konstantinosb
RetroWannaBe
- Joined
- 4 Απρ 2021
- Μηνύματα
- 52
- Αντιδράσεις
- 131
Ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης είναι ο Θάνος Λειβαδίτης. Μετά από μια μεγάλη σχετικά πορεία στον κινηματογράφο, έγραψε και πρωταγωνίστησε σε 7 σειρές της τηλεόρασης. Όλες σχεδόν είχαν μεγάλη επιτυχία και μνημονεύονται μέχρι σήμερα. Αν και υπάρχουν topics για κάθε μία ξεχωριστά, ήθελα να ανοίξω αυτό εδώ ώστε να γίνεται μια γενική συζήτηση για όλες τις σειρές του.
Η δεκαετία του 70' - Οι δίκαιοι / ΥΕΝΕΔ
Το 1974 ο Λειβαδίτης κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ως σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στην αστυνομική - δικαστική σειρά "οι δίκαιοι". Ο Λειβαδίτης υποδύεται το δικηγόρο Άγγελο Καρνέζη ο οποίος αναλαμβάνει δύσκολες δικαστικές υποθέσεις που τελικά τις φέρνει εις πέρας. Είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από όλες τις σειρές του Θάνου Λειβαδίτη φτάνοντας τα 124 επεισόδια. Συνολικά είδαμε 4 διαφορετικές ιστορίες, τα θέματα των οποίων ήταν παρόμοια με αυτά που είδαμε αργότερα και στα άλλα σήριαλ του ίδιου δημιουργού. Δολοφονίες, εκβιασμοί, αρχαιοκαπηλία, κυνηγητά, αθώοι που κατηγορούνται άδικα για κάποιο έγκλημα κλπ. Εκτός από το Θάνο Λειβαδίτη σενάρια για τη σειρά αυτή είχε γράψει και ο Νίκος Φώσκολος. Ένα από τα δυνατά σημεία της σειράς είναι το καστ, αφού αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που στο ίδιο σήριαλ συναντήθηκαν τόσα μεγάλα ονόματα από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δημήτρης Μυράτ, Μάνος Κατράκης, Μηνάς Χρηστίδης, Θάνος Κωστόπουλος, Δημήτρης Μαλαβέτας, Θόδωρος Έξαρχος, Βύρων Πάλλης, Νίκος Γαλανός, Μαρία Αλιφέρη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου ήταν μερικοί από τους πρωταγωνιστές του εν λόγω σήριαλ. Εδώ εμφανίστηκε πρώτη φορά και ο αστυνόμος Μαγκλής (Στέλιος Λιονάκης), χαρακτήρας που ακολούθησε το Θάνο Λειβαδίτη σχεδόν σε όλες τις επόμενες σειρές. Πιστεύω ότι σίγουρα ήταν η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις σειρές του, αν και ποτέ δεν την είδα και μάλλον ούτε πρόκειται να την ξανά δούμε ποτέ, τουλάχιστον ολοκληρωμένη. Η σκηνοθεσία ήταν του Αντώνη Τέμπου.
Η δεκαετία του 80'
Οι αξιόπιστοι - ΕΡΤ2 / 1982
Το 1982 ο Θάνος Λειβαδίτης επιστέφει μετά από κάποια χρόνια απουσίας στην τηλεόραση, με την αστυνομική σειρά "Αξιόπιστοι". Στην πραγματικότητα, ήδη από το 1976 είχε ετοιμάσει το σενάριο, με τον τίτλο "Αλήθειες που καίνε" και το είχε καταθέσει στην ΕΡΤ και στην ΥΕΝΕΔ αλλά και οι δύο σταθμοί το απέρριψαν. Οι Αξιόπιστοι είναι το πρώτο μέρος από την τριλογία του Άρη Μαρτέλη, με το Θάνο Λειβαδίτη να υποδύεται τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Μαρτέλη που μπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις για να βρει την αλήθεια. Εδώ, ο Μαρτέλης ερευνά δύο διαφορετικές υποθέσεις, τη δολοφονία ενός βιομηχάνου και την εξαφάνιση μιας κοπέλας. Στην πορεία ανακαλύπτει ότι οι δύο αυτές υποθέσεις σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους... Η σκηνοθεσία είναι του Ερρίκου Ανδρέου, ο οποίος έδωσε μια νουάρ και σκοτεινή ατμόσφαιρα στη σειρά, με μουντά χρώματα και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Η όλη ατμόσφαιρα της σειράς, η φωτογραφία, οι ερμηνείες των ηθοποιών δίνουν πολλά +++ στο όλο αποτέλεσμα. Στη σειρά παίζουν και η Ελένη Φιλίνη, στο ρόλο της γραμματέα/ βοηθού του Μαρτέλη, και ο Γιάννης Κάσδαγλης στο ρόλο του διευθυντή της εφημερίδας. Οι ίδιοι ηθοποιοί με τους ίδιους ρόλους θα τον ακολουθήσουν και στην επόμενη σειρά. Το ρόλο του αστυνόμου Μαγκλή έχει κι εδώ ο Στέλιος Λιονάκης.
