Rasputin: The Mad Monk (1966)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας perlastar
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

perlastar

RetroJunkie™
Αντιδράσεις
1.140
Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία της ζωής του μυστικιστή Rasputin, ο οποίος έγινε πολύ δημοφιλής στην τσαρική Ρωσία, την εποχή πριν τη Ρωσική επανάσταση του 1917. Η επιρροή του ήταν τεράστια πάνω στον τσάρο Νικόλαο Β' και στην τσαρίνα Αλεξάνδρα, και καθόριζε σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις τους. Στην ταινία βλέπουμε όλες του τις δολοπλοκίες προκειμένου να αποκτήσει την εύνοια των τσάρων, τις μυστικιστικές του δυνάμεις, καθώς και τη μεγάλη επιρροή που ασκούσε πάνω στις γυναίκες και τις διάφορες ερωτικές του περιπέτειες. Όλα αυτά τον καθιστούν πολύ επικίνδυνο, και έτσι το σχέδιο δολοφονίας του είναι αναπόφευκτο.

Παραγωγή της Hammer, με πρωταγωνιστή τον Christopher Lee σε έναν από τους καλύτερούς του ρόλους κατά τη γνώμη μου. Οι ρόλοι των κακών του ταίριαζαν πάντα άλλωστε, κι εδώ καταφέρνει και προβάλλει πολύ πετυχημένα όλη την τρέλα και την πανουργία του ιστορικού προσώπου που υποδύεται. Συμπρωταγωνιστεί η Barbara Shelley. Τα γυρίσματα έγιναν ταυτόχρονα με το Dracula: Prince of Darkness της ίδιας χρονιάς, όπου οι Lee, Shelley αλλά και άλλοι εμφανίζονται κι εκεί, αλλά και πολλά σκηνικά είναι τα ίδια. Το σενάριο δεν δίνει έμφαση στο πολιτικό κομμάτι, αλλά στη δύναμη και γοητεία που ασκούσε ο Rasputin. Η ίδια η Hammer είχε ανακοινώσει ότι η ταινία δεν στοχεύει στο να είναι ιστορικά ακριβής, ανακοίνωση η οποία θα απέφευγε τυχόν νομικές επιπτώσεις, όπως είχε στο παρελθόν η MGM, μετά από μήνυση της πριγκίπισσας Irina Romanoff Yusupov. O Lee είχε γνωρίσει στην ουσία τους δολοφόνους του Rasputin όταν ήταν μικρός, ενώ κάποια χρόνια μετά την ταινία, το 1976, γνώρισε και την κόρη του Ρώσου μοναχού.

https://www.youtube.com/watch?v=SZ95jCVIFDA

Στην αφίσα της ταινίας φαίνεται και το gimmick που χρησιμοποιήθηκε, η γενειάδα του Rasputin που διανέμονταν στους θεατές :)

Προβολή συνημμένου 144248

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Την είχα δει την ταινία παρέα με την μητέρα μου αρκετά χρόνια πριν. Δεν μπορώ να θυμηθώ και πάρα πολλά αλλά αυτό που μου είχε μείνει ήταν το βλέμμα του Christopher Lee!

Καλή φάση. Δεν την ήξερα καν την ταινία. Θα πήγαινα μόνο και μόνο για να πάρω τη γενειάδα :rofl:

Ο Κρίστοφερ Λι ήταν σπουδαίος ηθοποιός κατά την γνώμη μου, οι επιλογές του όμως δεν ήταν πάντα εύστοχες με αποτέλεσμα να έχει παίξει και σε αρκετές μετριότητες. Νομίζω ότι αυτή η ταινία είναι μια από αυτές. Η ερμηνεία του Λι είναι καλή (και αυτό σώζει κάπως την κατάσταση) αλλά αν αφαιρέσεις τον πρωταγωνιστή η ταινία δεν λέει και πολλά.

Δεν εχω δει ποτε ταινια για Ρασπουτιν.

