Retro Σοκολάτες !

Κι εγω τα ιδια! Ολα τα ροφηματα σοκολατας και μαζι ζαχαρουχο γαλα και Μερεντα. :)
Εννοείται Μερέντα με κουτάλι, ακόμα και τώρα. Σήκωσαν πολυκατοικίες οι οδοντίατροι με το ζαχαρούχο γάλα. :lol:
 
Αυτο ειναι που δεν καταλαβαινω κι εγω. Πως να τρωει κανεις ενα γλυκο (γλυκο, το λεει και η λεξη) που ομως ειναι πικρο.
Σοκολατα γαλακτος μοναχα και να ειναι και ανοιχτοχρωμη απο το πολυ γαλα! :)
Και που να δεις αυτούς που (κάνουν ότι) τρώνε μόνο υγείας σε τι έκσταση πέσανε όταν βγήκαν εκείνες οι σιχαμερές σοκολάτες με 70% και 80% κακάο. Ευτυχώς δεν κυκλοφορούν πια.
Ειδικά για την αυθεντική χέρσεϊ'ς έχω ακούσει και διαβάσει τα χειρότερα: Έχει γεύση/μυρωδιά εμετού από το βουτυρικό οξύ που της προσθέτουν για συντήρηση, αλλά οι αμερικάνοι έχουν συνηθίσει στη γεύση της τόσο που θεωρούν ότι έτσι πρέπει να είναι η σοκολάτα. Επιπλέον οι οδηγίες της ΕΕ επιβάλλουν και διαφορετικά ποσοστά σε κακάο, γάλα και ζάχαρη με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές να φαίνονται σουπερλούξ ακόμα και οι φτηνιάρικες.
 
Και που να δεις αυτούς που (κάνουν ότι) τρώνε μόνο υγείας σε τι έκσταση πέσανε όταν βγήκαν εκείνες οι σιχαμερές σοκολάτες με 70% και 80% κακάο. Ευτυχώς δεν κυκλοφορούν πια.
Είμαι από αυτούς που τρώνε σοκολάτα με 70% και 80% κακάο! (ελπίζω να μου ξαναμιλήσεις). Και δεν (κάνω ότι) τρώω μόνο αυτές, τρώω και τις γαλατένιες κανονικά, μόνο που δεν θέλω τίποτα άλλο μέσα, ούτε μύγδαλα, ούτε ρύζια, ούτε σταφίδες, ούτε μάρτζιπαν (το χειρότερό μου), ούτε ινδοκάρυδα (το απόλυτα χειρότερό μου) και κυρίως δε θέλω ξινά φρούτα! Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η σοκολάτα πρέπει να συνδυάζεται με το πορτοκάλι ή ακόμη χειρότερα με το λεμόνι. Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο; Οι μόνες εξαιρέσεις που κάνω σε όλα τα παραπάνω είναι για τη noisetta, τα σοκολατάκια με λικέρ ή καφέ και κάποτε έκανα και για τα σοκολατάκια Τζοκόντα που δυστυχώς μας άφησαν χρόνους.
Ο λόγος που μου αρέσουν οι μαύρες σοκολάτες δεν είναι ούτε επειδή έγιναν μόδα ούτε γιατί θεωρούνται πιο υγιεινές (δεν είναι, έχουν κι αυτές ως επί το πλείστον φοινικέλαιο όπως και οι άλλες). Είναι γιατί ποτέ δεν ήμουν φανατική των γλυκών (ειδικά των σιροπιαστών). Όποιο γλυκό κι αν φάω, μετά την τρίτη μπουκιά λιγώνομαι σε σημείο ζαλάδας. Οπότε αυτά που παίζουν μεταξύ γλυκού και άγλυκου (ή έστω πικρού) μου ταιριάζουν μια χαρά και γλυτώνω και το ανακάτεμα.
Αλλά για να είμαστε και ακριβείς, η σοκολάτα που έφτιαχναν οι Μάγια το 1900 π.Χ., ως ρόφημα πάντα, δεν είχε ούτε γάλα μέσα ούτε ζάχαρη (η οποία ούτως ή άλλως ήταν παντελώς άγνωστη στο κόσμο). Όλες αυτές οι προσθήκες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά το 1600 μ.Χ. και σ' αυτό έβαλαν το χέρι τους οι Ισπανοί.
Ένα κατατοπιστικό άρθρο για την ιστορία της σοκολάτας υπάρχει εδώ.
 
