Παρουσιαση Amiga 500 RGBtoHDMI

freaktmp

Expert
Joined
20 Απρ 2009
Μηνύματα
9.310
Αντιδράσεις
9.410
Προ καιρου ειχα ριξει μια ματια σε ενα πολυ δημοφιλές περιφερειακό για υπολογιστες Commodore 8bit που χρησιμοποιει το Raspberry Pi Zero, το Pi1541. Τοτε ειχα προμηθευτεί ενα δεύτερο RP0, για ενα ακομα δημοφιλες περιφερειακό, αυτη την φορα για υπολογιστές Amiga 500, το Amiga 500 RGBtoHDMI.

To Amiga 500 RGBtoHDMI ειναι ενα open source project που οπως προδίδει το ονομα του προέρχεται απο το RGBtoHDMI project, το οποιο φιλοδοξεί να γινει η γενικη λυση στο θεμα μετατροπής ψηφιακού RGB σήματός απο παντως φύσεως ρετρο υπολογιστές σε HDMI. Ειχαμε δει στο παρελθον καποιες πιο εξειδικευμένες λυσεις, C128 CGA to RGB adapter και Gonbes GBS-8200, Monotech EternalCRT MDA/Herc/CGA to VGA adapter και Commodore 128 40/80 Column Video Adapter. Καμια απο αυτες τις λυσεις ομως δεν εκανε για Amiga 500.

Το Amiga 500 RGBtoHDMI ειναι ενα hat για RP0 που παρεμβάλλεται μεταξυ του motherboard και του ολοκληρωμένου Denise το οποιο ειναι υπευθυνο για την εξοδο εικονας της Amiga μας. Εκτος απο αυτο, θα χρειαστούμε το RP0, μια καρτα microsd οποιασδήποτε χωρητικότητας και ενα minihdmi σε hdmi καλωδιο.



Ας δουμε το hat απο πιο κοντα. Στο πανω μερος εκτος απο την υποδοχη για το Denise και το βυσμα GPIO για το RP0, βλεπουμε ενα 2 pin header οπου μπορουμε προαιρετικά να συνδεσουμε ενα κουμπι που μας επιτρεπει να προσπελάσουμε τα menu του RGBtoHDMI. Στην περιπτωση μας αυτο δεν ειναι απαραιτητο γιατι γενικα δουλευει αυτοματα και απροβληματιστα.




Στο κατω μερος βλεπουμε ενα jumper που πρεπει να ρυθμίσουμε καταλληλα αναλογα αν εχουμε Denise (OCS) ή SuperDenise (ECS). Ακομα και στην περιπτωση που εχουμε SuperDenise, το RGBtoHDMI δεν υποστηριζει τις επιπλεον αναλυσεις του ECS.



Εφόσον εχουμε προετοιμάσει το RP0 μας οπως ειχαμε δει εδω, απλα φορμαρουμε την καρτα microsd σε fat32 και αποσυμπιέζουμε το software του RGBtoHDMI. Δεν ειναι απαραίτητη καμια αλλαγη ή επέμβαση στο software!

Ανοίγουμε την Amiga μας και αφαιρουμε προσεκτικα το Denise.



Το τοποθετούμε στο hat και βαζουμε το hat στην υποδοχη του Denise στο motherboard.


Προσθέτουμε το RP0 με την microsd καρτα στο hat, συνδεουμε το καλωδιο minihdmi σε hdmi στο RP0 και ειμαστε ετοιμοι για δραση. Εκτος και αν εχετε γεμισει το εσωτερικο της Amiga σας με 1002 αναβαθμισεις, καλωδια κλπ υπαρχει απλετος χωρος για το Amiga 500 RGBtoHDMI. Βεβαιως δεν εχω την μεταλλικη ασπιδα EMI στην δικη μου Amiga, οποτε δεν ειμαι σιγουρος αν βρισκει εκει, αλλα μαλλον οχι. Τωρα για το πως θα βγαλετε το καλωδιο HDMI εξω απο τον υπολογιστη, υπαρχουν διαφορες λυσεις, αυτη την στιγμη δεν εχω καταληξει καπου. Οταν και αμα βρω καποια ακρη θα το αναφερω εδω. Τελος αξιζει να αναφερουμε οτι δεν περναει ο ηχος του υπολογιστη στο HDMI καλωδιο, οποτε θα πρεπει να βρειτε μια αλλη λυση για αυτο. Εγω για την ωρα χρησιμοποιώ το SCART RGB καλωδιο μου με συνδεδεμενο μονο τα δυο RCA του ηχου για να τον στελνω στο ρετροστερεοφωνικο.



