U.F.O

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Metalcandyman
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Metalcandyman

Billy Mitchell εκ Σερρών
Αντιδράσεις
6.032
Οι U.F.O ειναι μια απο της καλητερες και μεγαλητερες hard/heavy rock μπαντες ολων των εποχων.Ξεκινησαν ως Hocus pocus απο τα βορεια προαστια του λονδινου το 1969.Τα δυο πρωτα τους albums εκδοθηκαν απο την δισκογραφικη Beacon η οποια παρ'οτι ηταν μικρης εμβελειας τους εκανε γρηγορα αγαπητους στην ιαπωνια και στην γερμανια.Με την μεταγραφη τους στην ονομαστη chrysalis το 1974 και την εισοδο του εμπειρου και ταλαντουχου Michael sehenker η μπαντα αρχισε την μεγαλη πορεια της στο χωρο του Hard rock των 70s.

To ''phenomenon'' περιειχε τους δυο πρωτους ημνους της μπαντας που μεχρι και σημερα αποτελουν αναποσπαστο κομματι των live τους:''Doctor Doctor'' και ''Rock Bottom''.O δισκος αυτος ηταν ο πρωτος απο εξι τιτανομεγιστα albums που αφησαν ανεξιτηλα σημαδια στην ιστορια του Hard/Heavy rock.Kαι δεν ηταν μονο τα σπιντατα τραγουδια τους αλλα σαυτους ανοικουν και μερικες απο της κορυφαιες μπαλαντες του μεταλλικου χωρου.Τα ''Belladonna'',''space child'',''Love to Love'',''Try me''ειναι μπαλαντες με ολη την σημασια της λεξεως και κομματια που θα ακουγονται ωσα χρονια και να περασουν.

Η αποχωρηση του Michael το νοεμβριο του 1978 φρεναρε την ξεφρενη πορεια τους αφου ο paul chapman αποδειχτηκε πολυ ''λιγος''οσον αφορα την δυνατοτητα του στην συνθεση.Το ιδιο συνεβη και με τον Αtomik Tommy.Φυσικα τα albums που κυκλοφορησαν την δεκαετια του 80 δεν μπορεις να τα πεις και ασχημα γιατι ηταν ολα αξιοπρεπεστατα.Επισης το ''High stakes and dangerous men''το 1992 και το τσαμπουκαλεμενο ''walk on water'' το 1995 με την επιστροφη του Schenker να σκιζει τον αερα με τα απιστευτα solos του δικαιωσαν καθε πρωσδοκια των οπαδων τους.Για λιγο ομως γιατι τα πρωτα σημαδια κοπωσης και γενικα των τσακωμων αναμεσα στα μελη της μπαντας ηταν ολοφανερα αφου πολλες φορες εξελισοταν και δημοσια πανω στην σκηνη.Αυτα ολα τα γεγονοτα επηρεασαν και της επομενες δισκογραφικες δουλειες τους μεχρι και σημερα που σε καμια περιπτωση δεν θυμιζουν τα μεγαλειο του παρελθοντος.Φυσικα κανενας δεν μπορει να ξεγραψει αυτη την μεγαλη μπαντα αλλα μεχρι να βγαλουν κατι που να θυμιζει της καλες παλιες εποχες ας ακουμε τα 6 πρωτα διαμαντια γεμιζοντας το μυαλο και την ψυχη μας με την μουσικη που ολοι αγαπαμε.

Και για τους νεους στο χωρο επειδη ειναι πολοι αυτοι που μπερδευονται το Doctor Doctor ειναι των U.F.O και ΟΧΙ των Iron Maiden.

Καταπληκτική μπαντα. Θεωρώ το Belladona το σήμα κατατεθέν τους και μια από τις ωραιότερες και πιο χαρακτηριστικες μπαλάντες που εχουν βγει ποτέ και που εχω χορέψει απειρες φορες όταν ημουν πιτσιρικάς ;) . Στη μπαντα αυτή ο Schenker εκανε, κατά τη γνώμη μου, την πρακτική του για να παρει διδακτορικό το οποιό ολοκλήρωσε με τους Scorpions στον ενα και μοναδικο δισκο που εκανε μαζί τους(Lovedrive), και τελικά μεγαλούργησε με τους MSG στη δεκαετία του 80.

