What Ever Happened to Baby Jane? (1962)

• Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας iggylebowski
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

iggylebowski

RetroAdept
Αντιδράσεις
657
What Ever Happened to Baby Jane? (1962, Robert Aldrich)

http://www.imdb.com/title/tt0056687/

Ηθοποιοί: Bette Davis, Joan Crawford, Victor Buono, Maidie Norman

Υπόθεση: Σε ένα παλιό σπίτι ζουν οι δυο αδερφές Hudson. H Baby Jane είναι μια γερασμένη ηθοποιός που είχε κάνει μεγάλη επιτυχία ως παιδί-θαύμα αλλά μετά την ενηλικίωσή της δεν είχε την ίδια επιτυχία κυρίως εξαιτίας της κακής συμπεριφοράς της και προβλημάτων αλκοολισμού. Η Blanche ήταν μεγάλη σταρ του κινηματογράφου που η σταδιοδρομία της σταμάτησε απότομα εξαιτίας ενός ατυχήματος που την άφησε παράλυτη, για το οποίο είχε κατηγορηθεί η Baby Jane, αν και η ίδια δεν θυμάται απολύτως τίποτα. Απομονωμένες μέσα στο σπίτι, η Jane σταδιακά θα αρχίσει να βασανίζει την αδερφή της.

Το What Ever Happened to Baby Jane είναι ένα από τα καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ της δεκαετίας του '60, καθώς και μια από τις καλύτερες δουλειές του σκηνοθέτη Robert Aldrich. O Aldrich, έχοντας την συμπαράσταση δυο εκ των μεγαλύτερων ηθοποιών των δεκαετιών '30 και ΄40. φτιάχνει ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ, συνδυάζοντας στοιχεία ψυχοδράματος που λειτουργεί και σαν μια μελέτη χαρακτήρων, καθώς και μια ανεπαίσθητη κριτική ματιά πάνω στον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία του θεάματος. Η σκηνοθεσία του Aldrich είναι πολύ καλή βασισμένος στην πολύ όμορφη, ασπρόμαυρη, εξπρεσιονιστική φωτογραφία. Ο τρόπος που παρουσίαζει το εσωτερικό του σπιτιού συνδυάζει την αποπνικτική αίσθηση απομόνωσης με ένα υποβλητικό γοτθικό τόνο. Η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα κλειστοφοβική, εντείνοντας το ισχυρό αίσθημα εγκλωβισμού που κυριαρχεί στην ταινία, ενώ και η απροσδιόριστη αίσθηση παρακμής που αποπνέει το άδειο σπίτι ολοκληρώνει την ιστορία των δυο αδερφών που ή "χρυσή" εποχή τους έχει περάσει προ πολλού, μένοντας οι ίδιες αγκιστρωμένες σε αναμνηστικά του παρελθόντος. Η ιστορία κλιμακώνεται σταδιακά, δίνοντας χώρο τόσο στην μελέτη των δυο βασικών χαρακτήρων όσο και στην ανάπτυξη μιας εντεινόμενης ανησυχίας. Η ένταση καθώς προχωρά η ταινία αυξάνεται συνεχώς και μετατρέπει την αρχική αδιόρατη ανησυχία σε μια πραγματική απειλή, κάνοντας την ατμόσφαιρα ακόμη πιο ανατριχιαστική. Το παιχνίδι του σκηνοθέτη με τις σκιές, το φως και τα πρόσωπα των δύο πρωταγωνιστριών είναι εντυπωσιακό. Ο τρόπος που εμμένει στους μορφασμούς πόνου ή κακίας που βγάζουν οι δυο χαρακτήρες είναι τόσο αποτελεσματική που σε κάνει να νιώθεις τα συναισθήματά τους. Η ταινία στηρίζεται σε μερικές πολύ καλές ατάκες, καλούς διαλόγους και μια τελική ανατροπή στην πλοκή που αναιρεί την ιστορία όπως την μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της ταινίας, αφήνοντας στο τέλος ένα ισχυρό αίσθημα μελαγχολίας και οίκτου. Το What Happened to Baby Jane όμως βασίζεται κυρίως στον ηλεκτρισμό που υπάρχει μεταξύ των ηθοποιών, ειδικά μεταξύ Davis και Crawford, και στις εξαιρετικές ερμηνείες. Ο Victor Buono, στην πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση είναι εξαιρετικός στον ρόλο του άφραγκου μουσικού που θέλει να εκμεταλλευτεί την νοσταλγία της Baby Jane και την ανάγκη της να επανέλθει στη βιομηχανία του θεάματος. Εντυπωσιακή η Joan Crawford στον ρόλο της Blanche, σε κάνει να νιώθεις τον πόνο, την απόγνωση και τον τρόμο στα μάτια της. Εντυπωσιακός επίσης ο τρόπος της Crawford να δημιουργεί έναν χαρακτήρα που παρά το γεγονός ότι αποτελεί το θύμα της ταινίας, αφήνει μια απροσδιόριστη ψυχρότητα στον θεατή βοηθώντας την τελική ανατροπή στην πλοκή. Για την τεράστια Bette Davis δεν υπάρχουν λόγια, είναι ε-κ-π-λ-η-κ-τ-ι-κ-η. Υπάρχουν αρκετοί που χαρακτηρίζουν την ερμηνεία της υπερβολική, αλλά πως αλλιώς θα μπορούσε να ερμηνευθεί ένας χαρακτήρας που είναι εκ φύσεως υπερβολικός; Πίσω από το βαρύ, γκροτέσκο μακιγιάζ, η ερμηνεία της Davis βγάζει την απαραίτητη μοχθηρία, μιζέρια, αυτοκαταστροφή και μελαγχολία που απαιτεί ο χαρακτήρας. Καταφέρνει να παρουσιάσει ένα δυσάρεστο χαρακτήρα με τέτοιο τρόπο που αναγκάζει τον θεατή να ταλαντεύεται μεταξύ απέχθειας και οίκτου. Η σκηνή που ταγουδάει το "Letter to Daddy" είναι τόσο μελαγχολική, που βγάζει μια συμπάθεια για έναν τόσο αντιπαθητικό χαρακτήρα, κάνοντας το κοινό να νιώσει την απόγνωση, την πίκρα και την παράνοια της Baby Jane.

