Leon
RetroNuts!
- Joined
- 27 Σεπ 2008
- Μηνύματα
- 2.119
- Αντιδράσεις
- 1.059
Θα συνεχίσω εδώ το project που είχα ξεκινήσει στο iamretro (το είχα ξεκινήσει εκεί γιατί τότε στο retromaniax είχε κλείσει η κατηγορία retro computing) με την ιστορία computer games και όχι μόνο. Σιγά σιγά θα αναδημοσιεύω τα κείμενα για τα παιχνίδια που είχα γράψει και φυσικά θα προστεθούν καινούργια. Κάποια στιγμή θα ξεκινήσω και κάποιο blog (όταν μάθω πως γίνεται). Εκτός από κριτική εννοείται ότι περιμένω προτάσεις και...παραγγελιές αν θέλετε να μάθετε την ιστορία κάποιου συγκεκριμένου παιχνιδιού. Θα το χωρίσω σε κάποιες υποκατηγορίες, δηλαδή:
The Home computer Wars (1980-1983): Tο 1980 ο θείος θα βγάλει τον πρώτο πραγματικά φτηνό αν και ελάχιστα λειτουργικό προσωπικό υπολογιστή τον ZX80 που θα ξεκινήσει την επανάσταση των home computers στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμπνευσμένος από αυτό ο Jack Tramiel από εκεί που ήθελε έναν Apple killer θα αποφασίσει να βγάλει στην αγορά ένα φτηνό έγχρωμο υπολογιστή (στα 300$). Θα ανακοινωθεί στο καλοκαιρινό CES του 1980 και θα βγει στην αγορά πρώτα στην Ιαπωνία στα τέλη της ίδιας χρονιάς ως VIC-1001 (και to 1981 στις ΗΠΑ ως VIC-20). O Jack φοβόταν ότι οι Ιάπωνες θα κατακτήσουν την αγορά υπολογιστών με φτηνά μηχανήματα όπως είχαν κάνει με τα κομπιουτεράκια τσέπης, οπότε αποφάσισε να κάνει ένα προληπτικό χτύπημα για να τους κρατήσει πίσω (the Japanese are coming, we will become the Japanese).
To 1981 η Texas Instruments θα επανεισάγει τον πολύ ακριβό και αποτυχημένο TI-99/4 ως TI-99/4A, ανασχεδιασμένο και σε χαμηλότερη τιμή. Θα ξεκινήσει ένας αυτοκαταστροφικός πόλεμος τιμών μεταξύ των δύο αλλά θα μπουν αναγκαστικά και οι υπόλοιποι στον χορό όπως οι Atari, Coleco, Mattel και πάει λέγοντας. Μόνο η Apple δεν θα ρίξει τις τιμές της και θα διασωθεί. Αυτά τα τέσσερα χρόνια οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών διπλασιάζονται ανά χρονιά και όλοι περιμένουν ότι οι οικιακοί υπολογιστές είναι το next big thing. Ένας φτηνός υπολογιστής θα μπει σε κάθε σπίτι όπου ο πιτσιρικάς θα παίζει παιχνίδια και θα μαθαίνει με εκπαιδευτικά προγράμματα, ο μπαμπάς θα κάνει τους λογαριασμούς του και η μαμά θα αποθηκεύει τις συνταγές της. Πάρα μα πάρα πολλές εταιρίες θα μπουν για να θησαυρίσουν είτε στο hardware είτε στο software, εταιρίες ΜΜΕ, εκδοτικοί οίκοι, κινηματογραφικά στούντιο και venture capitalists να επενδύουν χοντρά σε εταιρίες software και φυσικά computer games. Τέλη 1982 με 1983 γίνεται το κραχ στις κονσόλες και όλοι περιμένουν ότι οι οικιακοί υπολογιστές θα πάρουν την θέση τους αλλά δεν...
