Γιάννης Σπανός

Joined
30 Σεπ 2008
Μηνύματα
667
Αντιδράσεις
92
Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο όπου ξεκίνησε σπουδές πιάνου. Εγκαταλείπει τη Νομική και εγκαθίσταται στο Παρίσι όπου παίζει πιάνο σε μπουάτ, γνωρίζεται και συνεργάζεται με αστέρια της γαλλικής μουσικής σκηνής, όπως η Μπριζίτ Μπαρντό, η Πία Κολόμπο κ.ά. Ασχολείται με τη σύνθεση, μελοποιώντας Γάλλους ποιητές.

giannis_spanos_1.jpg





Στις αρχές της δεκαετίας του ΄60 επιστρέφει στην Ελλάδα και δημιουργεί ένα καθαρά δικό του μουσικό κλίμα, χρησιμοποιώντας νέες φωνές.

Πρωτοστάτησε στο μουσικό ρεύμα που ονομάστηκε Νέο Κύμα και το πρώτο του ελληνικό τραγούδι ήταν η σύνθεση "Μια αγάπη για το καλοκαίρι" που ερμήνευσε η Καίτη Χωματά.

Οι συνεργασίες του με τους μεγαλύτερους έλληνες στιχουργούς (Λ. Παπαδόπουλο, Μ. Ελευθερίου, Πυθαγόρα κ. ά. ) καθώς και οι μεγάλες επιτυχίες με τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές (Γ. Μπιθικώτσης, Σ. Κόκοτας, Β. Μοσχολιού, Γ. Νταλάρας, Χ. Αλεξίου, Μαρινέλλα, Τ. Βοσκόπουλος, Μ. Μητσιάς, Γ. Πάριος, Γ. Πουλόπουλος κ. ά.) τον αναδεικνύουν ως έναν από τους μεγάλους σύγχρονους συνθέτες.

Κλείνοντας την 5η δεκαετία της παρουσίας του στο ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να παρουσιάζει με φρεσκάδα και ευαισθησία νέες συνθέσεις σε συνεργασία με νεότερους έλληνες καλλιτέχνες.

πηγή: http://www.mygreek.fm/el/biography/Spanos-Giannis

Εδώ η Ελένη Τσαλιγοπούλου σε μια θαυμάσια επανεκτέλεση του τραγουδιού "Κάτω από τη μάρκιζα" σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου το οποίο πρωτοερμήνευσε η Βίκυ Μοσχολιού το 1977. Απόσπασμα από την εκπομπή της ΝΕΤ "Στην Υγειά Μας" με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

 
Αγαπητε sparklingeagle δεν μπορεις να ανοιξεις ενα thread εκθετωντας την προσωπικη σου γνωμη/αποψη για καποιο θεμα/προσωπο?

Το να παραθετεις συνεχως στοιχεια τριτων (αναφεροντας την πηγη, αντιθετα με αλλους) δεν ειναι "δημιουργικο" ουτε προσφερει κατι φρεσκο. Δοξα τω Θεο υπαρχει Google και ο καθενας μπορει να βρει τα βιογραφικα αμεσως.
 
Φίλε Wally μακάρι να μπορούσα να το κάνω.

Ωστόσο μου είναι λίγο δύσκολο να εκθέσω μια προσωπική άποψη και επειδή δεν ξέρω τι να γράψω αντλώ πληροφορίες από άλλες ιστοσελίδες. Μην μου ζητάτε και πολλά πράγματα. :)

Την επόμενη φορά θα το προσπαθήσω ανάλογα με τις δυνατότητες που διαθέτω. Όμως δεν μπορώ να σας υποσχεθώ τίποτα παραπάνω. :cool:
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Sparklingeagle, εκτιμω πολυ αυτα που λες και με εντυπωσιαζεις!

Πισω απο τα λογια σου και την παραδοχη των οποιων αδυναμιων σου, διακρινω παντελη ελλειψη εγωπαθειας και εγωκεντρισμου και βλεπω μια ειλικρινεια πρωτοφανη. Μπραβο γι' αυτο απο μενα, κι επειδη μου αρεσει ο Σπανος παρα πολυ επισης, παραθετω το πιο αγαπημενο μου ισως, μουσικο κομματι του απο την ταινια Αναζητησις.

 
@bambi με εστειλες νοερα σε μια χρωματενια γλυκια Ελλαδα που δεν θα ξαναδουμε...

 
Eτσι ακριβως, Wally. Mια Ελλαδα που δε θα ξαναδουμε!

Ευτυχως που υπαρχουν καποιες ταινιες πανεμορφες, γεματες χρωμα και φως, και καποιες μελωδιες μαγικες για να μας τη θυμιζουν....

Ευτυχως!
 
