Therion

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας D@redevil
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

D@redevil

Retired Admin
Αντιδράσεις
607
Άλλη μια από τις αγαπημένες μου μπάντες (ναι, θα τις μάθετε όλες! :D ) Πρόκειται φυσικά για τους μοναδικούς Therion!

attachment.php

Λίγη Ιστορία:

Σουηδικό συγκρότημα συμφωνικού metal, οι Therion (παλαιότερα: Megatherion) ιδρύθηκαν το 1987 από τον Christofer Johnsson. Ο τίτλος φυσικά προέρχεται από την ελληνική λέξη “θηρίο”, παρʼ όλα αυτά ο τίτλος του συγκροτήματος αποτελεί φόρο τιμής στο album των Celtic Frost: To Mega Therion.

Το αρχικό τους όνομα, όμως, ήταν το "Blitzkrieg" (πόλεμος της αστραπής). Μαζί με το Johnsson, που ήταν τραγουδιστής και μπασίστας, ενώθηκαν οι Peter Hansson & Oskar Forss. Με το μεν Hansson είχαν συναντηθεί και σε άλλα μουσικά σχήματα, με το δε Forss ήταν παλιά φίλοι από το σχολείο. Μολονότι το σχήμα είχε ως κύριες επιλογές τους Slayer & τους Metallica, τʼ ακούσματά τους ήταν περισσότερο σαν τους Venom & τους Motorhead. Tελικά, κάπου στο Μάρτιο του 1988 διαλύθηκαν με μερικούς δίσκους κληρονομιά.

Αργότερα το 1988, επανασχηματίζονται με το όνομα Megatherion, φανερότατη επιρροή των Celtic Frost & του άλμπουμ τους “To Mega Therion”, όπως προαναφέρθηκε. Ο Johnsson έγινε κιθαρίστας μαζί με τον P. Hansson, ενώ νέος μπασίστας έγινε ο Johan Hansson. Στα drums o Mika Tovalainen έκλεισε το σχήμα. Το συγκρότημα σύντομα έκοψε το όνομα σε Therion & κάποια στιγμή επανέρχεται και ο Forss ως drummer.

Ξεκίνησαν ως Death metal μπάντα, όμως εξελίχθηκαν σε συμφωνικό metal, καθώς ολοένα και περισσότερο άρχισαν να συνδυάζουν ορχηστρικά κομμάτια με metal μουσική, κάνοντας χρήση χορωδιών & κλασσικής μουσικής, όχι μόνο προσθετικά, αλλά ενσωματώνοντάς τα στην κυρίως δομή των τραγουδιών τους. Οι Therion είναι η πρώτη metal μπάντα με τη συμμετοχή live ορχήστρας. Επίσης, θεωρείται δημιουργός του συμφωνικού metal, με τεράστιες επιρροές στο συγκεκριμένο genre.

Η θεματολογία της μουσικής των Therion πηγάζει από τις υπάρχουσες μυθολογίες και από διάφορα μυθεύματα, όπως μυστικισμό, μαντεία & αρχαίες παραδόσεις. Η πλειοψηφία των στίχων έχουν γραφτεί από τον Thomas Karlsson, ιδρυτή και επικεφαλή του μαγικού τάγματος Dragon Rouge, στο οποίο συμμετέχει και ο Johnsson.

Όπως όλες οι μπάντες, έτσι και οι Therion, έχουν δει αρκετές αλλαγές, μέχρι να φτάσουν στο καταληκτικό σχήμα τους:

• Christofer Johnsson - guitars, keyboards
  • Christian Vidal - guitar
  • Nalle "Grizzly" Pahlsson - bass guitar
  • Johan Koleberg - drums
  • Thomas Vikstrom - lead vocals
  • Lori Lewis - vocals

attachment.php

Προσωπική άποψη:

Ok, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής! :D

Εγώ ξεκίνησα να τους ακούω από το Lepaca Kliffoth & έπειτα, όταν πλέον έκαναν τη μεταστροφή σε πιο ορχηστρικά ακούσματα. Ναι μεν, άκουσα και τα πρώτα 3 albums (νομίζω ότι η γνωριμία μου με την death πλευρά τους, οφείλεται στην Κάμπια, αλλά δεν είμαι σίγουρη...Ξέρετε, μετά από κάποια ηλικία! :P ). Μα την πίστη μου, είχε κρεμάσει το σαγόνι μου - σα να άκουγα άλλο συγκρότημα! Ευτυχώς, για την περίπτωσή μου, τους άκουσα σε πιο μελωδικά κομμάτια, οπότε και δεν τους “έκαψα” σαν μπάντα.

