The Innocents (1961)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας iggylebowski
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

iggylebowski

RetroAdept
Αντιδράσεις
674
The Innocents (1961, Jack Clayton)

http://www.imdb.com/title/tt0055018/

Ηθοποιοί: Deborah Kerr, Megs Jenkins, Martin Stephens, Pamela Franklin, Michael Redgrave, Peter Wyngrade, Clytie Jessop, Isla Cameron

Υπόθεση: Μια άπειρη παιδαγωγός που προσλαμβάνεται για να αναλάβει την ανατροφή δυο αδερφών, ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού, σε ένα απομονωμένο αρχοντικό, αρχίζει να πιστεύει πως τα πνεύματα της προηγούμενης παιδαγωγού και του κτηνώδους εραστή της προσπαθούν να καταλάβουν τις ψυχές των παιδιών.

Κλασσική ταινία θρίλερ, από της καλύτερες της δεκαετίας του '60, βασισμένη στο βιβλίο The Turn of the Screw του Henry James. O σκηνοθέτης Jack Clayton, μόλις στη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του, καταφέρνει να δημιουργήσει μια εξαιρετική ταινία που καταφέρνει να ισορροπεί μεταξύ μεταφυσικού και ψυχολογικού τρόμου. Το Innocents είναι περισσότερο ένα ψυχολογικό θρίλερ με κάποιες μικρές μεταφυσικές πινελιές, που κυρίως περιγράφει την επώδυνη πορεία της βασικής πρωταγωνίστριας προς την παράνοια και την τρέλα, με τον σκηνοθέτη να στήνει ένα καλοσχεδιασμένο παιχνίδι μεταξύ υπαρκτού και φαινομενικού τρόμου, μέσα από σκηνές γεμάτες υπαινιγμούς και αμφίσημες καταστάσεις. Διάσπαρτοι στην ταινία υπάρχουν αρκετοί συμβολισμοί, με τον Clayton να δημιουργεί ένα πυκνό μυστήριο και αρκετή αγωνία, κάνοντας τον θεατή να νιώθει πως και ο ίδιος είναι εγκλωβισμένος μέσα στην τραυματική τροχιά της βασικής ηρωίδας. Η όμορφη ασπρόμαυρη φωτογραφία, τα βικτοριανά σκηνικά, ο γοτθικός τόνος, η πολύ καλή κινηματογράφηση των εσωτερικών χώρων, η σκοτεινή παρουσίαση του απομονωμένου σπιτιού που αποκτά μια απειλητική διάσταση, η έξυπνη χρήση των σκιάσεων δημιουργούν μια υποβλητική, στοιχειωμένη ατμόσφαιρα κι ένα ρευστό κλίμα όπου όλα είναι δυνατά να συμβούν. Εξαιρετικές ερμηνείες, τόσο από την Deborah Kerr όσο κι από τους νεαρούς πρωταγωνιστές της ταινίας.

[edit] Ο λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ειχα αποφασισει να τη δω, αλλα τελικα μονο λιγες σκηνες αντεξα καθοτι πολυ τρομακτικο το φιλμ για τις δικες μου αντοχες.... :)

Απο οσο μπορεσα ομως να δω, φαινοταν πολυ ενδιαφερον και προλαβα να ξεχωρισω την πολυ καλη ερμηνεια της παντα υπεροχης Ντεμπορα Κερ.

bambinella 100 είπε:
Ειχα αποφασισει να τη δω, αλλα τελικα μονο λιγες σκηνες αντεξα καθοτι πολυ τρομακτικο το φιλμ για τις δικες μου αντοχες.... :) Απο οσο μπορεσα ομως να δω, φαινοταν πολυ ενδιαφερον και προλαβα να ξεχωρισω την πολυ καλη ερμηνεια της παντα υπεροχης Ντεμπορα Κερ.
Ίσως πρέπει να του δώσεις μια ευκαιρία ακόμη. Υποβάλλει, αλλά είναι περισσότερο ψυχολογικό θρίλερ, παρά κάτι άλλο. Πραγματικά, η Ντέμπορα Κερ είναι υπέροχη

Καλό ήταν γενικά. Ωραία ατμόσφαιρα την οποία μιμήθηκε ο Αμενάμπαρ στο "The Others". (μέχρι και στο πόστερ).

Ενδιαφέρον έχει και το άτυπο prequel αυτού, "The Nightcomers" με τον Μάρλον Μπράντο.

filmmusic είπε:
Καλό ήταν γενικά. Ωραία ατμόσφαιρα την οποία μιμήθηκε ο Αμενάμπαρ στο "The Others". (μέχρι και στο πόστερ).
'Ηταν και τα δύο βασισμένα στο γύρισμα της βίδας του Χένρυ Τζέημς για αυτό υπήρχαν ομοιότητες.

Μεγάλες ταινίες και οι δύο, η καθεμία για την εποχή της.

bambinella 100 είπε:
Εγω να δουμε πως θα εχω την ευκαιρια να κοιμηθω μετα.... #)
Όλα μια ιδέα είναι.... :D

filmmusic είπε:
Ενδιαφέρον έχει και το άτυπο prequel αυτού, "The Nightcomers" με τον Μάρλον Μπράντο.
Πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, που ποτέ δεν κατάλαβα γιατί θάφτηκε από το κοινό

Freud είπε:
'Ηταν και τα δύο βασισμένα στο γύρισμα της βίδας του Χένρυ Τζέημς για αυτό υπήρχαν ομοιότητες.
Μεγάλες ταινίες και οι δύο, η καθεμία για την εποχή της.
Σϊγουρο αυτό;

Γιατί δε νομίζω.

Πέρα από την ατμόσφαιρα, δε βλέπω κάτι άλλο κοινό στην υπόθεση του The Others με το Innocents.

Άλλο να είπε ο Αμενάμπαρ ότι επηρεάστηκε από εκείνη την ταινία στο "στήσιμο" της δικής του, και άλλο να πούμε ότι το "The Others", βασίζεται στο Turn of the Screw.

filmmusic είπε:
Σϊγουρο αυτό;Γιατί δε νομίζω.

Πέρα από την ατμόσφαιρα, δε βλέπω κάτι άλλο κοινό στην υπόθεση του The Others με το Innocents.

Άλλο να είπε ο Αμενάμπαρ ότι επηρεάστηκε από εκείνη την ταινία στο "στήσιμο" της δικής του, και άλλο να πούμε ότι το "The Others", βασίζεται στο Turn of the Screw.
Είχε κάποιες ομοιότητες το the others με το βιβλίο, κυρίως στην βασική ιστορία, άλλωστε μιλάμε για την βάση της υπόθεσης, όχι πως ήταν ξεκάθαρη διασκευή του Turn of the Screw.

Τώρα δεν θυμάμαι αν ήταν πολλές ή λίγες γιατί είναι και κάτι χρόνια που το έχω διαβάσει.

Ωραία ταινία, με πολύ καλή, ανατριχιαστική ατμόσφαιρα. Μου άρεσε και που ειδικά προς το τέλος έχει αρκετή ένταση και η αγωνία κορυφώνεται.

Το συγκεκριμένο έργο (Το στρίψιμο της βίδας) θα ήθελα πολύ να είχε μεταφερθεί στο ελληνικό ραδιόφωνο σε στυλ θεατρικό ραδιόφωνο πιστεύω θα ήταν απ' τα πιο ατμοσφαιρικά έργα

• Like
Reactions: Dom
Πίσω
Μπλουζα