Shango (1970)

Fulci

RetroActive
Joined
18 Μάρ 2018
Μηνύματα
321
Αντιδράσεις
475
Shango (1970) - Shango,la pistola infallibile

Υπόθεση : O Σάνγκο, είναι ένας ρέιντζερ του Τέξας,που συνοδεύει στρατιώτες του Βορρά σε περιοχές του Νότου για να ανακοινώσουν το τέλος του εμφυλίου και ότι οι Βόρειοι κέρδισαν..Θα πέσουν όμως σε μια ενέδρα που στήνουν ένας ταγματάρχης των Νοτίων,ο Ντρόστερ, και μια συμμορία ληστών. Ο Ντρόστερ έχει πληροφορίες πως η ομάδα στρατιωτών των Βορείων κουβαλάει μαζί της και ένα φορτίο χρυσού και αφού σκοτώνει όλους τους στρατιώτες,ανακαλύπτει πως χρυσός δεν υπάρχει.Για καλή του τύχη (έτσι νομίζει),μοναδικός επιζών της ενέδρας είναι ο Σάνγκο,τον οποίο θα αιχμαλωτίσει με σκοπό να μάθει από τον ρέιντζερ που έχουν κρύψει το χρυσό.Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα χωριό με φιλήσυχους και άμαχους κατοίκους το οποίο "διοικεί" ο παρανοϊκός Ντρόστερ..

Σκηνοθεσία : Edoardo Mulargia
Παίζουν : Anthony Steffen, Eduardo Fajardo..
Μουσική : Gianfrago Di Stefano

Άλλο ένα spaghetti western,μέτριο και όχι από τα γνωστά.Ο σκηνοθέτης Mulargia συνεργάζεται για ακόμη μια φορά με τον αγαπημένο Άντονι Στέφεν..Το σενάριο το επιμελείται ο ίδιος ο σκηνοθέτης με συμμετοχή και του ηθοποιού. Η ταινία αρχίζει με τον αιχμάλωτο Σάνγκο (Άντονι Στέφεν), που έχει πέσει θύμα ενέδρας από κάποιους Νότιους και των ταγματάρχη τους Ντρόστερ (Εντουάρντο Φαχάρντο) και των συνεργατών τους,μιας συμμορίας Μεξικάνων. Εκτός ότι όλα έγιναν για ένα υποτιθέμενο φορτίο χρυσού που μετέφεραν ο Σάνγκο και οι Βόρειοι,το οποίο δεν βρίσκουν,ο ταγματάρχη Ντρόστερ "διοικεί" ένα χωριό,με φιλήσυχους και άμαχους κατοίκους και δεν θέλει να μαθευτεί πως ο πόλεμος τελείωσε (μαζί με αυτό και η "κατοχή" του). Ο Ντρόστερ θα "αφήσει" ελεύθερο τον Σάνγκο,μια κίνηση που αποδεικνύεται λάθος.Γιατί όχι μόνο φαίνεται ότι δεν ξέρει τι του γίνεται αλλά δείχνει και την μεγάλη παράνοια που τον χαρακτηρίζει..
Το σενάριο δεν είναι άσχημο..Έχει ενδιαφέρον..Ο Στέφεν είναι καταπληκτικός (αν νομίζετε πως θα γράψω ποτέ έστω και ένα ψεγάδι για τον Άντονι γελιέστε)..Και μόνο που βλέπεις αυτό το σκυθρωπό και αινιγματικό ύφος που έχει, λες ότι είναι γεννημένος για τέτοιου είδους ταινίες. Ο Φαχάρδο ταιριάζει στον ρόλο του παρανοϊκού Νρόστερ,αν και θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη ώρα στην ταινία. Δεν λείπουν φυσικά και κάποιες δραματικές στιγμές.Γιατί όταν έχεις να κάνεις με "τρελό" και άμαχους,φιλήσυχους κατοίκους δεν μπορούν να αποφευχθούν κάποιες στενάχωρες εξελίξεις.
Η ταινία δεν θα ξεφύγει από τα σταθερά κλισέ των spaghetti.. Αμέτρητες σφαίρες,υπερβολικά σκηνικά,γρήγορη δράση. Υστερεί σε μουσική (σπάνιο για spaghetti).Από τη μουσική,το μόνο που θυμόμουν έντονα, πριν το ξαναδώ μετά από χρόνια, ήταν το γνωστό τραγούδι "When Johnny comes marching home".Το οποίο είναι τραγούδι του Αμερικανικού εμφυλίου,με ανάλογο στίχο για την εμψύχωση των στρατιωτών!..Για να είμαι όμως πιο ακριβής και σωστός,το τραγούδι είναι πολύ πιο παλιό και ιρλανδικό με καθαρά αντιπολεμικό στίχο νομίζω, το " Johnny I hardly knew ye" . Απλά οι Αμερικανοί άλλαξαν τους στίχους.
(αν τυχόν και διαβάσει ο φίλος Elephadas, παρακαλώ να με διορθώσει σε περίπτωση που έχω γράψει λάθος τα περί στίχου,προέλευσης και γενικά για το τραγούδι).
Το συγκεκριμένο τραγούδι λοιπόν το τραγουδούν οι Βόρειοι στρατιώτες σε κάποια στιγμή της ταινίας.

Την ταινία την νοίκιασα γύρω στο 1988.. Δεν χρειάστηκα και πολύ σκέψη όταν την είδα στο ράφι. Το πρώτο "ψάρωμα" ήρθε όταν είδα τον τίτλο!.."Τι λέει,ρε φίλε!..Υπάρχει και Σάνγκο?".. Είχα ήδη δει στη ζωή μου 4 "Τζάνγκο" μέχρι τότε!.. Γούρλωσα και τα μάτια όταν είδα πως έπαιζε και ο Άντονι Στέφεν!..Τη νοίκιασα αμέσως!..Γουέστερν,Στέφεν και..Σάνγκο!.. Είναι δυνατόν να είναι χάλια?.. Άλλωστε το "Σάνγκο" πλησιάζει πολύ στο.."Τζάνγκο"! Μη σας πω πως στην ταινία κάποιες φορές άκουγα "Τζάνγκο" αντί για "Σάνγκο"!.. "Αυτιά είναι αυτά", καμιά φορά ακούν ότι να ΄ναι!
Βέβαια τελικά αποδείχθηκε στο τέλος, πως το "Σάνγκο" έχει σχέση με το "Τζάνγκο" όσο σχέση έχει η "Λωζάνη" με την "Κοζάνη"..
Όχι εντελώς χάλια, αλλά όπως έγραψα, ένα μέτριο γουέστερν είναι..Και δεν έχει και κάποια αξιόλογη μουσική να τις δώσω κάποιους έξτρα βαθμούς!..Τίποτα!
Μόνο " Άντονι Στέφεν" και παρατρίχα..Τζάνγκο!..Ο ελληνικός τίτλος τότε ήταν "Σάνγκο", και όχι αυτός που γράφει τώρα το imdb.."Σάνγκο",λοιπόν!

το τρέιλερ:

 
Μπλουζα