Tο ποντίκι που βρυχάται - The mouse that roared (1959)

Nemo

RetroMuseum GateKeepeR
Joined
9 Ιαν 2006
Μηνύματα
4.694
Αντιδράσεις
1.409
Tο ποντικι που βρυχαται /The mouse that roared .

Αν υπαρχει ενα Top 50 ταινιων με

- τους πιο πιασαρικους πιασαρικους τιτλους ,

-τους πιο γνωστους τιτλους ταινιων που δεν εχετε δει * ,

- τιτλους ταινιων που εχουν χρησιμοποιηθει κατα κορον σε καθε ειδους δημοσιογραφικο αρθρο (απο οικονομικο,γεωπολιτικο, μεχρι και για Hardware υπολογιστων )

,η συγκεκριμμενη ταινια και ο τιτλος της θα ηταν μεσα μαλλον και στα 3 Top 50.

Το αν βεβαια ο αδιαμφισβητητα πετυχημενος και πασιγνωστος τιτλος αντικατοπτριζει την ποιοτητα της ιδιας της ταινιας, ειναι ενα ερωτημα ,που θα αποπειραθουμε να απαντησουμε στην συνεχεια .

Προκειται για μεταφορα της σατιρικης νουβελας "The Mouse That Roared " 1955 του Leonard Wibberley που σατιριζει 1955 τον ψυχρο πολεμο και τις συνεπειες του, απο την οποια νουβελα δανειζεται και αυτουσιο τον τιτλο.

Προβολή συνημμένου 134732

Ετσι ακριβως το ομωνυμο φιλμ ειναι μια κωμωδια-σατιρα που εστιαζει σε οσα συμβαινουν σε ενα "φανταστικο" κρατιδιο στο κεντρο της ψυχροπολεμικης πλεον ευρωπης το Δουκατο του Grand Fenwick και το οποιο εχει καποια ιδιαιτερα χαρακτηριστικα.

Προκειται για ενα Συνταγματικο Δουκατο(parliamentary constitutional monarchy) που

- ωφειλει σε πολυ σημαντικο βαθμο την υπαρξη του στις αοκνες προσπαθειες καποιου Αγγλου ευγενη "που του αρεσε η γειτονια και μετακομισε"


- του οποιου η οικονομια βασιζεται σε ενα κυριο εξαγωγιμο προιον


- οπου επικρατει η οικογενειοκρατεια και ο νεποτισμος (οσων αφορα τα κρατικα αξιωματα )


-ενω ειναι γενικα πολυ πισω σε σχεση με τους υπολοιπους ευρωπαιους του γειτονες σε ολους σχεδον τους τομεις τεχνολογια-οικονομια-κοινωνια .




Οταν μαλλον νομοτελειακα χρεοκωπει , ο ξενοσπουδαγμενος στα καλυτερα πανεπιστημια πρωθυπουργος της εισηγειται το φαινομενικα εξωφρενικο .Να κυρηξουν πολεμο και να επιτεθουν στις Η.Π.Α. μια και με βαση την δεδομενη μεταπολεμικη γενναιοδωρη πρακτικη των Η.Π.Α. δηλαδη να επενδυουν μεγαλα ποσα για την ανοικοδομηση των οικονομιων και των ιδιων των χωρων που χανουν τον πολεμο εναντιον τους ,δεν υπαρχει ασφαλεστερος τροπος να επανακαμψουν ως χωρα και ως οικονομια.

Προβολή συνημμένου 134731

Η αντιπολιτευση αγκαλιαζει την προταση και πειθωντας και την Δουκισσα Gloriana , επιλεγουν να στειλουν τον πιο ανικανο - πιο καταληλο να ηγηθει της ομαδας των στρατιωτων που θα εισβαλλει στις Ηπα και θα χασει ασφαλως τον πολεμο.

Οταν περα απο καθε λογικη μεσα απο μια σειρα απο εξωφρενικες συμπτωσεις και γεγονοτα θα κερδισει τον πολεμο φερνοντας πισω ως ομηρους ενα κορυφαιο πυρηνικο επιστημονα μαζι με την γοητευτικη κορη του και την Q-bomb την ισχυροτερη πυρηνικη βομβα στον κοσμο .....

Κι ετσι αρχιζει να αποκτα υποσταση ο τιτλος του εργου

-"Το ποντικι που βρυχαται "

Το οποιο υπαινικτικε το κωμικο happening με το

γνωστο σε ολου μας λιγο πολυ -logo της Columbia με το οποιο ,μια γυναικα/μοντελο που κρατα ενα πυρσο, οπως το γνωστο Αγαλμα συμβολο των Η.Π.Α. ,οπου η παρουσια ενος ασημαντου ποντικιου τρεχει σε ατακτη φυγη την γυναικα/μοντελο-συμβολο.

Προβολή συνημμένου 134733

Η ταινια του 1959 στηριζεται περα απο το ιδιο το Δαυιδ VS Γολιαθ κωμικο ευρημα βασικα στους ωμους του πολυταλαντου Peter Sellers ο οποιος καλειται να ερμηνευσει 3 ρολους στην ταινια : της Δουκισσας Gloriana του πρωθυπουργου Count Rupert Mountjoy, και του πρωταγωνιστη Tully Bascomb αρχιδασοφυλακα ,εκτελων εκτακτα χρεη στρατιωτικου διοικητη του αποβατικης στρατιωτικης και υπευθυνου για την ανελπιστη νικη αντι της αναμενομενης θριαμβευτικης ηττας .