My dear Bambi δεν ξέρω πως να σε ευχαριστήσω για τα γλυκά σου λόγια. #)

Αφού λοιπόν σου αρέσει τόσο πολύ ο Γιάννης Σπανός και το Νέο Κύμα γενικότερα, σου αφιερώνω με όλη μου την καρδιά μερικές πολύ τρυφερές μελωδίες του συνθέτη από την μοναδική φωνή της Καίτης Χωματά που μας αποχαιρέτησε πρόσφατα στα 64 της χρόνια.

 
Ευχαριστω, sparklingeagle, για την πολυ ωραια σου αφιερωση! :thanx2:
 
Για τον φίλο μου τον Wally αφιερώνω ένα ακόμα τραγούδι του Γιάννη Σπανού ερμηνευμένο από τον Γιάννη Πάριο σε στίχους του Πυθαγόρα. Ένα τραγούδι αφιερωμένο στα αγαπημένα μας πρόσωπα που θέλουν να τους θυμόμαστε και να μην τους ξεχνάμε, το οποίο σήμερα είναι περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ εξαιτίας της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

 
Νεκρανασταση.

Ενα μελανο σημειο της Ελληνικης δισκογραφιας ειναι οτι ειναι σε ελλειψη (ή ενιοτε δεν κυκλοφορησαν ποτε) τα soundtracks του Ελληνικου 60s/70s σινεμα

Οπου μπορω να βρω "κομματακια", σπευδω.

Εντοπισα το Μουσικη και Τραγουδια για τον Κινηματογραφο και το Θεατρο του Γιαννη Σπανου τοσο στο Tidal οσο και στο Spotify.

Το προβλημα ειναι οτι και στις δυο ηλεκτρονικες πλατφορμες, τα περιεχομενα ειναι γεια σου! Αλλα λεει η περιγραφη, αλλο τραγουδι ακουγεται!

Μιλαμε για 3πλο δισκο με πολλα Instrumentals οποτε δεν ξερεις τι ειναι τι.

Λογικα η εταιρια που τα ανεβασε εκανε το ιδιο λαθος και στις δυο πλατφορμες.

Αγκρρρρ
 
Να αναφέρω εδώ και μία προσωπική μου εμπειρία με το Γιάννη Σπανό. Όταν ήμουν μαθήτρια σύγχρονου τραγουδιού στο (αλήστου μνήμης πλέον) Κεντρικό Ωδείο του (αείμνηστου) Κώστα Κλάββα, ο δάσκαλός μου (ένας μάλλον αποτυχημένος τραγουδιστής με πολλά κόμπλεξ, τα οποία συχνά ξεσπούσε πάνω μου) διοργάνωνε στο καφενείο του ωδείου βραδιές τραγουδιού με παλιούς του μαθητές ή παλιούς του γνωστούς. Ένας από τους δεύτερους που είχε ανταποκριθεί ήταν και ο Γιάννης Σπανός. Όταν τέλειωσε το πρόγραμμα, ο Σπανός είχε όρεξη να παίξει τραγούδια του στο πιάνο για να τραγουδήσουν (τύπου καραόκε, θα λέγαμε) οι παρευρισκόμενοι, εγώ σηκώθηκα και τραγούδησα ένα από τα λίγα μεν, χαρακτηριστικά λαϊκά δε που έχει γράψει. Ποιο ήταν; Μα φυσικά το all-time classic των 90s "Ρίξε στο κορμί μου σπίρτο".  Έτσι μπορώ να λέω και εγώ ότι τραγούδησα μια φορά στη ζωή μου με συνοδεία του συνθέτη. Εδώ ανεβάζω το βίντεοκλιπ του τραγουδιού με τη μοναδική Κατερίνα Κούκα: 

 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Νεκρανασταση.

Ενα μελανο σημειο της Ελληνικης δισκογραφιας ειναι οτι ειναι σε ελλειψη (ή ενιοτε δεν κυκλοφορησαν ποτε) τα soundtracks του Ελληνικου 60s/70s σινεμα

Οπου μπορω να βρω "κομματακια", σπευδω.

Εντοπισα το Μουσικη και Τραγουδια για τον Κινηματογραφο και το Θεατρο του Γιαννη Σπανου τοσο στο Tidal οσο και στο Spotify.

Το προβλημα ειναι οτι και στις δυο ηλεκτρονικες πλατφορμες, τα περιεχομενα ειναι γεια σου! Αλλα λεει η περιγραφη, αλλο τραγουδι ακουγεται!

Μιλαμε για 3πλο δισκο με πολλα Instrumentals οποτε δεν ξερεις τι ειναι τι.

Λογικα η εταιρια που τα ανεβασε εκανε το ιδιο λαθος και στις δυο πλατφορμες.

Αγκρρρρ
Bump.

