα
1.314
Αντιδράσεις
480
Microprose Soccer (1988)

attachment.php






Ξέρω τι σκέφτεστε :)

Το καλύτερο ποδοσφαιράκι που βγήκε για τα 8-bit, σωστά; Και δεν έχετε καθόλου άδικο. Λίγα αθλητικά παιχνίδια εξομοιώθηκαν επιτυχημένα στον Commodore 64 και το Microprose Soccer ήταν κατά πάσα πιθανότατα το κορυφαίο. Η Microprose Software λοιπόν το 1988 σχεδίασε έναν τίτλο που έμελλε να αποτελέσει παιχνίδι σταθμό για τους ποδοσφαιρόφιλους Commodoreαδες της εποχής.

Ας περάσουμε όμως γρήγορα στο παιχνίδι μιας κι έχουμε πολλά να πούμε και να θυμηθούμε.

attachment.php






Kick off!

Φορτώνοντας το παιχνίδι, η πρώτη εικόνα του Microprose Soccer εμφανίζεται προσφέροντάς μας τις εξής επιλογές:

• Να παίξουμε παγκόσμιο πρωτάθλημα αντιμετωπίζοντας όλες τις ομάδες του παιχνιδιού (Microprose International Challenge),

• Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με συμμετοχή σε ομίλους (World Cup Tournament),

• Διπλό Πρωτάθλημα (Soccer League),

• Διπλό φιλικό παιχνίδι (Two Player Friendly),

• Δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σαν θεατές ένα ματς (Demo Game),

• Επιλογές παιχνιδιού που αφορούν τις ρυθμίσεις των καιρικών συνθηκών, της διάρκειας του παιχνιδιού από 2 έως 12 min, replay των γκολ κ.α. (Control Panel),

• Δημιουργία ομάδων (Name Bank).

Μόλις επιλέξουμε το είδος του παιχνιδιού που θέλουμε, το ματς ξεκινά παρουσιάζοντας το γήπεδο σε κάτοψη ελέγχοντας τους παίκτες από πάνω. Ο έλεγχος των κινήσεών τους γίνεται με το joystick ενώ το fire χρησιμεύει για να σουτάρουμε αλλά και για να πραγματοποιούμε τάκλιν όταν θέλουμε να κλέψουμε την μπάλα από τον αντίπαλο. Όσο περισσότερο κρατάμε πατημένο το fire τόσο δυνατότερο το σουτ που θα πραγματοποιήσουμε.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που αφορά τα σουτ, είναι το σουτ «μπανάνα» στο οποίο βάζουμε φάλτσο κινώντας το joystick προς μια κατεύθυνση αμέσως αφού κλοτσήσουμε τη μπάλα.

Ας σημειώσουμε επίσης πως φάουλ δεν υπάρχουν στο παιχνίδι.

Οι διαθέσιμες κινήσεις μας ολοκληρώνονται με το ανάποδο ψαλίδι το οποίο πραγματοποιούμε αν στρέψουμε ακαριαία το joystick προς την αντίθετη κατεύθυνση από την οποία κοιτά ο παίκτης μας έχοντας πατημένο ταυτόχρονα το fire.

attachment.php


Οι αρχικές επιλογές του παιχνιδιού.

attachment.php


Εντυπωσιακό μπλοζόν του τερματοφύλακα. Άραγε θα σώσει το γκολ;





Ελέγχουμε κάθε φορά έναν παίκτη της ομάδας μας κι όταν δεν έχουμε υπό την κατοχή μας την μπάλα, αυτόν που βρίσκεται πιο κοντά της.

Σε αντίθεση με τα νεότερα ποδοσφαιράκια στο Microprose Soccer, δε χάνουμε το κοντρόλ της μπάλας αν δε δεχθούμε κάποιο τάκλιν. Έτσι μπορούμε να πραγματοποιούμε ταχύτατες αλλαγές της κατεύθυνσής του παίκτη μας και ντρίμπλες χωρίς το φόβο να τη χάσουμε από τα πόδια μας.

Επίσης, σε περίπτωση που το παιχνίδι λήξει ισόπαλο ο αγώνας επαναλαμβάνεται μέχρι να νικήσει μια από τις δύο ομάδες (για να είμαι ειλικρινής προτιμώ αυτό το σύστημα από τα νεότερα παιχνίδια του είδους στα οποία έπρεπε να κερδίσεις οπωσδήποτε για να προκριθείς στον επόμενο γύρο).

Προσοχή απαιτείται στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου καθώς ο τερματοφύλακας εκεί είναι ο «απόλυτος άρχοντας» κι αν μας πλησιάσει κερδίζει τη μπάλα χωρίς να χρειαστεί καν να μας την κλέψει με τάκλιν.