Η ταινία από πολλούς θεωρείται ότι απεικονίζει την πραγματική σχέση μεταξύ των Davis και Crawford. Οι δυο μεγάλες κυρίες της χρυσής εποχής του Hollywood είναι γνωστό ότι δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις. Είναι πολλά τα λόγια που έχουν υποθεί σε συνεντεύξεις μεταξύ των δυο ηθοποιών που αποδεικνύουν την ύπαρξη αυτής της κόντρας. Λέγεται πως στη διάρκεια των γυρισμάτων η Crawford απαίτησε να υπάρχει χαμηλή θερμοκρασία στο στούντιο, επιβαρύνοντας την βρογχίτιδα από την οποία υπέφερε η Davis. Επίσης λέγεται πως η σκηνή κατά την οποία η Davis χτυπά την Crawford είναι πέρα για πέρα αληθινή. Αλλά ακόμη και μετά, ενώ η Bette Davis είχε προταθεί για όσκαρ ερμηνείας, η Crawford προώθησε την ερμηνεία της Anne Bancroft, και όταν η τελευταία κέρδισε το αγαλματάκι αλλά δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην τελετή, η Crawford το πήρε εκ μέρους της. Ο ίδιος ο Aldrich πάντως είχε πει πως παρά το γεγονός ότι υπήρχε μια αμοιβαία αντιπάθεια μεταξύ των δυο ηθοποιών, λειτούργησαν άκρως επαγγελματικά. Υπάρχουν όμως αρκετά σχόλια της αγαπημένης, larger than life όπως ήθελε να περιγράφει τον εαυτό της, Bette Davis που δείχνουν ότι η αντιπάθεια που υπήρχε ήταν κάτι παραπάνω από μια απλή επαγγελματική κόντρα.

Trailer: [edit] O λογαριασμός YouTube με τον οποίο σχετίζεται έχει τερματιστεί εξαιτίας πολλαπλών ειδοποιήσεων από τρίτους για παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων [edit]

Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πανω στη συγκεκριμενη ταινια πατησε δυο χρονια αργοτερα, το Hush...Hush Sweet Charlotte, παλι με τη Bette Davis αλλα με συμπρωταγωνιστρια της την Olivia de Havilland αυτη τη φορα.

bambinella 100 είπε:
Πανω στη συγκεκριμενη ταινια πατησε δυο χρονια αργοτερα, το Hush...Hush Sweet Charlotte, παλι με τη Bette Davis αλλα με συμπρωταγωνιστρια της την Olivia de Havilland αυτη τη φορα.
Πάλι ο Aldrich στην σκηνοθεσία του Hush... Hush, Sweet Charlotte. Οι παραγωγοί λέγεται ότι ήθελαν πάλι την Crawford στο ρόλο που ανέλαβε η Havilland, αλλά η Crawford ήταν (ή προφασίστηκε ότι ήταν) άρρωστη. Οι συντελεστές της ταινίας περίμεναν αρκετά μέχρι να αναρρώσει, αλλά επειδή έβλεπαν ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος πήραν στη θέση της την Havilland με την οποία είχε καλή σχέση η Davis. Πάντως η Davis έχει πει αρκετά για την Crawford. Κάποια στιγμή σε μια συνέντευξη την ρώτησαν γιατί παίζει αντιπαθητικούς χαρακτήρες. Η απάντησή της ήταν κάπως έτσι: "Γιατί είμαι πολύ καλή στο να ερμηνεύω σκύλες; Μάλλον γιατί δεν είμαι σκύλα. Μπορεί γι'αυτό η Crawford να παίζει συνήθως την κυρία"

Καλυτερα νομιζω που στο Hush...Hush επαιξε η de Havilland.