Αφορμή για την γνωριμία μου μαζί τους, ήταν ένα παιδί που είχα πρόσκοπο! Μου είχε δανείσει το τότε νέο Vovin, μόλις είχε κυκλοφορήσει! (1998) Δίσκος που ακούγεται ευχάριστα, αν και τότε δεν μου έκαναν ʽκλικʼ. Με την πάροδο των ετών, άκουγα κατά καιρούς τα άλμπουμς που κυκλοφορούσαν, αλλά περισσότερο ακαδημαϊκά!

Όταν πήγα στην 1η τους συναυλία όμως, ήταν η καταλυτική (και καταληκτική!) στιγμή που αποφάσισα ότι αυτό το συγκρότημα το έχω αδικήσει ανεπανόρθωτα και το σνομπάρω, δίχως λόγο! Είχα μείνει άφωνη & με εξίσου κρεμασμένο σαγόνι από την εξαιρετική φωνητική απόδoση των 2 τενόρων & άλλων 2 σοπράνo που μάγεψαν τα αυτιά μου σε συνδυασμό με μια εκπληκτική ηλεκτρική κιθάρα που “έντυνε” τις μυστικιστικές μελωδίες τους! Εννοείται ότι φυσικά τους είδα και 2η φορά (νομίζω πέρσυ ή πρόπερσυ- ήταν το Sitra Ahra Tour), όπου έφυγα από τη δουλειά και στο καπάκι είχα πάει να τους δω!

Και φυσικά πώς -αν είμαστε γεροί, σκοπεύω να τους δω και φέτος! ;)

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για το συγκεκριμένο συγκρότημα, αλλά μάλλον θα σας κουράσω. Απλά, από όλη τη δισκογραφία τους, θα ήθελα να ξεχωρίσω ένα live album (γενικά έχω “προβλήματα δυσπεψίας” με τα live - αυτό, είναι από τις λίγες εξαιρέσεις), το The Miskolc Experience. Αξίζει κάθε του λεπτό!

attachment.php

Demos:

Δισκογραφία:

Video Clips:

Dawn Of Perishness (Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas)

Introduction - Sitra Ahra (Sitra Ahra)

http://www.youtube.com/watch?v=cBthOl60nn8

*αφήνω το τραγουδάκι από το Theli, για την Kambia! ;)

Trivia (και όχι απαραίτητα αληθινά!):

-O Christofer Johnsson ξεκίνησε να παίζει μπάσο στην ηλικία των 15 και γύρισε σε κιθάρα ένα χρόνο αργότερα. Δεν έχει καμία επίσημη μουσική εκπαίδευση & δεν έχει κάνει ποτέ μαθήματα!

-Στις 26 Ιουλίου 1992, το πατρικό του Johnsson πήρε φωτιά. Ο Christofer ήταν σε τουρ κατά τη διάρκεια του περιστατικού. Μολονότι κάηκαν μόνο μερικά εκατοστά της πίσω πόρτας, το γεγονός είχε διογκωθεί από τα media & προκάλεσε πολλές φήμες στη metal σκηνή.

-Ο τίτλος “Secret of the Runes” στο εξώφυλλο του ομώνυμου άλμπουμ έχει γραφτεί στο αλφάβητο Elder Futhark, που θεωρείται το παλαιότερο ρουνικό αλφάβητο! Μεταγράφεται ως “sekret of bpe runes”

-Οι Therion χρησιμοποιούν οπτικά σύμβολα στα εξώφυλλα των δίσκων τους, παρμένα από τη μαγεία, τον μυστικισμό και τους Dragon Rouge. Κύριό τους σύμβολο, το Ενδεκάγραμμο ή άστρο του Seth, που εμφανίζεται σε κάθε εξώφυλλο album, από το “Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas” και μετά.

