Φυσοκάλαμο

Kambia

Retired Admin
Joined
11 Ιαν 2008
Μηνύματα
13.665
Αντιδράσεις
1.391
Όταν πλησιάζει το καλοκαίρι με πιάνει πάντα η μια έντονη επιθυμία να φτιάξω φυσοκάλαμο! Δεν ξέρω γιατί αλλά το έχω συνδυάσει με το καλοκαίρι. Ίσως επειδή τότε μου δίνονταν η ευκαιρία να παίξω "πόλεμο" με την υπόλοιπη παρέα, να κυνηγήσω καμιά γάτα (οκ μικρή ήμουν μη με κράξετε), να αναζητήσω τα καλάμια στα γιαπιά και να βγαίνουν να με κυνηγούν γιατί μπήκα σε ξένο χώρο γεμάτο κινδύνους ή να περιμένω το χαρτζιλίκι του μπαμπά και να τρέξω στο σούπερ μάρκετ που τα είχε όλα τότε και να πάρω καμιά 10αριά καλάμια διαφόρων χρωμάτων.

Απαραίτητα αντικείμενα για την κατασκευή πολύχρωμες μονωτικές ταινίες και μερικά σπιρτόκουτα. Τα έφτιαχνα "υπερπαραγωγή", σαν διαστημόπλοια πολλές φορές, με διαβαθμίσεις στα μεγέθη των καλαμιών και με στόχαστρα! Ώρες ολόκληρες για να πετύχω το "τέλειο" φυσοκάλαμο. Ακόμα και τώρα θυμάμαι ένα που είχα φτιάξει με κόκκινα και μπλε καλάμια και την μάνα μου να λέει "Τί άλλο θα βάλεις εκεί πάνω?!".

70926.jpg

πηγή εικόνας

Τις ώρες κοινής ησυχίας ετοίμαζα τα πολεμοφόδια. Τα κλασικά χάρτινα χωνάκια. Τί εφημερίδες, τί Μικυ Μάους, ότι χαρτί ήταν κατάλληλο για χωνάκι επιστρατεύονταν. Έκανα ένα καλό γέμισμα, έβαζα μερικά πάνω στο φυσοκάλαμο, έπαιρνα και αρκετές λουρίδες χαρτιού μαζί μου στην τσέπη και βουρ για μάχη.

Θυμάμαι πολλές φορές τα αγόρια αν ήθελαν να σπάσουν τα νεύρα σε κάποιο κορίτσι του φυσούσαν χωνάκια στα μαλλιά :D

Επίσης κανα 2 φορές έφτιαξα και χωνάκια με καρφίτσα :eek: αλλά τα εκτόξευσα στη θάλασσα...

Δυστυχώς τώρα δε βρισκω καλάμια για μια τέτοια κατασκευή. Η εξέλιξη στις οικοδομές τα έχει εξαλείψει :(
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Τι μου θύμησες τώρα... για κάποια καλοκαίρια ασχολούμασταν κι εμείς, μάλιστα παίρναμε πιο μακριούς σωλήνες και τα κάναμε πιο ισχυρά ενώ τα χωνάκια τα φτιάχναμε έτσι ώστε να έχουν σκληρή μύτη και να πονάνε. Είχε πλάκα μέχρι μια μέρα που το παίζαμε snipers (κρυμμένοι πίσω από θάμνους) και ρίξαμε σε έναν που αντιπαθούσαμε και του έκανε πληγή και αφού ο πατέρας μου τα έκανε 1000 κομμάτια δεν ξανασχοληθήκαμε.
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Φανταστικό παιχνίδι!!! Είχα φτιάξει κι εγώ ένα διπλό με σπιρτόκουτο στη μέση και ασπρόμαυρες ταινίες (αφού ήμουν και ΠΑΟΚ τότε ;) )

Τι ωραία χρόνια τότε, σε αντίθεση με τα σημερινά παιδιά που όλα τα παιχνίδια τους είναι ετοιματζίδικα. Η απόλαυση ήταν να το φτιάχνεις μόνος σου ::)
 
Εγω αυτο το εκανα απο μπαλκονι σε μπαλκονι καθε απογευμα με ενα γειτονα μου..Διναμε ραντεβου στις 5 ακριβως "...για πολεμο.."

Τι ωραιες και αγνες εποχες....
 
Εμεις δεν το ειχαμε εξελιξει τοσο πολυ το σπορ!Μονο τα κλασσικα στυλο Bic με χαρτακι μασιμενο ως πολεμοφοδιο τις ωρες του σχολειου :p
 
Η πρώτη εμπειρία μου με φυσοκάλαμο, ήταν τραυματική! Μικρός έπαιζα αμέριμνος έξω από το σπίτι μου, ενώ παραδίπλα κάτι παιδιά έριχναν με φυσοκάλαμα. Ε, δεν ήθελε και πολύ και ένα βελάκι με χτύπησε κοντά στο μάτι. Πάλι καλά που γλίτωσα τα χειρότερα...
 