Εδώ το παιχνίδι παρουσιάζει κι ένα παράδοξο καθώς αν είμαστε λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου, ο τερματοφύλακας θα βγει στο όριο της περιοχής και θα μας περιμένει να επιτεθούμε. Καταλαβαίνετε πως είναι ένα καλό κόλπο αν θέλουμε να παγώσουμε το παιχνίδι κάνοντας καθυστερήσεις στην περίπτωση που προηγούμαστε στο σκορ.

attachment.php
Το πρώτο γκολ ενάντια στην Αυστρία.

attachment.php


Όχι δε χάλασαν τα γραφικά. Είναι το replay του παιχνιδιού το οποίο παρουσιάζεται σαν από βιντεοκασέτα.





Οι ομάδες που θα αντιμετωπίσουμε επιλέγοντας το συνηθέστερο είδος (Microprose International Challenge) είναι συνολικά 16 με το επίπεδο δυσκολίας να ανεβαίνει καθώς προχωρούμε και είναι αναλυτικά οι εξής:

1. Oman

2. Cameroon

3. USA

4. Chile

5. Austria

6. Sweden

7. Denmark

8. England

9. Uruguay

10. France

11. USSR

12. Holland

13. W. Germany

14. Argentina

15. Italy

16. Brazil

Οι τελευταίες ομάδες σχεδόν «δεν παίζονται» και θα χρειαστεί να επιστρατεύσουμε ανορθόδοξους τρόπους για να σκοράρουμε πέραν του συνηθισμένου διαγώνιου σουτ. Για να σας δώσω μια ιδέα, την Βραζιλία τη νίκησα με γκολ που προήλθε από κόντρα με τον τερματοφύλακα σε γήπεδο το οποίο γλιστρούσε λόγω βροχής.

Δε μίλησα όμως για τα καιρικά φαινόμενα. Στο Microprose Soccer λοιπόν ο αγώνας μπορεί να διεξαχθεί και υπό καταιγίδα με αστραπές και βροντές και να επηρεάσει ανάλογα τις κινήσεις των παικτών μας στο γήπεδο.

Έτσι, αν δοκιμάσουμε να κόψουμε με τάκλιν τον αντίπαλο ο παίκτης μας θα γλιστρήσει σε απόσταση αρκετών μέτρων με μάλιστα ανεξέλεγκτο τρόπο που κάποιες φορές είναι ιδιαίτερα αστείος. Εξίσου περίεργη μπορεί να είναι και η πορεία της μπάλας σε βρεγμένο τερέν.

attachment.php
Λίγο πριν την έναρξη του τελικού με την Βραζιλία.

attachment.php


Αστράφτει και βροντάει στο παιχνίδι με τη Σουηδία.

attachment.php


Γκολ και στη Δυτική Γερμανία; Αυτά είναι...





Τέλος, άλλο ένα χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι το γεγονός πως όταν ο χρόνος του ματς τελειώσει το παιχνίδι λήγει χωρίς καμιά καθυστέρηση ακόμη κι αν η μπάλα βρίσκεται μερικά εκατοστά πριν τη γραμμή του τέρματος με κατεύθυνση προς τα δίχτυα. Όσες φορές με έσωσε το συγκεκριμένο άλλες τόσες με εκνεύρισε για προφανείς λόγους.

Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι αρκετά καλά για το είδος του, ενώ διαθέτει ένα πολύ ευχάριστο μουσικό θέμα το οποίο μπορεί να ακούγεται και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού (προσωπικά προτιμώ τα ηχητικά εφέ).

Φυσικά το δυνατότερο σημείο του παιχνιδιού είναι το gameplay και η δυνατότητα για παιχνίδι με 2 παίκτες ταυτόχρονα, το οποίο είναι ένα από τα απολαυστικότερα του είδους καθιστώντας το Microprose Soccer το βασιλιά της κατηγορίας.

Θέλοντας να συνοψίσω με μια πρόταση όλα τα παραπάνω με έναν κάπως γλαφυρό τρόπο, θα έλεγα πως το Microprose Soccer είναι για τον Commodore 64 ό,τι το Kick Off για την Amiga και τον Atari ST.

Εδώ μπορείτε να βρείτε και το review του franco στο παιχνίδι στο διεθνές subforum του retromaniax.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ακομα ενα εξοχο review απο τον Alucard

Alucard είπε:
Θέλοντας να συνοψίσω με μια πρόταση όλα τα παραπάνω με έναν κάπως γλαφυρό τρόπο, θα έλεγα πως το Microprose Soccer είναι για τον Commodore 64 ό,τι το Kick Off για την Amiga και τον Atari ST.
Ορθο αν και οξυμωρο μια και πισω απο το παιχνιδι βρισκεται η Sensible Software η προγραμματιστικη ομαδα πισω απο το Sensible Soccer.

Παντως οταν το πρωτοπαιξα τυχαια ,μη εχοντας αλλες πληροφοριες γι αυτο κυριολεκτικα "Εμεινα" .