Οι ιερόσυλοι - ΕΡΤ2 / 1983
Ένα χρόνο αργότερα ο Άρης Μαρτέλης συνεχίζει την τηλεοπτική του πορεία με τους Ιερόσυλους. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Λειβαδίτη στην τηλεόραση, μια από τις μεγαλύτερες, γενικά, επιτυχίες στην ελληνική τηλεόραση, σε σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά. Εδώ, μετά τη σύλληψη ενός (πρώην φυλακόβιου) ταξιτζή με κλεμμένα αρχαία και εκκλησιαστικές εικόνες στο ταξί του, ο Μαρτέλης αρχίζει έρευνα για τους αρχαιοκάπηλους στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα ίχνη της σπείρας του Γερμανού αρχαιολόγου Γκάριγκ (Δημήτρης Μυράτ) που κλέβει εικόνες από εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα για να τις πουλήσει στο εξωτερικό. Τα μέλη της σπείρας ένα-ένα αρχίζουν να δολοφονούνται, μέχρι που μένουν μόνο οι δύο "αρχηγοί" (ο Γερμανός και η ερωμένη του) και ο βοηθός τους. Η σπείρα εξαρθρώνεται, αυτοί οδηγούνται στο δικαστήριο, η αστυνομία πιστεύει ότι αλληλοσκοτώθηκαν μεταξύ τους και η αποκάλυψη του δολοφόνου γίνεται στο τελευταίο επεισόδιο.
Προσωπικά είχα στο μυαλό μου τη σειρά από όταν παιζόταν σε επαρχιακό κανάλι και τη σχολίαζαν οι μεγαλύτεροι αλλά δεν την είχα δει ποτέ. Την είδα ολόκληρη πριν 7-8 χρόνια. Μια καλογυρισμένη σειρά (η πρώτη που γυρίστηκε σε βίντεο με μια κάμερα), ωραία πλάνα από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Μετέωρα, Ίος) και από το Μόναχο στη Γερμανία, κάποιες πολύ ωραίες σκηνές (όπως αυτή με την καταδίωξη του Γερμανού- Κωστή Μαλκότση πάνω σε ταράτσες). Παρ όλα αυτά με απογοήτευσε το ότι ήξερα από την αρχή ποιος είναι ο δολοφόνος κι έτσι μπορούσα από τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του να καταλάβω ότι είναι αυτός, πριν αποκαλυφτεί.
Η βεντέτα - ΕΡΤ2 / 1986
Ο Άρης Μαρτέλης επεκτείνει την έρευνα του στην Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα στην Αστόρια όπου πηγαίνει για να κάνει ένα ρεπορτάζ και εκεί γνωρίζει έναν Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και την ανιψιά του, από ένα χωριό της Ελλάδας όπου έχει πάει να τον επισκεφθεί. Στην πορεία ο πατέρας της κοπέλας και αδερφός του επιχειρηματία σκοτώνεται και η κοπέλα εξαφανίζεται. Αυτή η σειρά διαφέρει από τις υπόλοιπες στο ότι από την αρχή καταλαβαίνουμε ποιος βρίσκεται πίσω από όλη την υπόθεση. Παρ όλα αυτά η αγωνία και το ενδιαφέρον παραμένουν μέχρι το τέλος. Μια επίσης καλογυρισμένη σειρά με αρκετό "αέρα" από Νέα Υόρκη και ξένες παραγωγές, εντελώς 80s κλίμα και τον Γιάννη Μπέζο έναν από τους πρωταγωνιστές, σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στην τηλεόραση πριν καθιερωθεί ως κωμικός ηθοποιός. Ο Άρης Μαρτέλης αυτή τη φορά δουλεύει για διαφορετική εφημερίδα, χωρίς τη Φιλίνη και τον Κάσδαγλη για συνεργάτες, αλλά με το Στέλιο Λιονάκη - ταγματάρχη Μαγκλή ξανά μαζί του. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Ποντίκα.