Εμεις στη γειτονια ημασταν πολυ βαναυσα παιδια...χε χε :diablotin: :diablotin: :diablotin: .....Αφου εξαντλησαμε το σαδισμο μας και τα καπακια των μαρκαδορων Carioca σε φυλησυχους και ανυποψιαστους πολιτες ενας καλος φιλος ριχνει την ιδεα.

''Θα κανουμε τον εξης διαγωνισμο:Θα πεταμε μαυρα βατομουρα στα απλωμενα λευκοσεντονα της κυρα-Βαγγελιως στον πεμπτο οροφο!''Περριτο να πω πως η γυναικα μολις ειδε πουα τα σεντονια της επαθε ενα ελαφρυ εγκεφαλικο. :rant: :rant::rant:''Τα κ...παιδα της Ελενης ειναι!!!Μαζι με αυτους τους αληταραδες!!!Αυτη εχει μουρια στην αυλη της!!!Σπιτι με αυλη και με μουρια...Αυτο κι αν ειναι ρετρο.
 
Πω πω! Μέχρι στιλό με μπαλλίτσα από χαρτάκι έφτασα κι εγώ. (Και βρίσκω τη χρήση μούρων για πολεμοφόδια μεγάλη σπατάλη... τρελλαίνομαι για μούρα).

Αλλά το φυσοκάλαμο το έχω συνδέσει και με το Μικρό Ήρωα. Αν κανείς από σας θυμάται τα παλιά τεύχη, το χρησιμοποιούσε για "όπλο" το Ζουζούνι (ένας από τους πρώτους δύο μικρούς βοηθούς του Μ.Η. μαζί με τον Διαβολάκο που είχε σφεντόνα).
 
Στο σχολείο απλώς τα αγόρια κουβαλούσαν ρύζι, σε κάποια ποικιλία που είχε το "σωστό" μέγεθος, και το έβαζαν στο εξωτερικό περίβλημα του μπικ. Και πονούσε το ρύζι !

Επίσης έχω δει κατασκευή για μεγαλύτερο φυσοκάλαμο, που παίρνεις 4 σπίρτα, τα βάζεις με όλα τα κεφάλια από την ίδια μεριά, και στο κέντρο του "σταυρού" βάζεις μια καρφίτσα με τη μύτη να εξέχει λίγα χιλιοστά έξω. Μετά με σελοτέιπ ή κλωστή δένεις την τετράδα και φτιάχνεις το δικό σου "dart" ! To δείχνω κάπως σε "κάτοψη".

Ο Ο


Ο




 


 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Εμεις ειχαμε οπλοστασιο....πολλα διαφορετικα οπλα..αυτα που ηδη αναφερατε και αλλα...

Αυτο που μαθαμε πρωτα ηταν φυσοκαλαμα απο κομματια κεραιας.......αθανατο, δε χαλουσε με τιποτα

Παιρναμε τις βεργες απο τισ κεραιες που ηταν κουφιες, κοβαμε τις ακρες και ειχαμε φυσοακαλαμο

Με αυτο πετουσαμε αυτα τα πορτοκαλι που τα λεγαμε "ντοματακια", τωρα για χαρη του θεματος εμαθα οτι το φυτο λεγεται Πυρακανθος..

http://fytosymvoules.blogspot.gr/2010/12/blog-post_1507.html

Μετα ανακαλυψαμε τις σωληνες απο γεωπονικα ηδη....παλι "ντοματακια" ριχναμε και με αυτα...

Σκοπευτικα καναμε και εμεις με σπιρτοκουτα...

Το τσουξιμο απο τα "ντοματακια" ηταν το κατι αλλο....αλλα υπηρχαν και χειροτερες "σφαιρες"

Απεναντι απο το σπιτι μου ηταν ενας θαμνος με κατι πιο μικρους καρπους, σαν λεμονακια με δυο σκληρες και μυτερες ακρες.

Χωρις υπερβολη, πολλες φορες αφηνε μελανια αν πετυχαινε γυμνο δερμα!!! Τσουξιμο/πονος....σε υψηλα επιπεδα...

Τα χωνακια με χαρτι....δεν μας λεγανε τιποτα... :cool:

ΑΛΛΑ, ειχαμε συμφωνια, οχι στα ματια/κεφαλι..

Να πω και για αυτη τη χαζομαρα που κυκλοφορει που λεει για τα παιδια που ζησανε το '70-'80.

Απο ενα σημειο και περα ημασταν και τυχεροι που δεν παθαμε ατυχηματα με τις χαζομαρες που καναμε...

