Paisley Underground

paulochelao24

Retro Member
Joined
16 Οκτ 2014
Μηνύματα
2.346
Αντιδράσεις
3.595
Με τον όρο Paisley Underground,οι μουσικοκριτικοί εννοούν εκείνα τα συγκροτήματα που έδρασαν στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 μέχρι τα μέσα σχεδόν της δεκαετίας αυτής και έδρασαν στο Los Angeles και στην Νότια California των Η.Π.Α. και περιοχές όπως Sacramento,Davis κ.α.Αν και βραχυχρόνια η σκηνή αυτή,άφησε στην ιστορία παρα πολλά εξαιρετικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως Green On Red,Dream Syndicate,Three Oʼ Clock,Bangles,Rain Parade,Thin White Rope,True West,Plimsouls,Steppes,Opal,Long Ryders,Game Theory,Pandoras,Steve Wynn,Danny & Dusty,Kendra Smith,Dan Stuart,The Last κ.α. αλλά και σπουδαίους δίσκους των παραπάνω καλλιτεχνών.Επίσης στον ήχο της σκηνής αυτής μπορούμε να αναφέρουμε και συγκροτήματα όπως Green Pajamas,Absolute Grey,τα οποία αν και δεν ήταν απʼ την ευρύτερη περιοχή της California (από Seattle οι Green Pajamas από Νέα Υόρκη οι Absolute Grey),οι δίσκοι τους όμως κατατάσσονται στο Paisley Underground.

Η μουσική των συγκροτημάτων αυτών ήταν επηρεασμένη απʼ την δεκαετία του ʼ60 και ʼ70,την folk rock μουσική,το garage rock,την ψυχεδέλεια,την power pop,και καλλιτέχνες όπως Byrds (ίσως η βασική επιρροή όλων των συγκροτημάτων της σκηνής),Neil Young,Seeds,Beach Boys,Creedence Clearwater Revival,Bob Dylan,Velvet Underground,Doors,Gram Parsons,Johnny Cash,Merle Haggard,Mamas & The Papas,Big Star κ.α. με μια νεοψυχεδελική,πανκ και νεοκυματική αισθητική να διαπερνά τα κομμάτια τους (ήταν άλλωστε η εποχή του punk και του new wave).

Τα συγκροτήματα της Νότιας California ήταν οι Long Ryders,Bangles,Dream Syndicate,Green On Red,Three Oʼ Clock,ενώ πολύ συχνά τα μέλη των συγκροτήματων αυτών (της Ν. California δηλαδή) συνεργάζονταν σε live ή και σε μεταξύ τους projects όπως οι Rainy Day ένα supergroup στο οποίο συμμετείχαν μέλη των Rain Parade,Dream Syndicate,Green On Red,Three Oʼ Clock και Bangles ή οι Danny & Dusty μια συνεργασία του Steve Wynn (των Dream Syndicate) με τον Dan Stuart (των Green On Red).

Τα συγκροτήματα που δρούσαν στην περιοχή του Sacramento και Davis,ήταν ονόματα όπως Thin White Rope,Game Theory,True West (για τους οποίους είχαμε μιλήσει σε παλαιότερο άρθρο) ενώ οι Suspects (στους οποίους μέλη ήταν οι Steve Wynn,Kendra Smith,Russ Tolman και Gavin Blair) ήταν απʼ τα πρώτα συγκροτήματα της new wave/punk σκηνής του Davis.

Πολλα συγκροτήματα αλλά και ο ήχος της σκηνής του Paisley ήταν ιδιαίτερα αγαπητά στο ελληνικό κοινό και σε κάθε συναυλία τους στην χώρα μας γινόταν το αδιαχώρητο,ενώ πολλοί δίσκοι αυτής της σκηνής παίχτηκαν απο κολλεγιακά ραδιόφωνα με μεγάλη επιτυχία στους φοιτητικούς κύκλους.Προς τα μέσα και τέλη των ʼ80ς έπεσε η αυλαία της σκηνής αυτής που αντικαταστάθηκε από όρους όπως american underground.

Ένα άλλο συγκρότημα οι Mazzy Star με μέλη την Hope Sandoval και βασικό συνθέτη τον David Roback (πρώην Rain Parade) ήταν μια συνέχεια των Opal (στους οποίους συμμετείχε και η Kendra Smith) και μετεξέλιξη του ήχου του Paisley.Πολλά κοινά με τον ήχο των συγκροτημάτων του Paisley,μπορούμε να πούμε ότι είχαν και τα συγκροτήματα της αυστραλιανής ανεξάρτητης σκηνής του ʼ80,τα οποία ήταν και είναι εξʼ ίσου αγαπητά στην Ελλάδα. Επίσης και αξιόλογα ελληνικά αγγλόφωνα συγκροτήματα εκείνης της εποχής όπως Mushrooms,Jaywalkers,Villa 21,Anti Troppau Council κ.α. πλησίασαν πολύ τον ήχο των συγκροτημάτων αυτών.Νεώτερα ονόματα όπως Mercury Rev,Grandaddy,Bopp,Madrugada κ.α. είναι σαφώς επηρεασμένα απʼ τον ήχο και το πνεύμα της σκηνής αυτής.ʼΗταν μια σκηνή που έδωσε πολλές συγκινήσεις στους ακροατές και άφησε και πολλά σπουδαία albums μερικά απʼ τα οποία θα δούμε αμέσως τώρα,κλείνοντας το μικρό αυτο αφιέρωμα στο ιδιαίτερο αυτό μουσικό υποείδος.

1. The Dream Syndicate «The Days Of Wine And Roses» 1982 (Slash)

2. Green On Red «Gas Food Lodging» 1985 (Enigma Records)

3. Game Theory «Blaze Or Glory» 1982 (Rational Records)

4. Opal «Happy Nightmare Baby» 1987 (SST Records)

5. The Plimsouls «The Plimsouls» 1981 (Planet Records)

6. The Rain Parade «Emergency Third Rail Power Trip» 1983 (Enigma Records)

7. Bangles «All Over The Place» 1984 (Columbia)

8. The Long Ryders «Native Son» 1984 (Frontier Records)

9. True West «Drifters» 1984 (New Rose Records)

10. Thin White Rope «Moonhead» 1987 (Frontier Records)

11. The Three Oʼ Clock «Arrive Without Travelling» 1985 (I.R.S.)

12. The Steppes «Drop Of The Creature » 1986 (Voxx Records)

13. Danny & Dusty «Lost Weekend» 1985 (A&M Records)

14. Absolute Grey «Green House» 1984 (Earring Records)

15. The Green Pajamas «Book Of Hours» 1986 (Green Monkey Records)

16. Rainy Day «Rainy Day» 1984 (Llama Records)

και πολλά πολλά άλλα

(το παρόν άρθρο αντλήθηκε απ' το blog μου "Sentimental music lover")
 
Πίσω
Μπλουζα