Η έκτη εντολή - ΕΤ2 / 1989
Από εδώ και πέρα ο Λειβαδίτης δεν αναλαμβάνει υποθέσεις για επαγγελματικούς λόγους αλλά για προσωπικούς. Στην Έκτη Εντολή ο Λειβαδίτης υποδύεται το Λευτέρη Νικητάκη, ο μικρός αδερφός του οποίου (Θάνος Καληώρας) κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Ο Νικητάκης είναι σίγουρος για την αθωότητα του αδερφού του και μαζί με τη δικηγόρο Όλγα Ορφανού (Βέρα Ζαβιτσιάνου) προσπαθεί να την αποδείξει. Μπλέκεται με τα μυστικά μιας πλούσιας οικογένειας επιχειρηματιών και με μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στο Παρίσι. Σκηνοθέτης κι εδώ ο Κώστας Λυχναράς, μια ακόμη καλογυρισμένη σειρά με σκοτεινό και κλειστοφοβικό κλίμα σε κάποια σημεία και αρκετή δράση, γυρίσματα στο Παρίσι (και σε green screen κάπου-κάπου). Χαρακτηριστική η σκηνή όπου το αυτοκίνητο του πατριού της σκοτωμένης κοπέλας με τον ίδιο μέσα πέφτει από τα βράχια και παίρνει φωτιά. Η αποκάλυψη του ενόχου γίνεται στο τελευταίο επεισόδιο και χωρίς να υπάρχουν σημάδια εναντίον του νωρίτερα, ίσως θα έπρεπε να γυριστούν 1-2 επεισόδια ακόμα ώστε αφενός να γίνει η αποκάλυψη του πιο ομαλά και αφετέρου να υπάρχει χρόνος να "υποψιαστούμε" και άλλους από τους πρωταγωνιστές. Ο Λιονάκης πάλι στο ρόλο του αστυνόμου αλλά αυτή τη φορά λέγεται Γεωργίου και όχι Μαγκλής.
Η δεκαετία του 90'
Η δίκη - ΕΤ2 / 1991
Ο Λειβαδίτης εδώ υποδύεται τον Άγγελο Δημητρίου, του οποίου ο φίλος και συνέταιρος (Γιώργος Σίσκος) σε μια μεγάλη επιχείρηση κατηγορείται για το φόνο μιας κοπέλας και οδηγείται στη φυλακή. Στη δίκη που ακολουθεί, με δικηγόρο το Χρήστο Πάρλα, ο Δημητρίου προσπαθεί να βρει τον πραγματικό ένοχο και να αθωώσει το φίλο του. Η σειρά είχε αρκετά από τα στοιχεία παλαιότερων σειρών του Λειβαδίτη (πχ ο τρόπος που η κοπέλα έφυγε από το χωριό, ήρθε στην Αθήνα και πήρε τον "κακό δρόμο" είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν της Μ. Τζομπανάκη από τους Αξιόπιστους). Ο δολοφόνος αποκαλύπτεται κι αυτός στο τέλος και δεν είναι από τους βασικούς υπόπτους, αλλά δεν κάνει και μεγάλη εντύπωση το ότι είναι αυτός. Παρ' όλα αυτά είναι εξίσου καλογυρισμένη και ενδιαφέρουσα, με καλούς ηθοποιούς (Πάρλας, Σίσκος, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Τάσος Χαλκιάς κλπ) και το χαρακτήρα του αστυνόμου Μαγκλή να εμφανίζεται ξανά , αλλά τον υποδύεται εδώ ο Γιάννης Κάσδαγλης. Σκηνοθέτης ήταν ο Αντώνης Τέμπος. Η σειρά αυτή ήταν η τελευταία ολοκληρωμένη του Θάνου Λειβαδίτη, και η μόνη που δεν οδηγεί αυτοκίνητο Toyota.