Τωρα θυμηθηκα και ενα τοξο που ειχαμε κανει. Να μην ανοιξω αλλο θεμα. Τοξο απο καλαμακια για σουβλακι. Με απλα λαστιχακια. Βελη με 3 καρφιτσες μπροστα, αλλα αυτο ηταν για γατες...

Θεμα για σφεντονες υπαρχει???

ΦΖΠ1 είπε:
Στο σχολείο απλώς τα αγόρια κουβαλούσαν ρύζι, σε κάποια ποικιλία που είχε το "σωστό" μέγεθος, και το έβαζαν στο εξωτερικό περίβλημα του μπικ. Και πονούσε το ρύζι !
Επίσης έχω δει κατασκευή για μεγαλύτερο φυσοκάλαμο, που παίρνεις 4 σπίρτα, τα βάζεις με όλα τα κεφάλια από την ίδια μεριά, και στο κέντρο του "σταυρού" βάζεις μια καρφίτσα με τη μύτη να εξέχει λίγα χιλιοστά έξω. Μετά με σελοτέιπ ή κλωστή δένεις την τετράδα και φτιάχνεις το δικό σου "dart" ! To δείχνω κάπως σε "κάτοψη".

Ο Ο


Ο
Απορω που δεν ειχαμε σκεφτει το ρυζι...

Αυτο που αναφερεις ηταν το βελακι, αλλα οχι για φυσοκαλαμο. Πισω τσακιζαμε ενα χαρτι και εμπαινε αναμεσα στα σπιρτα ως ουρα.

Επικινδυνο...το πετουσαμε στον πινακα...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Ajax87 είπε:
κλασσικα στυλο Bic με χαρτακι μασιμενο ως πολεμοφοδιο τις ωρες του σχολειου :p

Οταν βαριομασταν στις ταβερνες που μας επαιρναν μαζι οι 'μεγαλοι', εμεις το καναμε με απλο καλαμακι!

Επιλεγαμε μια λεια επιφανεια για στοχο-λαμπες,πινακιδες,τζαμαριες- και τα 'κολλαγαμε'...

Το χειροτερο ηταν να σε ειχε πετυχει τετοιο 'βολι'! Αηδιαστικο,αλλα, και διασκεδαστικο ταυτοχρονα... :fafoutis:
 
Τώρα μόλις θυμήθηκα μια άλλη παραλλαγή. Πάλι με μπικ. Χρησιμοποιούσαμε φλούδα από πορτοκάλι και πιέζοντας τις δύο άκρες του μπικ πάνω στη φλούδα σχηματίζονταν δυο μικρά κυκλάκια (ή πολύγωνα, ανάλογα με το σχήμα της άκρης) που έφραζαν τελείως τα ανοίγματα. Μετά με το σωληνάκι που κανονικά είχε το μελάνι πιέζαμε απότομα το πίσω κυκλάκι, πράγμα που δημιουργούσε ένα έμβολο και (αν δούλευε σωστά) έκανε το μπροστινό να πεταχτεί με αρκετά μεγάλη ταχύτητα και να ταξιδέψει αρκετά μακρυά. Δεν ήταν βέβαια οδυνηρό αν σε χτυπούσε, αλλά αν σ' έπιανε απρόσεχτο σε τρόμαζε άλλο πράμα :)
 
Ωραιο θεμα Ναταλι!!! :thumbup:

Να καταθεσω και την δικη μου αναμνηση... :)

Δυο στενα πιο κατω απο το σπιτι μου,υπηρχε για χρονια το χρωματοπωλειο του κυρ Γιαννη...του οποιο το εμπορευμα το ειχαμε ταραξει!!! ::)

Και οταν λεω εμπορευμα...εννοω ετοιμο στοκο σπατουλαρισματος!!! :diablotin:

Ευτυχως ειχαμε στην παρεα τον γιο του,οποτε η "προμηθεια" οπλων και πολεμοφοδιων ηταν ευκολη!!! :D

Μας ειχε "καβαντζωσει" και σωληνακια (τα πλαστικα που χρησιμοποιουσαν στις ηλεκτρολογικες εγκαταστασεις)

και ετσι δεν υπηρχε ο φοβος να ξεμεινουμε απο οπλα!!!

Θυμαμαι κοβαμε ενα κομματι σωληναπεριπου 30-40 εκατοστα,παιρναμε μπολικο στοκο το οποιο τον βαζαμε στην

μεση του σωληνα ο οποιος χρησιμευε και ως "χερουλι",επισης κοβαμε ενα μικροτερο κομματακι σωληνα και το

στερεωναμε στο μπροστινο μερος του οπλου με σιλοτειπ Η' χαρτοταινια...και ετοιμο το στοχαστρο! :D

Στο παρακατω προχειρο σκιτσο θα παρετε στο περιπου μια ιδεα

για το πως ηταν το φυσοκαλαμο που φτιαχναμε.... ;)

Φυσοκαλαμο σκιτσο.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Στο χωριό, έπαιζαν και σταφύλια, για "πυρομαχικά".

