Sabata (1969)

Fulci

RetroMaNiaC
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
553
Αντιδράσεις
874
Sabata 1969 ( Ehi amico..c'e Sabata. Hai chiuso!)

Υπόθεση: Στην πόλη Ντόχερτη,γίνεται μια ληστεία με λεία 100.000 δολαρίων. Ο Σαμπάτα,ένας κυνηγός επικηρυγμένων,αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη ληστεία..Μια "δύσκολη" υπόθεση γιατί στη ληστεία εμπλέκονται και άτομα πέραν πάσης υποψίας..

Σκηνοθεσία : Gianfranco Parolini (πιο γνωστός ως Frank Kramer,όπως και έτσι γράφεται στους τίτλους αρχής)
Παίζουν : Lee Van Cleef, William Berger..
Μουσική : Marcello Giombini

Η πρώτη ταινία από την τριλογία του "Σαμπάτα".. Η συγκεκριμένη ταινία του Frank Kramer είναι η καλύτερη πιστεύω από την τριλογία του.Βασικά είναι από τις καλές του σκηνοθετικές δουλειές.Δεν έχει πολλά γουέστερν στη φιλμογραφία του.Έκανε αφιέρωση ένας φίλος συμφορουμίτης για το "God's Gun" , ένα από τα γουέστερν του Kramer..Νομίζω πως το "Sabata" υπερτερεί και σκηνοθετικά και σαν παραγωγή από το "God's Gun".
Βρισκόμαστε στη Ντόχερτη,μια πόλη στο Τέξας. Ένα βράδυ,κάποια συμμορία ληστεύει το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας.Στο σαλούν που διασκεδάζουν αρκετοί,τα νέα μαθαίνονται.Ανάμεσα στους θαμώνες βρίσκεται και ο Σαμπάτα (Λι βαν Κλιφ),που είναι ένας περιπλανώμενος κυνηγός επικηρυγμένων.

Ο Σαμπάτα,αναλαμβάνει να εξιχνιάσει την υπόθεση,παρέα με τον Καρίντσα (Ignazio Spalla) έναν πρώην μεξικανό στρατιώτη,που έχει παράσημα αλλά δεν έχει λεφτά για μια μπύρα και τον Ίντιο " Άλεϊ Κατ" (Aldo Canti), ένας μουγκός φίλος του Καρίντσα,που είναι ένας "παρκουρίστας" της άγριας Δύσης.
Στην πόλη κυκλοφορεί και ο Μπάντζο (Γουίλιαμ Μπέργκερ),που είναι ένας μυστηριώδης τύπος που συχνάζει στο σαλούν,έχοντας συνέχεια μαζί του και το έγχορδο του,το μπάντζο.
Ο Σαμπάτα θα φτάσει πολύ γρήγορα στην εξιχνίαση της ληστείας..Μόνο που οι εγκέφαλοι αυτής της ληστείας,δεν είναι τελικά απλοί συμμορίτες,αλλά πρόκειται για πρόσωπα της ελίτ κοινωνίας της Ντόχερτη.. Δικαστής,τραπεζίτης και ο πλούσιος επιχειρηματίας της πόλης,που σκοπό έχουν να αγοράσουν γη με τα λεφτά της ληστείας. Γη,που θα την πουλήσουν πολύ πιο ακριβά,όταν θα φτιαχθεί ο νέος σιδηρόδρομος..
Τα σχέδια τους θα τα χαλάσει ο Σαμπάτα (και οι δυο συνεργάτες του), και θα αρχίσει να παίζει μαζί τους το παιχνίδι της "γάτας με το ποντίκι". Δεν τους αποκαλύπτει στις αρχές,με σκοπό να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.
Κάποια στιγμή θα εμπλακεί και ο "μουρνταράκος" Μπάντζο, που είναι το μυστήριο στην περισσότερη διάρκεια της ταινίας.. Ξέρουμε σίγουρα,ότι γνωρίζονται από παλιά με τον Σαμπάτα, αλλά δεν καταλαβαίνουμε το ρόλο του,τι θέλει,με ποια πλευρά είναι.Τέτοιοι τύποι όμως,πάντα μόνο προς μια πλευρά γέρνουν..

Στην καλοσκηνοθετημένη αυτή ταινία, δεν υπάρχει θέμα "εκδίκησης"..Τα πάντα κινούνται γύρω από το παιχνίδι "γάτας και ποντικιού",του Σαμπάτα με τον πλούσιο επιχειρηματία και τους συνεργάτες του. Ένας ευφυέστατος πιστολέρο,με πρωτότυπα όπλα και ευρηματικές τεχνικές ενάντια στον πλούσιο με το μεγάλο του "στρατό",που αγοράζει τους πάντες και έχει και τη δικαστική εξουσία μαζί του.
Κύριο θέμα μας είναι το "χρήμα",πόσο έξυπνα θα παίξουν οι παίκτες αυτό το "πόκερ χρήματος" και πόσα περισσότερα μπορεί κάποιος να κερδίσει.
Αλαζονεία,απληστία,φιλία,συνεργασίες,προδοσίες συνθέτουν αυτό το spaghetti που δεν του λείπουν και οι στιγμές δράσης,οι οποίες είναι αρκετές.
Ο Λι Βαν Κλιφ, είναι ο γνωστός Λι Βαν Κλιφ. Παίζει πετυχημένα το ρόλο του Σαμπάτα..Ο Μπέργκερ ταιριάζει απόλυτα στο ρόλο του Μπάντζο.Είναι αυτό που εμπνέει το προσώπου του: ένας μυστηριώδης αινιγματικός τύπος..Η μουσική της ταινίας είναι πολύ καλή,χαρακτηριστική,που δεν την ξεχνάει κάποιος εύκολα και ας έχει δει την ταινία μόνο μία φορά.

Την ταινία την είδα στα τέλη των 90s.. Το όνομα Sabata ήταν γνωστό,εγώ δεν είχα δει καμιά ταινία όμως από την τριλογία. Η συγκεκριμένη είναι από τα καλούτσικα γουέστερν,λιγότερο καλή είναι η συνέχεια με τον Γιουλ Μπρίνερ (γνωστή ως "Indio Black" 1970), και μια μετριότητα είναι το τελευταίο μέρος.
Σαν ελληνικό τίτλο θυμάμαι το "Sabata"..Δεν ξέρω αν μεταφράστηκε κάπως διαφορετικά..

Το τρέιλερ

 

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
13.402
Αντιδράσεις
34.551
Ωραία ταινία. Συμφωνώ πως είναι το καλύτερο της τριλογίας. Κλασσική η σκηνή που οι πιστολάδες την πέφτουν στον Μπέργκερ. Εκεί που όλοι νομίζουν ότι είναι άοπλος και χαμένος από χέρι, ξαφνικά...
 

Fulci

RetroMaNiaC
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
553
Αντιδράσεις
874
Ωραία ταινία. Συμφωνώ πως είναι το καλύτερο της τριλογίας. Κλασσική η σκηνή που οι πιστολάδες την πέφτουν στον Μπέργκερ. Εκεί που όλοι νομίζουν ότι είναι άοπλος και χαμένος από χέρι, ξαφνικά...
" Φοβού τους γαλανομάτηδες και μπάντζο φέροντας"..
 
  • Like
Reactions: RIO

RIO

Retro Horrormaniac
Joined
12 Νοέ 2009
Μηνύματα
13.402
Αντιδράσεις
34.551
Μπλουζα