Η οργή των θεών - ΣΚΑΪ / 1994
Η σειρά αυτή ξεκίνησε με την προοπτική να ολοκληρωθεί σε 26 επεισόδια, τελικά γυρίστηκαν μόνο τα 24 και προβλήθηκαν τα 17, λόγω χρεοκοπίας του καναλιού και της εταιρείας παραγωγής. Εδώ βλέπουμε ξανά μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, αλλά αυτή τη φορά το σενάριο είναι πιο περίπλοκο, με περισσότερα πρόσωπα να μπλέκονται στην υπόθεση. Ο Λειβαδίτης υποδύεται τον Άγγελο Πολίτη ο οποίος προσπαθεί να σώσει τον ανιψιό του (Κρατερός Κατσούλης) από τη φυλακή, όπου βρέθηκε κατηγορούμενος για το φόνο του φίλου του (Θανάσης Κουρλαμπάς). Ο δεύτερος είχε βρεθεί στα ίχνη της συμμορίας του αρχαιοκάπηλου Ερρίκου Ταιλμαν (Γαλανός) κάνοντας κατάδυση κοντά στην Αίγινα. Προσωπικά αν και ξεκίνησα πολλές φορές να δω τη σειρά, στη σκέψη ότι δεν μπορούμε να μάθουμε το τέλος της ξενέρωνα και τη σταματούσα στο 6ο - 7ο επεισόδιο. Είναι η πλέον καλογυρισμένη σειρά από όλες του Λειβαδίτη, με σκηνοθέτη τον Κώστα Λυχναρά, ωραίες υποβρύχιες λήψεις, γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, ένα πλούσιο καστ με μείγμα παλιών συνεργατών του Λειβαδίτη (Λιονάκης, Δακτυλίδης, Βουλαλάς, Ζακυνθινός, Μαβίδης) άλλους καλούς ηθοποιούς (Χρήστος Νομικός, Κατερίνα Διδασκάλου, Έρση Μαλικένζου, Ειρήνη Κουμαριανού) και νέους ηθοποιούς που έκαναν στη συνέχεια μεγάλη καριέρα (Βάνα Ραμποτά, Κατσούλης, Ειρήνη Μπαλτά, Θανάσης Κουρλαμπάς). Να σημειωθεί ότι εδώ ο Στέλιος Λιονάκης υποδύεται τον πρόεδρο του δικαστηρίου (με βαμμένο μαλλί) ενώ το ρόλο του αστυνόμου έχει ο Χρήστος Δακτυλίδης. Το σενάριο ήταν επίσης πιο σφιχτοδεμένο σε σχέση με τα προηγούμενα και μέχρι το τέλος υπάρχουν πολλοί που φαίνονται ύποπτοι. Πιστεύω αν είχε προβληθεί στο Mega η στον Αντ1 η σειρά θα είχε πολύ καλύτερη τύχη, θα μπορούσαμε να τη δούμε μέχρι τέλους και ίσως άνοιγε το δρόμο και για επόμενες δουλειές στο Θάνο Λειβαδίτη.
+ μια που δεν πραγματοποιήθηκε
Το 1999 ο Θάνος Λειβαδίτης, καλεσμένος σε μια εκπομπή της "Μηχανής του χρόνου" με τη Σεμίνα Διγενή, είχε πει ότι ετοιμάζει μια νέα σειρά στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες, με προσωρινό τίτλο "Θανάσιμη παγίδα" και θέμα της τη διακίνηση ναρκωτικών στα σχολεία. Δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, πάντως η σειρά δεν γυρίστηκε/ προβλήθηκε ποτέ. Κρίμα που δεν είδαμε κάτι τέτοιο, γιατί ενώ ο Λειβαδίτης είχε μια μεγάλη πορεία στην κρατική τηλεόραση τις δεκαετίες του 70 και του 80, αυτό δεν συνεχίστηκε αργότερα στην ιδιωτική.
Όλες οι σειρές του Λειβαδίτη μοιράζονταν αρκετά κοινά στοιχεία. Ο πρωταγωνιστής σχεδόν πάντα οδηγούσε αυτοκίνητο Toyota Celica, υπήρχαν αρκετοί ηθοποιοί κοινοί σε όλες τις σειρές, ενώ και οι διάλογοι είχαν αρκετά κοινά σημεία και εκφράσεις. Για παράδειγμα στις περισσότερες σειρές του ακούμε το χαρακτηρισμό "πορωμένα καθάρματα" ενώ σχεδόν πάντα ο πρωταγωνιστής ή κάποιος άλλος λέει τη φράση "κανείς δεν γλιτώνει όταν εγκληματεί". Επιπλέον κοινό στοιχείο στις περισσότερες σειρές είναι οι δύο μπράβοι/ τσιράκια του "κακού", από τους οποίους ο ένας δεν χαμπαριάζει τίποτα, είναι αδίστακτος και θέλει να πληρωθεί όσο καλύτερα γίνεται, ενώ ο άλλος είναι ο "καλός" που έχει τύψεις γι αυτά που κάνει και θέλει να φύγει από τη δουλειά.