Παρα την πολυ καλη παρουσια του Peter Sellers αλλα και της κορης του καθηγητη Jean Serberg ,χωρις να υπολοιπονται και οι υπολοιποι ηθοποιοι το εργο οσο περισσοτερο προχωραει τοσο περισσοτερο κουραζει .

Ιδιως λιγο μετα απο την επιστροφη του Tully (P.Sellers) Bascomb ως θριαμβευτη με τα λαφυρα της νικης του ,η ταινια κανει μια απιστευτη κοιλια , και απλα περιμενεις /υπομενεις μεσα απο καποια ανουσια και ανεμπνευστα gags ,που προσπαθουν να εκβιασουν γελιο και να γεμισουν κινηματογραφικο χρονο μεχρι το αναμενομενο

"και ζησαν αυτοι καλα και ο πλανητης Γη καλυτερα".

Οχι οτι και το πρωτο μερος της ταινιας εχει καποιες αδυναμιες π.χ. τα αστεια περι εξωγηινων σε σχεση με την μεσαιωνικη αμφιεση των στρατιωτων του Grand Fenwick.

Aλλα οσο παει προχωραει η ταινια χειροτερευει αποτομα και σ'αυτο συμβαλει το φτωχοτατο απο ενα σημειο και περα σεναριο και μια ταση "να το τραβηξουμε οπως οπως μεχρι να το κλεισουμε".

Λετε γι' αυτο ακριβως το λογο "Tο ποντικι που βρυχαται /The mouse that roared "

ειναι πιθανοτατα στο Top 50 ταινιων με

-τους πιο γνωστους τιτλους ταινιων που δεν εχετε δει ?

Κριμα ειχε ολα τα φοντα .....

Υ.Γ.1 το επιτραπεζιο που παιζουν περιμενοντας οι διπλωματες κακως λεγεται dipolamacy και καθως ειναι κλωνος της monopoly-ς. Ενας τιτλος τυπου Globopoly θα ηταν ταιριαστοτερος .

Ο Αμερικανος διπλωματης παιζει το πιονι του αναποδα -αντιστροφα απο την φορα του ρολογιου .

Προβολή συνημμένου 134728

Υ.Γ. 2 η γλυκια Jean Serberg δεν ειχε διολου αναλογη συνεχεια με τον χαρακτηρα που υποδυθηκε. Λογω της υποστηριξης της στους "Μαυρους Πανθηρες" μπηκε σε μαυρη λιστα του Fbi κατι που ειχε επιπτωση στους ρολους που τις προτεινοταν και στην εξελιξη της καριερας της , ενω το τραγικο της τελος το 1979 και που αποδωθηκε σε αυτοκτονια αφησε ερωτηματικα ....

Πηγη : https://en.wikipedia.org/wiki/Jean_Seberg

Τα 2 πιο αστεια στιγμιοτυπα της ταινειας (που δεν ειναι μεταξυ μας και πολλα)



Με το κλεισιμο οπως και με το ανοιγμα ξαναεμφανιζεται για δευτερη φορα ο ποντικος ,για να υπαινιχθει τι αραγε ???

Οτι ακομα και η πιο ισχυρη βομβα στον κοσμο , δεν εχει σημασια αν ειναι λειτουργικη ή "τζουφια"

,αν δεν βγει πρωτα το "ποντικι" απο μεσα ???
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Δεν έχω δει την ταινία, έχω όμως διαβάσει το βιβλίο (και τη συνέχειά του). Εϊναι πολύ αστεία και τα δύο, αλλά περισσότερο το πρώτο. Ωστε έτσι, ε? Κάνει κοιλιά η ταινία. Κρίμα, γιατί ο Sellers ήταν καταπληκτικός σε τέτοιους ρόλους.
 
elephadas είπε:
Κάνει κοιλιά η ταινία. Κρίμα, γιατί ο Sellers ήταν καταπληκτικός σε τέτοιους ρόλους.
Αναφερομαι στο τελευταια 15-20 λεπτα (σε συνολο 80 περιπου λεπτων).

Οσων αφορα τον P.Sellers ειναι απο τα μεγαλα ατου της ταινιας μαζι με το σεναριακο ευρημα ,οπως ανεφερα και πιο πανω .

Ειδικα ως Δουκισσα Gloriana αλλα και ως υποχθονιος πρωθυπουργος Count Rupert Mountjoy

δινει ρεστα .

( Βtw οι πολλαπλοι ρολλοι θυμιζουν κατι αντιστοιχο απο Alec Guinnes) .

Απλα κατα την γνωμη μου ,ενω ειχε ολα τα φοντα για να ειναι μια κωμωδια 8,5 - ισως ακομη και 9/10 ,αρκεστηκε στο 6 αντε με πολυ πολυ ζορι 6,5/10 ,να ειναι απλως μια καλουτσικη/καλη κωμωδια.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ενας προφητης... Μα τι προφητης!1651182320058.png
 
Πίσω
Μπλουζα