-Τα τραγούδια τους (και ειδικά τα πιο πετυχημένα!) έχουν χάλια βίντεοκλιπς, χωρίς νʼ αποκλείνουν ποτέ από αυτή την παράδοση! Παρατηρήστε το! :)

attachment.php

Official Site: http://www.megatherion.com/en/

Πηγές:

Wikipedia

Metal Storm

πολύ συμπαθητικό συγκρότημα,προσωπικά όμως τους προτιμώ για τις κυκλοφορίες τους μέχρι και το Theli .

Επικό συγκρότημα.

Μαζί με τους Haggard, έχουν οριοθετήσει το συγκεκριμένο είδος μουσικής.

Είχα και εγώ την τύχη να τους δω πέρυσι ζωντανά και μαγεύτηκα.

Άποιχτοι ! Ειδικά στο "Lemuria", μιλάμε για μυσταγωγία. Τι κομματάρα είναι αυτή, Θεέ μου !

Καλύτερο άλμπουμ τους (κατ'εμε) το "Secret of the runes".

Στο τέρμα τα ηχεία και απολαύστε!!!

[video=youtube;L-RGxhg6psU]

δεν μπορώ να πω οτι με "χαλασε" η στροφή που έκαναν στη μουσική τους. Σαφώς και τους προτιμώ τώρα.

Ψαγμένοι στίχοι, φοβερά back vocals, ωραία σκηνική παρουσία (και στις 2 συναυλίες που τους έχω δει), ωραία μουσική. Τι άλλο να πεις.... Για μένα τα έχουν όλα!

Trivia

O Snowy Shaw (ντραμερ των Dream Evil έκανε φωνητικά στους Therion)

Μπράβο D@aredevil πολύ ωραία η παρουσίαση και οι φωτογραφίες που τη συνοδεύουν.

Βρε τι μαθαίνει κανείς πάντως χρόνια μετά…

Ο Snowy Shaw τραγουδούσε στους Therion, ο οποίος στο παρελθόν έχει συμμετάσχει ως drummer στo The Eye και στα Time, In the Shadows του King Diamond και Mercyful Fate αντίστοιχα και ο οποίος συμμετέχει στους Dream Evil κι έχει γράψει το Book of heavy metal. Video clip μάλιστα του τελευταίου είδα από κάποιο post ενός μέλους του grm και στο οποίο μου είχε κάνει ιδιαίτερη εντύπωση ο drummer :) Τρέλα!!!

Όσο για τους Therion προσωπικά τους έμαθα από το Theli, το οποίο αγόρασα κάπου στα μέσα του ʼ96 αν θυμάμαι καλά.

Αγαπημένο όμως κομμάτι από τους Therion και συγκεκριμένα από το A'arab Zaraq - Lucid Dreaming παραμένει το …

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
20 Οκτωβριου Θεσσαλονικη - 21 Αθηνα.

Ερχονται!...

Για την επετειο των 25 χρονων,με νεο Δισκο που περιεχει διασκευες απο Γαλλικα τραγουδια(Gainsbourg,Frace Gall)

Les Fleurs Du Mal...

Initials B.B.

[video=youtube;eHTF3BV-_1s]

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Stratulator είπε:
20 Οκτωβριου Θεσσαλονικη - 21 Αθηνα.
Ερχονται!...

Για την επετειο των 25 χρονων,με νεο Δισκο που περιεχει διασκευες απο Γαλλικα τραγουδια(Gainsbourg,Frace Gall)

Les Fleurs Du Mal...
Ωπ! :) Έκλεισαν ημερομηνίες?! :)

ΆΨΟΓΑ! :headbangdude:

(btw, εγώ πώς είχα μείνει με την εντύπωση ότι θα έρχονταν Νοέμβριο?! :xm: Επομένως τους μπερδεύω με κάποιους άλλους!... :( )

Παντως το πρωτο ακουσμα του τελευταιου cd με αφησε παγερα αδιαφορη.

Πίσω
Μπλουζα