ΥΓ. Πως ειναι δυνατόν το Doctor doctor να είναι των Maiden αφου ουτε η φωνή του Di anno αλλά ούτε και του Dickinson ταιριάζει με την πιο σοβαρή από άποψη χροιάς φωνή του Mogg.

Αφτα....

Rygar είπε:
ΥΓ. Πως ειναι δυνατόν το Doctor doctor να είναι των Maiden αφου ουτε η φωνή του Di anno αλλά ούτε και του Dickinson ταιριάζει με την πιο σοβαρή από άποψη χροιάς φωνή του Mogg.
Φιλε το εχω ακουσει παρα πολλες φορες απο νεοτερους αυτο και παντα οταν τους ελεγα οτι δεν ειναι των Iron Maiden επεφταν απο τα συνεφα γιατι πολυ απλα δεν ηξεραν τους U.F.O και το συγκεκριμενο κομματι το ειχαν ακουσει μονο απο τους Maiden.

metalcandyman είπε:
....Η αποχωρηση του Michael το νοεμβριο του 1978 φρεναρε την ξεφρενη πορεια τους αφου ο paul chapman αποδειχτηκε πολυ ''λιγος''οσον αφορα την δυνατοτητα του στην συνθεση.Το ιδιο συνεβη και με τον Αtomik Tommy.Φυσικα τα albums που κυκλοφορησαν την δεκαετια του 80 δεν μπορεις να τα πεις και ασχημα γιατι ηταν ολα αξιοπρεπεστατα.Επισης το ''High stakes and dangerous men''το 1992 και το τσαμπουκαλεμενο ''walk on water'' το 1995 με την επιστροφη του Schenker να σκιζει τον αερα με τα απιστευτα solos του δικαιωσαν καθε πρωσδοκια των οπαδων τους.Για λιγο ομως γιατι τα πρωτα σημαδια κοπωσης και γενικα των τσακωμων αναμεσα στα μελη της μπαντας ηταν ολοφανερα αφου πολλες φορες εξελισοταν και δημοσια πανω στην σκηνη.Αυτα ολα τα γεγονοτα επηρεασαν και της επομενες δισκογραφικες δουλειες τους μεχρι και σημερα που σε καμια περιπτωση δεν θυμιζουν τα μεγαλειο του παρελθοντος.Φυσικα κανενας δεν μπορει να ξεγραψει αυτη την μεγαλη μπαντα αλλα μεχρι να βγαλουν κατι που να θυμιζει της καλες παλιες εποχες ας ακουμε τα 6 πρωτα διαμαντια γεμιζοντας το μυαλο και την ψυχη μας με την μουσικη που ολοι αγαπαμε.
....η οποία μπάντα είναι ακριβώς έτσι όπως την περιγράφεις! :(

Βέβαια, κακά τα ψέμματα, είναι μουσική που κυλάει στις φλέβες σου! Όταν είχα ακούσει πρώτη φορά το Doctor Doctor, είχα πάθει πλάκα! Γύριζα την κασέτα πίσω συνέχεια: Rewind -> Play (repeat) :P

Στο τέλος μάσησε την κασέτα! :D

metalcandyman είπε:
Και για τους νεους στο χωρο επειδη ειναι πολοι αυτοι που μπερδευονται το Doctor Doctor ειναι των U.F.O και ΟΧΙ των Iron Maiden.

http://www.ironmaidencommentary.com/?url=single29_lordoftheflies/commentary29_lordoftheflies&lang=eng&link=singles

Κοίτα να δεις τι μάθαμε σήμερα! :)

(Να 'σαι καλά Βασίλη! ;) )

Α οκ! Δεν το ηξερα! Βεβαια λεει "on-stage", δηλαδή ακουγες παλαμακια και φωνές στην ηχογράφηση (αν υπηρξε ποτέ ηχογράφηση του συγκεκριμενου live).

Rygar είπε:
Α οκ! Δεν το ηξερα! Βεβαια λεει "on-stage", δηλαδή ακουγες παλαμακια και φωνές στην ηχογράφηση (αν υπηρξε ποτέ ηχογράφηση του συγκεκριμενου live).
Μη νομίζεις, ούτε εγώ το ήξερα!

Αν δεν το έλεγε ο Βασίλης, δεν επρόκειτο να το ψάξω! Μου έκανε ακριβώς την ίδια εντύπωση που έκανε και σε σένα! Η φωνή του Mogg δεν μπερδεύεται - είναι πολύ συγκεκριμένη (τουλάχιστον στα δικά μου αυτιά! :) )

Το βινύλιο του Phenomenon των UFO, από τότε που μπήκε στη δισκοθήκη μου [γύρω στο 1987, αγορασμένος από το Happening έναντι αντιτίμου 700 δραχμών] έχει γνωρίσει ακροάσεις .... ων ουκ έστι αριθμός !!! Κι εγώ ο ίδιος "έχω χάσει το λογαριασμό" πόσες φορές τον έχω ακούσει !!! Αγαπημένο μου τραγούδι το ... όχι, όχι, δεν είναι το Ντόκτορ / Ντόκτορ .... Είναι το τελευταίο τραγούδι του δίσκου, με το οποίο κλείνει η β' πλευρά του !!! Queen Of The Deep, ένα χαρντ ροκ /τεχνορόκ διαμάντι το οποίο αποτελείται από πολλά μέρη : http://youtu.be/OfQsRVhvpKQ

- .... και, γενικά, η περίπτωση αυτού του δίσκου θα μού θυμίζει ότι εμείς "των 80ς οι εκδρομείς" δεν είχαμε στη διάθεσή μας ούτε ίντερνετ, ούτε YouTube, ούτε τη δυνατότητα και την ευκολία π.χ. σε ένα απόγευμα να "κατεβάσουμε" ολόκληρη τη δισκογραφία των UFO και να τη "συμπυκνώσουμε" σε ένα MP3 !!! Επίσης, δεν είχαμε ούτε την (οικονομική) δυνατότητα να "κατεβάσουμε" όλο το ... ράφι του Happening με τα αγαπημένα μας χέβι μέταλ και χαρντ ροκ συγκροτήματα ....

- Έτσι, αγοράζαμε επιλεγμένους δίσκους και κασέτες [όσο, δλδ, το επέτρεπε το γονεϊκό χαρτζιλίκι] !!! Αυτούς, όμως, τους δίσκους τους ακούγαμε σε βάθος !!! Π.χ. μπορώ να γράψω ένα ολόκληρο ποστ, με το οποίο να διηγούμαι ολόκληρη τη ροή του δίσκου Phenomenon !!! Στην κυριολεξία έχω "αποστηθίσει" σε κάθε σημείο του δίσκου πού μπαίνει το μπάσο, τι παίζουν τα ντραμς, πότε οι κιθάρες του Schenker ακούγονται σαν απαλός ψίθυρος και πότε σαν ανεμοστρόβιλος κλπ κλπ .... Σήμερα όμως ... πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα ..... Ο σημερινός 16χρονος έχει ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του όλα τα τραγούδια και όλη τη δισκογραφία π.χ. των UFO αλλά ... τελικά δεν ακούει τίποτε, οι ακροάσεις του είναι "επιφανειακές", χωρίς να "ζει" και να "συμμετέχει" και ο ίδιος στον δίσκο, χωρίς να "ονειροπολεί" την ώρα της ακροάσεως !!! Έτσι είναι φίλοι μου, πράγματα που τα "έχεις στο πιάτο" χωρίς κόπο [και .. χωρίς έξοδα, αλλά δεν θέλω να επεκταθώ επ'αυτού] μαθαίνεις τελικά να μην τα εκτιμάς .....

- Ξανά στο θέμα μας : Για να βγει ο δίσκος Phenomenon τόσο "καλοφτιαγμένος" και "μερακλίδικος" και με ήχο κρυστάλλινο "να τον πιεις στο ποτήρι" συνέβαλε και ο παραγωγός του : Leo Lyons, ο οποίος στα 60ς υπήρξε μπασίστας μιας άλλης τεράαααστιας μπάντας, στους Ten Years After [για μένα, ο καλύτερος ροκ μπασίστας που έχω ακούσει] .... Έτσι, από το 1973 και μετά, υπό τη "συνετή" και "σοφή" καθοδήγηση του πρώην μπασίστα των Τ.Υ.Α., οι UFO από εκεί που ήταν μια "αντεργκράουντ" space rock μπάντα, ηχογράφησαν στρωτές μπαλάντες και "καλοκουρδισμένα", πλην όμως δυναμικά, χαρντ ροκ άσματα και .... ήταν, πλέον, έτοιμοι να κατακτήσουν ένα μεγαλύτερο και να γνωρίσουν την παγκόσμια καταξίωση .....