Εσάς ποια από όλες σας άρεσε περισσότερο και ποια σας απογοήτευσε;
Η δεκαετία του 70' - Οι δίκαιοι / ΥΕΝΕΔ
Το 1974 ο Λειβαδίτης κάνει την πρώτη του εμφάνιση στην τηλεόραση ως σεναριογράφος και πρωταγωνιστής στην αστυνομική - δικαστική σειρά "οι δίκαιοι". Ο Λειβαδίτης υποδύεται το δικηγόρο Άγγελο Καρνέζη ο οποίος αναλαμβάνει δύσκολες δικαστικές υποθέσεις που τελικά τις φέρνει εις πέρας. Είναι η μεγαλύτερη σε διάρκεια από όλες τις σειρές του Θάνου Λειβαδίτη φτάνοντας τα 124 επεισόδια. Συνολικά είδαμε 4 διαφορετικές ιστορίες, τα θέματα των οποίων ήταν παρόμοια με αυτά που είδαμε αργότερα και στα άλλα σήριαλ του ίδιου δημιουργού. Δολοφονίες, εκβιασμοί, αρχαιοκαπηλία, κυνηγητά, αθώοι που κατηγορούνται άδικα για κάποιο έγκλημα κλπ. Εκτός από το Θάνο Λειβαδίτη σενάρια για τη σειρά αυτή είχε γράψει και ο Νίκος Φώσκολος. Ένα από τα δυνατά σημεία της σειράς είναι το καστ, αφού αποτελεί μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που στο ίδιο σήριαλ συναντήθηκαν τόσα μεγάλα ονόματα από το θέατρο και τον κινηματογράφο. Δημήτρης Μυράτ, Μάνος Κατράκης, Μηνάς Χρηστίδης, Θάνος Κωστόπουλος, Δημήτρης Μαλαβέτας, Θόδωρος Έξαρχος, Βύρων Πάλλης, Νίκος Γαλανός, Μαρία Αλιφέρη, Αφροδίτη Γρηγοριάδου ήταν μερικοί από τους πρωταγωνιστές του εν λόγω σήριαλ. Εδώ εμφανίστηκε πρώτη φορά και ο αστυνόμος Μαγκλής (Στέλιος Λιονάκης), χαρακτήρας που ακολούθησε το Θάνο Λειβαδίτη σχεδόν σε όλες τις επόμενες σειρές. Πιστεύω ότι σίγουρα ήταν η πιο ενδιαφέρουσα από όλες τις σειρές του, αν και ποτέ δεν την είδα και μάλλον ούτε πρόκειται να την ξανά δούμε ποτέ, τουλάχιστον ολοκληρωμένη. Η σκηνοθεσία ήταν του Αντώνη Τέμπου.
Η δεκαετία του 80'
Οι αξιόπιστοι - ΕΡΤ2 / 1982
Το 1982 ο Θάνος Λειβαδίτης επιστέφει μετά από κάποια χρόνια απουσίας στην τηλεόραση, με την αστυνομική σειρά "Αξιόπιστοι". Στην πραγματικότητα, ήδη από το 1976 είχε ετοιμάσει το σενάριο, με τον τίτλο "Αλήθειες που καίνε" και το είχε καταθέσει στην ΕΡΤ και στην ΥΕΝΕΔ αλλά και οι δύο σταθμοί το απέρριψαν. Οι Αξιόπιστοι είναι το πρώτο μέρος από την τριλογία του Άρη Μαρτέλη, με το Θάνο Λειβαδίτη να υποδύεται τον δαιμόνιο δημοσιογράφο Μαρτέλη που μπλέκεται σε σκοτεινές υποθέσεις για να βρει την αλήθεια. Εδώ, ο Μαρτέλης ερευνά δύο διαφορετικές υποθέσεις, τη δολοφονία ενός βιομηχάνου και την εξαφάνιση μιας κοπέλας. Στην πορεία ανακαλύπτει ότι οι δύο αυτές υποθέσεις σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους... Η σκηνοθεσία είναι του Ερρίκου Ανδρέου, ο οποίος έδωσε μια νουάρ και σκοτεινή ατμόσφαιρα στη σειρά, με μουντά χρώματα και την κατάλληλη μουσική υπόκρουση. Η όλη ατμόσφαιρα της σειράς, η φωτογραφία, οι ερμηνείες των ηθοποιών δίνουν πολλά +++ στο όλο αποτέλεσμα. Στη σειρά παίζουν και η Ελένη Φιλίνη, στο ρόλο της γραμματέα/ βοηθού του Μαρτέλη, και ο Γιάννης Κάσδαγλης στο ρόλο του διευθυντή της εφημερίδας. Οι ίδιοι ηθοποιοί με τους ίδιους ρόλους θα τον ακολουθήσουν και στην επόμενη σειρά. Το ρόλο του αστυνόμου Μαγκλή έχει κι εδώ ο Στέλιος Λιονάκης.
