Το Πειραματόζωο - Η πιο απαγορευμένη ταινία του Ελληνικού Σινεμά (1975)

tonytony

retron00b (sick admin's joke!)
Joined
14 Σεπ 2008
Μηνύματα
28.133
Αντιδράσεις
48.307
Το Πειραματόζωο

RetroDB link : http://www.retrodb.gr/wiki/index.php...89%CE%BF_(1975)

Πριν καν μάθουμε τον...Big Brother παγκοσμίως , φαίνεται πως ο σκηνοθέτης Γιάννης Κοκκόλης τον ανακάλυψε πρώτος μόνος του! Αποφάσισε να δημιουργήσει μια ταινία εν αγνοία του ίδιου του πρωταγωνιστή!


Συγκεκριμένα : Διάλεξε έναν απλό καθημερινό άνθρωπο , 36 ετών και υπάλληλο του ΟΤΕ , και χωρίς εκείνος να το γνωρίζει άρχισε να τον μαγνητοσκοπεί , παραβιάζοντας έτσι το απόρρητο της ιδιωτικής του ζωής!



Του ρίχνουν δίπλα του μια όμορφη γυναίκα , η οποία αρχικά ήταν η Μαρία Αλιφέρη! Γρήγορα όμως αποχωρεί από τα γυρίσματα φοβισμένη για το όλο εγχείρημα...και αντικαθίσταται από κάποια άλλη. Τον σκοπό της γυναίκας μπορείτε να τον διαβάσετε στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο που ακολουθεί με υπογραφή της Λιάνας Κανέλλη. Περιοδικό Επίκαιρα , 19/08/1976



Φυσικά η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ , αγνοείται η ύπαρξή της και ο σκηνοθέτης τιμωρήθηκε για την πράξη του αυτή... Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω...


987.jpg


988.jpg
 
Ομολογώ ότι αυτό το πράγμα πρώτη φορά το ακούω/βλέπω.

Πάντως ωραία ιδέα για marketing ταινίας ακόμα και σήμερα, άσχετα αν είναι τελικά στημένο ή όχι.
 
Απίστευτη ιστορία!!

Και δεν ξέρω αν και το The Truman Show πάτησε επάνω σε αυτό... :p

Πάντως και εγώ την ακούω για πρώτη φορά, και για να πω και την αλήθεια, αμφιβάλω και αν είναι και 100% πραγματική...
 
Δυνατο ντοκουμεντο. Και ο Κοκκολης καλλιτεχνικα κυνικος.

Εχουμε κανει αρκετες αναφορες στην ταινια εδω μεσα. Νομιζω πως ειναι η μεγαλυτερη κινηματογραφικη πρεμουρα των περισσοτερων στο retromaniax!

Spooky ειναι παντως οτι ουδεις εκ των συντελεστων κανει την παραμικρη για το ζητημα, παρα τα χρονια που περασαν.

Ο Κοκκολης τι απεγινε?
 
Λίγο που έψαξα, δεν βρήκα και πολλά στοιχεία για τον Κοκκόλη..

Όμως βρήκα κάτι φήμες που λένε ότι 8 άτομα έχουν δει την ταινία που έχει διάρκεια σχεδόν 4 ώρες, και κάποιες άλλες ότι η Γαλλική Ταινιοθήκη έχει μια κόπια για την συλλογή της...

Και το σενάριο ήταν ότι μια κοπέλα πλησιάζει έναν υπάλληλο και του εκμυστηρεύεται πως είναι απογοητευμένη από την ερωτική ζωή με τον σύζυγό της. Στη συνέχεια, ο σύζυγος με τη συνοδεία ψεύτικων αστυνομικών και ενός εισαγγελέα ζητά από τον Β.Κ. να ομολογήσει τις επαφές του με ξένες οργανώσεις, απειλώντας τον με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

Λίγο περισσότερα στοιχεία εδώ: http://www.tainiothiki.gr/v2/filmography/view/1/1861/
 
Aπό ηθική άποψη με πιάνει φρίκη στη σκέψη ότι ενας άνθρωπος μπόρεσε να φανταστεί τέτοιο σενάριο και δεν δίστασε να το υλοποιήσει. Και μ' εξοργίζει πραγματικά. Είχα ακουσει οτι κάποιος έκανε μία τέτοια ταινία στην Ελλάδα, αλλά ποτέ δεν πίστεψα ότι ήταν αλήθεια.


