Ο Δρόμος (1977 ΥΕΝΕΔ)

819.jpg
 
Ο Σκηνοθέτης του θρυλικού ''Δρόμου'' Κώστας Λυχναράς εμφανώς αγανακτησμένος σε κάποιο από τα γυρίσματα της σειράς της Αστήρ tv.

ΔΡΟΜΟΣ1.jpg
 
Περιληψεις

"Τη Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 1977 προβλήθηκε ένα εισαγωγικό επεισόδιο, που έβαζε τους τηλεθεατές στο κλίμα της σειράς, γι' αυτό και το αριθμώ ως επεισόδιο μηδέν.
 
Επ. 1 (27.10.1977)
Ο Νίκος και η Μάρθα Βρόντακα είναι δύο σύγχρονοι πραματευτάδες, που με το τροχοφόρο κατάστημά τους γυρίζουν τα χωριά, τις ακραίες συνοικίες της Αθήνας και τους συνοικισμούς προσφέροντας τα ποικίλα εμπορεύματά τους μαζί με "πάσα εμπορική εξυπηρέτηση". Αυτά τα δυο αδέλφια ζουν σε μια συνοικία της Αθήνας και συγκεκριμένα σ' ένα παλιό σπίτι, που αποτελεί εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησία άλλων εννέα συγγενών τους με το ίδιο επίθετο.
Η πρώτη ιστορία της σειράς αρχίζει καθώς το αυτοκινητοκατάστημα των δυο αδελφών ξεκινά ένα πρωί για την Κοντομηλιά, ένα μικρό ορεινό χωριό. Ανεβαίνοντας προς τα κει, σε κάποια στροφή του δρόμου ανταμώνουν τον Προκόπη, παλιό κινηματογραφιστή από την Κοντομηλιά, μ' ένα τριύκυκλο. Έχει σταματήσει να ξεκουραστεί και η συνάντηση μ' έναν παλιό φίλο τού δίνει μεγάλη χαρά. Κάτω από ένα δέντρο, καθώς κολατσίζουν, ο Προκόπης λέει στο Νίκο και στη Μάρθα τους λόγους που τον έφεραν σ' εκείνη την ορεινή περιοχή.
 
Επ. 2 (31.10.1977)
Από τη συζήτηση με τον παλιό φίλο, ο Νίκος και η Μάρθα μαθαίνουν ότι ο τηλεοπτικός ανταγωνισμός, που του έκλεισε το συνοικιακό του κινηματογράφο, τον ανάγκασε να γυρίζει με μια μηχανή προβολής παίζοντας σινεμά στα χωρία εκείνα, που δεν βλέπουν ακόμα τηλεόραση... Λίγο αργότερα ο κινηματογραφιστής, που έχει φτάσει στην Κοντομηλιά, επισκέπτεται την Αλεξάνδρα Βασταρούχα, χήρα πλούσιου κτηματία και "παλιά του ιστορία" από τον καιρό που εκείνη δούλευε ταξιθέτρια στον ίδιο κινηματογράφο, όπου ο Προκόπης ήταν μηχανικός. Αλλά η χήρα είναι γνωστή και πελάτισσα του Νικολάκη, που κι εκείνος με τη σειρά του θα την επισκεφθεί πηγαίνοντάς της μια παραγγελία της.
 
Επ. 3 (3.11.1977)
Ύστερα από την είδηση ότι στο βουνό της περιοχής κατασκευάζεται τηλεοπτικός αναμεταδότης, ο Προκόπης αντιμετωπίζει μια καινούρια κατάσταση, που τον γεμίζει απελπισία... Έτσι, καθώς τα ξημερώματα ο Μιχάλης κατεβαίνει για να συγυρίσει το καφενείο του, βρίσκει τον ταλαίπωρο κινηματογραφιστή άυπνο και απαρηγόρητο. Αλλά και τα δυο αδέλφια, ο Νίκος και η Μάρθα, δεν μένουν ασυγκίνητοι μπροστά στο μικρό αυτό δράμα, που αντιμετωπίζει ο φίλος τους. Αλλά ο Νίκος θα περάσει κι από μια δοκιμασία, καθώς δέχεται από τον Μιχάλη παραγγελία για την πρώτη συσκευή τηλεοράσεως, που θα φτάσει στην Κοντομηλιά. Ο Προκόπης, που όλο και περισσότερο καταλαβαίνει τι τον περιμένει, πάνω στο φούντωμά του σκέφτεται ένα σωρό τρελά σχέδια, για να καθυστερήσει τον ερχομό της τηλεοπτικής εικόνας στην Κοντομηλιά και στα γύρω χωριά. Κι αυτά ακριβώς τα σχέδια εξομολογείται στην Αλεξάνδρα. Όμως υπάρχει και κάποιος άλλος που ανησυχεί για τον ερχομό της τηλεόρασης στο χωριό. Κι αυτός είναι ο Νέστορας ο δάσκαλος, που το πράγμα το βλέπει από τη δική του μεριά.
 
Επ. 4 (7.11.1977)
Οργισμένος, αλλά κι απελπισμένος ο Προκόπης από το κακό που τον βρήκε, ξεκινά για το γειτονικό Μαυρολίθαρο, όπου θα κάνει κι εκεί την τελευταία κινηματογραφική του προβολή. Όμως πριν εγκαταλείψει την Κοντομηλιά, ο άτυχος κινηματογραφιστής κάνει ένα πέρασμα από το σπίτι της φίλης του χήρας Βασταρούχα και της προτείνει μια απελπισμένη λύση, που θα μπορούσε ίσως να καθυστερήσει την κατασκευή του τηλεοπτικού αναμεταδότη. Στο μεταξύ, ο Νίκος και η Μάρθα, που ήδη έχουν πάρει τρεις παραγγελίες για συσκευές, ετοιμάζονται και αυτοί να συνεχίσουν την εμπορική περιοδεία τους στα γύρω χωριά.
 
Επ. 5 (10.11.1977)
Είναι βράδυ, καθώς τα δύο αδέλφια, ο Νίκος και η Μάρθα, κατηφορίζουν με το κυλιόμενο κατάστημά τους προς την Αθήνα, κουρασμένοι από την εμπορική τους περιοδεία στα Ψηλοχώρια. Αποζητούν τη θαλπωρή και την ξεκούραση του σπιτιού τους. Όμως αντί για λίγη ησυχία βρίσκουν όλα τα συστεγαζόμενα ξαδέλφια τους γύρω από την τηλεόραση με πρώτη και καλύτερη βέβαια τη θεία Πανδώρα. Αγανακτισμένος ο Νίκος κατεβαίνει στο υπόγειο να κουβεντιάσει με τον ξάδελφο Απόστολο, που από την τηλεόραση προτιμά τη συντροφιά των βιβλίων του. Όμως κι εκεί αντιμετωπίζει κάποια σχόλια του ειρωνικού Απόστολου. Τη λύση στον εκνευρισμένο Νίκο προσφέρει η ξαδέλφη του η Δέσποινα, η νοσοκόμα, που ειδοποιείται από μια γειτόνισσα, την κυρία Τζούβαλου, για μια ένεση. Έτσι ο Νίκος, συνοδεύοντας τη Δέσποινα, φτάνει στο σπίτι της κομψής γειτόνισσας, που αποτελεί και το αισθηματικό του ενδιαφέρον.
 
Επ. 6 (14.11.1977)
Η λιακάδα του κυριακάτικου πρωινού είχε επιτρέψει στο Σωτήρη να διαβάσει την πολιτική του εφημερίδα στην αυλή. Η Θοδώρα είχε φύγει νωρίς για την εκκλησία, η Μάρθα ετοίμαζε το κυριακάτικο φαγητό και ο Νίκος καλλωπιζότανε για μια τρυφερή επίσκεψη. Εκείνη ακριβώς την ώρα, η εμφάνιση του Προκόπη ήρθε να ταράξει την ηρεμία των απλών ανθρώπων. Πληροφορημένος για τις παραγγελίες των τηλεοπτικών συσκευών και με τον παραλογισμό της απελπισίας του, ερχόταν να ζητήσει ευθύνες από τους αγαθούς γυρολόγους, ζητώντας παράλληλα μια ύποπτη βοήθεια. Κι ενώ η μικρή αθηναϊκή αυλή αναστατωνόταν από έναν παρανοϊκό καβγά, στην Κοντομηλιά οι τρεις κατασκευαστές τηλεοπτικών μεταδοτών φτάνανε στο σπίτι της Αλεξάνδρας, φέρνοντάς της μια ευχάριστη έκπληξη.
 
Επ. 8 (21.11.1977)
Η επίσκεψη του Νέστορα και του Παντελή στο σπίτι της Αλεξάνδρας έχει σαν αποτέλεσμα να συγκινηθεί η τελευταία και να πάρει την πολυπόθητη για τον Νέστορα απόφαση. Τη στιγμή όμως που του δίνει το κλειδί για την αποθήκη, η Αλεξάνδρα μαθαίνει ότι η κουνιάδα της χειρουργείται σε κάποιο νοσοκομείο και αποφασίζει να κατεβεί το επόμενο πρωί στην πρωτεύουσα. Ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κοντομηλιά ο απελπισμένος Προκόπης αναγκάζεται να υπακούσει στις συμβουλές του φίλου του και ψάχνει να βρει με ποιο τρόπο θα οργανώσει τις τολμηρές προβολές του στα Ψηλοχώρια.
 
Επ. 9 (24.11.1977)
Η βλάβη στο αυτοκίνητο των αδελφών Βρόντακα, καθώς κινούσαν για την Αθήνα, τους αναγκάζει να ξαναγυρίσουν στην Κοντομηλιά για διανυκτέρευση. Την ίδια ώρα φθάνει στο χωριό του ο Προκόπης, αποφασισμένος να πραγματοποιήσει τα παράνομα σχέδιά του. Όμως και πάλι αντιμετωπίζει μια άρνηση της Αλεξάνδρας να τον βοηθήσει δίνοντάς του έστω και για ένα βράδυ το κλειδί της αποθήκης. Ετοιμάζει σιγά-σιγά την ιδέα να της το κλέψει. Στο παλιό και ρημαγμένο χώρο που του έχει παραχωρήσει η καλοσυνάτη χήρα, ο Νέστορας και οι μαθητές του με κέφι και ενθουσιασμό δουλεύουν για τη μετατροπή του σ' ένα ευπρεπές και χαρούμενο εντευκτήριο. Η δουλειά των μικρών μεταβάλλεται σ' ένα αληθινό πανηγύρι, καθώς ξέρουν ότι αυτός ο χώρος γίνεται πια δικός τους. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κοντομηλιά, η υπόλοιπη οικογένεια του Βρόντακα στη γραφική της αυλή πληροφορείται ότι ο Νίκος και η Μάρθα επιστρέφουν την επόμενη μέρα λόγω βλάβης του αυτοκινήτου.  
 
Επ. 10 (28.11.1977)
Ο Προκόπης, έχοντας πια το κλειδί της αποθήκης κι αποφασισμένος να κάνει την προβολή της άσεμνης ταινίας το ίδιο βράδυ, μαθαίνει ότι από τον Μηνά ότι το αυτοκίνητο των δύο αδελφών θα κατεβεί για επισκευή στο Μαυρολίθαρο. Έτσι με τη βοήθεια του αγαθού χωρικού οργανώνει ένα σχέδιο, που θα του επιτρέψει εκτός από τους Κοντομηλιώτες να έχει θεατές από το γειτονικό χωριό. Ο Νίκος, καταλαβαίνοντας ότι κι αυτήν την ημέρα θα την περάσουν στην Κοντομηλιά, κάνει ένα τρυφερό τηλεφώνημα στην κυρία Ροδούλα για να μην ανησυχεί. Καθώς το τηλεφώνημα τελειώνει στο ζαχαροπλαστείο της καλόκαρδης ζωντοχήρας, μπαίνει ο Σωτήρης που, βλέποντάς τη στενοχωρημένη από τις συνεχείς απουσίες του Νίκου, της υπόσχεται να του ανοίξει ένα μαγαζί στην Αθήνα. Στην Κοντομηλιά κοντεύει πια εννιά το βράδυ, όταν μερικοί ειδοποιημένοι ξεγλιστράνε από τα σπίτια τους οδεύοντας προς την αποθήκη. Όμως από τυχαίο περιστατικό, μαζί μ' αυτούς αρχίζει να οδεύει προς τα εκεί και η χωροφυλακή.
 
Επ. 11 (1.12.1977)
Στην αποθήκη της χήρας Βρασταρούχα, που για εκείνο το βράδυ έχει μεταβληθεί σε πρόχειρο κινηματογράφο, ο Προκόπης έχει αρχίσει την προβολή του, όταν εισβάλουν τα όργανα της τάξεως. Η συνέχεια στο σταθμό της χωροφυλακής δεν είναι καθόλου ευχάριστη, γιατί κοντά σ' όλα τ' άλλα αποκαλύπτεται και η ανάμιξη του αυτοκινήτου των αδελφών Βρόντακα εν αγνοία των ιδιοκτητών του. Όμως η καλοσύνη του νιόφερτου στο χωριό ανθυπασπιστού, που συγκινείται με τη φουκαροσύνη του Προκόπη, γλιτώνει τον τελευταίο από το αυτόφωρο, χωρίς βέβαια να γλιτώσει κι από τη σχετική μήνυση. Την ίδια ώρα, στην αυλή των Βροντάκηδων συμβαίνουν μερικά περίεργα πράγματα. Η Μαρίνα, περιμένοντας να κοιμηθούν οι δύο αδελφές της, καταφέρνει να ξεγλιστρήσει απ' το σπίτι της, περασμένα μεσάνυχτα, για μια από τις βραδινές της διασκεδάσεις. Καθώς βγαίνει, όμως, συναντά τη γυναίκα του Σωτήρη, την Καίτη, που επιστρέψει από τη δουλειά της. Η συζήτησή τους ξυπνά τη Δέσποινα, που βγαίνει να περιμαζέψει την αδελφή της. Αυτό γίνεται αφορμή να βγει στη φόρα κάτι πολύ δυσάρεστο.
 
Επ. 12 (5.12.1977)
[Σε δώδεκα επεισόδια (σ.σ. προφανώς λαμβάνεται υπόψη και το εισαγωγικό επεισόδιο της 24ης Οκτωβρίου, όπου όμως δεν υπήρξε σεναριακή δράση) ολοκληρώθηκε η πρώτη ιστορία της σειράς με τίτλο "Συσκευή". Ο ανταγωνισμός κινηματογράφου και τηλεόρασης, πρόβλημα γνωστό και μεγάλο άλλωστε, οι κρυφές προβολές και η κλειστή ζωή των ανθρώπων του χωριού δόθηκαν με απλό και άμεσο τρόπο μέσα από φιγούρες γνώριμες, καθημερινές και σίγουρα αντιπροσωπευτικές για την ελληνική πραγματικότητα]
Το σκηνικό τώρα αλλάξει μια και το κατάστημα των αδελφών Βρόντακα επιστρέφει στην Αθήνα και στην αυλή των Βροντάκηδων. Η δεύτερη ιστορία αρχίζει κι έχει τον τίτλο "Καρτ ποστάλ". Νέα παρουσία στη σειρά, ένας παράξενο Αμερικανός, ο Λέσλι, που τον υποδύεται ο Ντάνος Λυγίζος.
 
Επ. 14 (12.12.1977)
Ενώ το αυτοκατάστημα των αδελφών Βρόντακα περιοδεύει σε μια ακραία συνοικία της Αθήνας, η Μάρθα αντιλαμβάνεται ότι της λείπει ένας χρυσός σταυρός, που συνήθως κρεμά στο λαιμό της. Ο Νίκος καταλαβαίνει ότι η αδελφή του υποψιάζεται και πάλι τον Λέσλι και γίνεται έξω φρενών. Την ίδια ώρα, ο Απόστολος ετοιμάζεται να ξεκινήσει για το μεροκάματο, αλλά ένας επίμονος πόνος στη μέση τού έχει δημιουργήσει κακή διάθεση. Η Αμαλία τον συμβουλεύει να μείνει στο σπίτι, εκείνος όμως σκέφτεται ότι καλύτερα θα είναι να περάσει από το νοσοκομείο που εργάζεται η Δέσποινα και να τον κοιτάξει ο Χρήστος, ο νεαρός γιατρός με τον οποίο συνδέεται η ξαδέλφη του. Η εξέταση τελικά δεν δείχνει τίποτα το σοβαρό, αλλά ο γιατρός τον συμβουλεύει να βγάλει και μερικές ακτινογραφίες. Ο Απόστολος του υπόσχεται ότι θα περάσει σε λίγες μέρες και αστειευόμενος του συνιστά - εκτός από τις μελέτες του - να προσέχει λίγο και τη Δέσποινα. Αυτό το αστείο δίνει αφορμή στον Χτήστο να εκδηλώσει τη δυσαρέσκειά του, που η φίλη του έχει συζητήσει για το δεσμό τους με τους συγγενείς της. Το ίδιο βράδυ ο Νίκος, επιστρέφοντας από τη δουλειά του, περνά από το ζαχαροπλαστείο της Ροδούλας για μια τρυφερή καλησπέρα. 
 
Επ. 19 (29.12.1977)
Ενώ ο Νίκος μιλά στην τρυφερή του φίλη, κυρία Ροδούλα, για την απροσδόκητη γενναιοδωρία του Λέσλι, η επίσκεψη του Γρηγόρη στο σπίτι των αδελφών Βρόντακα δίνει την ευκαιρία στη Μάρθα να ζητήσει τη βοήθεια του εφοριακού για την εξακρίβωση του γνήσιου της επιταγής, που τους προσέφερε ο παράξενος τουρίστας. Εν τω μεταξύ ο τελευταίος, ετοιμαζόμενος για την αναχώρησή του, αποχαιρετά συγκινημένος τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Βρόντακα, για όση καλοσύνη του δείξανε. Ο Νίκος με βαριά καρδιά συνοδεύει τον φιλοξενούμενό του ως την άκρη του δρόμου. Το ίδιο βράδυ, η ατμόσφαιρα στο σπίτι του αγαθού εμποράκου είναι βαριά και μελαγχολική. Γιατί, αν η Μάρθα αισθάνεται ανακουφισμένη από την αναχώρηση του ξένου, ο Νίκος αντίθετα πιστεύει ότι δεν στάθηκε τόσο φιλόξενος και τόσο εγκάρδιος σ΄έναν ξένο, που τις λίγες μέρες της φιλοξενίας του τις ανταπέδωσε με ένα γενναίο δώρο.
 
Επ. 20 (2.1.1978)
Η επιστροφή του Λέσλι χαροποιεί το Νίκο, αλλά η χαρά του μετριάζεται, καθώς ο ξένος του εξηγεί ότι δεν πρόκειται να μείνει, αλλά πέρασε να του πει κάτι ιδιαιτέρως. Κι αυτό το κάτι δεν είναι παρά μια μικρή εξυπηρέτηση. Συγκεκριμένα, λόγω του προχωρημένου της ώρας ο Λέσλι ζητά από το Νίκο να του προεξοφλήσει μία επιταγή χιλίων δολαρίων. Ο Νίκος φυσικά δεν διαθέτει ένα τέτοιο ποσό, αλλά, για να εξυπηρετήσει το φίλο του, κάνει έρανο μεταξύ των άλλων συγγενών του, χωρίς βέβαια να τους εξηγήσει το λόγου που ζητά τα δανεικά, ξέροντας ότι θα προκαλέσει τα ειρωνικά τους σχόλια. Την επόμενη μέρα, επιστρέφοντας από τη δουλειά τα δύο αδέλφια, βρίσκουν το Γρηγόρη να τους περιμένει στο σπίτι. Ο τελευταίος τους εξηγεί ότι η είσπραξη της επιταγής δεν πρόκειται να είναι άμεση, γιατί θα πρέπει να σταλεί μέσω τραπέζης στην Αυστραλία, για να εξακριβωθεί η γνησιότητά της.
 
Επ. 21 (5.1.1978)
Ανήσυχος ο Νίκος από την περίεργη αστυνομική ειδοποίηση και φοβισμένος από τη Δέσποινα ότι αυτή μπορεί να έχει κάποια σχέση με τον φιλοξενούμενό του, ξεκινά για να συναντήσει το διοικητή του τμήματος. Την ίδια ώρα στο σπίτι των αδελφών Βρόντακα, η Μάρθα, η Αμαλία και η Δέσποινα προσπαθούν να βρουν μια λογική εξήγηση στα όσα παράξενα γίνηκαν τον τελευταίο καιρό και πιο πολύ στην πραγματική απλοχεριά του ξένου, που αυτό το βράδυ κατάφερε να τους εντυπωσιάσει κυριολεκτικά. Λίγο αργότερα, ένα τηλεφώνημα του Χρήστου στη Δέσποινα μαζί με την παράκλησή του να συναντηθούν σε λίγο, βάζει τη νεαρή νοσοκόμα σε απορία, μια και ξέρει ότι ο Χρήστος αποφεύγει τα τηλεφωνήματα στο σπίτι της. 
 
Επ. 22 (9.1.1978)
Από τα λόγια του Χρήστου και την κάποια ψυχρότητά του στο απρόοπτο βραδινό ραντεβού, η Δέσποινα καταλαβαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Το επόμενο πρωί, καθώς ο Απόστολος φτάνει στο νοσοκομείο για τις ακτινογραφίες του, συναντά στο γραφείο του Χρήστου μια συμπαθητική κοπέλα, την Ελένη, που του λέει ότι είναι συμπατριώτισσα του νεαρού γιατρού και ότι βρίσκεται για λίγες μέρες στην Αθήνα. Αυτή η συνάντηση του δημιουργεί την εντύπωση ότι ανάμεσα στο γιατρό και τη νεαρή συμπατριώτισσά του υπάρχει μία σχέση όχι απλώς φιλική. Λίγο αργότερα, η Αμαλία τον συμβουλεύει να πει τις υποψίες του στη Δέσποινα, αλλά εκείνος δεν δείχνει πρόθυμος για κάτι τέτοιο. 
 
Επ. 23 (12.1.1978)
Η συνάντηση του Νίκου με τον Λέσλι στο δωμάτιο ενός πεντάθλιου ξενοδοχείου δημιουργεί μερικές απορίες στον αγαθό εμποράκο σχετικά με την εγκατάσταση του φίλου του σ' αυτό το περιβάλλον. Αλλά και η εξυπηρέτηση που του ζητά ο ξένος τού είναι δυσνόητη, γι' αυτό και υπόσχεται να επανέλθει το άλλο απόγευμα με την αγγλομαθή ξαδέλφη του, Ματίνα. Επιστρέφοντας στο σπίτι του, ο Νίκος αντιμετωπίζει τις αντιρρήσεις τη Μάρθας, στην οποία βέβαια δεν θέλει να αποκαλύψει τη συνάντησή του με τον Λέσλι. Το ίδιο βράδυ, από μια επίσκεψη του Μιχάλη στο σπίτι της, η Καίτη πληροφορείται ότι ο άνδρας της έχει υπογράψει γραμμάτια 40.000 δραχμών, τα οποία κινδυνεύουν να διαμαρτυρηθούν. Λίγο αργότερα ο Σωτήρης αναγκάζεται να της ομολογήσει ότι πρόκειται για ένα χαρτοπαικτικό χρέος και η Καίτη, μη βρίσκοντας άλλη διέξοδο, για ν' αποτρέψει τους εκβιασμούς του αδίστακτου γείτονά της, αποφασίζει να εργαστεί τις μεταμεσονύκτιες ώρες σ' ένα λαϊκό κέντρο. Αυτή η απόφαση της νεαρής χορεύτριας εξοργίζει τη Μάρθα, που τρέχει να τα ψάλει στο Σωτήρη.
 
Επ. 24 (16.1.1978)
Είναι περασμένη μεσάνυχτα, καθώς η Καίτη επιστρέφοντας στο σπίτι της βρίσκει τον Σωτήρη άγρυπνο, να την περιμένει. Του λέει ότι συμφώνησε να πιάσει δουλειά από το Σάββατο στο κέντρο που εργάζονται και τ' άλλα κορίτσια του μπαλέτου. Ο Σωτήρης δεν κρύβει τη χαρά του, ιδιαίτερα όταν η γυναίκα του του δίνει μερικά χρήματα, που έχει πάρει σαν προκαταβολή. Το επόμενο πρωί, η Ματίνα λέει στη Δέσποινα ότι το απόγευμα έχει ραντεβού με τον ξάδελφό του, το Νικολάκη, για να πάνε σε μια δουλειά, χωρίς όμως να τις δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Αυτό το ραντεβού δημιουργεί στη Δέσποινα μερικές απορίες, αλλά καθώς το συζητά με τη Μάρθα, η τελευταία της εκφράζει την υποψία ότι αυτή η ιστορία έχει κάποια σχέση με τον Λέσλι. Το ίδιο βράδυ, ο Νίκος και η Ματίνα συναντούν τον ξένο στο φτωχικό δωμάτιο του λαϊκού ξενοδοχείου. Ο Λέσλι χωρίς περιστροφές λέει στο Νίκο τι ακριβώς χρειάζεται. Ο Νίκος δέχεται να τον εξυπηρετήσει, αν και το αίτημα του Λέσλι τού φαίνεται αρκετά παράξενο.
 
Επ. 25 (19.1.1978)
Επιστρέφοντας ο Νίκος στο σπίτι του, μαθαίνει από τη Μάρθα ότι τον ζητούν από την αστυνομία. Υποψιαζόμενος ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει ξεκινά για κει, αφού προηγουμένως περνά από το σπίτι της Δέσποινας, που τον συμβουλεύει ν' αποφύγει το ταξίδι στην Πάτρα με τον Λέσλι. Λίγο αργότερα, στο αστυνομικό γραφείο ο διοικητής του δείχνει μια φωτογραφία του Λέσλι ρωτώντας τον αν είναι αυτός ο ξένος, που φιλοξένησε στο σπίτι του. Ο Νίκος το επιβεβαιώνει, αλλά εκφράζει την απορία πώς βρέθηκε η φωτογραφία του φίλου του στην αστυνομία. Πάνω σ' αυτό δεν παίρνει καμιά συγκεκριμένη απάντηση, πράγμα που του δημιουργεί μερικές δυσάρεστες σκέψεις. Αλλά, καθώς γυρίζει στο σπίτι του, αποφεύγει να πει στη Μάρθα το λόγο που τον κάλεσα στο τμήμα και παρόλο που αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, την Κυριακή είναι συνεπής στο ραντεβού του με τον Λέσλι. Είναι μεσημέρι πια, όταν η Μάρθα παίρνει ένα ανησυχητικό τηλεφώνημα. 
 
Επ. 26 (23.1.1978)
Καταταραγμένη από το τηλεφώνημα, η Μάρθα ξεκινά για την ασφάλεια προαστίων ζητώντας από τον ξάδελφό της, Απόστολο, να τη συνοδέψει. Τα δυο ξαδέλφια φθάνοντας στο αστυνομικό τμήμα βρίσκουν τον Νίκο σε άθλια κατάσταση, ύστερα απ' όσα αποκαλύφθηκαν σε βάρος του φίλου του, αλλά και από τις ευθύνες που του έχει δημιουργήσει η επιπολαιότητά του. Είναι βραδάκι πια, όταν ξεμπλέκοντας από τις αστυνομίες και τους αστυνομικούς, η Μάρθα, ο Νίκος και ο Απόστολος γυρίζουν στα σπίτια τους. Όμως η περιπέτεια του αγαθού εμποράκου έχει κιόλας διαδοθεί και έτσι, κοντά στις ταλαιπωρίες του έχει τώρα ν' αντιμετωπίσει όχι μόνο την γκρίνια των συγγενών του, αλλά και τα ειρωνικά σχόλια των γειτόνων του. Εκείνο, όμως, που του κοστίζει περισσότερο, είναι οι επιπλήξεις της τρυφερής του φίλης, της κ. Ροδούλας, που από τη Μάρθα έχει πληροφορηθεί τα όσα συνέβησαν. 
 
Επ. 27 (26.1.1978)
Η παγωνιά του χειμωνιάτικου πρωινού κάνει το Νίκο και τη Μάρθα απαισιόδοξους, καθώς ξεκινούν για τα Βατραχέικα, έναν απομακρυσμένο συνοικισμό. Συναντώντας την ξαδέλφη τους τη Δέσποινα στην αυλή του σπιτιού της λένε - μεταξύ σοβαρού και αστείου - πόσο την ζηλεύουν, που εκείνη τουλάχιστον εργάζεται σε κλειστό χώρο. Αλλά στο χώρο αυτό τον τελευταίο καιρό η νεαρή νοσοκόμα αντιμετωπίζει τα προσωπικά της προβλήματα. Η συνεχής παρουσία της Ελένης στο νοσοκομείο δείχνοντας εξαιρετικό ενδιαφέρον για το γέρο Γιαννακούρο μεταβάλλει της υποψίες της σε βεβαιότητα ότι ανάμεσα σ' εκείνη και το Χρήστο υπάρχει κάτι περισσότερο από απλή φιλία, πράγμα που εκείνο το μεσημέρι έρχεται ένα τυχαίο περιστατικό να το επιβεβαιώσει. Στα Βατραχέικα, όπως το είχαν υπολογίσει οι δύο έμποροι, ο κόσμος, κλεισμένος στα σπίτια του από το κρύο, δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για εμπορικά ψώνια. Κι είναι νωρίς το απόγευμα, όταν αποφασίζουν να πάρουν το δρόμο της επιστροφής. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή, από ένα παράνομο κτίσμα, σκαρφαλωμένο στην πλαγιά του λόγου, έρχεται επίκληση για μια επείγουσα βοήθεια.

Επ. 30 (6.2.1978)
Παρόλο που η Δέσποινα έχει απαγορεύσει στην Πόπη την οποιαδήποτε ανάμειξή της στα προσωπικά της θέματα, η νεαρή δακτυλογράφος πηγαίνει στο νοσοκομείο να συναντήσει το Χρήστο. Το απότομο φέρσιμο του γιατρού και η δήλωσή του πως δεν είχε κανενός είδους σχέση με την αδελφή της αναστατώνουν την Πόπη, αλλά παρόλο που είναι ταραγμένη, δεν λέει τίποτα στο Νίκο και τη Μάρθα, όταν τους συναντά στην είσοδο του νοσοκομείου. Οι δύο μικροέμποροι, καθώς το είχαν υποσχεθεί, πρόκειται να μεταφέρουν την Ουρανία στο σπίτι της, μια και οι γιατροί την έχουν βεβαιώσει ότι είναι πια εντελώς καλά. Στο παράνομο κτίσμα του μακρινού συνοικισμού, ο Βασίλης προσπαθεί να συμμαζέψει κάπως την αθλιότητα που υπάρχει, ξέροντας ότι αυτές τις μέρες θα γυρίσει η θεία του. Και λίγο αργότερα, που η Μάρθα και ο Νίκος θα φέρουν στο σπίτι την Ουρανία, θα γίνει η πρώτη συζήτηση για την αγορά μιας μικρής σόμπας, που είναι πια τόσο απαραίτητη για τη φιλάσθενη γριούλα.

Επ. 31 (9.2.1978)
Φτάνοντας εκείνο το πρωί στα Βατραχέικα και μπαίνοντας στο μικρό καφενεδάκι του συνοικισμού για έναν καφέ, ο Νίκος και η Μάρθα συναντούν το Βασίλη, που τους ρωτά με αγένεια τι απόγινε η σόμπα, που έχουν παραγγείλει οι δυο γριούλες. Ο Νίκος του απαντά ότι προσπαθεί να βρει έναν τρόπο, ώστε οι δυο φτωχές γυναίκες ν' αποφύγουν το έξοδο. Το ίδιο βράδυ, η Μάρθα θυμάται ότι στο σπίτι υπάρχει μια παλιά ηλεκτρική σόμπα, που δεν τη χρησιμοποιούν πια. Η Πανδώρα, προσπαθώντας να θυμηθεί τι απόγινε, τους λέει ότι την έχει δώσει από καιρό στη Δέσποινα. Αλλά και η Δέσποινα θυμάται ότι κάποια βραδιά τη δάνεισε στην Καίτη, που κι αυτή με τη σειρά της την έχει δώσει στην Αμαλία. Τελικά η σόμπα δεν βρίσκεται, αλλά το ίδιο βράδυ, καθώς διηγείται ο Νίκος στην κυρία Ροδούλα την ιστορία με τις δύο γριούλες, η συμπαθητική ζαχαροπλάστρια θυμάται ότι στο σπίτι της υπάρχει μια μικρή σόμπα, που δεν τη χρειάζεται. Το άλλο πρωί, η Μάρθα και ο Νίκος φτάνουν στο παράνομο κτίσμα με την πολυπόθητη σόμπα. Αλλά η χαρά τους δεν θα κρατήσει για πολύ.

Επ. 32 (13.2.1978)
Μη βρίσκοντας ο Νίκος το φίλο του τον ηλεκτρολόγο, που θα μπορούσε να του επισκευάσει τη μικρή σόμπα, αναλαμβάνει ο Στάθης να τη δώσει στον αδελφό του, που τα καταφέρνει στα ηλεκτρολογικά. Το ίδιο βράδυ, στο σπίτι του Σωτήρη έρχεται ο Μιχάλης για να ειδοποιήσει το φίλο του ότι η εξόφληση του χαρτοπαιχτικού του χρέους επείγει, μια και η παρέα απειλεί να του δημιουργήσει φασαρίες. Αυτό αναστατώνει την Καίτη, που λίγο αργότερα καταφεύγει απελπισμένη στη Δέσποινα, για να ζητήσει την οικονομική της βοήθεια. Το πρωινό της άλλης μέρας, ενώ η Μάρθα και ο Νίκος ετοιμάζονται για τη δουλειά τους, ο Στάθης τους επιστρέφει τη σόμπα λέγοντάς τους ότι η επισκευή της θα κοστίσει περισσότερο από την αγορά μιας καινούριας. Στο παράνομο κτίσμα του μακρινού συνοικισμού, η υγεία της Ουρανίας, ύστερα από μια παγωμένη νύχτα, δείχνει να επιδεινώνεται. Αυτό βάζει σε ανησυχία το Βασίλη, που το ίδιο βράδυ φτάνει στο σπίτι του Νίκου να δει τι γίνεται με τη σόμπα. Ο αγαθός εμποράκος, ακούγοντας τα δυσάρεστα νέα και βλέποντας ότι η παλιά σόμπα της κυρίας Ροδούλας δεν σηκώνει επισκευή, αποφασίζει ν' αγοράσει μια καινούρια για να την προσφέρει στις δύο γριούλες.

Επ. 34 (20.2.1978)
Ο Σωτήρης αρχίζει να τα βρίσκει όλα δύσκολα. Η χαρτοπαικτική παρέα με τους ύποπτους και επικίνδυνους τύπους πιέζοντάς τον για τα χρέη του, του δημιουργεί ένα επεισόδιο έξω από το σπίτι του κι εκείνος ταραγμένος καταφεύγει στο σπίτι της Δέσποινας, όπου απελπισμένος μιλά στην ξαδέλφη του για την κατάστασή του. Το ίδιο βράδυ, στο σπίτι του Νίκου φτάνει ο Βασίλης παρακαλώντας τα δύο ξαδέλφια να τον εξυπηρετήσουν σε κάτι και ο Απόστολος πληροφορείται ότι οι δύο γριούλες είναι αδελφές ενός παλιού και αγαπημένου του φίλου. Ακόμα, καθώς συζητούν, ο νεαρός του μακρινού συνοικισμού μιλά για το παρελθόν του και για ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα, που του στοίχισε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστή.

Επ. 35 (23.2.1978)
Η Καίτη απελπισμένη και ξέροντας ότι δεν μπορεί πια να βρει χρήματα για τα χρέη του άνδρα της καταφεύγει στη Μάρθα για ένα δάνειο. Εκείνη όμως της εξηγεί πως αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες. Τη ρωτά γιατί δεν καταφεύγει ο Σωτήρης σε κανένα δικό του γνωστό και παίρνει από την Καίτη την απάντηση ότι ο άνδρας της είναι περήφανος και δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, αλλά την ίδια ώρα ο Σωτήρης προσπαθεί να πείσει το Νίκο να τον ενισχύσει οικονομικά, λέγοντάς του ότι μπορεί να πάρει από το σπίτι του οτιδήποτε για ενέχυρο. Σ' αυτήν την πρόταση ο Νίκος γίνεται έξω φρενών και ξεσπώντας τα λέει απ' την καλή στον ανεπρόκοπο ξάδελφό του. Η νύχτα έχει πέσει στο μακρινό συνοικισμό, καθώς ο Βασίλης ανηφορίζει προς το παράνομο κτίσμα για να πει μια καληνύχτα στις δύο ταλαίπωρες γριούλες.
 


Η σειρά συνεχίστηκε ακόμη δύο εβδομάδες μέχρι τις 9 Μαρτίου και στη συνέχεια διακόπηκε για σχεδόν τέσσερις μήνες εξ αιτίας απεργίας των ηθοποιών, που είχε πολλές παρενέργειες στα σίριαλ της περιόδου. Τα νέα επεισόδιο ξεκίνησαν να προβάλλονται από τις 3 Ιουλίου.
Από εκείνη την περίοδο έχω δυστυχώς την περίληψη μονάχα ενός επεισοδίου που η αλήθεια είναι ότι δεν βοηθά πολύ να καταλάβουμε τι ακριβώς γινόταν σεναριακά.

Επεισόδιο της 31.7.1978
Η Μάρθα διηγείται στον Απόστολο την περιπέτεια της Κοντομηλιάς και τις ανησυχίες που δημιούργησε στο Νίκο η συνάντησή του με τη Στέλλα. Ο Απόστολος προσπαθεί να της εξηγήσει ότι οι ανησυχίες του ξαδέλφου του είναι αδικαιολόγητες και ότι η επιστροφή της Στέλλας στη συζυγική τους στέγη είναι κάτι το αδύνατο. Την ίδια ώρα, στο φτωχικό δωμάτιο του Κλαπάρα η Στέλλα ετοιμάζει τις αποσκευές της, ενώ ο θιασάρχης τής δηλώνει πως δεν δέχεται πια να έχει δεσμό μαζί της, μια και είναι γυναίκα ενός φίλου του. Λίγο αργότερα, ανήσυχος μήπως του μείνει η Στέλλα και θέλοντας να βολιδοσκοπήσει το Νίκο, αν πρόκειται να ξαναδεχθεί τη σύζυγό του, ο Κλαπάρας αποφασίζει μια φιλική επίσκεψη στο σπίτι του εμποράκου. Περνώντας όμως από το ζαχαροπλαστείο της κυρίας Ροδούλας κάνει τη γνωριμία του Σωτήρη...

Από κει και μετά, ύστερα από μήνες... σιωπής, έχω υπόψη τη συνοπτική περίληψη ενός επεισοδίου που προβλήθηκε στα τέλη Ιανουαρίου 1979, ενώ από τα μέσα Φεβρουαρίου 1979 και μετά - σχεδόν μέχρι το τέλος του σίριαλ - υπάρχει μια εξαιρετικά τακτική δημοσίευση περιλήψεων στον τύπο, ώστε μπορούμε να διαβάσουμε σχεδόν όλο το σίριαλ, που κατά τ' άλλα δεν σώζεται οπτικά στο αρχείο της κρατικής τηλεόρασης. Δεν αριθμώ τα επεισόδια, γιατί κάπου η μπάλα έχει χαθεί μετά από τόσους μήνες χωρίς στοιχεία, αλλά το κάθε επεισόδιο προσδιορίζεται με βάση την ημερομηνία προβολής του.
 

Επεισόδιο της 22.1.1979
Ο Νίκος, θέλοντας ν' αποφύγει τη Ροδούλα, της λέει ότι ο Αρίστος χώρισε με την Ηρώ και δεν της δίνει τώρα εκείνος το διαζύγιο. Επειδή αυτό όμως δεν αληθεύει, ο Νίκος βρίσκει τον Αρίστο και τον πείθει ότι το καλύτερο που έχει να κάνει, είναι για ένα διάστημα να λέει ότι δεν δίνει το διαζύγιο τώρα εκείνος της Ροδούλας.

Επεισόδιο της 19.2.1979
Ο Νίκος και η Μάρθα φεύγουν για τα χωριά με το εμπορικό τους αυτοκίνητο, για να πουλήσουν την πραμάτεια τους και στο δρόμο συλλογιούνται κι αναρωτιούνται τι να θέλει τη Μάρθα ο γιος του Αλέκου και γιατί η Φούλα πήρε πίσω το λόγο της από το Νίκο. Εν τω μεταξύ, η Φούλα πηγαίνει να ξοφλήσει το χρέος της στη Ροδούλα κι εκείνη από κουβέντα σε κουβέντα ψυλλιάζεται ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει ανάμεσα στο Νίκο και τη Φούλα.

Επεισόδιο της 22.2.1979
Ενώ ο Νίκος και η Μάρθα έχουν ιστορίες και περιπέτειες στο χωριό με τον Μυτιληνιό, ο Σωτήρης στην Αθήνα ψάχνει να βρει το γιατρό της θείας Πανδώρας. Και ανακαλύπτει πράγματι πού είναι, ενώ συγχρόνως μυρίζεται ότι μπορεί να βγάλει από αυτήν την υπόθεση λεφτά.

Επεισόδιο της 26.2.1979

Ο Μιχάλης, που τρώγεται από τον καημό του για την Καίτη, επιχειρεί μια επίσκεψη στο σπίτι της. Αλλά βρίσκει μια ξαδέρφη της, την Πόπη, που τον υποπτεύεται. Φεύγει άπρακτος. Εν τω μεταξύ στο νοσοκομείο ο Απόστολος υπόσχεται στη Φούλα να της τελειώσει αυτός το συνοικέσιο με το Νίκο, μιας και επιστρέφει στο σπίτι του. Ο Νίκος με τη Μάρθα το γλεντούν στο χωριό με τον Μυτιληνιό, όταν ξαφνικά βλέπουν μπροστά τους τη Ροδούλα. 
 
Επεισόδιο της 1.3.1979
Η Ροδούλα, παρόλο που βρίσκεται στο χωριό, δεν πλησιάζει το Νίκο, ο οποίος αισθάνεται άσχημα. Εν τω μεταξύ στη γνωστή μας αυλή, ενώ ο Σωτήρης τσακώνεται με τη γυναίκα του, την Καίτη, κάνει την εμφάνισή του ένας νέος, τραπεζιτικός υπάλληλος, που πρόσφατα έχει μετατεθεί από την επαρχία και ζητά να νοικιάσει ένα δωμάτιο ιδιοκτησίας της Δέσποινας.

Επεισόδιο της 8.3.1979
Η Μάρθα αντιλαμβάνεται ότι όλα εκείνα τα περί ελαττώματος της Φούλας είναι κακεντρεχείς φαντασίες της ζαχαροπλάστισσας και το λέει στο Νίκο. Στο σπίτι του Σωτήρη ξεσπά καβγάς ανάμεσα στο αντρόγυνο και τρέχουν η Δέσποινα και η Αμαλία να δουν τι συμβαίνει, με αποτέλεσμα να χαθεί ο νέος ενοικιαστής, που πήγαινε να κλείσει το δωμάτιο της Δέσποινας και δεν τη βρήκε. Ο Νίκος με τη Μάρθα αποφασίζουν να επιστρέψουν στην Αθήνα.
 
Επεισόδιο της 12.3.1979
Ο Σωτήρης, μετά τον καβγά με τη γυναίκα του, πηγαίνει στο γραφείο του Αλέκου να ζητήσει τα σχέδια για την πολυκατοικία. Αυτός δεν του τα δίνει και ο Σωτήρης περιπλανιέται απελπισμένος, όταν συναντά την ανιψιά του γιατρού, που κρατά κλεισμένο το θείο της. Οι δυο τους συμφωνούν να πάει στο σπίτι της να συζητήσουν το ζήτημα. Εν τω μεταξύ ο Νίκος και η Μάρθα επιστρέφουν στην Αθήνα και μαθαίνουν ότι η θεία Πανδώρα έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο και τη μεταφέρουν εσπευσμένως στο νοσοκομείο.
 
Επεισόδιο της 19.3.1979
Ο Σωτήρης ψάχνει για χρήματα, για να μπορέσει ν' απελευθερώσει το γιατρό. Δεν του δίνει όμως κανείς. Έτσι αποφασίζει να δράσει μόνος. Τον ακολουθεί η Ματίνα, ο άλλος άσωτος της οικογένειας.
 
Επεισόδιο της 22.3.1979
Ο Σωτήρης και η Ματίνα δεν ξέρουν πώς να ενεργήσουν. Στο μεταξύ ο Θωμάς, ο μικρός γιος του Βρατόπουλου, τηλεφωνεί και ξανατηλεφωνεί στη Μάρθα ότι θέλει να τη δει. Εκείνη αποφασίζει να πάει να τον δει, ενώ στο σπίτι του Απόστολου καλείται ο νέος ενοικιαστής του δωματίου των κοριτσιών για γνωριμία. Ο Σωτήρης με τη Ματίνα αποφασίζουν ν' απαγάγουν το γιατρό από το σπίτι της ανιψιάς του και τελικά το επιτυγχάνουν.
 

Επεισόδιο της 26.3.1979
Στο νοσοκομείο κάνει την επίσκεψή του ο Νίκος, ο οποίος, για να δει τη θεία του, δωροδοκεί μια νοσοκόμα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή καταφθάνουν και ο Σωτήρης με τη Ματίνα φέρνοντας μαζί τους το γιατρό, τον οποίο βάζουν στο θάλαμο της Πανδώρας με το "έτσι θέλω". Βέβαια η άρρωστη μοιάζει σαν ν' ανασταίνεται, μόλις νιώθει κοντά της το γιατρό. Οι γιατροί όμως ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί τελικά να τη σκοτώσει και ο Νίκος έξω φρενών έρχεται στα χέρια με το Σωτήρη για την ενέργειά του αυτή. Εν τω μεταξύ η Μάρθα συναντιέται με τον μικρό Βρατόπουλο, που την παρακαλεί ν' αφήσει ήσυχο τον πατέρα του.
 
Επεισόδιο της 16.4.1979
Ο Αλέκος ετοιμάζεται βιαστικά να πάει να πάρει τη Μάρθα, αλλά τυχαία μαθαίνει πως τη Μεγάλη Εβδομάδα δεν εκδίδονται άδειες γάμων. Απογοητεύεται προς στιγμή, αλλά παρόλα αυτά πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. Τρέχει στης Μάρθας. Εκείνη, όμως, ειδοποιημένη απ' το Στέλιο, που παρεξήγησε την απογοήτευση του Αλέκου, αρνείται να πάει μαζί του, βρίσκοντας κάποια πρόφαση. Ο Αλέκος οργίζεται και φεύγει έξω φρενών απ' το σπίτι. 
 
Επεισόδιο της 23.4.1979
Στην αυλή ο Νίκος έχει πασχαλιάτικο τραπέζι σ' όλους τους συγγενείς. Ψήνουν αρνί και ετοιμάζονται όλοι για το μεγάλο τσιμπούσι. Μόνο η Μάρθα είναι στενοχωρημένη, γιατί ο Αλέκος ούτε της τηλεφώνησε όλες αυτές τις μέρες. Μια καινούρια στενοχώρια έχει και η Πανδώρα, που γύρισε απ' το νοσοκομείο και δεν βλέπει να έρχεται ο γιατρός της. Στρώνουν το μεγάλο τραπέζι κι αρχίζουν τα  σερβιρίσματα, οπότε έρχεται κι ο γιατρός.
 
Επεισόδιο της 26.4.1979
Το ζευγάρι Καίτη-Σωτήρης δεν τα πάνε καλά. Ανάμεσά τους έχει πέσει πολλή γκρίνια. Ο Σωτήρης φαίνεται πως υποπτεύεται τη γυναίκα του και χωρίς να της λέει τίποτα συγκεκριμένο, δεν της φέρεται ευγενικά σαν άλλοτε. Αυτές τις ώρες της απελπισίας της η Καίτη καταφεύγει στο Μιχάλη, στον οποίο λέει τον καημό της. Εκεί τη βρίσκει κι ο Νίκος μια μέρα και της κάνει δριμύτατες παρατηρήσεις πιστεύοντας κι αυτός ότι κάτι συμβαίνει μεταξύ Καίτης και Μιχάλη. 
 
Επεισόδιο της 30.4.1979
Η Δέσποινα, που έχει αρχίσει να ερωτεύεται τον Πέτρο, τον βλέπει μια μέρα με τη Φούλα. Ανακαλύπτοντας έτσι ότι κάτι συμβαίνει μεταξύ τους, δημιουργεί σκηνή χωρίς λόγο, πράγμα που εξοργίζει το νοικάρη της. Η Δέσποινα τα λέει όλα στο Νίκο, ο οποίος γίνεται ψυχρός προς τη Φούλα. Παρόλες τις εξηγήσεις που του δίνει αργότερα ο Πέτρος, ο Νίκος έχει γίνει επιφυλακτικός. Η Μάρθα πάει να σκάσει που ο Αλέκος δεν δίνει σημεία ζωής. Έτσι, ένα βράδυ που της χτυπά την πόρτα, πετά από τη χαρά της. Αλλά μαζί με τον Αλέκο είναι κι ο γιός του, που φέρεται με αποστροφή στη Μάρθα.
 
Επεισόδιο της 3.5.1979
Ο Νίκος εξομολογείται τα προβλήματά του στον Απόστολο και η Καίτη τα δικά της στην Αμαλία. Επιπλέον της λέει ότι είναι έγκυος και ότι ο Δωτήρης ούτε της δίνει σημασία. Την ίδια στιγμή η Μάρθα όλο νεύρα τα βάζει με τη θεία της, την Πανδώρα. Σε λίγο χτυπά η πόρτα κι έρχεται ο Αλέκος. Την παίρνει χωρίς να προφτάσει καλά καλά να βάλει την ζακέτα της. Πηγαίνουν σ' ένα ξωκλήσι και παντρεύονται.
Επεισόδιο της 7.5.1979
Ο Νίκος είναι πολύ στενοχωρημένος με τον ξαφνικό γάμο της αδελφής του. Αλλά πιο μεγάλη στενοχώρια παίρνει μαζί με τους άλλους της αυλής, όταν στουπί στο μεθύσι ο Σωτήρης έρχεται να τους αναγγείλει ότι η Καίτη είναι έγκυος, αλλά το παιδί που περιμένει δεν είναι δικό του. Κι ενώ η Μάρθα και ο Αλέκος περνούν τις μέρες του μήνα του μέλιτος σ' ένα πολυτελές ξενοδοχείο, η Καίτη και ο Σωτήρης συγκρούονται άγρια και η Καίτη φεύγει από το σπίτι.

Επεισόδιο της 10.5.1979
Όλη η αυλή είναι ανάστατη, επειδή η Καίτη δεν βρίσκεται πουθενά. Επιστρέφουν και ο Αλέκος με τη Μάρθα και ψάχνουν κι αυτοί, αλλά όλες οι προσπάθειες είναι άκαρπες. Ο Σωτήρης, που έχει μετανιώσει για το φέρσιμό του, πάει να τρελαθεί για τη γυναίκα του. Στο τέλος απελπίζονται όλοι, όταν εμφανίζεται ο γιατρός της θείας Πανδώρας και ζητά επίμονα να δει ιδιαιτέρως το Νίκο.

Επεισόδιο της 14.5.1979
Ο Νίκος βρίσκει την Καίτη στο δωμάτιο του κυρ Πάνου και την παίρνει να τη φέρει πίσω στην αυλή. Το ανδρόγυνο Σωτήρη-Καίτης ξαναβρίσκει την ισορροπία του και συμφωνεί να ξαναρχίσει μια καινούρια ζωή. Την ίδια στιγμή, στο δικό τους σπίτι θεμελιώνουν τη δική τους καινούρια ζωή ο Αλέκος και η Μάρθα.

Επεισόδιο της 17.5.1979
Ο Αλέκος με τη Μάρθα αποφασίζουν να έρθουν σ' επαφή με το γιό του πρώτου, το μικρό Θωμά. Η Μάρθα αγωνιά. Πράγματι, κάνουν την επίσκεψή τους στο σπίτι του παππού και αναγγέλλουν στο παιδί το γάμο τους. Αυτός τους συγχαίρει συγκρατημένα, αλλά ζητά να μείνει μόνος με τον πατέρα του, για να μιλήσουν. Η Μάρθα επιστρέφει στο σπίτι της αυλής βουρκωμένη και ο Νίκος, που τη βλέπει, αναστατώνεται. Στο μεταξύ, ο Πέτρος με τη Δέσποινα προσπαθούν, αλλά δεν μπορούν να βρουν ένα σημείο επαφής, για να συνδέσουν στέρεα τα αισθήματά τους. Μ' αυτούς τους εκνευρισμούς η Δέσποινα διώχνει μια μέρα την αδελφή της Ματίνα από το σπίτι.

Επεισόδιο της 21.5.1979
Ο Απόστολος με την Αμαλία πηγαίνουν στο γιατρό για τον κρυφό τους καημό, την ατεκνία. Εκτός όμως από αυτούς, κρυφό καημό για τον Πέτρο έχει και η Δέσποινα που ζητά καταφύγιο και παρηγοριά κοντά στη Μάρθα. Εκείνη τη συμβουλεύει να μην είναι απόλυτη απέναντί του. Γι' αυτό, όταν γυρίζει στην αυλή κι ο Πέτρος της προτείνει να βγουν μαζί έξω το βράδυ, το δέχεται με ανακούφιση. Στην έξοδό τους όμως τους επιτίθενται τρεις εκβιαστές.

Επεισόδιο της 24.5.1979
Η επίθεση των τριών εκβιαστών εναντίον του Πέτρου, που θέλουν με κίνδυνο της ζωής του να τους διευκολύνει να ληστέψουν την τράπεζα, στην οποία εργάζεται, αναστατώνει την αυλή και όλες τις οικογένειες που ζουν μέσα εκεί. Η Δέσποινα δένεται πιο σφιχτά μαζί του ύστερα από αυτήν την περιπέτεια και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να τον βγάλει από το αδιέξοδο.

Επεισόδιο της 31.5.1979
Η τράπεζα ανταμείβει τον Πέτρο για τη θαρραλέα αντιμετώπιση των ληστών. Η Δέσποινα αισθάνεται πιο κοντά του, αλλά κατά έναν παράξενο τρόπο εκείνος προσπαθεί να την κρατά σε απόσταση. Εν τω μεταξύ, η Μάρθα αποφασίζει να πάρει στο σπίτι της το μικρό Θωμά μετά την ανάρρωσή της κι όλα μπαίνουν πάλι στον κανονικό τους ρυθμό.

Επεισόδιο της 4.6.1979
Η αυλή ζει έντονα το πρόβλημα της διωγμένης Ματίνας, την οποία η Δέσποινα αρνείται να δεχτεί πίσω στο σπίτι. Μια μέρα, καθώς η Ματίνα γυρίζει πεινασμένη στους δρόμους, πέφτει πάνω σ' έναν ηλικιωμένο καθηγητή της μουσικής, τον κ. Βικ. Γίνεται επεισόδιο μεταξύ τους, που ωστόσο καταλήγει σε μια γενναία προσφορά φαγητού εκ μέρους του ανεξίκακου καθηγητή. Εν τω μεταξύ η θεία Πανδώρα χάνει ένα παλιό της βιβλιάριο καταθέσεων και αναστατώνει την αυλή.

Επεισόδιο της 7.6.1979
Ο Νίκος με το Σωτήρη, που τώρα αντικαθιστά τη Μάρθα στη δουλειά, ετοιμάζονται για καινούρια περιοδεία, ενώ ο Απόστολος προσπαθεί να εξιχνιάσει το θέμα του βιβλιαρίου, που έχασε η θεία Πανδώρα. Εν τω μεταξύ έρχεται στην αυλή ο κ. Βικ, για να εξομαλύνει τα πράγματα και να μπορέσει να επιστρέψει στο σπίτι της η Ματίνα. Αλλά η Δέσποινα είναι ανένδοτη και δεν τη δέχεται. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα της Δέσποινας είναι ο Πέτρος, ο οποίος εξακολουθεί να την κρατά σε απόσταση.

Επεισόδιο της 11.6.1979
Ο Νίκος με τον Σωτήρη ξεκινούν για περιοδεία. Στο δρόμο τους συναντούν ένα παράξενο ζευγάρι από την Αθήνα, το Γιώργο με τη Μίνα, που υποπτεύονται ότι είναι "παράνομο" (σ.σ. ζευγάρι). Εν τω μεταξύ στην Αθήνα η Δέσποινα αγωνίζεται να βρει μια άκρη στο πρόβλημά της με τον Πέτρο, ενώ η Ματίνα συναντιέται τυχαία με το Μιχάλη, που αποφασίζει να τη φιλοξενήσει προσωρινά.

Επεισόδιο της 14.6.1979
Στο χωριό, όπου έχουν σταθμεύσει ο Νίκος με το Σωτήρη, μένει και το ζευγάρι, ο Γιώργος και η Μίνα, που φαίνεται ότι έχουν τα δικά τους προβλήματα. Ο κ. Βικ επανέρχεται στην αυλή για να φροντίσει για τη Ματίνα και σε πρώτη φάση πετυχαίνει μια συμφιλίωση με τη Δέσποινα, για την οποία ανταμώνουν να μιλήσουν η Μάρθα με τον Πέτρο.

Επεισόδιο της 18.6.1979
Ο γέρος - ο γιατρός της Πανδώρας - επισκέπτεται την αρραβωνιαστικιά του κι αφού της πει ότι ετοιμάζει τα χαρτιά τους για το γάμο, της ζητά μια εξουσιοδότηση, ώστε να φροντίσει για λογαριασμό της ό,τι την αφορά. Η Πανδώρα βάζει ευχαρίστως και συγκινημένη την υπογραφή της. Εν τω μεταξύ στο Στροφύλι, όπου βρίσκονται ο Νίκος με το Σωτήρη και κάνουν χρυσές δουλειές με το εμπορικό τους αυτοκίνητο, γνωρίζονται με το δικηγόρο Παυλίδη, ο οποίος ξεκουράζεται εκεί για λίγες μέρες μαζί με τη γραμματέα του, Μίνα.
 


Επεισόδιο της 21.6.1979
Η αυλή έχει τις στενοχώριες της με το πρόβλημα της Ματίνας, την οποία έχει περιμαζέψει ο Μιχάλης. Στο Στροφύλι, ο Νίκος με το Σωτήρη γίνονται μάρτυρες ενός τσακωμού ανάμεσα στο παράξενο ζευγάρι του δικηγόρου Παυλίδη και της γραμματέας του, Μίνας. Η συμπεριφορά του Παυλίδη είναι δύστροπη απέναντι στην κοπέλα, αλλά πάρα πολύ ανοιχτόκαρδη απέναντι στους συνεταίρους, έτσι που κι εκείνοι δεν ξέρουν πώς να την εξηγήσουν. Εν τω μεταξύ στην Αθήνα ο Αλέκος παίρνει ένα ανώνυμο τηλεφώνημα από έναν εκβιαστή, που του γυρεύει 600.000 δραχμές, για να μην πάει να σηκώσει, όπως λέει, όλες τις καταθέσεις της Πανδώρας, που φθάνουν το ενάμιση εκατομμύριο.

Επεισόδιο της 25.6.1979
Η Καίτη αποφασίζει για λογαριασμό της αυλής να πάει στου Μιχάλη και μαζί με τον κ. Βικ να πάρουν τη Ματίνα και να τη γυρίσουν στο σπίτι της. Την ίδια μέρα επιστρέφουν και ο Νίκος με το Σωτήρη και η Μάρθα ενημερώνει τον αδερφό της για τον εκβιασμό που γίνεται στον Αλέκο σχετικά με την κατάθεση της Πανδώρας.

Επεισόδιο της 28.6.1979
Ο Νίκος επισκέπτεται το δικηγόρο Παυλίδη στο γραφείο του για το ζήτημα της καταθέσεως της Πανδώρας και του εκβιασμού που γίνεται στο γαμπρό του. Ο Παυλίδης είναι στα κέφια του, επειδή τα ξαναφτιάχνει με τη Μίνα. Στο μεταξύ, η Δέσποινα είναι στα μαχαίρια με τον Πέτρο. Γι' αυτό κι όταν έρχεται ο Στέλιος να την καλέσει να βγουν μαζί έξω, βγαίνει πράγματι για να πειράξει τον Πέτρο, ο οποίος γίνεται έξω φρενών και την παρακολουθεί κατά πόδας.

Επεισόδιο της 2.7.1979
Ο Απόστολος αρρωσταίνει και ο γιατρός λέει ότι πρέπει να πάει στην εξοχή. Ο Νίκος με το Σωτήρη ανησυχούν για το θέμα της κατάθεσης της θείας τους και από τα τηλεφωνήματα του εκβιαστή καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χαθεί η κατάθεση χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Ο Παυλίδης ειδοποιεί όλες τις τράπεζες. Ξέρει όμως ότι το μέτρο δεν είναι αποτελεσματικό. Εν τω μεταξύ ο Βικ τσακώνεται με την Πανδώρα και πάει να την καταγγείλει στον αρραβωνιαστικό της.

Επεισόδιο της 5.7.1979
Ο Σωτήρης πρέπει να πάει στην τράπεζα για να πληρώσει ένα γραμμάτιο του Νίκου. Πριν από εκεί περνά από ένα μανάβικο ν' αγοράσει μελιτζάνες, όπως του παρήγγειλε η Καίτη. Τις βάζει στην τσάντα και πηγαίνει στην τράπεζα. Περιμένοντας στην ουρά μπροστά στο ταμείο δεν αντιλαμβάνεται ότι μια ηλικιωμένη γυναίκα, που ήταν πριν απ' αυτόν κι έκανε μια μεγάλη είσπραξη, άλλαξε κατά λάθος την τσάντα της με τη δικιά του. Όταν επιστρέφει στο σπίτι του, κατάπληκτος ανακαλύπτει ότι η τσάντα που έφερε, έχει μέσα ενάμιση εκατομμύριο.

Επεισόδιο της 9.7.1979


Η Καίτη έρχεται σε σύγκρουση με τον άνδρα της, το Σωτήρη, για τα χρήματα που βρέθηκαν στην τσάντα του. Αυτός λέει να τα κρατήσουν. Εκείνη επιμένει να τα παραδώσουν στην αστυνομία. Εν τω μεταξύ γίνεται γνωστό ότι άγνωστοι σήκωσαν από την τράπεζα τα χρήματα της θείας Πανδώρας, που με τα χρόνια, τους τόκους και τους ανατοκισμούς είχαν φτάσει το ενάμιση εκατομμύριο. Μόλις το μαθαίνει αυτό η Καίτη, πέφτει λιπόθυμη.

Επεισόδιο της 12.7.1979
Ο Πέτρος αντιλαμβάνεται ότι κάτι συμβαίνει στην αυλή και το λέει της Δέσποινας, ενώ η Καίτη βρίσκεται σε μεγάλο δίλημμα σχετικά με το τι πρέπει να κάνει με τον άντρα της και τα λεφτά που της κουβάλησε. Γυρίζει από δω κι από κει και δεν μπορεί να πει σε κανένα τον πόνο της.

Επεισόδιο της 16.7.1979
Μια μέρα έρχεται ο γέρος, ο "γιατρός" της θείας Πανδώρας, και της επιστρέφει το βιβλιάριο των καταθέσεών της στην τράπεζα. Αυτή χαρούμενη το δείχνει στο Νίκο και του μιλά για την κατάθεσή της. Την ίδια στιγμή ο Νίκος τρέχει στη Μάρθα και της αναγγέλλει το γεγονός λέγοντας ότι στα σίγουρα τη βρωμιά με τα λεφτά την έχει κάνει ο ίδιος ο γέρος και πρέπει να τον κυνηγήσουν. Αλλά τότε πώς θα το πάρει το ζήτημα η Πανδώρα;

Επεισόδιο της 23.7.1979
Η υπόθεση των χρημάτων της θείας Πανδώρας μπερδεύεται ολοένα, επειδή η ίδια η θεία βεβαιώνει ότι η κατάθεσή της βρίσκεται στη θέση της. Η Καίτη ησυχάζει από τη μια μεριά μαθαίνοντας ότι τα λεφτά που κρύβει ο άνδρας της δεν τα πήρε από τη θεία με παλιανθρωπιά. Από την άλλη όμως εξακολουθεί να φοβάται και να δημιουργεί σκηνές στον άνδρα της. Εν τω μεταξύ ο Πέτρος, για να δοκιμάσει τη Δέσποινα, δημιουργεί υποψίες σε βάρος του μόνος του. Αυτές οι υποψίες πανικοβάλλουν τη Δέσποινα.

Επεισόδιο της 26.7.1979
Οι υποψίες για τα χρήματα της θείας Πανδώρας αλληλοσυγκρούονται και οδηγούνται σε αδιέξοδο. Ο Πέτρος αντιλαμβάνεται τώρα ότι οι Βροντακαίοι του φέρονται με ψυχρότητα και συμπεραίνει ότι η Δέσποινα θα τους μετέδωσε τις ανησυχίες της. Της δημιουργεί σκηνή και αυτή τρέχει στη Μάρθα για να ζητήσει βοήθεια. Η υπόθεση έχει περιπλακεί επικίνδυνα. Ο Παυλίδης, ο οποίος έχει και αυτός τα δικά του προβλήματα, τους συμβουλεύει όλους να εγκαταλείψουν το θέμα, επειδή δεν πρόκειται, όπως πιστεύει, να βρουν άκρη.

Επεισόδιο της 30.7.1979
Η Καίτη υποφέρει από την παρουσία των ξένων χρημάτων στο σπίτι της και οι σκηνές με τον άντρα της διαδέχονται η μία την άλλη. Στο μεταξύ η Ροδούλα, που εξακολουθεί να πολιορκεί το Νίκο, τον επισκέπτεται στο σπίτι του. Εκεί βρίσκεται και ο Βικ, ο οποίος της φέρεται με πολλή ευγένεια και το γεγονός αυτό εκμεταλλεύεται η Ροδούλα για να κεντρίσει το Νίκο. Στο σπίτι του Αλέκου και της Μάρθας άρχισαν να παρουσιάζονται τα πρώτα σύννεφα. Ο Αλέκος θέλει να κάνει παιδί και η Μάρθα αρνείται, επειδή δεν σταθεροποιήθηκαν ακόμη οι σχέσεις της με το γιο του Αλέκου, το Θωμά.

Επεισόδιο της 2.8.1979
Ο Βικ επισκέπτεται τη Ροδούλα στο ζαχαροπλαστείο της και της κάνει φιλοφρονήσεις. Για κακή του τύχη έρχεται και ο Νίκος να κάνει τη δική του επίσκεψη. Η Ροδούλα χαίρεται, ενώ ο Νίκος οργίζεται. Εν τω μεταξύ, η Μάρθα συναντιέται με τη Μίνα, τη γυναίκα του Παυλίδη, η οποία της διηγείται τις παραξενιές του άντρα της εξαιτίας της κακής του ψυχολογικής κατάστασης. Η Μάρθα τη συμπονεί και όταν μαθαίνει για κάποιο καλό γιατρό, που μπορεί να τους βοηθήσει, τρέχει να το πει στη Μίνα.

Επεισόδιο της 6.8.1979
Ο Παυλίδης κοροϊδεύει τις εισηγήσεις της Μάρθας για τον καινούριο γιατρό που τους πρότεινε, αλλά

τελικά ο Νίκος τον πείθει να πάει και σ' αυτόν. Εν τω μεταξύ, η υπόθεση των χρημάτων της θείας Πανδώρας, ύστερα από τις συμβουλές του Παυλίδη προς το Νίκο, έχει πέσει σε ατονία χωρίς όμως να σβήσει. Η ίδια η θεία λέει κρυφά στη Δέσποινα ότι τα λεφτά της είναι στον τόπο τους. Η Δέσποινα το μεταδίδει στο Σωτήρη.
Επεισόδιο της 20.8.1979
Ο Αλέκος με τη Μάρθα έχουν προβλήματα εξ αιτίας του Θωμά. Η Μάρθα προσπαθεί να μην δείξει τίποτα στον άνδρα της, αλλά νιώθει την ανάγκη να πει τον καημό της. Πηγαίνει να βρει τη Δέσποινα, αλλά εκείνη λείπει. Έτσι, πάει στη θεία Πανδώρα. Εκεί, από τηλεφώνημα της Μίνας μαθαίνει ότι ύστερα από τις αναλύσεις και ακτινογραφίες που ζήτησε ο καινούριος γιατρός, η διάγνωση για την αρρώστια του Παυλίδη είναι ολότελα διαφορετική. Συγκινείται και χαίρεται.

Επεισόδιο της 23.8.1979
Η Μάρθα ανταμώνει με τη Δέσποινα και εξομολογούνται η μια στην άλλη τους καημούς τους: από τον άνδρα της η πρώτη, από τον Πέτρο η άλλη. Στο μεταξύ επισκέπτεται την Πανδώρα ο Πάνος της, ο οποίος μπλεγμένος καθώς είναι στην υπόθεση των χρημάτων, αποφασίζει να πάει να παραδοθεί στην αστυνομία και γι' αυτό πηγαίνει πρώτα στην Πανδώρα να της ζητήσει να χωρίσουν. Η Πανδώρα αναστατώνεται. Τίποτα δεν υπολογίζει μπροστά στον αρραβώνα και το γάμο της. Έτσι, αρνιέται ακόμα και τα χρήματά της. 
Επεισόδιο της 27.8.1979
Ο Παυλίδης βλέπει στον ύπνο του σημαδιακά όνειρα για την καλή εξέλιξη της υγείας του, αλλά δεν αφήνει τον εαυτό του να πιστέψει. Απ' την άλλη μεριά, ο Αρίστος αρχίζει να επισκέπτεται συχνά τη Ροδούλα αφήνοντάς τη να εννοήσει ότι το διαζύγιο που πήρε από εκείνη ίσα-ίσα τον έφερε πιο πολύ κοντά της. Η Ροδούλα σκέπτεται να εκμεταλλευτεί την περίπτωση, για να φέρει επιτέλους κοντά της το Νίκο. Στο σπίτι του Νίκου εξακολουθεί η αναστάτωση, που τώρα πήρε άλλες διαστάσεις μετά την αποκάλυψη της συμμετοχής του κυρ Πάνου στην υπεξαίρεση των χρημάτων της θείας Πανδώρας. Όταν το μαθαίνει ο Νίκος, που μόλις έχει επιστρέψει από περιοδεία, μόνο που δεν πέφτει κάτω από την έκπληξη.

Επεισόδιο της 30.8.1979
Η Αμαλία έρχεται από την εξοχή για να πλύνει και να σιδερώσει και να ξανασιδερώσει και να ξαναφύγει πάλι και εξομολογείται στο Σωτήρη ότι έχουνε ξεμείνει από λεφτά. Αυτός βγάζει τότε και της δίνει δέκα χιλιάδες δραχμές. Κατάπληκτη η Αμαλία από αυτήν τη χειρονομία, το λέει της Δέσποινας κι από εκεί η είδηση κυκλοφορεί σ' όλη την αυλή. Οι υποψίες για το Σωτήρη πολλαπλασιάζονται. Η θεία Πανδώρα είναι αποφασισμένη να μη χάσει τον Πανούλη της παρά τις αποκαλύψεις, που της έκανε. Σηκώνεται και πηγαίνει στο δωμάτιό του. Ο Νίκος και η Μάρθα την παρακολουθούν μη γνωρίζοντας τι επιδιώκει.

Επεισόδιο της 3.9.1979
Ο Νίκος προσπαθεί να πάρει λόγια από την Καίτη, για να δει πού βρήκε τα λεφτά ο Σωτήρης κι έδωσε δέκα χιλιάρικα της Αμαλίας. Όμως δεν το κατορθώνει. Εν τω μεταξύ η Μάρθα με τη Μίνα έχουν συνδεθεί πολύ στενά και κάθε τόσο εξομολογούνται η μια στην άλλη τον καημό της. Η Μάρθα περιμένει να έρθει από την εξοχή ο γιος του άντρα της κι αυτό την ανησυχεί εξαιτίας της εχθρικής στάσης, που τηρεί απέναντί της το παιδί. Η Μίνα τη συμβουλεύει να κάνει ένα δικό της παιδί. Η Μάρθα θυμάται έτσι τις συμβουλές του αδελφού της, του Νίκου. Αυτός δέχεται την επίσκεψη του κυρ Πάνου, ο οποίος του ομολογεί τη βλακεία του στο θέμα των χρημάτων της Πανδώρας και ζητά από το Νίκο να τον πάρει και να τον παραδώσει στην αστυνομία. Ο Νίκος, με ξέροντας τι να κάνει, φωνάζει το Σωτήρη να τον συμβουλευτεί και του διηγείται πώς έκαναν φτερά τα χρήματα της θείας Πανδώρας. Ακούγοντάς τα αυτά ο Σωτήρης λιποθυμά.

Επεισόδιο της 10.9.1979
Όλη η αυλή δεν μπορεί ακόμη να συνέλθει από τα τελευταία γεγονότα και ο Σωτήρης δεν μπορεί να το χωνέψει ότι έχασε μέσα από τα χέρια του μια ολόκληρη περιουσία. Πέρα όμως από αυτό, τον ενοχλεί και το γεγονός ότι ο Νίκος του κάνει τον βαρύ για τη συμπεριφορά του, να κρατήσει δηλαδή τα χρήματα τόσο καιρό και να μην του πει τίποτα. Πραγματικά, ο Νίκος δεν θέλει ούτε να τον δει. Ευτυχώς τους συμφιλιώνει ο Παυλίδης.

Επεισόδιο της 13.9.1979
Στην αυλή φτάνει ένα συστημένο γράμμα για τον Πέτρο. Επειδή δεν είναι ο ίδιος εκεί για να το παραλάβει, τον ειδοποιούν να πάει να το πάρει από το ταχυδρομείο. Στο μεταξύ ο Παυλίδης διαπιστώνει ότι η προθεσμία των τριών μηνών, που του έχουν βάλει οι γιατροί, έχει περάσει. Η χαρά του είναι απερίγραπτη, αλλά δεν θέλει να πιστέψει στην ελπίδα που γεννιέται μέσα του, από φόβο μη γελαστεί. Το ίδιο συμβαίνει και με τη γυναίκα του, τη Μίνα, που εξομολογείται την κρυφή χαρά της στη Μάρθα.

Επεισόδιο της 17.9.1979
Ο Νίκος εξομολογείται στη Μάρθα τα σχετικά με την προθεσμία που έβαλε στη Ροδούλα και ότι περιμένει από στιγμή σε στιγμή την απάντησή της. Αντί γι' αυτήν, όμως, έρχεται η είδηση ότι τη Ροδούλα τη χτύπησε αυτοκίνητο και είναι σε νοσοκομείο. Τρέχουν όλοι εκεί. Ευτυχώς δεν έχει πάθει τίποτε σπουδαίο. Εν τω μεταξύ η Μάρθα βρίσκει τη Μίνα και της λέει ότι μάλλον είναι έγκυος.

Επεισόδιο της 20.9.1979
Ο Πέτρος και η Δέσποινα αρραβωνιάζονται και όλοι χαίρονται για το γεγονός αυτό. Μόνο η Μάρθα έχει μια μόνιμη θλίψη εξαιτίας της εγκυμοσύνης, που τη φοβάται μην ξέροντας πώς θα πάρει το ζήτημα ο Θωμάς. Συζητά το θέμα με τον άνδρα της, ο οποίος όμως γίνεται θηρίο και στην παραμικρή σκέψη για αποβολή. Η συζήτηση καταλήγει σε δάκρυα. Εν τω μεταξύ έρχεται μια μαθήτρια στην αυλή και φέρνει ένα γράμμα για τον κ. Βικ. Το παίρνει ο Νίκος να το δώσει, αλλά το ξεχνά στα χαρτιά του.

Επεισόδιο της 24.9.1979
Ο Αρίστος δημιουργεί θέμα περί Ροδούλας στο Νίκο κι αυτός νιώθει άσχημα. Στο μεταξύ ο Αλέκος λαβαίνει από κάποιον ένα τηλεφώνημα για λογαριασμό της Μάρθας. Του μπαίνουν ψύλλοι στ' αφτιά και γίνεται νευρικός και καχύποπτος. Φυσικά η Μάρθα δεν ξέρει περί τίνος πρόκειται και προσπαθεί να συνεφέρει τον Αλέκο με το χαμόγελο της αγάπης της.

Επεισόδιο της 27.9.1979
Ο Νίκος συμβουλεύεται τον Παύλο για το πώς πρέπει ν' αντιμετωπίσει το θέμα της Ροδούλας, η οποία ταλαντεύεται μεταξύ του πρώην συζύγου της κι εκείνου. Έτσι, πάει και της θέτει τελεσιγραφικώς το ζήτημα, για να πάρει τις αποφάσεις της. Εν τω μεταξύ στη Μάρθα γίνεται κι άλλο τηλεφώνημα από τον άγνωστο, ο οποίος τώρα της λέει ότι είναι ένας παλιός της εραστής και θέλει να τη δει. Τα ζιζάνια αρχίζουν να σπέρνονται ανάμεσα στο αντρόγυνο, ενώ την ίδια εποχή μια μαθήτρια δημιουργεί του κόσμου τα προβλήματα στον Βικ με τις σκανταλιές και της δραστηριότητές της.

Επεισόδιο της 1.10.1979
Η μαθήτρια του Βικ, η Ρίτα Καλλίδου, εξακολουθεί να του δημιουργεί προβλήματα και να τον βάζει σε μεγάλες σκοτούρες. Από την άλλη μεριά, η Δέσποινα και ο Πέτρος ετοιμάζονται για το γάμο τους. Αλλά την τελευταία στιγμή η Μάρθα, που ήταν να τους κουμπαριάσει, έρχεται να τους παρακαλέσει να την απαλλάξουν, επειδή έχει διαφορές με τον άντρα της εξαιτίας εκείνου, που εξακολουθεί να τους τηλεφωνεί χωρίς να παρουσιάζεται, μιλώντας για ερωτικές αναμνήσεις, γεγονός που εξαγριώνει τον Αλέκο.

Επεισόδιο της 4.10.1979
Τελικά τη Δέσποινα και τον Πέτρο θα τους παντρέψει το ζεύγος Παυλίδη, ενώ η σύγκρουση στο σπίτι του Βρατόπουλου εξακολουθεί και η Μάρθα φτάνει μέχρι το σημείο να θέλει ν' απαλλαγεί από το παιδί που θα φέρει στον κόσμο και μετά να χωρίσει. Εν τω μεταξύ ο Βικ ανακαλύπτει ότι του έχουν κλέψει το ρολόι του, που το είχε σαν οικογενειακό κειμήλιο από τον πατέρα του και από τον παππού του.

Επεισόδιο της 8.10.1979
Ο Νίκος ανησυχεί με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο σπίτι της αδελφής του και προσπαθεί να βρει τρόπο να τους συμβιβάσει, αλλά δεν τα καταφέρνει. Αντίθετα, η ανωμαλία οξύνεται. Και η Μάρθα και ο Αλέκος αποφασίζουν σε μια ώρα οργής να πάνε σε δικηγόρο για να χωρίσουν. Πηγαίνουν και οι δυο στου Παυλίδη και εκεί, ύστερα από ένα μικρό καβγαδάκι συμφιλιώνονται.

Επεισόδιο της 11.10.1979
Συμφιλιωμένοι πια ο Αλέκος με τη Μάρθα αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν μαζί τον ανώνυμο τηλεφωνητή, με τον οποίο εκείνη κλείνει ραντεβού ύστερα από σύμφωνη γνώμη του Αλέκου. Στο μεταξύ το ζευγάρι Παυλίδη, που έχει αναλάβει να κουμπαριάσει τη Δέσποινα με τον Πέτρο, βγαίνει να κάνει τα ψώνια του γάμου και σ' ένα παλιό κοσμηματοπωλείο βρίσκει ένα ρολόι αντίκα, που δεν είναι άλλο από το ρολόι του Βικ, κλεμμένο από την Καλλίδου και μεταπωλημένο από την ίδια.

Επεισόδιο της 18.10.1979
Ο άγνωστος του τηλεφώνου έρχεται να επισκεφτεί τον Αλέκο στο γραφείο του. Δεν τον βρίσκει. Αλλά είναι τόσο θρασύς απέναντι στο συνέταιρό του, που κοντεύουν ν' αρπαχτούν στα χέρια. Η Μάρθα μαθαίνει τα καθέκαστα και τρέχει αμέσως στον Παυλίδη να τον συμβουλευτεί...

Επεισόδιο της 22.10.1979
Στης Δέσποινας γίνεται έκθεση των δώρων του γάμου και πηγαίνουν οι συγγενείς να τα δουν. Φωνάζουν και τον Βικ, αλλά εκείνος έχει τις δικές του σκοτούρες. Η Καίτη και η Αμαλία θαυμάζουν τα δώρα, ανάμεσα στα οποία είναι και το ρολόι αντίκα, που πήραν οι κουμπάροι για τον Πέτρο. Στο μεταξύ ο άγνωστος του τηλεφώνου επισκέπτεται τον Αλέκο...

Επεισόδιο της 25.10.1979
Όλη η αυλή ετοιμάζεται και στολίζεται για το γάμο της Δέσποινας. Πράγματι, ο γάμος γίνεται με πολλές χαρές. Μόνο η Μάρθα και ο Αλέκος είναι τσουγκρισμένοι, γιατί ο Βρατόπουλος ύστερα από το επεισόδιο με τον άγνωστο του τηλεφώνου διατηρεί επιφυλάξεις για τη γυναίκα του.

Επεισόδιο της 29.10.1979
Η Μίνα προσπαθεί να μεταπείσει τη Μάρθα σχετικά με το παιδί που έχει στα σπλάχνα της. Όμως δεν τα καταφέρνει. Εν τω μεταξύ την αυλή επισκέπτεται η Καλλίδου αναζητώντας καταφύγιο κοντά στον Βικ. Δεν τον βρίσκει και την περιμαζεύει ο Νίκος, για να την προφυλάξει από τη βροχή. Όταν μαθαίνει ότι το κορίτσι δεν έχει γονείς, μένει μ' ανοιχτό το στόμα από την έκπληξη. Πριν προλάβει να συνέλθει, έρχεται ο Σωτήρης και ζητά τη βοήθειά του, γιατί η Καίτη παρουσιάζει ενδείξεις γέννας.

Επεισόδιο της 1.11.1979
Όλη η αυλή είναι ανάστατη με την περιπέτεια της Καίτης, η οποία βρίσκεται στην κλινική για να γεννήσει, αλλά στη γέννα παρουσιάζονται ορισμένες δυσκολίες. Ο Σωτήρης πάει να τρελαθεί, ενώ η αγωνία βασανίζει και όλους τους άλλους. Εν τω μεταξύ, δημιουργείται μια παρεξήγηση. Η Μίνα ξέροντας ότι η Μάρθα προβληματίζεται με την εγκυμοσύνη της και μαθαίνοντας τυχαία ότι βρίσκεται στην κλινική, παίρνει τον άνδρα της και τρέχουν πιστεύοντας ότι εκείνη είναι που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Ευτυχώς όλα τελειώνουν καλά και η Καίτη γεννά με καισαρική ένα χαριτωμένο κοριτσάκι.
[Το επεισόδιο προβλήθηκε σε επανάληψη στις 5/11]

Επεισόδιο της 8.11.1979
Η Ρίτα αρχίζει να επισκέπτεται συχνότερα το δωμάτιο του Βικ κι αυτό βάζει σε υποψίες τις γυναίκες της αυλής, που δεν μπορούν να φανταστούν το δράμα της ορφάνιας της μικρής κοπέλας. Ο Βικ όμως της δείχνει απέραντη κατανόηση. Όταν εκείνη του εξομολογείται την προέλευσή της από ορφανοτροφείο και τη λαχτάρα της να βρει κάποτε τους γονείς της, που ποτέ δεν γνώρισε, αποφασίζει να τη βοηθήσει.

Επεισόδιο της 12.11.1979
Οι άνδρες της αυλής αποφασίζουν να επισκεφθούν το ορφανοτροφείο, όπου μεγάλωσε η Ρίτα, για να ζητήσουν τ' απαραίτητα στοιχεία, που θα τους βοηθήσουν στην αναζήτηση των χαμένων γονιών της. Εν τω μεταξύ ο Σωτήρης πηγαίνει στην κλινική να κανονίσει τους λογαριασμούς της γέννας και να πάρει τη γυναίκα του και το νεογέννητο στο σπίτι. Σε λίγο όμως επιστρέφει αναστατωμένος και καλεί σε συναγερμό όλη την αυλή. Το νεογέννητο έχει χαθεί!

Επεισόδιο της 15.11.1979
Όλη η αυλή, γυναίκες και άνδρες, έχουν μαζευτεί στην κλινική, η οποία είναι ανάστατη από την απαγωγή, όπως πιστεύεται, του νεογέννητου της Καίτης. Έρχεται η αστυνομία, γίνονται ανακρίσεις και τελικά αποκαλύπτεται ότι κατά τη διάρκεια της απουσίας μιας αδελφής, μια άλλη, που πήγε να την αντικαταστήσει, άλλαξε τις θέσεις των μικρών κρεβατιών και μια τρίτη λεχώνα γυρεύοντας το παιδί της πήρε κατά λάθος το παιδί της Καίτης. Φυσικά το μωράκι επανέρχεται στην αγκαλιά της πραγματικής του μάνας και η οικογένεια του Σωτήρη επιστρέφει ευτυχισμένη στο σπίτι της.

Επεισόδιο της 19.11.1979
Η Μίνα κάνει λόγο για παιδιά στον άντρα της, τον Παυλίδη. Αυτός όμως αρνείται ακόμη και να το συζητήσει και η Μίνα μελαγχολεί. Εν τω μεταξύ μια μέρα, τυχαία ο Βικ βλέπει τον Πέτρο να έχει επάνω του το δικό του χαμένο ρολόι. Τον αρπάζει αμέσως από το γιακά και τον αποκαλεί κλέφτη. Ο Πέτρος γίνεται έξω φρενών και χτυπάει τον Βικ. Η φασαρία δημιουργεί προβλήματα και υποψίες στην αυλή. Μπαίνει στη μέση ο Νίκος και αποφασίζεται να επισκεφθούν ο Πέτρος, ο Βικ και εκείνος το Παυλίδη, που χάρισε το ρολόι στον Πέτρο, για να λυθεί το μυστήριο.

Επεισόδιο της 26.11.1979
Ο Νίκος με τον Σωτήρη επισκέπτονται το ορφανοτροφείο, όπου μεγάλωσε η Ρίτα, αλλά η διευθύντρια αρνείται να τους δώσει οποιοδήποτε στοιχείο. Τους λέει ν' απευθυνθούν στο υπουργείο. Ο Βικ, παρά το γεγονός της κλοπής του ρολογιού του από τη Ρίτα, πείθεται ότι το παιδί αυτό πρέπει να βοηθηθεί οπωσδήποτε. Έτσι αποφασίζεται να πάει ο Νίκος στον Παυλίδη και να τον παρακαλέσει να τους βοηθήσει.

Επεισόδιο της 29.11.1979
Η Δέσποινα, που έχει ήδη αρχίσει να στρώνει την καινούρια της ζωή, βγαίνει μια μέρα έξω για να ψωνίσει. Στο δρόμο τη βρίσκει ο παλιός της φίλος, ο γιατρός, και την πηγαίνει να την κεράσει ένα παγωτό. Τους βλέπει όμως η Καίτη. Εν τω μεταξύ ο Νίκος πηγαίνει στον Παυλίδη και του μιλά για το θέμα της Ρίτας ζητώντας τη βοήθειά του. Αυτός την υπόσχεται αμέριστη. Στο σχολείο οι άλλες μαθήτριες, που έχουν διαισθανθεί τη συμπάθεια του Βικ για τη Ρίτα, δημιουργούν ένα τεράστιο θέμα στον καθηγητή τους εκθέτοντας συγχρόνως στα μάτια του την αγαπημένη του μαθήτρια, την οποία δεν θέλει ούτε να δει ούτε ν' ακούσει.

Επεισόδιο της 3.12.1979
Ο Βικ πέφτει άρρωστος από τη θλίψη για τα καμώματα της Ρίτας, όπως του τα εξέθεσαν - ψευδώς βέβαια - οι άλλες μαθήτριες. Φυσικά οι άλλοι της αυλής συμμερίζονται την αποστροφή του Βικ. Γι' αυτό, όταν έρχεται η Ρίτα να τον δει χωρίς να ξέρει τίποτα από τα συμβαίνοντα, αντιμετωπίζει την εχθρότητά τους, που φθάνει μέχρι το σημείο να την εμποδίσουν να δει τον καθηγητή της. Εκείνη όμως τους αγνοεί όλους και ορμά στο δωμάτιο του Βικ.

Επεισόδιο της 10.12.1979
Η Μάρθα κάνει προσπάθειες να κερδίσει έστω τη συμπάθεια του Θωμά και να τον ξαναπάρει σπίτι, ενώ ο Νίκος με τον Σωτήρη ετοιμάζουν καινούρια περιοδεία. Στο μεταξύ, η Ματίνα τα χαλάει με το Μιχάλη και βρίσκεται πάλι χωρίς δουλειά, ενώ ο Μιχάλης ξαναθυμάται την παλιά του αγάπη, την Καίτη, την οποία επιχειρεί να ξαναδεί. Ο Παυλίδης μαθαίνει ότι η Καλλίδου ήταν έκθετο βρέφος και φοβάται ότι η αναζήτηση των γονιών της μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα.

Επεισόδιο της 13.12.1979
Ο Νίκος με το Σωτήρη φεύγουν περιοδεία και στο δρόμο συζητούν για τις έρευνες του Παυλίδη γύρω από το θέμα της Ρίτας, της οποίας οι γονείς χώρισαν πριν παντρευτούν. Εν τω μεταξύ η Δέσποινα αρχίζει να έχει κάτι παράξενες ενοχλήσεις γυναικολογικής φύσης και αυτό δημιουργεί ανησυχίες στο νέο αντρόγυνο.

Επεισόδιο της 17.12.1979
Η Μάρθα έχει κατορθώσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Θωμά, αλλά ο μικρός δεν αποφασίζει να γυρίσει στο σπίτι του πατέρα του. Εν τω μεταξύ, ο Βικ πέφτει από τις σκάλες του σχολείου και παθαίνει διάσειση. Οι μαθήτριες όχι μονάχα χαίρονται που έτσι ελευθερώνονται οι ώρες του μαθήματος, αλλά και παρακαλούν να κρατήσει η πάθησή του, για να μην έχουν σχολείο. Η Ρίτα εξαγριώνεται με αυτήν την κατάσταση και αρπάζεται με μια συμμαθήτριά της. Το σχολείο την αποβάλλει και αυτή πηγαίνει στον Βικ και τον περιποιείται.

Επεισόδιο της 20.12.1979
Το σπίτι του Παυλίδη επισκέπτεται κάποιος άγνωστος, που δεν είναι άλλος από τον ιδιοκτήτη του πανδοχείου στο Ριζοχώρι, όπου μένουν ο Νίκος με το Σωτήρη κατά την περιοδεία τους. Ο άνθρωπος έχει μάθει για τις έρευνες του δικηγόρου σχετικά με το θέμα της Ρίτας και έρχεται να τον παρακαλέσει, αφού πρώτα του εξομολογηθεί ότι το κορίτσι είναι κόρη της γυναίκας του από την πρώτη της σχέση με κάποιον, να μη συνεχίσει τις προσπάθειές του, γιατί πολύ πιθανόν να τινάξουν το σπίτι του στον αέρα...

Επεισόδιο της 24.12.1979
Στην αυλή έχουμε εξελίξεις. Η Αμαλία παίρνει ένα γράμμα από μια ξαδέρφη της από την Αλεξανδρούπολη, που την παρακαλεί να δεχθεί σαν οικότροφο το γιό της, ο οποίος θα ετοιμαστεί στα φροντιστήρια για τις εξετάσεις στο πανεπιστήμιο. Η Καίτη δυσφορεί με την κατάσταση του σπιτιού της, την κλεισούρα και την ανέχεια. Ο Μιχάλης την πολιορκεί συνέχεια, αλλά εκείνη δεν ενδίδει, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν επιτείνεται και η δυσφορία της για την ζωή της. Ο Βικ είναι ακόμα στο κρεβάτι και τον περιποιείται η Ρίτα. Κάποια μέρα τον επισκέπτεται ο γυμνασιάρχης, ο οποίος....

Επεισόδιο της 27.12.1979
Ο Νίκος και ο Σωτήρης επιστρέφουν από την περιοδεία και μαθαίνουν από τον Παυλίδη τα νεότερα για τη Ρίτα και την επίσκεψη του πανδοχέα του Ριζοχωρίου. Αμέσως τα γεγονότα συνδέονται μεταξύ τους και αντιλαμβάνονται ότι μητέρα της Καλλίδου είναι η γυναίκα του πανδοχέα. Μπαίνουν όμως σε σκέψεις για το αν θα πρέπει να ενεργήσουν και πώς.

Επεισόδιο της 31.12.1979
Παραμονή Πρωτοχρονιάς και γίνεται μεγάλη συγκέντρωση στο σπίτι του Νίκου, για να γιορτάσουν όλοι οι συγγενείς και φίλοι του τον ερχομό του καινούριου χρόνου. Το μόνο σκοτεινό σημεία είναι η παρατεινόμενη ανήσυχη κατάσταση της Δέσποινας. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εμφανίζεται ξαφνικά η Πανδώρα και αναγγέλλει ότι πήγε και παντρεύτηκε με τον Πανούλη της.
 

Επεισόδιο της 3.1.1980
Η ζωή στην αυλή ξαναβρίσκει την καθημερινότητά της. Η δυσφορία της Καίτης αυξάνει, πράγμα που δημιουργεί και συγκρούσεις με τον άνδρα της. Η κατάσταση της Δέσποινας χειροτερεύει και ο Πέτρος στενοχωριέται ολοένα και πιο πολύ. Η Πανδώρα και ο Πάνος κάνουν σχέδια για το μέλλον. Η Αμαλία με τον Απόστολο αναρωτιούνται γιατί άργησε να τους απαντήσει η ξαδέρφη από την Αλεξανδρούπολη, στην οποία έγραψαν ότι δέχονται ευχαρίστως το παιδί της για οικότροφο.

Επεισόδιο της 7.1.1980
Αντί γι' απάντηση, από την Αλεξανδρούπολη έρχεται ο ίδιος ο νέος, που τ' όνομά του είναι Άγγελος. Στην αυλή γνωρίζεται με τη Ρίτα. Στο μεταξύ, η Ροδούλα καλεί επειγόντως στο μαγαζί της το Νίκο και του θέτει τελεσίγραφο: ή να την παντρευτεί ή να μην την ξαναενοχλήσει, για να μπορέσει να πουλήσει το μαγαζί της και να φύγει από τη γειτονιά.

Επεισόδιο της 10.1.1980
Οι σχέσεις του ζευγαριού Καίτης-Σωτήρη εκτραχύνονται. Οι άλλοι της αυλής προσπαθούν να τους συνετίσουν. Τα πράγματα όμως είναι δύσκολα. Εν τω μεταξύ ο Νίκος, πριν πει το "ναι" στη Ροδούλα, θέλει να τακτοποιήσει την εκκρεμότητα του Αρίστου, του πρώτου συζύγου της ζαχαροπλάστισσας. Επικοινωνεί μαζί του κι από τη συζήτηση που έχουν, αναγκάζεται να επισπεύσει τις αποφάσεις του.

Επεισόδιο της 21.1.1980
Φαίνεται ότι ανάμεσα στον Άγγελο, τον οικότροφο της Αμαλίας, και τη Ρίτα αρχίζει πολύ αόριστα ακόμα να πλέκεται κάποιο ειδύλλιο. Η Αμαλία αρχίζει κάτι να υποπτεύεται. Ο Νίκος παίρνει τη Ρίτα και φεύγουν για το Ριζοχώρι. Η Δέσποινα, που διαισθάνεται ότι ο Πέτρος είναι πολύ στενοχωρημένος από το πάθημά της με το παιδί, πηγαίνει φοβισμένη να μιλήσει με τους Παυλίδηδες.

Επεισόδιο της 28.1.1980
Η Ρίτα, όταν γυρίζουν με το Νίκο απ' το Ριζοχώρι, πέφτει θύμα αυτοκινητικού δυστυχήματος. Ο Άγγελος πηγαίνει στην κλινική, ενώ ο Νίκος με τον Βικ ασχολούνται με το τι θα γίνει η Ρίτα, όταν γιατρευτεί και σηκωθεί. Εν τω μεταξύ η Μάρθα έχει ένα ραντεβού με τον Αλέκο. Αλλά πηγαίνοντας να τον βρει, τον βλέπει στο δρόμο με μια άγνωστη κοπέλα.

Επεισόδιο της 31.1.1980
Η Καίτη πηγαίνει αντί του Σωτήρη στο εργοστάσιο, απ' όπου ζήτησαν τον άνδρα της για δουλειά. Τη δέχεται ο ίδιος ο γενικός διευθυντής, ο οποίος της λέει ότι έχουν απαγορεύσει τις προσλήψεις προςτο παρόν, αλλά ότι θα την έχει πάντα στο νου του. Εν τω μεταξύ, ο Αλέκος γυρίζοντας στο σπίτι του λέει στη Μάρθα ψέματα.

Επεισόδιο της 4.2.1980
Κάποια μπερδεψιά δημιουργεί στις σχέσεις του Νίκου με τη Ροδούλα η θεία Πανδώρα με μια πρότασή της για το μαγαζί της ζαχαροπλάστισσας και ο Νίκος πάει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση ζητώντας συγχρόνως από τη Ροδούλα να ετοιμάζεται για το γάμο τους. Εν τω μεταξύ, από το γραφείο του κ. Γενικού Διευθυντού έρχεται ειδοποίηση για την Καίτη να πάει να τον συναντήσει. Στο σπίτι της Μάρθας έχει δημιουργηθεί αναστάτωση με το θέμα της άγνωστης, με την οποία βγήκε ο Αλέκος.

Επεισόδιο της 7.2.1980
Η Καίτη επισκέπτεται τον κ. Γενικό. Εκείνος, ενώ αποκλείει δουλειά για τον άνδρα της, το Σωτήρη, προτείνει στην ίδια ν' αναλάβει στο σπίτι του τη 12χρονη κόρη του, δίνοντάς της μαθήματα χορού. Εκείνη επιφυλάσσεται ν' απαντήσει, για να συνεννοηθεί πρώτα με το Σωτήρη. Αυτός, όταν το μαθαίνει, ενθουσιάζεται, αλλά η Καίτη δειλιάζει... Εν τω μεταξύ, έρχεται μια ειδοποίηση για το Νίκο από την πρεσβεία της Νέας Ζηλανδίας, όπου μαθαίνει ότι κάποιος χαμένος από χρόνια θείος του ζητά νέα για την οικογένειά τους.

Επεισόδιο της 11.2.1980
Ο Απόστολος μαθαίνει τα της πρεσβείας και ψυλλιάζεται. Ζητά εξηγήσεις απ' το Νίκο και μαθαίνει ότι πιθανόν πίσω απ' την ιστορία κρύβονται πολλά λεφτά. Εν τω μεταξύ, η κρίση στο σπίτι της Μάρθας συνεχίζεται και σ' έναν καβγά της με τον Αλέκο, η Μάρθα αποφασίζει να πάει να μιλήσει η ίδια μ' εκείνη την κοπέλα, που βγήκε με τον άντρα της.

Επεισόδιο της 14.2.1980
Στο σπίτι του Σωτήρη ξεσπάει νέα κρίση. Η Καίτη φοβάται να πάει να δουλέψει στο σπίτι του κ. Γενικού και ο Σωτήρης γίνεται έξω φρενών. Εν τω μεταξύ ο Αλέκος με την προτροπή του Στέλιου πάει να δει την Έμυ και να της πει να τραβηχτεί από την ζωή του. Το αποφασίζουν και οι δύο, αλλά πολύ αργά.

Επεισόδιο της 18.2.1980
Διάφορες σκέψεις του Απόστολου σχετικά με το Νίκο και τα πάρε-δώσε του με την πρεσβεία βάζουν σε σκέψεις την Αμαλία και μάλιστα ακριβώς τη μέρα που ο Βικ πηγαίνει και ζητά από τον Απόστολο να πάρει βοηθό του την Καλλίδου. Στο μεταξύ ο Σωτήρης πιέζει τη γυναίκα του να πάει να πιάσει δουλειά στου κυρίου Γενικού, αλλά αυτή αντιστέκεται και τελικά το αντρόγυνο καβγαδίζει, γεγονός που κάνει σκεφτικούς το Νίκο και τη Μάρθα ως προς τη σοβαρότητα των δικών τους πραγμάτων.

Επεισόδιο της 21.2.1980
Τελικά η Καίτη αποφασίζει να πάει στο σπίτι του κ. Γενικού, αλλά εκεί απ' έξω βρίσκει το Σωτήρη. Εν τω μεταξύ ο Απόστολος τρώγεται με την ιστορία του θείου Ευγένιου κι απ' τα μισόλογά του ανησυχεί η Αμαλία. Από την άλλη μεριά, η Μάρθα, θορυβημένη από την παρουσία της Έμυς Γεωργίου, της παλιάς γνωριμίας του Αλέκου, πηγαίνει και τη συναντά και μιλώντας της αποφασιστικά και απειλητικά της ζητά να μην ξαναενοχλήσει τον άνδρα της.

Επεισόδιο της 28.2.1980
Η ιστορία του θείου Ευγένιου και το μυστήριό της έχουν δημιουργήσει κάποια αναστάτωση στην αυλή. Γίνονται όνειρα, καταστρώνονται σχέδια, αλλά γεννιούνται πολλές υποψίες των συγγενών μεταξύ τους, μήπως κάποιος απ' όλους προσπαθεί να προσεταιριστεί το θείο παραγκωνίζοντας τους άλλους. Εν τω μεταξύ ο Βρατόπουλος σηκώνεται και πηγαίνει στην Έμυ κι εκεί, με δάκρυα η παλιά του φιλενάδα του κάνει τα παράπονά της για τη συμπεριφορά της γυναίκας του.

Επεισόδιο της 3.3.1980
Η Αμαλία με την Καίτη, μην ξέροντας τίποτε συγκεκριμένο για το θείο Ευγένιο και παρακολουθώντας με ανησυχία τα πήγαινε και έλα των ανδρών τους στην πρεσβεία, φοβούνται να μιλήσουν του Νίκου. Βγαίνοντας η Καίτη να πάει στου ξαδέλφου τους συναντάται με τον κ. Γενικό, ο οποίος την καλεί να συζητήσουν οριστικά το αν θα αναλάβει την κόρη του ή όχι. Στο κέντρο όμως που πηγαίνουν, συναντιούνται με τη Μάρθα, η έκπληξη της οποίας για το συνοδό της Καίτης αναστατώνει την τελευταία.

Επεισόδιο της 10.3.1980

Η Ροδούλα απαυδίζει περιμένοντας πότε θα ευδοκήσει ο Νίκος να την παντρευτεί. Γι' αυτό αποφασίζει και πάει στο σπίτι του να του πει να χωρίσουν. Εκεί όμως η θεία Πανδώρα της βάζει την ιδέα να τον απαγάγει. Αμέσως εκείνη καταστρώνει σχέδια. Στο μεταξύ εμφανίζεται στην αυλή ένας γεράκος ξένος, ο οποίος διηγείται στη Δέσποινα την ιστορία του και της ζητά να τον δεχθούν οι συγγενείς του να έρθει κοντά τους, για να πεθάνει στην πατρίδα. 
 
Επεισόδιο της 13.3.1980
Η Ροδούλα ετοιμάζει την απαγωγή του Νίκου για το γάμο κι ένα βράδυ αποφασίζει να θέσει σ' ενέργεια το σχέδιό της. Για κακή της τύχη, όμως, εκείνο ακριβώς το βράδυ η Δέσποινα μαζεύει στο σπίτι της όλους τους Βροντακέους, για να τους ανακοινώσει την επίσκεψη του ξένου γέρου και να τους πει τα όσα έμαθε για το θείο Ευγένιο, ρωτώντας τους κατά πόσο θα τον δέχονταν να έρθει να μείνει κοντά τους.

Επεισόδιο της 17.3.1980
Ο Νίκος, μόλις μαθαίνει τα της απαγωγής και το πάθημα της Ροδούλας, πέφτει ξερός από τα γέλια. Έχοντας όμως απογοητευθεί απ' όσα έμαθε για το θείο Ευγένιο, αποφασίζει το ίδιο βράδυ κι επισκέπτεται την απαρηγόρητη Ροδούλα και αμέσως την παίρνει να πάνε να παντρευτούν.

Επεισόδιο της 20.3.1980
Ο Βικ αποφασίζει και φεύγει από την αυλή. Εν τω μεταξύ η Καίτη αποφασίζει να πάει στου κ. Γενικού και ζητάει από την Αμαλία δανεικά, ν' αγοράσει ένα φουστάνι. Απ' την άλλη μεριά, ο Αλέκος παίρνει τη Μάρθα και το γιό του να πάνε να φάνε σε κάποιο κέντρο. Η Μάρθα αντιλαμβάνεται πως στο ίδιο κέντρο βρίσκεται και η Έμυ.

Επεισόδιο της 24.3.1980
Στο κέντρο, όπου πηγαίνουν να φάνε και να ξεσκάσουν η οικογένεια Βρατόπουλου, πηγαίνει και η Έμυ Γεωργίου. Το γεγονός αναστατώνει τη Μάρθα και σηκώνεται και φεύγει σπίτι της. Εν τω μεταξύ ο Νίκος και η Ροδούλα επιστρέφουν από το γαμήλιο ταξίδι τους και εγκαθίστανται στην αυλή, στο δωμάτιο που είχε άλλοτε ο Βικ.
 
Επεισόδιο της 27.3.1980
Από το επεισόδιο στην οικογένεια Βρατόπουλου εξαιτίας της Έμυς Γεωργίου, ο Αλέκος έχει φύγει απ' το σπίτι του και δεν έχει πάει ούτε στο γραφείο του. Αναστατωμένος ο συνέταιρός του ψάχνει να τον  βρει. Πηγαίνει ως το σπίτι της Γεωργίου απειλητικός και αποφασιστικός. Εκεί, αντίθετα από τις επιδιώξεις του γοητεύεται από την προσωπική ακτινοβολία της νέας γυναίκας. Συγχρόνως, όμως, θέλει να φέρει σε πέρας και την προσπάθειά του να βρει τον Αλέκο και να τον συμφιλιώσει με το σπίτι του, πράγμα που τελικά το κατορθώνει.

Επεισόδιο της 14.4.1980
Καινούριος αέρας πνέει στις οικογένειες Βρόντακα τώρα που ξέρουν ότι ο θείος Ευγένιος είναι κοντά τους και τον φαντάζονται ζάμπλουτο, απ' όσα ο ίδιος αφήνει να εννοηθούν και απ' όσα βλέπουν και κείνοι στο πολυτελές ξενοδοχείο, όπου έχει εγκατασταθεί. Εν τω μεταξύ, ο θείος Ευγένιος έρχεται στον Απόστολο.

Επεισόδιο της 17.4.1980
Τα δανεικά που γύρεψε ο θείος Ευγένιος απ' τον Απόστολο προβληματίζουν όλη την αυλή. Στο μεταξύ, ο Νίκος έχει ανάγκη από λεφτά για να κινήσει το καινούριο μαγαζί. Γι' αυτό ζητά τη μεσολάβηση της αδελφής του, Μάρθας...

Επεισόδιο της 12.5.1980
Ο Ευγένιος πιέζεται από τη Νέλα να βρει τις οικονομικές εξασφαλίσεις, που θα τη βοηθήσουν να τον περιμένει, ώσπου να γυρίσει οριστικά από τη Νέα Ζηλανδία. Με τη σειρά του εκείνος πιέζει την Πανδώρα. Εν τω μεταξύ στο νοσοκομείο η αγωνία για την τύχη του νεογέννητου κορυφώνεται. Έχουν περάσει τρία εικοσιτετράωρα από μια ειδική επέμβαση, που έκαναν στο μωρό.

Επεισόδιο της 15.5.1980
Η περιπέτεια της Μάρθας έχει περάσει και τίθεται επί τάπητος το πρόβλημα του θείου Ευγένιου, ο οποίος ειδοποιεί μέσω του Πέτρου την οικογένεια ότι, αν δεν φροντίσουν να βρουν τα χρήματα που έχει ανάγκη, θα τους αποκληρώσει όλους. Οι Βροντακέοι προβληματίζονται, εκτός από το Σωτήρη, ο οποίος, χωρίς να εξηγήσει τίποτε σε κανένα, δίνει την εντύπωση ότι βρήκε το μίτο της Αριάδνης για να λύσει το όλο θέμα. Φυσικά όλοι τον αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη και πρώτη απ' όλους η γυναίκα του. 
Επεισόδιο της 19.5.1980
Ο Νίκος με τον Απόστολο ψάχνουν να εξηγήσουν το αίνιγμα, που παρουσιάζει γι' αυτούς  η συμπεριφορά του Σωτήρη. Αυτός όμως φαίνεται ότι έχει ήδη καταστρωμένο σχέδιο δράσεως. Κι ενώ η γυναίκα του μένει πάλι χωρίς δουλειά, αυτός πηγαίνει και συναντά τη Νέλα και προσπαθεί να τη βγάλει από την ζωή του θείου του...
 
Επεισόδιο της 22.5.1980
Η Νέλα αντιλαμβάνεται ότι με τον Σωτήρη αντίπαλο δεν θα βγάλει εύκολα πέρα την υπόθεση του Ευγένιου. Γι' αυτό αποφασίζει να του πουλήσει συμπάθεια και έρωτα. Φυσικά αυτός δέχεται την πρόκληση προφασιζόμενος ότι κι εκείνος δεν είναι αδιάφορος απέναντί της. Εν τω μεταξύ η Καίτη υποφέρει απ' όλη τη στάση του. Πηγαίνει και λέει τον καημό της στη Μάρθα κι εκείνη, πιστεύοντας ότι όλα είναι απόρροια της αναδουλειάς του Σωτήρη, παρακαλεί το Νίκο κι αυτός με τη σειρά του του αναγγέλλει ότι τον προσλαμβάνει στο μαγαζί του. Ο Σωτήρης όμως αρνείται να πάει...
 