Δεν περιμενα ποτε οτι υπηρχε στον Commodor-ακο μου ενα τοσο ποιοτικο και με τοσο υψηλα production values ποδοσφαιρακι ,σχεδον ισαξιο με τα arcade ποοσφαιρακια που επαιζα στα "Ηλεκτρονικα"...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
δεν το είχα πάιξει τότε σε έκδοση για 6128 και σπέκτρουμ οπότε δεν έχω γνώμη! Έχω την εντύπωση ότι ασχολήθηκα μαζί του ελάχιστα στην αμίγκα και ότι μπορώ ακόμα να το κάνω σε whdload!
 
Οπως είναι ευρέως γνωστό (και όπως ανέφερε ο Franco στο review του, καθώς και ο Nemo), πίσω απο το παιχνίδι κρύβεται η ομάδα της Sensible, οπότε η πολύ καλή ποιότητα του, ήταν μάλλον αναμενόμενη.

Παραδόξως, back in the day, *κανένας μα κανένας* φίλος μου δεν έπαιζε αυτό το παιχνίδι !!

Οι περισσότεροι (και ειδικότερα όσοι είχαν Spectrum & Amstrad) ασχολούνταν με τα Match Day (δηλαδή την "απάντηση" στο κλασσικό International Soccer του 64άρη), ενώ υπήρχαν και άλλοι (μικρότερη μερίδα) που έπαιζαν κάτι Gary Lineker, Emilio Butrageno, Gazza, κλπ., μέχρι και... Handball Maradona (υπήρξαν βέβαια και oι θιασώτες των management παιχνιδιών ποδοσφαίρου, όπως το κλασσικό Football Manager, αλλά αυτά είναι άλλη κατηγορία...).

Φυσικά εγώ αυτού του είδους τα παιχνίδια τα απέφευγα όπως ο διάολος το λιβάνι - εκτός απο τις λίγες φορές που ήθελε κάποιος φίλος να παίξει διπλό, και δεν έβρισκε άλλο συμπαίκτη (οπότε και έκανα την καρδιά μου πέτρα...)

Οσον αφορά τώρα το Microprose Soccer αυτό καθεαυτό, το πρωτοέπαιξα σε C64 το '97 μέσω emulation, μόνο και μόνο για να δω τι περίπου "λέει". Αν και το έχω παίξει μόνο μία φορά στη ζωή μου, και γενικά είμαι ο λιγότερο "αρμόδιος" για να κρίνω τέτοια παιχνίδια, θα πω ότι μου άφησε την εντύπωση ενός απο τα πιό playable δείγματα του είδους...
 
Δεν είμαι φαν των παιχνιδιών με ποδόσφαιρο ή μπάσκετ, αλλά το Micropose Soccer ήταν αυτό που έπαιξα πιο πολύ στον Commodore 64. Οι καιρικές συνθήκες και το replay ήταν πολύ προχωρημένα για την εποχή τους. Ιδιαίτερα απολαυτικό ήταν το διπλό όπου γινόταν χαμός με τον αδελφό μου. Το παιχνίδι αυτό πάντα θα μου θυμίζει τα άπειρα σπρωξίματα τις φωνές και το πιο ακραίο, να βγάζουμε το joystic από το port του Commodore λίγα εκατοστά πριν το τέρμα.
 
Προσωπικα δεν εχω Commodore 64 - ειχα παιξει ομως το πoδοσφαιρακι στον AMSTRAD PC 1512 που ειχα. Σε εκεινη την εκδοση ειχε και "INDOOR soccer" - Δεν υπηρχε στον CMD64 ; Εξισου φοβερο παιχνιδι!

Χρησμοποιωντας το PC TOOLS ειχα αλλαξει τα ονοματα των ομαδων στο INDOOR (τα οποια αντιστοιχουσαν σε αμερικανικες ομαδες) και ειχα βαλει τις ελληνικες... Τρελλα γλεντια!

c3podroid είπε:
... και το πιο ακραίο, να βγάζουμε το joystic από το port του Commodore λίγα εκατοστά πριν το τέρμα.
LOL!!! :D :D:D
 
c3podroid είπε:
Το παιχνίδι αυτό πάντα θα μου θυμίζει τα άπειρα σπρωξίματα τις φωνές και το πιο ακραίο, να βγάζουμε το joystic από το port του Commodore λίγα εκατοστά πριν το τέρμα.
looooool :D

tantalos είπε:
Προσωπικα δεν εχω Commodore 64 - ειχα παιξει ομως το πoδοσφαιρακι στον AMSTRAD PC 1512 που ειχα. Σε εκεινη την εκδοση ειχε και "INDOOR soccer" - Δεν υπηρχε στον CMD64 ; Εξισου φοβερο παιχνιδι!

Αγαπητέ tantalos αν δεν κάνω λάθος η επιλογή "Indoor League" είναι ίδια με τη "World Cup Tournament". Λόγω διαφορετικών εκδόσεων οι ονομασίες άλλαζαν :)
 
Πίσω
Μπλουζα