Εβαλα την Amiga μπροστα και αμεσως εδειξε στην οθονη Dell U2311H στην οποια ειχα συνδεσει το HDMI καλωδιο με DVI adapter γιατι δεν εχει εισοδο HDMI. Ειναι πιθανότατα η πιο απλη, ευκολη, γρηγορη και αναίμακτη αναβαθμιση για Amiga 500 ever, γιατι απλα δουλεψε με την πρωτη και δουλεψε σωστα. Ενα ακομα μεγαλο πλεονέκτημα ειναι οτι δεν επηρεάζει την λειτουργια της Amiga και μπορει να συνυπάρχει απροβληματιστα με το κλασσικο SCART RGB καλωδιο ή το Amiga VGA Adapter BUFFERED + VERTICAL LINES REMOVER που ειχα παρουσιάσει προ καιρου. Με αυτο το δευτερο θα παρουσιάσω μερικες συγκρίσεις παρακατω. Οι φωτογραφιες ειναι ανα δυο, πρωτα με το RGBtoHDMI και μετα με το VGA.



Ας αρχίσουμε πολυ απλα και κλασσικα.




The King of Chicago






Η συνέχεια στο επομενο μηνυμα, λογω του περιορισμου των 20 εικονων album ανα μηνυμα.
 
The Great Giana Sisters








Xenon II Megablast








Οι φωτογραφικές μου ικανότητες δεν αρκουν για να αποδώσουν την διαφορά μεταξυ των δυο λύσεων, αλλα γενικα δεν ειναι πολυ μεγάλη. Θα ελεγα οτι το RGBtoHDMI ειναι καπως καλύτερο, αλλα δεν ειμαι και ειδικος στο θεμα. Αυτο που δεν περίμενα καθολου και με εξέπληξε πολυ ευχάριστα ειναι το ποσο γρηγορα φορτώνει το RGBtoHDMI. Φοβόμουν οτι καθε φορα που ανάβω τον υπολογιστη θα πρεπει να περιμενω μεχρι να αρχισει να λειτουργεί το RGBtoHDMI, αλλα τελικα φορτώνει πιο γρηγορα και απο την Amiga, κατι που ειναι παρα πολυ εντυπωσιακό. :clap:

Πριν ολοκληρώσω, θελω ακομα να αναφερω ποσο εντυπωσιασμένος ειμαι και με το software το οποιο απλα δουλεύει. Μετα την κακιστη εμπειρια με το Pi1541 φοβομουν τα χειροτερα, αλλα το RGBtoHDMI ειναι απλα τελειο. :worship:

Για οσους δεν εχουν CRT οθονη, τηλεοραση ή πιο συγχρονη οθονη που να μπορει να δειξει 15KHz το RGBtoHDMI ειναι μια απλη, ευκολη, γρηγορη και οικονομικη λυση. Φτανει βεβαιως να μπορέσετε να αποκτήσετε RP0 σε λογικη τιμη. Must have! :award:
 
Εδώ και καιρό ζαχαρώνω αυτό το γκατζετάκι, αν και αυτή τη στιγμή έχω μεσα στο Α500 έναν indivision από το 2009.
 
Αυτη την στιγμη ειναι περιπου 45-50€ το hat μαζι με RP0, καρτα microsd και adapter minihdmi σε hdmi. Αν θες να κανεις και ομορφιες για να βγαζεις ωραια την θυρα hdmi εξω απο την amiga θες αλλα 10-15€... Νομιζω οτι ειναι καλυτερη επιλογη απο τo indivision για οποιον αγοραζει σημερα...
 
100% είναι καλύτερη επιλογή. Και στο σήμα, που είναι το κυριότερο, αλλά και από θέμα καλωδίωσης, μιας και VGA έχουν όλο και λιγότερες οθόνες. Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες αυτές.
 
Καταφερα και εβγαλα μια (αρκετα κουνημενη) φωτογραφια το OSD που εμφανιζεται για ενα πολυ συντομο χρονικο διαστημα μολις αναψουμε την Amiga.



Και αν ειχατε καμια αμφιβολια, το RGBtoHDMI δουλευει αψογα με τον ACA500Plus. Εδω σε PAL mode.



Εδω σε NTSC.



Workbench



Και επειδη οπως λενε οι αγγλοι "All work and no play makes @freaktmp a dull boy" ειπα να δοκιμάσω την εκδοση του Green Beret που κυκλοφορησε προσφατα.

Το παιχνιδι αλλιως γνωστο και σαν Rush'n Attack ειχε κυκλοφορήσει σε ενα σκασμο πλατφορμες εκτος απο Amiga. Η προγραμματιστική ομαδα Dante Retro Dev ηρθε να διορθωσει αυτη την ιστορικη αδικια. Η εκδοση για Amiga ειναι εμπνευσμενη απο την εκδοση για NES με καποιες βελτιωσεις. Δεν θυμαμαι ιδιαιτερα την εκδοση για NES, παντως μεγάλωσα με την PC εκδοση και αυτη εδω ειναι καπως πιο ευκολη, πραγμα που δεν λεει και πολλα γιατι πρόκειται ετσι κι αλλιως για ενα δύσκολο παιχνιδι.

Σύντομες οδηγιες.



Αρχική οθονη



Εισαγωγή.



Gameplay. Λιγο δυσκολο να βγαλει κανεις φωτογραφιες γιατι δεν βρηκα πληκτρο pause και αν αφησεις το joystick εχεις χασει.