Το βούταγες από την κοντινότερη κληματαριά.

Τα ζούλαγες και εφαρμόζαν ακριβώς.

Και λέρωναν (λόγω υγρού) όταν σε πετύχαιναν.

Άσε που έτσουζαν, κιόλας.

Επίσης, να προσθέσω, αυτοσχέδιες βαλίστρες.

Ένα επίπεδο ξύλο ως κύριο-σώμα.

Στη μπροστινή πλευρά, από ένα καλαμάκι-σουβλάκι σε κάθε άκρη.

Ενωμένα μεταξύ τους με σπάγγο.

Και καλαμάκι αναψυκτκού, για "υποδεοχέα" του βέλους.

Εκτόξευε καλαμάκια σουβλακιων.
 
ειχαμε φτιαξει υπερ οπλα με τα φυσοκαλα !!! εποχες terminator ! μαλιστα ειχα φτιαξει ενα πολλαπλο σε διαφορα επιπεδα αναλογα το τι ηθελα να πεταω αλλα και ειχε και αποθηκευτικους χωρους απο κατω !!! ωραια χρονια !
 
ΓΕΙΑ ΣΑΣ .ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΧΕΤΟς ΑΠΟ ΦΥΣΟΚΑΛΑΜΑ .ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΤΕΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΦΥΣΟΚΑΛΑΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΦΥΣΟΚΑΛΑΜΟ.

ΕΥΧΑΡΙΤΩ
 
μανωλης είπε:
ΓΕΙΑ ΣΑΣ .ΕΙΜΑΙ ΛΙΓΟ ΑΣΧΕΤΟς ΑΠΟ ΦΥΣΟΚΑΛΑΜΑ .ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΕΤΕΙΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ. ΘΕΛΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΦΥΣΟΚΑΛΑΜΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ ΕΝΑ ΦΥΣΟΚΑΛΑΜΟ.ΕΥΧΑΡΙΤΩ
Καλως ηρθες στην ρετροπαρεα μας! :)

Μια παρακληση μονο...Μην γραφεις με κεφαλαια γιατι ειναι σαν να φωναζεις και ειναι κουραστικο στο ματι! ;)

Στο δια ταυτα τωρα... :)

Το πιο ευκολο που μπορεις να κανεις ειναι να βρεις ενα κομματι πλαστικο σωληνα καλωδιων (30-40 cm)

σαν αυτους εδω και λιγο πλαστελινη Η' στοκο σπατουλαρισματος (για πολεμοφοδια) και εισαι ετοιμος. ;)
 
Θα σου πω πως θυμαμαι να φτιαχνονται τα φυσερα η φυσουνες που χρησιμοποιουσαμε μικροι στο τζακι για να αναψει η φωτια με το καλαμι πιο γρηγορα.


Πιθανον να κανεις την δουλεια σου ετσι.



Ενα καλαμι μεγεθος δικο σου,μεγεθος μαλλον με δυο κομπους το ανωτερο στις ακρες (κομποι ειναι οι ενωσεις του καλαμιου),μια προκα την οποια ζεσταινεις σε φωτια και με την προκα κανεις την τρυπα στα δυο ακρα του καλαμιου αφου εχει πυρακτωθει αρκετα.



Απο την μια που φυσας και απο την αλλη που βγαινουν τα πυρομαχικα.



Αυτα.
 
όπως προαναφέρθηκε τα άγουρα σταφύλια ήταν ιδανικό πυρομαχικό που μάλιστα αφθονούσε στην αυλή μας αλλά και στην γειτονιά μας!

Άνεβαινα στην ταράτσα της μονοκατοικίας μας με το αυτοσχέδιο όπλο

και χτυπούσα τους περαστικούς και τα γειτονόπουλα που έπαιζαν...
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
ευχαριστω για τοισ πληροφοριες

stayros είπε:
Καλως ηρθες στην ρετροπαρεα μας! :)
Μια παρακληση μονο...Μην γραφεις με κεφαλαια γιατι ειναι σαν να φωναζεις και ειναι κουραστικο στο ματι! ;)

Στο δια ταυτα τωρα... :)

Το πιο ευκολο που μπορεις να κανεις ειναι να βρεις ενα κομματι πλαστικο σωληνα καλωδιων (30-40 cm)

σαν αυτους εδω και λιγο πλαστελινη Η' στοκο σπατουλαρισματος (για πολεμοφοδια) και εισαι ετοιμος. ;)
οταν λετε στοκο σπατουλαρισματος ,πως να κανω πολεμοφοδια με αυτον?
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα