Αναμνήσεις απο τον Ψυχρό Πόλεμο

Rakeesh

RetroDB Feeder
Joined
10 Δεκ 2007
Μηνύματα
4.578
Αντιδράσεις
1.703
Ο Ψυχρος Πολεμος για χρονια ταρακουνουσε την ανθρωποτητα και πολλοι απο μας προλαβαμε καποιες αναμνησεις απο αυτον στην παιδικη μας ηλικια. Ισως δεν ειχε επηρεασει και τοσο τη ζωη μας αλλα επηρεαζε αυτα που βλεπαμε (ταινίες) και διαβαζαμε. Παροτι τον ηξερα σαν ονομα μολις προσφατα καταλαβα πιο καλα τι ήταν και ολο τον πανικο και Αποκαλυπτικισμό που ειχε προκαλεσει. Ετσι τον συνδυασα με φιγουρες που εβλεπα και ακουγα παντου: Ριγκαν, Γκορμπατσωφ, Θατσερ, Χομεϊνι, Αραφάτ, KGB.

Μια σχετικη ιστορια που θυμαμαι ήταν για μια μαθητρια που πηρε το θαρρος να γραψει επιστολη στον Ριγκαν και στον Γκορμπατσωφ εκφραζοντας τους τους φοβους τους και παρακαλωντας για ψυχραιμια. Την ειχαν τιμησει και συναντησε καποιον προσωπικα, και σκοτωθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Δεν ξερω ποτε ειχε γινει αυτο, ισως πριν γεννηθω.

Απο βιντεοπαιχνιδια, ειχα παιξει το Spitting Image, βασισμενο στην ομωνυμη σειρα με μαριονετες. Προκειται για ενα χιουμοριστικο fighting game οπου μονομαχουν ο Ριγκαν, η Θατσερ, ο Πάπας, ο Καντάφυ κλπ.

Στην καθημερινη μου ζωη καταλαβα μονο λιγα πραγματα εκει που εμενα, μιας και υπηρχαν συνοικιες που κατοικουταν απο Πολωνους προσφυγες, και παζαρια απο Ρωσσους. Ειχαμε αγορασει ωραια ρουχα και στολιδια απο αυτους. Και οταν εληξε ο "πολεμος" το 1991, η ζωη μας επηρεαστηκε απο τους προσφυγες, τις "Ρωσσίδες" που εψαχναν παντου δουλεια, τους "ρωσσοπόντιους" που τους βλεπαμε υποτιμητικα κλπ. :(

Αυτο που βρισκω πολυ ενδιαφερον ειναι τα μυθοπλαστικα σεναρια, οπως εισβολη της ΕΣΣΔ στην Αμερικη, σε ταινιες και βιντεοπαιχνιδια, αν και λογω πολιτικης ορθοτητας αποφευγονταν σαφεις αναφορες στη Σοβιετια. Σε ιστοριες επιστημονικης φαντασιας διαβαζουμε για Σοβιετικα διαστημοπλοια ή σταθμους, αφου κανενας δεν μπορουσε να προβλεψει οτι ολα θα εληγαν το 1991.

Μαλιστα στο Σταρ Τρεκ ο Pavel Chekov ειναι εκπροσωπος της ΕΣΣΔ και τωρα αρχισα να καταλαβαινω καποιες χιουμοριστικες ατακες, και την αγνοια του για την παγκοσμια ιστορια, θεωρωντας οτι ολα ξεκινησαν απο τη Ρωσσία ή το Λενινγκραντ. Αυτο φυσικα ειναι σαφης σατιρα του απομονωτισμου και της προπαγανδας της ΕΣΣΔ.
 
Α ναι, μια δασκαλα μας ελεγε κατι πραγματα που μας τρομαζαν, κατι σαν "αν ενας τρελος πατησει ενα κουμπι καταστρεφεται ο κοσμος" (που ακουγεται πολυ επικαιρο σημερα btw) και εγω με ενα αλλο παιδι παραπονεθηκαμε στους γονεις μας. Μαλιστα ο πατερας ενος παιδιου πηγε και παραπονεθηκε οτι κανει "αντιαμερικανικη προπαγανδα" στα παιδια :D
 
Θυμάμαι:

- Απειλητικές πτήσεις ρωσικών πυρηνικών βομβαρδιστικών στη Βόρεια Θάλασσα. (Μού το έλεγαν τα ξαδέρφια μου πού σπούδαζαν Αγγλία.)
- Off the record δηλώσεις Σοβιετικών αξιωματούχων που έλεγαν "αφού δέχεστε να έχετε νατοϊκά πυρηνικά στη χώρα σας, τότε είστε και εσείς στο στόχαστρό μας". (Ξανθό γένος ftw)
- Οι ταινιάρες του Σταλόνε να μας δίνουν θάρρος σε ενδεχόμενο πόλεμο κατά της Αρκούδας :armed:
- Ότι εκτός από τον εξ ανατολών κίνδυνο είχαμε να ασχολούμαστε και με τους βόρειους γείτονές μας.
- Εσχατολογικές προφητείες ότι από μέρα σε μέρα "θα γίνει χαμός, αλλά η φοβερή χώρα μας θα τη βγάλει λάδι χάρις την άνωθεν βοήθεια"...
- Να διαβάζω μανιωδώς "Πτήση και Διάστημα" για να μαθαίνω τις κινήσεις της Αρκούδας.
 