Οι ιερόσυλοι - ΕΡΤ2 / 1983
Ένα χρόνο αργότερα ο Άρης Μαρτέλης συνεχίζει την τηλεοπτική του πορεία με τους Ιερόσυλους. Η μεγαλύτερη επιτυχία του Λειβαδίτη στην τηλεόραση, μια από τις μεγαλύτερες, γενικά, επιτυχίες στην ελληνική τηλεόραση, σε σκηνοθεσία Κώστα Λυχναρά. Εδώ, μετά τη σύλληψη ενός (πρώην φυλακόβιου) ταξιτζή με κλεμμένα αρχαία και εκκλησιαστικές εικόνες στο ταξί του, ο Μαρτέλης αρχίζει έρευνα για τους αρχαιοκάπηλους στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα ίχνη της σπείρας του Γερμανού αρχαιολόγου Γκάριγκ (Δημήτρης Μυράτ) που κλέβει εικόνες από εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα για να τις πουλήσει στο εξωτερικό. Τα μέλη της σπείρας ένα-ένα αρχίζουν να δολοφονούνται, μέχρι που μένουν μόνο οι δύο "αρχηγοί" (ο Γερμανός και η ερωμένη του) και ο βοηθός τους. Η σπείρα εξαρθρώνεται, αυτοί οδηγούνται στο δικαστήριο, η αστυνομία πιστεύει ότι αλληλοσκοτώθηκαν μεταξύ τους και η αποκάλυψη του δολοφόνου γίνεται στο τελευταίο επεισόδιο.
Προσωπικά είχα στο μυαλό μου τη σειρά από όταν παιζόταν σε επαρχιακό κανάλι και τη σχολίαζαν οι μεγαλύτεροι αλλά δεν την είχα δει ποτέ. Την είδα ολόκληρη πριν 7-8 χρόνια. Μια καλογυρισμένη σειρά (η πρώτη που γυρίστηκε σε βίντεο με μια κάμερα), ωραία πλάνα από διάφορα μέρη της Ελλάδας (Μετέωρα, Ίος) και από το Μόναχο στη Γερμανία, κάποιες πολύ ωραίες σκηνές (όπως αυτή με την καταδίωξη του Γερμανού- Κωστή Μαλκότση πάνω σε ταράτσες). Παρ όλα αυτά με απογοήτευσε το ότι ήξερα από την αρχή ποιος είναι ο δολοφόνος κι έτσι μπορούσα από τις κινήσεις και τη συμπεριφορά του να καταλάβω ότι είναι αυτός, πριν αποκαλυφτεί.
Η βεντέτα - ΕΡΤ2 / 1986
Ο Άρης Μαρτέλης επεκτείνει την έρευνα του στην Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα στην Αστόρια όπου πηγαίνει για να κάνει ένα ρεπορτάζ και εκεί γνωρίζει έναν Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία και την ανιψιά του, από ένα χωριό της Ελλάδας όπου έχει πάει να τον επισκεφθεί. Στην πορεία ο πατέρας της κοπέλας και αδερφός του επιχειρηματία σκοτώνεται και η κοπέλα εξαφανίζεται. Αυτή η σειρά διαφέρει από τις υπόλοιπες στο ότι από την αρχή καταλαβαίνουμε ποιος βρίσκεται πίσω από όλη την υπόθεση. Παρ όλα αυτά η αγωνία και το ενδιαφέρον παραμένουν μέχρι το τέλος. Μια επίσης καλογυρισμένη σειρά με αρκετό "αέρα" από Νέα Υόρκη και ξένες παραγωγές, εντελώς 80s κλίμα και τον Γιάννη Μπέζο έναν από τους πρωταγωνιστές, σε μια από τις πρώτες του εμφανίσεις στην τηλεόραση πριν καθιερωθεί ως κωμικός ηθοποιός. Ο Άρης Μαρτέλης αυτή τη φορά δουλεύει για διαφορετική εφημερίδα, χωρίς τη Φιλίνη και τον Κάσδαγλη για συνεργάτες, αλλά με το Στέλιο Λιονάκη - ταγματάρχη Μαγκλή ξανά μαζί του. Η σκηνοθεσία είναι του Δημήτρη Ποντίκα.
Η έκτη εντολή - ΕΤ2 / 1989
Από εδώ και πέρα ο Λειβαδίτης δεν αναλαμβάνει υποθέσεις για επαγγελματικούς λόγους αλλά για προσωπικούς. Στην Έκτη Εντολή ο Λειβαδίτης υποδύεται το Λευτέρη Νικητάκη, ο μικρός αδερφός του οποίου (Θάνος Καληώρας) κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Ο Νικητάκης είναι σίγουρος για την αθωότητα του αδερφού του και μαζί με τη δικηγόρο Όλγα Ορφανού (Βέρα Ζαβιτσιάνου) προσπαθεί να την αποδείξει. Μπλέκεται με τα μυστικά μιας πλούσιας οικογένειας επιχειρηματιών και με μια σπείρα εμπόρων ναρκωτικών στο Παρίσι. Σκηνοθέτης κι εδώ ο Κώστας Λυχναράς, μια ακόμη καλογυρισμένη σειρά με σκοτεινό και κλειστοφοβικό κλίμα σε κάποια σημεία και αρκετή δράση, γυρίσματα στο Παρίσι (και σε green screen κάπου-κάπου). Χαρακτηριστική η σκηνή όπου το αυτοκίνητο του πατριού της σκοτωμένης κοπέλας με τον ίδιο μέσα πέφτει από τα βράχια και παίρνει φωτιά. Η αποκάλυψη του ενόχου γίνεται στο τελευταίο επεισόδιο και χωρίς να υπάρχουν σημάδια εναντίον του νωρίτερα, ίσως θα έπρεπε να γυριστούν 1-2 επεισόδια ακόμα ώστε αφενός να γίνει η αποκάλυψη του πιο ομαλά και αφετέρου να υπάρχει χρόνος να "υποψιαστούμε" και άλλους από τους πρωταγωνιστές. Ο Λιονάκης πάλι στο ρόλο του αστυνόμου αλλά αυτή τη φορά λέγεται Γεωργίου και όχι Μαγκλής.
Η δεκαετία του 90'
Η δίκη - ΕΤ2 / 1991
Ο Λειβαδίτης εδώ υποδύεται τον Άγγελο Δημητρίου, του οποίου ο φίλος και συνέταιρος (Γιώργος Σίσκος) σε μια μεγάλη επιχείρηση κατηγορείται για το φόνο μιας κοπέλας και οδηγείται στη φυλακή. Στη δίκη που ακολουθεί, με δικηγόρο το Χρήστο Πάρλα, ο Δημητρίου προσπαθεί να βρει τον πραγματικό ένοχο και να αθωώσει το φίλο του. Η σειρά είχε αρκετά από τα στοιχεία παλαιότερων σειρών του Λειβαδίτη (πχ ο τρόπος που η κοπέλα έφυγε από το χωριό, ήρθε στην Αθήνα και πήρε τον "κακό δρόμο" είναι ακριβώς ίδιος με αυτόν της Μ. Τζομπανάκη από τους Αξιόπιστους). Ο δολοφόνος αποκαλύπτεται κι αυτός στο τέλος και δεν είναι από τους βασικούς υπόπτους, αλλά δεν κάνει και μεγάλη εντύπωση το ότι είναι αυτός. Παρ' όλα αυτά είναι εξίσου καλογυρισμένη και ενδιαφέρουσα, με καλούς ηθοποιούς (Πάρλας, Σίσκος, Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Τάσος Χαλκιάς κλπ) και το χαρακτήρα του αστυνόμου Μαγκλή να εμφανίζεται ξανά , αλλά τον υποδύεται εδώ ο Γιάννης Κάσδαγλης. Σκηνοθέτης ήταν ο Αντώνης Τέμπος. Η σειρά αυτή ήταν η τελευταία ολοκληρωμένη του Θάνου Λειβαδίτη, και η μόνη που δεν οδηγεί αυτοκίνητο Toyota.