Δύσκολα να πιστέψω όμως ότι ο άνθρωπος δεν ήξερε τίποτα. Τότε δεν υπήρχε η σημερινή τεχνολογία, οι κάμερες ήταν πολύ πιό ογκώδεις, δεν μπορεί να μην τις είχε δεί πουθενά! Ή να μην γνώριζε τους ηθοποιούς που τον πλησίαζαν.
 
Πραγματικά εξοργιστικό και απάνθρωπο το πείραμα του εν λόγω σκηνοθέτη. Ειλικρινά απορώ πώς πείστηκαν ηθοποιοί και τεχνικοί να συμμετάσχουν σε κάτι τέτοιο.
 
κάπου πρέπει να υπάρχει κόπια έστω και παράνομη....κάπου στον Ριζοσπαστη ανέφερε για μια προβολη της στην Νεα Υορκη κάπου το 1999...
 
Έχω μια απορία. Το 1975 οι κινηματογραφικές κάμερες, ακόμη και οι πιο μικρές από αυτές των studio που είχαν έρθει από την Αμερική ήταν ψιλο-τεράστιες. Πως έκρυψαν λοιπόν μερικά τέτοια θηρία μέσα στο σπίτι ενός και καλά ανυποψίαστου ανθρώπου;
 
Το γεγονος αυτο κανει ακομα μεγαλυτερη τη λυσσα να την παρακολουθησουμε χαχαχαχαχα
 
Ενταξει, δεν ηταν ταινια αυτο το πραγμα. Ουδεμια σχεση με τη λεγομενη Εβδομη Τεχνη.

Αμφιβαλλω πολυ επισης για το κατα ποσον ολα αυτα συνεβησαν εν αγνοια του "πρωταγωνιστη".
 
Ενταξει, δεν ηταν ταινια αυτο το πραγμα. Ουδεμια σχεση με τη λεγομενη Εβδομη Τεχνη.

Αμφιβαλλω πολυ επισης για το κατα ποσον ολα αυτα συνεβησαν εν αγνοια του "πρωταγωνιστη".
Για το πρωτο συμφωνω καργα

για το δευτερο εγω προσωπικα πιστευα οτι ειναι αληθινο και οχι στημενο ενας συναδερφος παλιος μου ειπε οτι δυστχυως δεν ηταν αληθινο

και μου επισημανε το σημειο που αν διαβαστε προσεκτικα θα το βρειτε και σεις (και δεν ειναι φυσικα οι καμερες)
 
Kάτι ενδιαφέρον που βρήκα πριν λίγο,σχετικά με αυτή την ταινία (άρθρο του παλιού περιοδικού "Κινηματογραφιστής"-τεύχος 9 ).Το παραθέτω σε 2 εικόνες:12-339e958093.jpg εικόνες

13-2ae90f530f.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα από την κα Αλιφέρη. Είδε το όνομα της στην retrodb να σχετίζεται με αυτή την "ταινία" και θα ήθελε να διευκρινίσει ότι δεν συμμετείχε καθόλου, διότι μόλις της εξήγησαν περι τίνος πρόκειται αρνήθηκε κάθε συμμετοχή για λόγους ηθικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σας παρακαλεί θερμά να το διορθώσετε.
 
θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα από την κα Αλιφέρη. Είδε το όνομα της στην retrodb να σχετίζεται με αυτή την "ταινία" και θα ήθελε να διευκρινίσει ότι δεν συμμετείχε καθόλου, διότι μόλις της εξήγησαν περι τίνος πρόκειται αρνήθηκε κάθε συμμετοχή για λόγους ηθικής και ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Σας παρακαλεί θερμά να το διορθώσετε.
Μπορεί παρακαλώ κάποιος να μεταφέρει το μήνυμα της κας Αλιφέρη στους διαχειριστές ωστε να προβούν στην διόρθωση; Σας ευχαριστώ.
 
 Ο Κοκκόλης τελευταία ταινία που έκανε ήταν η "Εθελουσία έξοδος" στα μέσα προς τέλη των 80ς με τον Ηλία Λογοθέτη στον ρόλο ενός δημόσιου υπαλλήλου (λέτε να ήταν άτυπο σίκουελ του "Πειραματόζωου" ;). Μετά χάνονται τα ίχνη του δηλαδή δεν ξαναγύρισε καμία ταινία ή κάτι άλλο (τηλεόραση,θέατρο κτλ). Πρέπει να το πήρε κατάκαρδα που του απαγόρευσαν το "Πειραματόζωο" μάλλον.
 
Πίσω
Μπλουζα