Συμπαθητικο, αλλα η Amiga μπορει πολυ περισσοτερα. Συν οτι νομιζω πως ειναι λιγο buggy...
 
Να πω εγώ προσωπική γνώμη δεν θα έβαζα ποτέ τέτοιο μηχάνημα σε LCD. Από την άλλη καλό να υπάρχει για όποιον δεν ενδιαφέρεται για πιστότητα εικόνας και θέλει απλά να παίξει οπουδήποτε.

ΥΓ λένε ότι μπορεί να πάρει και screenshot αν πατήσεις κάποιο κουμπί (?)
 
Τελευταία επεξεργασία:
Οπως ισως να γνωριζεις, η βασικη μου χρηση ειναι με CRT τηλεοραση.

Εξαλλου δεν εχουν ολοι οι φιλοι εδω την πολυτελεια της CRT οθονης/τηλεορασης και καποτε θα ερθει και η ωρα που δεν θα υπαρχουν CRT οθονες ακομα και να μπορει κανεις να τις εχει.

Η ουσια ειναι, οπως ειχα ξαναπει, οτι ειναι καλο να εχει κανεις επιλογες.
 
Καλα αμα ερθει η ωρα που δεν θα υπαρχουν CRT δεν θα υπαρχει και Amiga
 
Οι CRT θα εκλείψουν πολυ πριν απο οποιοδήποτε υπολογιστη, λογω του καθοδικού σωλήνα. Σταδιακα αναπαράγονται απο την homebrew κοινοτητα ολα τα εξαρτήματα για τους κλασσικους υπολογιστές, απο πλακετες motherboards εως ολοκληρωμένα και cases. Οθόνες καθοδικου δεν νομιζω οτι ειναι εφικτο να αναπαραχθούν ποτε ξανά.

Μακάρι να κανω λάθος, αλλα δεν νομίζω...
 
Ειπα να μην ανοιξω αλλο thread, αλλα εριξα μια δευτερη ματια στο Green Beret για Amiga. Σε αντιθεση με πολλα homebrew ρετροπαιχνιδια, ενημερώνεται και αναβαθμίζεται διαρκως. Πλεον υπάρχουν δυο soundtracks για να επιλέξουμε πριν αρχισει το παιχνιδι.



Εχει προστεθεί ενα δευτερο game mode οπου ο παικτης εχει ενεργειακή μπάρα και δεν χανει με την πρωτη. Ετσι η δυσκολια ειναι λιγο πιο ανθρωπινη.



Πλεον εχουμε και pause button! :clap:



To gameplay ειναι πολυ πιο σφικτο και ο χειρισμός πολυ καλυτερος απο την αρχικη εκδοση που ειχα δοκιμασει παλιοτερα.



Οντως η Amiga θα μπορουσε να δωσει περισσοτερα, αλλα ακομα και ως εχει το παιχνιδι πλεον παιζεται παρα πολυ ευχαριστα. :thumbup:
 
Green Beret σε Amiga, τι λες τώρα. Δείχνει όμορφο. Από μουσικές/ήχους τι λέει freaktmp, ακούγονται ?
 
Μπορεις να ακουσεις αυτο το playthrough που παιζει και με τις δυο εκδοσεις. Ειναι λιγο παλιοτερη εκδοση, αλλα η μουσικη ειναι ιδια.


Στην συγκεκριμενη περιπτωση το NES soundtrack ειναι λιγο πιο πλουσιο, αλλα οχι τιποτα το εντυπωσιακο.
 
Τελευταία επεξεργασία:
Μπορεις να ακουσεις αυτο το playthrough που παιζει και με τις δυο εκδοσεις. Ειναι λιγο παλιοτερη εκδοση, αλλα η μουσικη ειναι ιδια.


Γενικα δεν ηταν ποτε το παιχνιδι που φημιζεται για την μουσικη του, κυριως γιατι δεν εχει και παρα πολυ μουσικη. :fafoutis:

Στην συγκεκριμενη περιπτωση το NES soundtrack ειναι λιγο πιο πλουσιο, αλλα οχι τιποτα το εντυπωσιακο.
Ευχαριστώ, το άκουσα, ναι είναι οι γνωστοί ήχοι του arcade.

Πέρα από αυτούς, στον C64 έχει ένα από τα ωραιότερα θέματα τίτλων που κυκλοφόρησαν ποτέ στα 8-bit (προσωπική γνώμη). Για αυτό ρώτησα, Amiga σκέφτηκα, μήπως και βάλαν κάτι παραπάνω... :)
 
Ισως καποια στιγμη να προσθεσουν ενα τριτο soundtrack. :fafoutis:

Παντως εγω το επαιζα ετσι οταν ημουν μικρος :diablotin:

 
Ισως καποια στιγμη να προσθεσουν ενα τριτο soundtrack. :fafoutis:

Παντως εγω το επαιζα ετσι οταν ημουν μικρος :diablotin:

Ναι ναι έτσι, το έχω παίξει σε έναν 386SX που είχα με πορτοκαλί οθόνη!
 
Πίσω
Μπλουζα