UAE vs Dosbox :D

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας Rakeesh
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

Rakeesh

RetroDB Feeder
Αντιδράσεις
1.825
Ειναι πολυ ακυρο αυτο το διλημμα-συγκριση αλλα ειπα να το μοιραστω :Ρ

Εχω για παραδειγμα μερικα παλια παιχνιδια για DOS, τα οποια τυχαινει να τα εχω και ως images Amiga. Εδω ειναι το ερωτημα: αν θελω να παιξω λιγακι, τι απο τα δυο να προτιμησω; και γιατι;

Φυσικα η Αμιγκα ειχε μερικα τεχνικα πλεονεκτηματα, αλλα σε καποιες παραγωγες (πχ παλια της Σιερρα) δεν υπηρχε καμια διαφορα

Σημερα παντως, ειπα να παιξω λιγο Space Quest 2. Μιας και το εχω τελειωσει σε πισι ειπα απο περιεργεια να δοκιμασω σε Αμιγκα. Τα γραφικα ηταν 16 χρωματα, η μουσικη μπλικι-μπλικιαστη, αλλα μου εκανε εντυπωση και η χρηση καποιων ηχητικων samples. Οποτε +1 για UAE.

Ισως μια παραμετρος για επιλογη θα ηταν το εξης ερωτημα: ποιο απο τα δυο προγραμματα χρησιμοποιει λιγοτερα resources? Ενω επαιζα το SQ2 στο UAE ειδα στα processes οτι χρησιμοποιουσε CPU 34. Οταν ανοιξα το Dosbox και εβαλα το ιδιο παιχνιδι, ειδα πανω απο 40 :xm: Αυτο μου εκανε εντυπωση γιατι εχω διαβασει οτι το UAE τραβαει πολλη processor power.

Λετε λοιπον οτι το UAE να ειναι κατα κανονα η καλυτερη επιλογη για παιχνιδια εκεινης της εποχης; Αν εχουμε και (μικρες) τεχνικες βελτιωσεις οπως sound samples, μαζι με περισσοτερη... "οικονομια", προσωπικα λεω να το προτιμησω σε επομενο retro-playthrough

Εχετε καμια αποψη πανω σε αυτο το θεμα; σας εχει απασχολησει ποτε;

ΥΓ. εννοειται οτι σε παιχνιδια του 1992 και μετα με VGA κλπ δεν τιθεται τετοιο διλημμα, δυστυχως για την αμιγκουλα

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εγω θα έλεγα ότι δεν παίζει και τόσο πολύ ρόλο η χρήση της cpu, εκτός και αν διαθέτεις παλαιότερο υλικό. Περισσότερο θα επέλεγα βάσει της συναισθηματικής φόρτισης που έχει για μένα το κάθε παιχνίδι. Νομίζω πάντως ότι μέχρι το 1992 δεν υπήρχαν και τρομερές διαφορές αν και φοβάμαι ότι πολλά παιχνίδια της sierra υποστήριζαν IBM από το 1992 και μετά.

Το CPU utilization είναι αδιάφορο. Ειδικά αν είναι κάτω από 50%.

Από εκεί και πέρα, στα παλιότερα CGA κλπ παιχνίδια, σίγουρα η Amiga τα καταφέρνει καλύτερα. Αλλά γιατί δεν δοκιμάζεις απλά και τις δύο εκδόσεις και να διαλέξεις κατά περίπτωση αυτή που σου αρέσει εσένα περισσότερο;

Ένα πλεονέκτημα που έχει το dosbox και δεν έχει το uae είναι ότι μπορείς να στείλεις την έξοδο midi σε κάποιο softsynth (ή αν έχεις ακόμα και hardware synth) και με ένα καλό soundfont η μουσική θα είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχε η amiga, ακόμα και με κάποια samples.

Για το SQ2 συγκεκριμένα που αναφέρεις τώρα, αλλά και για όλα τα AGI adventures της sierra, η καλύτερη λύση πιστεύω είναι το scummvm (με υποστήριξη για fluidsynth και με ένα καλό soundfont). Είναι το πιο εύχρηστο και έχεις 0 χρήση CPU, δεν κάνει emulation.

Φυσικά και δεν υπάρχει σύγκριση για παιχνίδια που ήταν σαφώς ανώτερα στην amiga, shoot em ups, arcade κλπ.

Πίσω
Μπλουζα