Εχει καταφερει κανεις να κανει ταυτοποιηση?
 
Αυτό τώρα το διάβασα.

Ανακάλυψα ότι σε έναν από τους σκληρούς μου δίσκους αναπαύεται από το 2008 αυτό το τριπλό άλμπουμ με μπόλικα εξώφυλλα άρα από CD του εμπορίου. Τι ακριβώς σε ενδιαφέρει από ταυτοποίηση, Wally? Ποιο track αντιστοιχεί σε ποιον τίτλο? Κάτι άλλο? Στείλε PM για να μην μπερδεύεται εδώ κάτι άσχετο με το θέμα ?
 
Ευχαριστω. Αν μπορεις να ανεβασεις τα εξωφυλλα ισως θα με βοηθουσε να διορθωσω την πατατα που εχει γινει με τα τραγουδια.

Στο Spotify το αλμπουμ ειναι εδω
 
Μία από τις σημαντικότερες δουλειές που έχει κάνει ο Γιάννης Σπανός και κατά τη γνώμη μου μία από τις καλύτερες παραγωγές όλων των εποχών στο ελληνικό τραγούδι ήταν η Τρίτη  Ανθολογία (1975). Είχαν προηγηθεί η Ανθολογία (1967) και η Ανθολογία Β' (1968).Η Τρίτη  Ανθολογία που κυκλοφόρησε σε σετ 12 τραγουδιών μελοποίησης Ελλήνων ποιητών είναι ένα πραγματικό μπουκέτο λουλουδιών που κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την καλή Ελληνική μουσική θα πρέπει να μελετήσει. Θα μπορούσα να πρότεινα κάποια κομμάτια όπως κάνει ο συντάκτης του κειμένου εδώ αλλά δεν θα το κάνω. Αντ' αυτού παραθέτω την εκπομπή του Γιώργου Παπαστεφάνου όπου εμφανίζεται ο συνθέτης και οι δύο ερμηνευτές, Κώστας Καράλης και Αρλέτα στην παρουσίαση του δίσκου. Καλή ακρόαση.

 
Μία εξαιρετική συναυλία είχε λάβει χώρα στη Ρωμαϊκή Αγορά το καλοκαίρι του 1985 με διάφορους καλλιτέχνες να πλαισιώνουν τον Γιάννη Σπανό που ήταν στο πιάνο. Από αυτή τη συναυλία θα ακούσουμε εδώ ένα κομμάτι με ιστορία. Είναι το "Της Χαλιμάς τα παραμύθια". Σε στίχους Δημήτρη Ιατρόπουλου και μουσική Δημήτρη Λάβδα συμπεριλήφθηκε στον δίσκο του συνθέτη "Βασίλης Λάβδας" (1969). Ωστόσο υπέστη το χειρουργείο της λογοκρισίας και μετουσιώθηκε σε πολιτικά "ορθούς¨" στίχους ενώ και η μουσική σύνθεση κυμάνθηκε σε χαμηλά σχετικά επίπεδα. Το 1977 το κομμάτι δουλεύτηκε μουσικά από τον Γιάννη Σπανό με τους κανονικούς στίχους και απέδωσε ένα υψηλής ποιότητας μουσικό προϊόν. Στον δίσκο "Τραγούδια και μπαλάντες" (1977) ερμηνεύτηκε υπέροχα από τον Κώστα Καράλη (δεύτερες φωνές Αιμιλία Σαρρή). Όσον αφορά τη συναυλία, οι 4 ερμηνευτές Διονύσης Θεοδόσης, Πένυ Ξενάκη, Ειρήνη Αγγέλου και Αργύρης Κούκας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και το τραγούδι κρατήθηκε σε υψηλό επίπεδο.

 
Γιάννης Σπανός - Θάλασσα

Ορχηστρικό του 1969

 
Δεν ξέρω αν κανείς έχει προσέξει ότι στη δισκογραφία του Σπανού υπάρχει ένα τραγούδι που έχει δύο βερσιόν, η κάθε μία με διαφορετικό σετ στίχων. Η ερμηνεύτρια είναι η ίδια, εν προκειμένω μια νεότατη Δήμητρα Γαλάνη. Πρόκειται φυσικά για το "Μη μου μιλάς γι' αγάπη" όπου οι στίχοι είναι του Κώστα Ασημακόπουλου, το οποίο όμως εμφανίζεται και ως "Βροχή και σήμερα" σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Εννοείται ότι προτιμώ τη δεύτερη βερσιόν, της οποίας οι στίχοι είναι αισθαντικοί χωρίς να είναι ανέμπνευστοι και γλυκανάλατοι. Παραθέτω όμως και τις δύο:
1) Μη μου μιλάς γι' αγάπη:
2) Βροχή και σήμερα:
 
Πίσω
Μπλουζα