- Και, φυσικά, το μεγαλύτερο μέρος της "ευθύνης" για αυτό το άριστο ηχητικό αποτέλεσμα το έχει - ποιος άλλος - ο Michael Schenker !!! Το ... παραμύθι έχει ως εξής : Κάνανε, λέει, οι UFO ΄γύρω στο 1973 την πρώτη τους ευρωπαϊκή τουρνέ στη Γερμανία !!! Σε κάποια πόλη επρόκειτο να ανοίξουν τη συναυλία τους οι - ακόμα παντελώς άγνωστοι και νεότατοι - Scorpionς, που για "κιθαριστικό δίδυμο" είχαν τους αδελφούς Schenker : τον Rudolf και τον, μόλις 17 ετών, Michael !!! Όμως, η περιοδεία τους άρχισε ... γκαντέμικα : Ο κιθαρίστας που είχαν μαζι τους οι UFO ονόματι Bernie Mardsen [γνωστός από τη μετέπειτα θητεία του στους Whitesnake] έχασε το αεροπλάνο και .... 'εμεινε η μπάντα χωρίς κιθαρίστα !!!

- Και ... η ευτυχής συγκυρία : Στη θέση του έπαιξε ο μικρούλης Michael Schenker, ο οποίος .... μέσα σε μία ώρα έμαθε όλη την track list της μπάντας που επρόκειτο να παίξει στο λάιβ !!! Αυτό ήταν ... Οι UFO τον "αρπάξανε" για την Αγγλία ... αλλά και ο μικρός ... άλλο που δεν ήθελε : να τον εντάξει στο σχήμα της μια αγγλική μπάντα ... η καριέρα του προοιωνιζόταν λαμπρή ....

- Όμως ... όσο ο μεγάλος αδελφός Rudolf ήταν, σαν χαρακτήρας, σοβαρός, μετρημένος, ήρεμος κλπ, ο μικρός, μπορεί να ήταν πολύ - πολύ μεγαλύτερο ταλέντο στη μουσική, αλλά από χαρακτήρα ... άστα να πάνε !!! Αποτέλεσμα : Με τους UFO έβγαλε δισκάρες, χαρντ -ροκ αδάμαντες, αλλά στα "εσωτερικά"της μπάντας .... ο ένας καυγάς διαδεχόταν τον άλλον, κυρίως μεταξύ του Schenker και του Mogg !!! Μιλάμε για γερούς καυγάδες [και μάλιστα ... ύστερα από γερές "μπυροποσίες" ] !!!

- Άλλος αγαπημένος μουσικός από την μπάντα : Ο Αργεντίνος Danny Peyronell, ο οποίος έπαιξε καταπληκτικά πλήκτρα στο δίσκο τους No Heavy Pettin' !!! Kι όχι μόνο αυτό ... έγραψε μια από τις ωραιότερες χαρντ ροκ μπαλάντες που έχω ακούσει ποτέ .... Martian Landscape για όσους δεν το ξέρετε, με τα σπαραχτικά πλήκτρα του :

- Κάτι τέτοιο συνέβη και στο "Γκαγκάριν" στη συναυλία που έδωσαν οι UFO πριν μερικά χρόνια : Ο γερο - Mogg είχε κατεβάσει ... αμέτρητα μπυρόνια πριν το λάιβ [αφού κι εγώ από κάτω του φώναζα : "μην πίνεις άλλο ρεεεε ... θέλουμε να σε δούμε και του χρόνου λάιβ" !!! ] !!! Κι όμως ... παρόλο που ανέβηκε "σούρα" στη σκηνή, η φωνή του αλλά και η σκηνική παρουσία του μας μάγεψαν .... αυτός και η παρέα του [Moore / Parker / Way] μάς προσέφεραν ένα έντιμο, αγνό χαρντ ροκ λάιβ, από τα ωραιότερα που έχουμε δει στη ζωή μας .....

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα