The Sandbaggers (1978-1980)

Θεία Λένα

RetroJunkie
Αντιδράσεις
4.691
The Sandbaggers (1978-1980)
Πρόκειται για μια σειρά κατασκόπων, την καλύτερη κατά τη γνώμη μου του είδους. Η σειρά παρακολουθεί τη ζωή των πρακτόρων μιας μικρής και επίλεκτης ομάδας, τις αποστολές και μερικές πτυχές της ζωής τους.
Στο κορύφωμα του Ψυχρού πολέμου, η αγγλική μυστική υπηρεσία βρίσκεται αντιμέτωπη με διάφορες προκλήσεις, αναμετρώντας τις δυνάμεις της με το πολιτικό σύστημα, τις ιδιαιτερότητες της εποχής και την ηθική.
Στη σειρά δεν υπάρχουν ήρωες καλοί ή κακοί. Είναι όλοι κουρασμένοι αντιήρωες. Ο Νιλ Μπέρνσαιντ είναι Διευθυντής Επιχειρήσεων (D-Ops), πρώην Sandbagger (πράκτορας) και ο ίδιος. Ανώτερος του είναι ο C, απ τον οποίο συχνά κρύβει πράγματα, και ο αναπληρωτής διευθυντής Πιλ με τον οποίο διατηρούν τεταμένη και ανταγωνιστική σχέση. Σημαντική για την πλοκή είναι και η σχέση του Μπέρνσαιντ με τον μονιμο γραμματέα του ΥΠΕΞ που είναι και πρώην πεθερός του. Οι Sandbaggers είναι οργανικά τρεις μόλις πράκτορες που σε πολλές περιπτώσεις γίνονται δύο. Κορυφαίος τους και πρώτος τη τάξει, ο Γουίλι Κέιν που διατηρεί αδελφικές σχέσεις με τον Μπερνσαιντ. Σημαντικός για τη σειρά κι ο Αμερικάνος Σταθμάρχης της CIA, Τζέφ Ρος, που προσπαθεί μαζί με τον Μπέρνσαιντ να διατηρήσουν την "Ειδική Σχέση" μεταξύ των υπηρεσιών τους. Συνήθως είναι σύμμαχοι, αλλά όχι πάντα.

Γιατί να τη δω

- Να τη δεις αν σου αρέσουν οι σειρές του είδους.
- Να τη δεις γιατί σε αντίθεση με τα αμερικάνικα κατασκοπευτικά τύπου Τζέιμς Μποντ, η σειρά περιγράφει ατόφια τη ζωή των κατασκόπων, που ζουν με βασικό μισθό υπαλλήλου σε γραφεία και διαδρόμους που αποπνέουν γραφειοκρατία και θλίψη και απεικονίζει ρεαλιστικά την εποχή και τις συνθήκες.
- Να τη δεις γιατί οι βασικοί ήρωες αλλάζουν συνεχώς και η πλοκή παραμένει ενδιαφέρουσα και αφήνει το θεατή κατάπληκτο
- Να τη δεις γιατί είναι στη σύγκριση της θείας Λένας καλύτερη από το σύγχρονο της και επίσης κορυφαίο tinker tailor soldier spy, το οποίο αν και έχει καλύτερη παραγωγή χάνει στα σημεία.
- Να το δεις γιατί αν και παλιό, είναι φρέσκο σε διαλόγους και υποκριτική.
- Να το δεις γιατί ο ηθοποιός Roy Marsden ερμηνεύει το ρόλο της καριέρας του.
- Να το δεις γιατί όλα αυτά ξαναγίνονται επίκαιρα και αποκτά νέο ενδιαφέρον
- Να το δεις γιατί δεν είναι τόσο γνωστό στη χώρα μας κι όταν το δεις θα αναρωτηθείς "μα είναι δυνατόν να μην το ήξερα;"
- Να το δεις γιατί ο Ρέι Λόνεν είναι ωραίος άντρας
- Να το δεις γιατί τόσα έχεις δει, δεσ'το κι αυτό :-):)

Παραλειπόμενα

Σεναριογράφος της σειράς είναι ο Ian Mackintosh. Όσο προβαλλόταν η σειρά υπήρχαν φήμες πως ο σεναριογράφος υπήρξε ο ίδιος μυστικός πράκτορας και για αυτό αποτύπωσε τόσο πειστικά τους διαλόγους και τις ιστορίες, αν και κάποιοι κριτικοί γράψανε πως η κατασκοπεία όπως την περιέγραψε μοιάζει περισσότερο με το στυλ της CIA πάρα της MI6 (παρεμπιπτόντως η ΜΙ6 δεν αναφέρεται στη σειρά ονομαστικά).Το θέμα έγινε ακόμα πιο περίπλοκο όταν στη μέση της τρίτης σεζόν ο Mackintosh χάθηκε μυστηριωδώς με το μικρό του αεροπλάνο κάπου στην Αλάσκα σε σημείο του ωκεανού που δεν έπιαναν τα αμερικάνικα ραντάρ και δε βρέθηκε ποτέ. Τα 3 τελευταία επεισόδια τα έγραψαν άλλοι σεναριογράφοι και είναι εμφανές στο θεατή.
Στη δεύτερη σεζόν τα επεισόδια είναι 6, λείπει ένα. Το επεισόδιο λογοκρίθηκε και δεν προβλήθηκε ποτέ μετά από παρέμβαση της Αγγλικής κυβέρνησης επειδή θεωρήθηκε πως αποκάλυπτε στρατιωτικά μυστικά.

Παίζουν οι ηθοποιόι:

Roy Marsden... ως Νιλ Μπερνσαιντ
Ray Lonnen... ως Γουίλι Κέιν
Jerome Willis... ως Μάθιου Πιλ
Robert Sherman... ως Τζεφ Ρος
Alan MacNaughtan... ως Σερ Τζέφρι Γουέλινχαμ
Richard Vernon... ως C.
Elizabeth Bennett... ως Ντάιαν Λόουλερ

Ευχαριστούμε θεία Λένα! Δεν είχα ιδέα για τη σειρά αλλά τώρα που ξέρω ότι δεν πρόκειται να βγει σύντομα νέος κύκλος Slow Horses, θα καθίσω να δω αυτήν. Από την περιγραφή και μόνο έχω ενθουσιαστεί. ♥

Ουτε κι εγω ξερω την σειρα επειδη τα κατασκοπικα δεν ανηκουν στο ειδος που προτιμω.
Ωστοσο, στεκομαι στην εξαιρετικη, την θαυμασια παρουσιαση που εκανε η Λενα. Δεν περιμενα βεβαια απο εκεινη και τιποτε διαφορετικο αφου παντα ο,τι αναλαμβανει μεσα στο φορουμ το κανει τελειο!

Ευχαριστούμε θεία Λένα! Δεν είχα ιδέα για τη σειρά αλλά τώρα που ξέρω ότι δεν πρόκειται να βγει σύντομα νέος κύκλος Slow Horses, θα καθίσω να δω αυτήν. Από την περιγραφή και μόνο έχω ενθουσιαστει
Να το δεις αγαπημένη μου να μας γράψεις τη γνώμη σου!

Δεν περιμενα βεβαια απο εκεινη και τιποτε διαφορετικο αφου παντα ο,τι αναλαμβανει μεσα στο φορουμ το κανει τελειο!
Love, love χιλιάδες καρδούλες:-)

Πίσω
Μπλουζα