Space Jam (1997, MS-DOS)

petran79

Retro Member
Joined
16 Απρ 2008
Μηνύματα
610
Αντιδράσεις
456
Με την επιτυχία της ταινίας το 1996 δεν θα μπορούσε να λείψει και το βιντεοπαιχνίδι μιας και τότε παιχνίδια μπάσκετ arcade τύπου NBA Jam ήταν αρκετά δημοφιλή ενώ και τα υποτιθέμενα simulators όπως NBA Live 95,96,97 διατηρούσαν και αυτά μια διασκεδαστική απλότητα.

Το 1997 λοιπόν κυκλοφόρησε το Space Jam για κονσόλες και υπολογιστές. Εμπνευσμένο από το NBA Jam περισσότερο αλλά πιο απλουστευμένο. 'Οπως και στην ταινία σκοπός του παιχνιδιού είναι να διαλέξεις είτε τα Looney Tunes είτε τους Monstars και να νικήσεις την παρτίδα.

Περιεχόμενο:


Μπορείς να επιλέξεις έντεκα χαρακτήρες των Looney Tunes συν τον Μάικλ Τζόρνταν ή πέντε από τους Monstars για αγώνα 3 εναντίον 3. Οι χαρακτήρες Looney Tunes είναι οι Bugs Bunny, Lola Bunny, Sylvester, Wiley E. Coyote, Tazmanian Devil, Foghorn Leghorn, Yosemite Sam, Porky Pig, Elmer Fudd, Pepe Le Pew, Daffy Duck.
Ο καθένας έχει τα δικά του στατιστικά σε 3 κατηγορίες με 3 βαθμούς η κάθε μία: ταχύτητα, ριμπάουντ και σουτ. Εκτός του Τζόρνταν που είναι τέλειος σε όλα, οι υπόλοιποι είναι καλοί με εξαίρεση τους Daffy, Pepe, Porky, Elmer που δεν έχουν κανένα βαθμό με 3.
Οι Monstars αντίθετα με εξαίρεση έναν, υστερούν στα σουτ αλλά είναι καλοί στην άμυνα και στα ριμπάουντ.
'Ετσι σε κάθε περίοδο μπορείς να αλλάξεις παίκτες και έτσι να παίξουν όλα τα Looney Tunes.
Eκτός του παιχνιδιού μπάσκετ περιλαμβάνονται διάφορα μίνι-παιχνίδια πριν και στη διάρκεια της αλλαγής. Δεν έχει καμιά διαφορά είτε κερδίσεις είτε χάσεις στον κύριο αγώνα, πχ ανεβασμένα στατιστικά. Απλώς τα βάλαν για ποικιλία.

'Oσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, η έκδοση για DOS είχε και επιλογή για παιχνίδι μέσω δικτύου. Υπάρχει το μενού επίσης για ρυθμίσεις χειρισμού, ήχου και παιχνιδιού. Πχ δυσκολία, 2 εναντίον 2 αντί για 3, απενεργοποίηση μίνι-παιχνιδιών κλπ.
Μπορείς επίσης αντί για έναν αγώνα να επιλέξεις τουρνουά όπου η διαφορά είναι πως παίζεις κάποια παιχνίδια με τα Looney Tunes αλλά δεν μπορείς να κάνεις αλλαγές και δεν μπορείς να ξαναχρησιμοποιήσεις τους ίδιους παίκτες στο επόμενο παιχνίδι, κάνοντας το έτσι δυσκολότερο. Η μόνη διαφορά είναι πως στο τέλος βλέπεις διαφορετικό στιγμιότυπο ανάλογα το ποιον επέλεξες για αρχηγό.

Γραφικά/'Ηχος:

Η μουσική δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο αλλά τα ηχητικά εφφέ και ο εκφωνητής είναι αρκετά καλά και προσεγμένα, απευθείας από τα Looney Tunes. Προσεγμένο είναι και το animation των χαρακτήρων όπου κάθε παίκτης έχει τα δικά του ειδικά σουτ και καρφώματα. Πχ ο Συλβέστρος ίπταται και καρφώνει με τη βοήθεια του Τουίτυ, το Κογιότ χρησιμοποιεί ελατήρια, ο Διάβολος τρώει τη μπάλα ή γίνεται σίφουνας κοκ. 'Οπτικά θα μπορούσε να είναι καλύτερο αλλά για παιχνίδι του 97 στο σχέδιο και στα χρώματα είναι αρκετά καλό. Μπορεί να βελτιωθεί κάπως η ποιότητα με shaders.

Παίξιμο:
Μη γελιόμαστε, ΝΒΑ Jam δεν είναι. Είναι πιο απλοϊκό και προορίζεται για μικρότερες ηλικίες. Να φανταστείτε, δεν μπορείς ούτε πλευρές στο ημίχρονο να αλλάξεις ενώ δεν γίνεται ούτε να αναμίξεις παίκτες. Τα Looney Tunes πάντα σουτάρουν στην δεξιά πλευρά και οι Monstars στην αριστερή. Στην έκδοση για κονσόλες μπορούν να παίξουν περισσότεροι από δύο παίκτες και αυτό ίσως το κάνει περισσότερο διασκεδαστικό. Αλλά για έναν παίκτη χάνεται γρήγορα το ενδιαφέρον. Περισσότερο ασχολιέσαι για τις πολύ αστείες και ωραίες σκηνές και σχέδια.

Διαφορές με τις κονσόλες:
Ενώ φαινομενικά μπορεί να φαίνονται ίδιες οι εκδόσεις, υπάρχουν σημαντικές διαφορές που με κάνουν να κλίνω προς την DOS έκδοση.
Οι κονσόλες είναι καλύτερες στους εξής τομείς:

'Οσον αφορά τα γραφικά και τα ηχητικά, οι κονσόλες έχουν το πλεονέκτημα μιας και η έκδοση για υπολογιστή δεν περιλαμβάνει κάποιες πόζες των παικτών, πχ διαγώνια πόζα ή στο τζάμπολ στον υπολογιστή όλοι οι παίκτες είναι μόνο στη μία πλευρά. Λοίπουν επίσης αρκετά ηχητικά εφφέ, ιδίως του εκφωνητή, αν και στις κονσόλες καταντά κουραστικός. Επίσης αν η διαφορά ξεπεράσει τους 32 πόντους, ο εκφωνητής δεν την αναφέρει καν. Η κίνηση στις κονσόλες είναι πιο ομαλή. Και η κίνηση στο DOS είναι καλή αλλά θέλει ειδική ρύθμιση και οθόνη στο DOSBOX για καλά αποτελέσματα, μιας και τρέχει στα 70 χερτζ.

Δυσκολία: Οι κονσόλες είναι πολύ πιο δύσκολες με τη νοημοσύνη των αντιπάλων να είναι πιο ανεπτυγμένη από την έκδοση για DOS. 'Ομως επειδή το παιχνίδι δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας στο gameplay, αυτό είναι περισσότερο κακό παρά καλό. Στον υπολογιστή το απολαμβάνεις περισσότερο, χωρίς να γίνεται εκνευριστικά δύσκολο. Ιδίως αν παίζεις εναντίον των Monstars.

Η έκδοση για DOS υπερτερεί στα παρακάτω, που είναι και το σημαντικότερο:

Αλλαγές: Οταν κάνεις αλλαγή, τότε κάνει και ο αντίπαλος. Ενώ στις κονσόλες οι αντίπαλοι παραμένουν ίδιοι, κάνοντας το παιχνίδι βαρετό, ιδίως αν παίζεις εναντίον των Looney Tunes. Στις κονσόλες μάλλον το κάναν για να γλιτώσουν μνήμη και χρόνο φόρτωσης.

Κάποιες μικροδιορθώσεις και προσθήκες. Πχ προσθέσαν το σουτ με ταμπλό που λείπει τελείως στις κονσόλες που όλα τα σουτ είναι ελλιψοειδή. Ενώ προσθέσαν και άλλη τροχιά στο σουτ που φαίνεται καλύτερη από αυτήν τον κονσόλων.
Επίσης η μπάρα ενέργειας δεν γεμίζει όταν ο χαρακτήρας κάνει το ειδικό κάρφωμα που κρατά κάποια δευτερόλεπτα, κάνοντας το παιχνίδι πιο ισορροπημένο.

Τελικό συμπέρασμα: ένα καλούτσικο παιχνίδι να περάσεις την ώρα σου για κάνα εικοσάλεπτο. Ιδίως αν παίξεις το Space Jam 2 πρόσφατα που το κάναν χαμηλού προϋπολογισμού, συν το ό,τι το τοπίο στα καρτούν έχει αλλάξει τρομακτικά από τότε, αν σας αρέσουν τα παραδοσιακά Looney Tunes, αξίζει και αυτό μια ευκαιρία. 'Αλλωστε έχει χαρακτήρες που δεν μπορείς να παίξεις πουθενά αλλού.
 

Συνημμένα

  • sj_000.raw1.png
    sj_000.raw1.png
    26,1 KB · Προβολές: 5
  • sj_001.raw1.png
    sj_001.raw1.png
    36,7 KB · Προβολές: 5
  • sj_002.raw1.png
    sj_002.raw1.png
    21,7 KB · Προβολές: 5
  • sj_003.raw1.png
    sj_003.raw1.png
    26,1 KB · Προβολές: 4
  • sj_004.raw1.png
    sj_004.raw1.png
    20,5 KB · Προβολές: 4
  • sj_005.raw1.png
    sj_005.raw1.png
    16,7 KB · Προβολές: 4
Μπράβο @petran79 :clap: Πολύ ωραία η παρουσίαση σου!

Εξαιρετική και η ταινία με τον θρυλικό Michael Jordan αλλά και το παιχνίδι με τα σούπερ για την εποχή γραφικά!

Ορίστε και ένα βίντεο του παιχνιδιού

 
Επειδή δεν γνώριζα καλύτερες εναλλακτικές για το είδος, υπάρχει το παιχνίδι Looney Tunes B-ball αλλά μόνο για το Super Famicom.
Μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό όσο το Space Jam αλλά είναι κάπως πιο κοντά στο ΝΒΑ Jam και με αρκετά πιο τρελούς μηχανισμούς και πολεμοφόδια και κωδικούς στη διάρκεια του παιχνιδιού. Θυμίζει και λίγο Street Hoops. Πιο φινετσάτο παιχνίδι, αν και με λιγότερους χαρακτήρες και μόνο 2χ2 παίκτες. Εχει και κάποια ηχητικά εφφέ από το διάδοχο του Mel Blanc, Greg Burson. Εκεί διαλέγεις αντίστοιχα τους Μπαγκς Μπάνυ, Ντάφυ Ντακ, Συλβέστρο, Κογιότ, 'Ελμερ Φαντ, Γιοσέμιτι Σαμ, Διάβολο της Τασμανίας και Μάρβιν τον Αρειανό.

 
Πίσω
Μπλουζα