Ισως να ηταν λιγο βαρετο αν βλεπαμε και παλι ακριβως τις ιδιες πρωταγωνιστριες σε μια παρεμφερη ταινια. Και πανω απο ολα, αυτη η αλλαγη ηταν καλη για την παραγωγη αφου φανταζομαι οτι γλιτωσε απο πολλα ευτραπελα. :)

εκπληκτικη ταινια!!! οπως και το hush hush sweet charlotte...απορω πως δεχτηκαν να συνεργαστουν τελικα..

Συμφωνώ. Αν έπαιζε η Crawford θα έμοιαζε σαν sequel του Baby Jane. Γενικά υπήρχε πάντως μια τάση στη δεκαετία του '60 να χρησιμοποιούν παλιές ηθοποιούς σε ταινίες θρίλερ. Η Havilland την ίδια χρονιά έπαιξε στο Lady in a Cage και η Crawford στο Strait-Jacket, και κάποια χρόνια μετά η Davis στο The Nanny. Κρίμα που δεν χρησιμοποίησαν περισσότερο τους παλιότερους ηθοποιούς του '30 και του '40 και οι περισσότεροι ξεχάστηκαν. Ειδικά την αγαπημένη μου Bette Davis

To The Nanny το ειχα δει πριν απο καμποσα χρονια και μου φανηκε πολυ σκοτεινη και τρομαχτικη ταινια (για τα δικα μου δεδομενα παντοτε, γιατι αυτα ειναι σχετικα).

Ελαχιστα πραγματα μου εχουν μεινει απο αυτην, οπως το οτι ηταν μια πολυ καλη στο ειδος της ταινια και η καθηλωτικη μορφη της....Νταντας. Και βεβαια οτι ειχα τρομαξει παρα πολυ!

Δε σκοπευω να την ξαναδω στη ζωη μου, αλλα θα ηταν πολυ ενδιαφερον αν καποια στιγμη διαβαζα ενα αφιερωμα σου σ' αυτην.

υπαρχει αραγε το nanny με ελληνικους υποτιτλους? ο ελληνικος τιτλος ειναι "η νταντα"?

Θα πρέπει να το ξαναδώ για να θυμηθώ περισσότερα πράγματα για την ταινία, γιατί το έχω δει μόνο μια φορά πριν κάποια χρόνια. Το What Ever Happened to Baby Jane το ξαναείδα προχθές μετά από αρκετά χρόνια και είπα να γράψω κάτι για την ταινία. Υπάρχει πάντως στην ταινιοθήκη μου, οπότε, όταν το ξαναδώ μάλλον θα γράψω κάτι δήθεν για να το παίξω σινεφίλ

Δεν ξέρω αν υπάρχει με ελληνικούς υπότιτλους, λογικά θα υπάρχει. Δυστυχώς τις περισσότερες ταινίες τις έχω με αγγλικούς υπότιτλους

εχω διαβασει οτι σε μια σκηνη καβγα η crawford ειχε κρυψει βαριδια στα ρουχα της με αποτελεσμα τον τραυματισμο της davis

θανος είπε:
εχω διαβασει οτι σε μια σκηνη καβγα η crawford ειχε κρυψει βαριδια στα ρουχα της με αποτελεσμα τον τραυματισμο της davis
Συγκεκριμένα σε μια σκηνή που η Jane σέρνει την παράλυτη Blanche

Υπέροχη ταινία με καταπληκτικές ερμηνείες, που όντως είναι σαν μελέτη κλινικής περίπτωσης, και παρουσιάζει πολύ ωραία τους χαρακτήρες, ειδικά αυτόν της Davis που έχει καθηλωθεί στην παιδική ηλικία και συμπεριφέρεται ακριβώς σαν η κακομαθημένη Baby Jane που ήταν κάποτε. Το σενάριο, καθώς και ο χαρακτήρας που υποδύεται η Davis, θυμίζει αρκετά το φιλμ νουάρ Sunset Boulevard (1950) και το χαρακτήρα της Gloria Swanson. Ανάμεσα στα ευτράπελα που αναφέρθηκαν για τις σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων κυριών του σινεμά Crawford και Davis, να προσθέσω το γεγονός ότι η Davis έβαλε επίτηδες να τοποθετήσουν στα γυρίσματα ένα αυτόματο μηχάνημα Coca Cola, για να εκνευρίσει την Crawford που είχε παντρευτεί τον διευθύνων σύμβουλο της Pepsi :)

Πίσω
Μπλουζα