Είμαι από αυτούς που τρώνε σοκολάτα με 70% και 80% κακάο! (ελπίζω να μου ξαναμιλήσεις). Και δεν (κάνω ότι) τρώω μόνο αυτές, τρώω και τις γαλατένιες κανονικά, μόνο που δεν θέλω τίποτα άλλο μέσα, ούτε μύγδαλα, ούτε ρύζια, ούτε σταφίδες, ούτε μάρτζιπαν (το χειρότερό μου), ούτε ινδοκάρυδα (το απόλυτα χειρότερό μου) και κυρίως δε θέλω ξινά φρούτα! Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η σοκολάτα πρέπει να συνδυάζεται με το πορτοκάλι ή ακόμη χειρότερα με το λεμόνι. Τι σχέση έχουν αυτά τα δύο; Οι μόνες εξαιρέσεις που κάνω σε όλα τα παραπάνω είναι για τη noisetta, τα σοκολατάκια με λικέρ ή καφέ και κάποτε έκανα και για τα σοκολατάκια Τζοκόντα που δυστυχώς μας άφησαν χρόνους.
Ο λόγος που μου αρέσουν οι μαύρες σοκολάτες δεν είναι ούτε επειδή έγιναν μόδα ούτε γιατί θεωρούνται πιο υγιεινές (δεν είναι, έχουν κι αυτές ως επί το πλείστον φοινικέλαιο όπως και οι άλλες). Είναι γιατί ποτέ δεν ήμουν φανατική των γλυκών (ειδικά των σιροπιαστών). Όποιο γλυκό κι αν φάω, μετά την τρίτη μπουκιά λιγώνομαι σε σημείο ζαλάδας. Οπότε αυτά που παίζουν μεταξύ γλυκού και άγλυκου (ή έστω πικρού) μου ταιριάζουν μια χαρά και γλυτώνω και το ανακάτεμα.
Αλλά για να είμαστε και ακριβείς, η σοκολάτα που έφτιαχναν οι Μάγια το 1900 π.Χ., ως ρόφημα πάντα, δεν είχε ούτε γάλα μέσα ούτε ζάχαρη (η οποία ούτως ή άλλως ήταν παντελώς άγνωστη στο κόσμο). Όλες αυτές οι προσθήκες άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μετά το 1600 μ.Χ. και σ' αυτό έβαλαν το χέρι τους οι Ισπανοί.
Ένα κατατοπιστικό άρθρο για την ιστορία της σοκολάτας υπάρχει εδώ.
Μια που ανέφερες ρύζια και ινδοκάρυδα, ενώ σιχαίνομαι το ινδοκάρυδο, τρελαίνομαι για το ντέρμπι και την κραντς. Αμφότερες κλασσικές, γάλακτος.
 
Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί η σοκολάτα πρέπει να συνδυάζεται με το πορτοκάλι
Έχεις φάει ποτέ μπισκότα γιάφα; Τα ελληνικά είναι απλώς εθιστικά. Είναι η μόνη περίπτωση συνδυασμού περτικαλιού και σοκολάτας που μ'αρέσει.

Θες να σου θυμίσω ότι για μερικά φεγγάρια κυκλοφορούσαν σοκολάτες με πιπέρι; Καλά που δεν έβγαλαν με σκόρδο, με κρεμμύδι και με γεύση πίτσα_Θεμουσχώραμε...
 
Έχεις φάει ποτέ μπισκότα γιάφα; Τα ελληνικά είναι απλώς εθιστικά. Είναι η μόνη περίπτωση συνδυασμού περτικαλιού και σοκολάτας που μ'αρέσει.

Θες να σου θυμίσω ότι για μερικά φεγγάρια κυκλοφορούσαν σοκολάτες με πιπέρι; Καλά που δεν έβγαλαν με σκόρδο, με κρεμμύδι και με γεύση πίτσα_Θεμουσχώραμε...
Τα γιάφα πέφτουν στην ίδια κατηγορία με όλες τις σοκολάτες με πορτοκάλι που ανέφερα πιο πάνω, οπότε όχι! Ούτε που να με πληρώσουν!
Σοκολάτα με πιπέρι κυκλοφορεί ακόμη, κατά κανόνα μαύρη, και μου αρέσει επίσης. Μάλιστα μου αρέσει περισσότερο στο ρόφημα σοκολάτας (αλά Μεξικό) παρά σε στερεή μορφή.
Πιστεύω τελικά ότι αν κάποτε βγούμε για γλυκό το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ένας δε θα θέλει να κλέψει μπουκιά από το γλυκό του άλλου.... :D
 
Πίσω
Μπλουζα