Η οργή των θεών - ΣΚΑΪ / 1994
Η σειρά αυτή ξεκίνησε με την προοπτική να ολοκληρωθεί σε 26 επεισόδια, τελικά γυρίστηκαν μόνο τα 24 και προβλήθηκαν τα 17, λόγω χρεοκοπίας του καναλιού και της εταιρείας παραγωγής. Εδώ βλέπουμε ξανά μια υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, αλλά αυτή τη φορά το σενάριο είναι πιο περίπλοκο, με περισσότερα πρόσωπα να μπλέκονται στην υπόθεση. Ο Λειβαδίτης υποδύεται τον Άγγελο Πολίτη ο οποίος προσπαθεί να σώσει τον ανιψιό του (Κρατερός Κατσούλης) από τη φυλακή, όπου βρέθηκε κατηγορούμενος για το φόνο του φίλου του (Θανάσης Κουρλαμπάς). Ο δεύτερος είχε βρεθεί στα ίχνη της συμμορίας του αρχαιοκάπηλου Ερρίκου Ταιλμαν (Γαλανός) κάνοντας κατάδυση κοντά στην Αίγινα. Προσωπικά αν και ξεκίνησα πολλές φορές να δω τη σειρά, στη σκέψη ότι δεν μπορούμε να μάθουμε το τέλος της ξενέρωνα και τη σταματούσα στο 6ο - 7ο επεισόδιο. Είναι η πλέον καλογυρισμένη σειρά από όλες του Λειβαδίτη, με σκηνοθέτη τον Κώστα Λυχναρά, ωραίες υποβρύχιες λήψεις, γυρίσματα σε φυσικούς χώρους, ένα πλούσιο καστ με μείγμα παλιών συνεργατών του Λειβαδίτη (Λιονάκης, Δακτυλίδης, Βουλαλάς, Ζακυνθινός, Μαβίδης) άλλους καλούς ηθοποιούς (Χρήστος Νομικός, Κατερίνα Διδασκάλου, Έρση Μαλικένζου, Ειρήνη Κουμαριανού) και νέους ηθοποιούς που έκαναν στη συνέχεια μεγάλη καριέρα (Βάνα Ραμποτά, Κατσούλης, Ειρήνη Μπαλτά, Θανάσης Κουρλαμπάς). Να σημειωθεί ότι εδώ ο Στέλιος Λιονάκης υποδύεται τον πρόεδρο του δικαστηρίου (με βαμμένο μαλλί) ενώ το ρόλο του αστυνόμου έχει ο Χρήστος Δακτυλίδης. Το σενάριο ήταν επίσης πιο σφιχτοδεμένο σε σχέση με τα προηγούμενα και μέχρι το τέλος υπάρχουν πολλοί που φαίνονται ύποπτοι. Πιστεύω αν είχε προβληθεί στο Mega η στον Αντ1 η σειρά θα είχε πολύ καλύτερη τύχη, θα μπορούσαμε να τη δούμε μέχρι τέλους και ίσως άνοιγε το δρόμο και για επόμενες δουλειές στο Θάνο Λειβαδίτη.
+ μια που δεν πραγματοποιήθηκε
Το 1999 ο Θάνος Λειβαδίτης, καλεσμένος σε μια εκπομπή της "Μηχανής του χρόνου" με τη Σεμίνα Διγενή, είχε πει ότι ετοιμάζει μια νέα σειρά στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες, με προσωρινό τίτλο "Θανάσιμη παγίδα" και θέμα της τη διακίνηση ναρκωτικών στα σχολεία. Δεν έδωσε παραπάνω λεπτομέρειες, πάντως η σειρά δεν γυρίστηκε/ προβλήθηκε ποτέ. Κρίμα που δεν είδαμε κάτι τέτοιο, γιατί ενώ ο Λειβαδίτης είχε μια μεγάλη πορεία στην κρατική τηλεόραση τις δεκαετίες του 70 και του 80, αυτό δεν συνεχίστηκε αργότερα στην ιδιωτική.
Όλες οι σειρές του Λειβαδίτη μοιράζονταν αρκετά κοινά στοιχεία. Ο πρωταγωνιστής σχεδόν πάντα οδηγούσε αυτοκίνητο Toyota Celica, υπήρχαν αρκετοί ηθοποιοί κοινοί σε όλες τις σειρές, ενώ και οι διάλογοι είχαν αρκετά κοινά σημεία και εκφράσεις. Για παράδειγμα στις περισσότερες σειρές του ακούμε το χαρακτηρισμό "πορωμένα καθάρματα" ενώ σχεδόν πάντα ο πρωταγωνιστής ή κάποιος άλλος λέει τη φράση "κανείς δεν γλιτώνει όταν εγκληματεί". Επιπλέον κοινό στοιχείο στις περισσότερες σειρές είναι οι δύο μπράβοι/ τσιράκια του "κακού", από τους οποίους ο ένας δεν χαμπαριάζει τίποτα, είναι αδίστακτος και θέλει να πληρωθεί όσο καλύτερα γίνεται, ενώ ο άλλος είναι ο "καλός" που έχει τύψεις γι αυτά που κάνει και θέλει να φύγει από τη δουλειά.
Εσάς ποια από όλες σας άρεσε περισσότερο και ποια σας απογοήτευσε;