Εχω μια (μαλλον το Εγω σκοτωσα τον Ρασπουτιν και οχι αυτο που μας παρουσιασε ωραιοτατα η Perla) που εχω αποπειραθει να την δω 5-6 φορες αλλα ολο κατι τυχαινει και δεν...

Επισης θυμαμαι ταινια με επικο τιτλο Ρασπουτιν Οργια στα Τσαρικα Παλατια που μαλλον ειναι σοφτ τσοντα Γερμανικης προελευσης.

Παντως οπως φανταζομαι τον Ρασπουτιν, η φατσα του Λη ταιριαζει.

Thanx Perla!

Καλή ερμηνεία από τον Lee, αλλά η ταινία αν και συμπαθητική δεν κάνει την διαφορά. Ο Ρασπούτιν ήταν πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, αλλά δυστυχώς οι ταινίες που αναφέρονται σε αυτόν είναι στη καλύτερη περίπτωση μέτριες.

Συμφωνώ με Rio & Thor, o Lee είναι ο μόνος που σώζει την κατάσταση, κατά τα άλλα πρόκειται για μία μέτρια ταινία. Και όντως ο Lee έχει κάνει και πολλές άστοχες επιλογές ταινιών, συχνά σκεφτόταν μόνο τα χρήματα, ο ίδιος βέβαια κάποιες φορές δικαιολογούσε τον εαυτό του, λέγοντας ότι δεν θα έπαιζε σε μερικές αν υποψιαζόταν το τελικό αποτέλεσμα.

Σε αυτή την ταινία είναι που μια σκηνή εστιάζει στο βλέμμα του Ρασπούτιν και η εικόνα γίνεται κόκκινη? (ή μήπως τα μάτια του κοκκινίζουν??? χμ... δε πολύ θυμάμαι....)

Kambia είπε:
Σε αυτή την ταινία είναι που μια σκηνή εστιάζει στο βλέμμα του Ρασπούτιν και η εικόνα γίνεται κόκκινη? (ή μήπως τα μάτια του κοκκινίζουν??? χμ... δε πολύ θυμάμαι....)
Χμμ...δείχνει τα μάτια του σε close-up, αλλά δεν θυμάμαι να κοκκινίζουν, τα κόκκινα μάτια τα θυμάμαι μόνο στο ρόλο του Lee ως Δράκουλας. Δεν είμαι πολύ σίγουρη βέβαια, ίσως κάποιος άλλος να γνωρίζει καλύτερα...

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
perlastar είπε:
Συμφωνώ με Rio & Thor, o Lee είναι ο μόνος που σώζει την κατάσταση, κατά τα άλλα πρόκειται για μία μέτρια ταινία. Και όντως ο Lee έχει κάνει και πολλές άστοχες επιλογές ταινιών, συχνά σκεφτόταν μόνο τα χρήματα, ο ίδιος βέβαια κάποιες φορές δικαιολογούσε τον εαυτό του, λέγοντας ότι δεν θα έπαιζε σε μερικές αν υποψιαζόταν το τελικό αποτέλεσμα.
Δεν κατηγορώ τον Κρίστοφερ Λι για τις επιλογές του, άλλωστε ήταν επαγγελματίας ηθοποιός και από αυτή την δουλειά έπρεπε να πληρώνει τους λογαριασμούς του και τελικά ποιος ηθοποιός δεν έχει και πατάτες στην φιλμογραφία του; Ακόμα ο Λι έχει παίξει σε πάνω από 200 ταινίες οπότε αναμενόμενο είναι να μην είναι όλες πρώτης κατηγορίας έχει όμως μερικές που έχουν μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου και συμμετείχε σε ενδιαφέρουσες ταινίες σημαντικών σκηνοθετών μέχρι τα 90 του. Πόσοι ηθοποιοί μπορούν να το πετύχουν αυτό;

Πίσω
Μπλουζα