Επεισόδιο της 26.5.1980
Ο Σωτήρης κανονίζει και βγαίνει με τη Νέλα σ' ένα ιδιαίτερο τετ-α-τετ σε ένα κέντρο, όπου ο ένας πουλά στον άλλο αισθήματα αφοσιώσεως και αγάπης. Στο ίδιο κέντρο πηγαίνουν να διασκεδάσουν ο Νίκος με τη γυναίκα του. Όταν βλέπουν τον Σωτήρη μένουν με το στόμα ανοιχτό από την έκπληξη. 
 
Επεισόδιο της 29.5.1980
Ο Νίκος κάνει τα εγκαίνια του μαγαζιού του, αλλά δεν καλεί το Σωτήρη, εξαγριωμένος μαζί του εξαιτίας της συμπεριφοράς του. Εν τω μεταξύ ο Ευγένιος επισκέπτεται τη Μάρθα και την παρακαλεί να μεσολαβήσει να βρει τα χρήματα που ζητά, γιατί θέλει να παντρευτεί. Η Μάρθα δέχεται ευχαρίστως να βοηθήσει, αλλά ο άνδρας της της λέει ότι...
 
Επεισόδιο της 2.6.1980
Η Μάρθα ενημερώνει το Νίκο σχετικά με το γάμο, που σχεδιάζει ο Ευγένιος. Αυτός αρχίζει να συνδυάζει μέσα του πρόσωπα και πράγματα και βρίσκει ότι ανάμεσα σε όλα αυτά υπάρχει κάποια σχέση, αλλά δεν μπορεί να βρει ποια. Στο μεταξύ ο Σωτήρης με τα φερσίματά του φέρνει τη γυναίκα του σε απόγνωση.
 
Επεισόδιο της 5.6.1980
Η Καίτη, ύστερα από έναν καβγά με τον άνδρα της, παθαίνει υστερικό σοκ και μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Ύστερα απ' αυτό όλη η αυλή παίρνει εχθρική στάση απέναντι στο Σωτήρη και η κατάσταση επιτείνεται απ' το γεγονός ότι αυτός έχει αρχίσει να βλέπει σε ιδιαίτερες συναντήσεις τη Νέλα...
 
Επεισόδιο της 9.6.1980
Όλοι οι άνθρωποι της αυλής προβληματίζονται με τον Σωτήρη, ο οποίος κρατά μια μυστηριώδη στάση απέναντί τους ως προς τις ιδιαίτερες σχέσεις του με τη Νέλα. Ο Απόστολος αποφασίζει να τον επισκεφθεί και να λύσει το μυστήριο, προσπαθώντας συγχρόνως να τον συνετίσει.
 
Επεισόδιο της 12.6.1980
Το σχέδιο του Σωτήρη με τη Νέλα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Βέβαια ο ίδιος επιχειρεί μια εξήγηση στη Μάρθα, στην οποία λέει ότι όλα όσα κάνει, γίνονται για να σώσει το σόι τους. Η Μάρθα όμως γίνεται έξω φρενών και καβγαδίζει μαζί του. 
 
Επεισόδιο της 16.6.1980
Η αυλή είναι πάλι ανάστατη και η κατακραυγή εναντίον του Σωτήρη βρίσκεται στο ζενίθ. Αυτός όμως πηγαίνει και βρίσκει το θείο Ευγένιο και του βάζει λόγια εναντίον της Νέλας, ενώ με την ίδια κάθεται και πλέκει όνειρα μιας νέας ζωής. Στο μεταξύ η Μάρθα παίρνει κοντά της την Καίτη με τα μωρά. 
 
Επεισόδιο της 19.6.1980
Ο Απόστολος αρχίζει ν' αναρωτιέται κατά πόσο η εχθρική στάση της οικογένειας απέναντι στο Σωτήρη κάνει καλό, όταν από τηλεφώνημα του θείου Ευγένιου γίνεται γνωστό ότι ο θείος ετοιμάζεται να παντρευτεί και να φύγει πίσω στην Ζηλανδία. Τότε, ο Σωτήρης βάζει σε ενέργεια την τελευταία φάση των σχεδίων του. 
 
Επεισόδιο της 23.6.1980
Το σοκ του θείου Ευγένιου είναι τόσο σοβαρό, που τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Όλοι οι συγγενείς φοβούνται ότι ο πλούσιος θείος έπεσε θύμα εκμεταλλευτών και εγκληματιών και σκέφτονται να καλέσουν την αστυνομία. Όταν το μαθαίνει, ο Σωτήρης αναστατώνεται και εξομολογείται τα πάντα στους άλλους.
 
Επεισόδιο της 26.6.1980
Μόνο ο θείος Ευγένιος εκτιμά ιδιαιτέρως την πράξη του Σωτήρη και φεύγοντας από το νοσοκομείο, είναι ο μόνος τον οποίο θέλει ν' αποχαιρετήσει. Η οικογένεια γίνεται έξω φρενών, γιατί βλέπει έτσι την παλιανθρωπιά να αμείβεται. Ώσπου έρχεται εξαγριωμένη η Νέλα.
 




 
Επεισόδιο της 30.6.1980
Ο Σωτήρης, ύστερα απ' το εκδικητικό χτύπημα της Νέλας, εισάγεται στο νοσοκομείο. Γι' αυτό, όταν έρχεται ο θείος Ευγένιος να τον αποχαιρετήσει, δεν τον βρίσκει. Αντί γι' αυτόν βρίσκει την Αμαλία, που του τα ψάλλει από την καλή. Φεύγοντας ο Ευγένιος ρεζιλεμένος, βρίσκει στην αυλή το Σωτήρη, τον οποίο θέλει να ανταμείψει με μια επιταγή, για τα όσια έκανε γι' αυτόν....
[Πλέον η σειρά μεταδιδόταν μόνο κάθε Δευτέρα βράδυ]
 
Επεισόδιο της 7.7.1980
Η Μάρθα πληροφορείται από το Στέλιο την επίσκεψη του Αλέκου στο σπίτι του μάρτυρα. Εν συνεχεία, η Μάρθα και ο Αλέκος συμφωνούν να βοηθά η Μάρθα στο γραφείο, όσο ο Στέλιος και ο Αλέκος θα τρέχουν έξω για τις δουλειές και για τα προβλήματα που τους δημιούργησε το ατύχημα. 
 
Επεισόδιο της 14.7.1980
Ο Σωτήρης με το Γιάννη στην Κοντομηλιά. Ο Σωτήρης προσπαθεί να πείσει το Γιάννη να βάλει λεφτά για να προχωρήσει στην κατασκευή της μηχανής που εφηύρε. Ο Νίκος προβληματίζεται σχετικά με την επίσκεψη του Ζάχου στη Ροδούλα. Η Μάρθα επισκέπτεται τη Ροδούλα και πληροφορείται ότι ο Ζάχος την επισκέφθηκε ξανά και μάλιστα της προσέφερε ένα δώρο.
 
Επεισόδιο της 21.7.1980
Ο Νίκος, ο Σωτήρης και ο Απόστολος συζητούν στην Κοντομηλιά και προσπαθούν να αποφασίσουν αν, ενόψει του Ζάχου, πρέπει να κατέβει προσωπικά ο Χέικος για να δει από κοντά την κατάσταση. Η Μάρθα αποκαλύπτει στον Αλέκο ότι ο Ζάχος επισκέφθηκε τον ψευδομάρτυρα. 
 
Επεισόδιο της 28.7.1980
Η Μάρθα επισκέπτεται τη μητέρα του μάρτυρα. Ο Αλέκος αποφασίζει να χρησιμοποιήσει τον Ζάχο σαν δικηγόρο του στην υπόθεση του ατυχήματος. Ο Νίκος στην Κοντομηλιά έχει προβλήματα με το Σωτήρη και τον Απόστολο, που τον παράτησαν και τρέχουν για τις δικές τους δουλειές. 
 
Επεισόδιο της 4.8.1980
Η δημοσιογράφος επισκέπτεται τη Ροδούλα. Ο Νίκος στην Κοντομηλιά κάνει έκπτωση σε όσους τηρούν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στην πολυεμπορική. Ο Σωτήρης πάει καλά με την υπόθεση της εφεύρεσης. Επίσης και ο Απόστολος στο θέμα της βιβλιοθήκης. Η Ρίτα λέει στη Μάρθα για τη συνάντηση με τον Ζάχο και τις περίεργες ερωτήσεις που της έκανε.
 
Επεισόδιο της 25.8.1980
Ο Νίκος, ο Απόστολος κι ο Σωτήρης γυρίζουν στην Αθήνα. Ο Νίκος επισκέπτεται τον Πέτρο στο γραφείο του στην τράπεζα και του δηλώνει ότι όλοι έχουν αποφασίσει να καταθέσουν ό,τι χρήματα έχουν στο όνομα της Μάρθας και του Αλέκου. Θέτουν όμως έναν όρο, να μην αποκαλύψουν τίποτα στον Αλέκο και τη Μάρθα. Στο μεταξύ η ανάκριση προχωρεί...
 
Αυτό ήταν και το τελευταίο επεισόδιο για το οποίο βρήκε περίληψη. Δεν γνωρίζω τι ακριβώς έδειξε η ανάκριση, αλλά δεν είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι στα επόμενα τρία επεισόδια που ακολούθησαν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε η σειρά έριξε τίτλους τέλους, όλα εξελίχθηκαν θετικά για τους ήρωες της αυλής της οικογένειας Βρόντακα, όπως αίσιο τέλος είχαν άλλωστε και όλες οι περιπέτειές τους τα προηγούμενα τρία (σχεδόν) χρόνια ".
 
πηγη


 
 
Hταν η Μαρα τοτε στο απογειο της ομορφιας της.
 
Συμφωνώ για τη Μάρα κ μάλιστα δεν ήξερα ότι είχε ξεκινήσει να παίζει από τότε. Νόμιζα ότι μετά το 1981-82 ξεκίνησε την καριέρα της. Πολύ γοητευτικός τότε και ο Γιάννης Ευαγγελιδης
 
Συμφωνώ για τη Μάρα κ μάλιστα δεν ήξερα ότι είχε ξεκινήσει να παίζει από τότε. Νόμιζα ότι μετά το 1981-82 ξεκίνησε την καριέρα της. Πολύ γοητευτικός τότε και ο Γιάννης Ευαγγελιδης
Τι ομορφη γυναικα, Θεε μου....Ψηλη, με καλλιγραμο σωμα και μακρια ξανθα μαλλια. Χαιρεσαι να βλεπεις ενα τετοιο πλασμα.
Και εκτος απο ηθοποιος οπως ειναι ευρυτερα γνωστη, ειναι αποφοιτος της Φιλοσοφικης Σχολης Αθηνων, ενω εχει σπουδασει χορο και κλασικη μουσικη. Αξεχαστες εμφανισεις εχει κανει και σε πολλες τηλεοπτικες και θεατρικες οπερετες. Και κατι που δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστο: Ειναι ανιψια του Βασιλη Αυλωνιτη.
Εδω η Μαρα μαζι με τη Χρυσουλα Διαβατη στον τηλεοπτικο Βαφτιστικο:

 
Τελευταία επεξεργασία:
Τι ομορφη γυναικα, Θεε μου....Ψηλη, με καλλιγραμο σωμα και μακρια ξανθα μαλλια. Χαιρεσαι να βλεπεις ενα τετοιο πλασμα.
Και εκτος απο ηθοποιος οπως ειναι ευρυτερα γνωστη, ειναι αποφοιτος της Φιλοσοφικης Σχολης Αθηνων, ενω εχει σπουδασει χορο και κλασικη μουσικη. Αξεχαστες εμφανισεις εχει κανει και σε πολλες τηλεοπτικες και θεατρικες οπερετες. Και κατι που δεν ειναι ιδιαιτερα γνωστο: Ειναι ανιψια του Βασιλη Αυλωνιτη.
Εδω η Μαρα μαζι με τη Χρυσουλα Διαβατη στον τηλεοπτικο Βαφτιστικο:

Ανιψιά του Βασίλη Αυλωνιτη? Ουαου απίστευτο! Βασικά νόμιζα ότι είναι Κυπρια! Να αναφέρω για όσους δεν γνωρίζουν ότι η Μάρα είναι από τα κορυφαία μας ονόματα στην οπερετα. Είναι επίσης σύζυγος του σημαντικού μας συνθέτη κ ενορχηστρωτή Γιώργου Νιάρχου (ομοίως γοητευτικός κ αειθαλής). Και ένα tip ειδικά για όσους αγαπούν τη Γιουροβιζιον. Η Μάρα σε συνέντευξή της παλιότερα είχε αναφέρει ότι ερωτεύτηκε τον Γιώργο Νιάρχο όταν τον είδε στην τηλεόραση να διευθύνει την ελληνική συμμετοχή στη eurovision του 1981 (το 1981 ήταν και η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στο διαγωνισμό οπότε όλη η Κύπρος κυριολεκτικά εκείνο το βράδυ- φυσικά και η Μάρα:)- έβλεπε eurovision)
 
Κυπρια ειναι. Δεν γνωριζω ομως τι σχεση ειχε ο Αυλωνιτης με την Κυπρο.
 
Όταν το σενάριο της σειράς έχει την υπογραφή του Κώστα Πρετεντέρη, δεν νοείται συζήτηση για το αν η σειρά θεωρείται πετυχημένη ή όχι. Η απάντηση είναι αυτονόητη και δεν χρειάζεται να προσθέσει κανείς τίποτα παραπάνω.
Ας μου επιτραπεί να σταθώ στην χρονική περίοδο που γυρίστηκε η σειρά. Τέλη δεκαείας του "70. Η Ελλάδα μια χώρα φτωχή μεν, αλλά νοικοκυρεμένη με βασικά συστατικά στοιχεία στον χαρακτήρα των ανθρώπων την αξιοπρέπεια, τον ανθρωπισμό, την αλληλουποστήριξη, τις στέρεες οικογενειακές βάσεις οικοδομημένες σε παραδοσιακές αρχές και αξίες και πρότυπο εργαζομένου ο απλός και τίμιος μεροκαματιάρης, που παλεύει με θάρρος και αυταπάρνηση για τον επιούσιον, όταν όλες οι δουλειές είχαν την δική τους αξία και σημαντικότητα και δεν υπήρχε αυτός ο ανόητος διαχωρισμός των ανθρώπων ανάλογο με το θεαθείναι, το φαίνεσθαι και το υποκρίνεσθαι.
Πως είπατε? Αυτά συμβαίνουν σε άλλη χώρα και η Ελλάδα έχει κάνει από τότε αλματώδη βήματα προοόδου? Μάλιστα. Μόνο που αυτά τα βήματα που βασίστηκαν στην πλαστή ευημερία ενός ολόκληρου λαού και χώρας με δανεικά οδήγησαν στα οδυνηρά αποτελέσματα της προόδου.
Επιτρέψτε μου φίλοι του φόρουμ να ζω με τον ρομαντισμό, την ανιδιοτέλεια αυτής της εποχής αναπολώντας την καλοσύνη του Ρίζου, τον ανθρωπισμό της Καραγιάννη τα δυο αδέρφια Βρόντακα που αγωνίστηκαν επάξια στον στίβο της ζωής κρατώντας στέρεους τους αδερφικούς τους δεσμούς αίματος. Το σήριαλ είναι ένα φωτεινό παράδειγμα πως ήταν η πατρίδα μας και οι κάτοικοι της και πόσο οδυνηρή είναι η σύγκριση με το τώρα. Δηλώνω φανατικός θαυμαστής του "Δρόμου" και του όμορφου παρελθόντος το οποίο αντιπροσωπεύει η σειρά.
 
Πίσω
Μπλουζα