Παρουσίαση Lo-tech ISA ROM Board

  • Έναρξη μίζας Έναρξη μίζας freaktmp
  • Ημερομηνία έναρξης Ημερομηνία έναρξης

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.804
Αντιδράσεις
10.573
Τα τελευταια χρονια ειναι δυναμικη η παρουσια του James Pierce στο χωρο του home brew hardware με την σειρα πλακετων Lo-tech. Προ καιρου ειχα παρουσιασει τα δυο Lo-tech ISA CompactFlash Adapter rev2 που ειχα φτιαξει και που ηταν απολαυση στην συναρμολογηση και πανευκολα στο προγραμματισμο και χρηση. Για να δουμε αν θα επαναληφθει αυτο εδω.

Κατ' αρχην ας δουμε λιγο τι ειναι αυτα τα Lo-tech ISA ROM Boards. Συνηθισμενες σε αλλες πλατφορμες με διαφορες μορφες, στα pc γενικα ειναι λιγο σπανιο να εχουμε addons που το μονο που κανουν ειναι να φορτωνουν καποιο option rom κατα την εκκίνηση του υπολογιστη. Συνηθως αυτες οι option roms συνοδεύουν ενα συγκεκριμενο hardware addon, πχ controllers FDD και HDD, καρτες δικτυου κλπ και προσθετουν καποιες δυνατοτητες σε αυτα τα addons, κυριως την δυνατοτητα να κανουν boot τον υπολογιστη ή να λειτουργησουν χωρις device drivers. Συχνα ομως εχουμε την περιπτωση προυπαρχοντος hardware με παρωχημενο (παλιοι IDE controllers με περιορισμο στην χωρητικοτητα) ή ανυπαρκτο (οι φτηνοι multi i/o controllers που επαφιονται στο bios του υπολογιστη για την λειτουργια τους) bios support. Σε αυτη την περιπτωση με τις καρτες αυτες ξεπερναμε αυτα τα προβληματα και ετσι μπορουμε πχ να συνδεσουμε μια CF καρτα 4gb σε ενα 386 με onboard IDE controller που το bios του δεν βλεπει τοσο μεγαλους δισκους ή να βαλουμε μια 16bit multi i/o με high density floppy controller σε ενα 8 bit slot στο pc μας και να μπορουμε να κανουμε boot απο high density floppy.

Ας δουμε λιγο τις καρτες. Ειναι διαθεσιμες ειτε σε σκετο PCB ή σε μορφη kit μαζι με ολα τα απαραιτητα εξαρτήματα για την συναρμολόγηση της. Επέλεξα 2 kit.

2015-01-01-11h51m16.JPG

Τα περιεχομενα του kit.

2015-01-01-11h53m11.JPG

Το μπροστα μερος της πλακετας. Τυπωμένες οδηγιες για το πως να τοποθετησουμε την καρτα στον υπολογιστη και για την υποστηριξη του slot 8 στον IBM 5150.

2015-01-01-11h53m54.JPG

Το πισω, τυπωμενο με ολες τις πιθανες ρυθμισεις που μπορουμε να κανουμε απο το switch block.

2015-01-01-11h53m34.JPG

H κολληση των εξαρτηματων ειναι παιχνιδακι λογω της υψηλης ποιοτητας σχεδιασης και κατασκευης της πλακετας και ετσι μεσα μερικα λεπτα ειμαστε ετοιμοι. Ρυθμιζουμε το jumper block ετσι ωστε να ενεργοποιησουμε την καρτα και να δηλωσουμε την διευθυνση μνημης στην οποια θελουμε να φορτωσει η option rom που θα προγραμματισουμε. Ενα καλο default ειναι C800.

2015-01-01-13h11m35.JPG

Περναμε τωρα στο επομενο βημα, συνδεουμε την καρτα στο tweener μας για ελεγχο και προγραμματισμο. Χρησιμοποιουμε το παρεχομενο utility και ενα απο τα πιθανα option roms.

2015-01-02-19h26m09.JPG

Στην μια καρτα εγραψα το XTIDE Universal BIOS. Γυρισα την επιλογη για τους δισκους στο bios σε none, ωστε να μην ψαχνει να τους βρει και εκανα επανεκκίνηση. Το option rom μας φορτωθηκε επιτυχως, αναγνωρισε την CF στον IDE adapter της και εκανε κανονικα boot σε dos. Και ολα αυτα με την πρωτη προσπαθεια.

2015-01-02-19h30m05.JPG

Στην δευτερη καρτα εγραψα ενα high density floppy disc bios που εχει γραψει o γνωστος homebrew hardware δημιουργος Sergey. Ομοιως αλλαξα τις ρυθμισεις στο bios του υπολογιστη για να μην ψαξει για FDD. To συγκεκριμενο option rom δεν γραφει καποιο μηνυμα, αλλα βρηκε και εκανε κανονικα boot σε dos απο την δισκετα που ηταν μεσα στο floppy. Παλι με την πρωτη προσπαθεια!

2015-01-02-19h35m19.JPG

Τελικα απο οσες πλακετες εχω δει ποτε, αυτες του Lo-tech ειναι μακραν οι καλυτερες. Ειδικα τα ISA ROM boards ειναι οτι πρεπει για εναν αρχαριο στις κολλησεις να αποκτησει εμπειρια. Αν υπολογισουμε και το μηδαμινό κοστος τους, ειναι απλα must have για ολους τους φιλους που ασχολουνται με retro IBM PC και συμβατους.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Πολυ καλη παρουσιαση!! :thumb: Πραγματι o james pierce κανει πολυ καλη δουλεια σε παφθηνες τιμες!!!
 
Πίσω
Μπλουζα