- Εσχατολογικές προφητείες ότι από μέρα σε μέρα "θα γίνει χαμός, αλλά η φοβερή χώρα μας θα τη βγάλει λάδι χάρις την άνωθεν βοήθεια"...
Εγω δυστυχως ακουσα πρωτη φορα 'προφητειες' μετα τον πολεμο, και αφορουσαν τον Σανταμ και τον πολεμο του Κολπου. Αφου εφυγε ενας 'Αντίχριστος' (ο Γκορμπατσωφ) βρεθηκε αλλος για να βολευτουμε. Αργοτερα εμαθα οτι ολα αυτα ανακυκλωνονται καθε φορα που εχουμε κρισεις.

Μαλιστα στα εσχατολογικα σεναρια επαιζε και το σημαδι στο κεφαλι του Γκ.
 
Στην καθημερινη μου ζωη καταλαβα μονο λιγα πραγματα εκει που εμενα, μιας και υπηρχαν συνοικιες που κατοικουταν απο Πολωνους προσφυγες, και παζαρια απο Ρωσσους. Ειχαμε αγορασει ωραια ρουχα και στολιδια απο αυτους. Και οταν εληξε ο "πολεμος" το 1991, η ζωη μας επηρεαστηκε απο τους προσφυγες, τις "Ρωσσίδες" που εψαχναν παντου δουλεια, τους "ρωσσοπόντιους" που τους βλεπαμε υποτιμητικα κλπ.

Ο ορος αυτος εφευρεθηκε απο την προηγουμενη κυβερνηση,στην αρχη πηγαν να μας τους παρουσιασουν για Ποντιους αλλα οταν τους επιανες την κουβεντα καταλαβαινες πως δεν ειχαν καμαι σχεση με Ποντο, ηταν καυκασιοι που εμεναν κοντα σε ποντιους και εμαθαν μερικες λεξεις. Αυτοι το 1984 σε πληροφορω ψηφισαν ως ''ελληνες''.
Το ιδιο ακριβως εγινε και μετα με τους αλβανους που μας ελεγαν ''μω γκω βορομπερωτη'' αλλα σε λιγα δευτερολεπτα καταλαβαινες πως ηταν αρχιψευτες. Πολωνοι υπηρχαν εδω μεσα του '80, ολοι ελεγαν πως ονομαζονταν ''παυλος'' και ασχολουνταν πολυ με πυγμαχια-βαρη, οι γυναικες τους ξεχωριζαν γιατι ηταν φυσικες ξανθιες με ασπρες μποτες και το βλεμμα χαμηλο.
Αν γυρισω τον χρονο πισω θα σας πω ενα αστειο,πηγαιναν οι ''κομματαρχες'' στα χωρια το '60 και προπαγανδιζαν πως αμα ερθουν οι σοβιετικοι εδω στην Ελλαδα θα τους παρουν τα γιδια και τα προβατα, οι γεροι ξεσηκωνονταν και κουναγαν απειλητικα γκλιτσες-μαγκουρες και φωναζαν.
 
Δυστυχώς η παγκόσμια κατάσταση σήμερα, ξαναθυμίζει ψυχρό πόλεμο...
 
Δυστυχώς η παγκόσμια κατάσταση σήμερα, ξαναθυμίζει ψυχρό πόλεμο...
Μα τώρα έχουμε θερμό πόλεμο σε εξέλιξη με νεκρούς και καταστροφές…Δυτικοί (καπιτα) ληστές έναντι των «συναδέλφων» τους Ρώσων.
 
Και κατά τη διάρκεια του πρώτου ψυχρού πολέμου υπήρξαν κάμποσοι μεγάλοι θερμοί πόλεμοι, αλλά δεν έρχονταν άμεσα σε σύγκρουση οι δύο υπερδυνάμεις. Μιά τουλάχιστον α' αυτές έμενε επίσημα απ' έξω, απλώς υποστηρίζοντας τη μία πλευρά. Έτσι και τώρα, ο πόλεμος είναι Ρωσία - Ουκρανία (με μερικούς δυτικούς "εθελοντές" και μισθοφόρους). Οι δυτικές χώρες επισήμως απλώς δίνουν λεφτά και όπλα, δεν συμμετέχουν άμεσα. Όπως είπε και ο Μεξικανός πρόεδρος, πριν κάμποσο καιρό “I’ll [Δυτικές χώρες] supply the weapons, and you [Ουκρανία] supply the dead."

Αλλά τώρα έχουμε δύο ψυχρούς πολέμους ταυτόχρονα, είναι και ο ΗΠΑ-Κίνα.
 
Πίσω
Μπλουζα