Τα Χριστούγεννα του 1983 θα βγει μόνο ένας νικητής από όλη την ιστορία, η Commodore. H Atari κατέρρευσε μαζί με το κραχ των video games του 1983 και η TI είχε απώλειες πάνω από 100 εκατομμύρια με αποτέλεσμα να βγει από την αγορά οικιακών υπολογιστών. Όμως θα είναι μια πύρρειος νίκη, γιατί θα αποδειχθεί ότι όλη η ιστορία ήταν μία φούσκα που το 1984 έσκασε. Το όνειρο του οικιακού υπολογιστή στις ΗΠΑ κατέρρευσε, αφού αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ δύσχρηστοι, πολύ αδύναμοι για να κάνουν οτιδήποτε χρήσιμο εκτός από το να παίζουν παιχνίδια ή το κόστος εκτοξευόταν (αγορά disk drive, εκτυπωτή, modem, επέκταση μνήμης κλπ) χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο μέσο αμερικανικό σπίτι. Φαντάσου πόσα λεφτά χρειάζονται για να γράψεις μια επιστολή (και κάθε πότε το κάνεις
και βέβαια τους λογαριασμούς καλύτερα να τους υπολογίσεις με το χέρι ή με ένα κομπιουτεράκι, δεν χρειάζεται spreadsheet. Το 1984 η αγορά έκατσε και οι περισσότεροι που πήραν υπολογιστή γιατί ήταν πάμφθηνος τον είχαν ήδη παροπλίσει. Το 80% των εταιριών του χώρου έκλεισε και φυσικά πολλές εταιρίες computer games. Οι venture capitalists τις είχαν πείσει να μπουν στα cartridges (είτε για κονσόλες είτε για τους φτηνιάρικους home computers) και έμειναν με ένα τεράστιο απούλητο στοκ με αποτέλεσμα να πτωχεύσουν. Οι δισκέτες είναι φτηνές και αν κάτι δεν πουλάει το σβήνεις και ξαναγράφεις κάτι άλλο, αλλά τα cartidges είναι ακριβά στην παραγωγή και αν καεί η ROM δεν έχει πίσω. Οπότε το 1984 είναι μια τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Από τότε θα υπάρχουν υπολογιστές στο σπίτι (συνήθως κάποιος IBM PC για να συνεχίσει κάποιος την δουλειά από το γραφείο στο σπίτι, είτε για να ξεκινήσει μια μικρή επιχείρηση) αλλά όχι οικιακοί υπολογιστές. Θα πρέπει να περάσει μια ολόκληρη δεκαετία με την έλευση του World Wide Web, ώστε ο υπολογιστής να γίνει χρήσιμος σε μια οικογένεια.
Όσο για τους πρωταγωνιστές...Η Texas Instruments χαιρέτησε. Coleco σώθηκε στο τσακ με το Cabbage patch kids από την πτώχευση και αποχώρησε και από τις κονσόλες και από τους υπολογιστές. Mattel διασώθηκε από τρίτο γιατί δεν είναι δυνατόν να κλείσει το σπίτι της Barbie. H Apple εισήγαγε τον Macintosh που για μεγάλο διάστημα έχανε λεφτά. Διασώθηκε από τους Apple II που είχε συμβόλαια με πολλά Αμερικανικά σχολεία. Στο CES του Ιανουαρίου ο Jack Tramiel θα εκδιωχθεί από την ίδια του την εταιρία και το καλοκαίρι θα αγοράσει (βασικά θα του το χαρίσουν) το consumer division της Atari, που έχανε εκατομμύρια δολάρια και η μαμά Warner ήθελε να το ξεφορτωθεί για να μην παρασύρει στην κατάρρευση όλη την εταιρία. Η ΙΒΜ θα μπει αργά στην αγορά των home με τον προβληματικό IBM PCjr και θα βγει κακήν κακώς. H Tandy θα πάρει την τεχνολογία, θα τον κάνει πιο επεκτάσιμο, πιο συμβατό με τον IBM PC και με καλύτερο πληκτρολόγιο, τον Tandy 1000, τον μοναδικό επιτυχημένο 16 bit home στις ΗΠΑ, που σύντομα θα ξεπεράσει σε ετήσιες πωλήσεις τον Commodore 64. H Commdore θα αγοράσει την Amiga που θα είναι τεράστια τελικά αποτυχία, θα επιβιώσει με τον C64, αλλά τα περασμένα μεγαλεία έχουν τελειώσει και πάντα θα έχει προβλήματα ρευστότητας.
Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπάρχει ένα μίνι κραχ το 1984. Θα μπουν πολλοί στην αγορά αλλά η πίτα δεν μεγαλώνει (για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ) και η κασετοπειρατεία (το αγαπημένο μέσο της Ευρώπης αφού τα disk drives ήταν ακριβά) θα πάει σύννεφο, αφού ο Alan Sugar εισήγαγε ένα πάμφθηνο διπλό κασετόφωνο. Και εκεί πολλές εταιρίες θα κλείσουν (με πιο εντυπωσιακή την πτώχευση της Imagine που θα την παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές από τους δέκτες τους) και όσοι επιβιώσουν θα βάλουν μυαλό. Είτε budget games που να μην αξίζει να τα αντιγράψεις, είτε licensed τίτλοι που θα αναγνωρίζει η γιαγιά για να πάρει δώρο στο εγγονάκι της. Η Sinclair θα προσπαθήσει να να μπει στην αγορά των businees computers με τον QL και φυσικά θα φάει τα μούτρα της. Σε συνδυασμό με το καπρίτσιο του Sir Clive για το ηλεκτρικό του όχημα, το C5, όπου έριξε άπειρα λεφτά θα οδηγηθεί σε πτώχευση και εξαγορά από την Amstrad. H Acorn έχει τα δικά της προβλήματα και θα εξαγοραστεί από την Olivetti.
Τώρα γυρίζοντας στα παιχνίδια: το 1980 είναι η χρονιά που πολλές από τις εταιρίες που θα μας απασχολήσουν είτε θα ιδρυθούν είτε θα εκδώσουν τα πρώτα τους παιχνίδια. Activision, Sierra On-Line, Broderbund, Sirius, Infocom, SSI, Sir-Tech, California Pacific (Ultima και Akalabeth) και άλλες θα κάνουν το ντεμπούτο τους. Κάποιες από αυτές θα κλείσουν to 1984 (όπως η Sirius) και άλλες μετά βίας θα διασωθούν, όπως η Sierra. Σίγουρα θα δούμε τα computer games (αλλά και κάποια coin-op και console games) της περιόδου 1980-1983 και ίσως να φτάσουμε μέχρι και το 1984 για τα επακόλουθα του shakeout. Εκτός από αμερικανικά και βρετανικά παιχνίδια θα δούμε και Ιαπωνικά. Το καλοκαίρι του 1983 η Nintendo θα φέρει στην αγορά το Famicom και σιγά σιγά πολλές από τις Ιαπωνικές εταιρίες που εξέδιδαν μέχρι τότε computer games θα προσανατολιστούν στην κονσόλα της Big N.
Planet Irata (1971-1979): To 1971 η Intel θα βγάλει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, τον 4004 που θα φέρει επανάσταση στην πληροφορική. Οι Ted Dabney και Nolan Bushnell θα φτιάξουν το πρώτο εμπορικό video game, το Computer Space, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα άλλοι δύο φίλοι θα δημιουργήσουν το λιγότερο γνωστό Galaxy Game. Η Magnavox θα κάνει έρευνα αγοράς για την πρώτη κονσόλα video games, το Magnavox Odyssey: τα video games έρχονται στο ευρύ κοινό. Αυτή την περίοδο θα εξετάσουμε τα πάντα όλα: παιχνίδια που έγραψαν μαθητές και φοιτητές σε τερματικά time shared mainframes, όπως το Star Trek του 1971. Τα multiplayer graphic games του PLATO και διάφορες τεχνολογίες που επηρέασαν το gaming. Την ιστορία του πρώτου (με την σημερινή έννοια) προσωπικού υπολογιστή Xerox Alto. Coin-ops από την Atari, τις υπόλοιπες εταιρίες coin-ops που την ακολούθησαν. Τις πρώτες κονσόλες και φυσικά την ιστορία του Atari VCS. Φυσικά θα εξετάσουμε και το μπαμ των προσωπικών υπολογιστών (ξεκινώντας με τον Altair και μετά με την τριάδα Apple II, PET, TRS-80) μέσω των πρώτων παιχνιδιών που βγήκαν για αυτούς. Θα δούμε την ιστορία των πρώτων εταιριών computer games, όπως την Adventure International, MUSE, Automated Simulations, Programma, κλπ. Κλείνουμε με το 1979 όπου έχουμε δύο σημαντικά γεγονότα. Θα εκδοθεί το VisiCalc, το πρώτο ηλεκτρονικό spreadsheet και ξαφνικά οι προσωπικοί υπολογιστές από κάτι που ενδιαφέρει μόνο τους χομπίστες θα μετατραπούν σε κάτι που θέλουν και οι επιχειρήσεις. Η Atari θα βγάλει τους πρώτους προσωπικούς της υπολογιστές (Atari 400/800) με το πρώτο killer app ως launch title, το Star Raiders. Είτε θα είσαι dirty console peasant και θα πάρεις ένα φτηνιάρικο VCS, είτε θα τα σκάσεις χοντρά για να πάρεις ό,τι πιο high end στο οικιακό gaming και θα γίνεις μέλος της Glorious PC Master Race.
Προϊστορία (Χ-1970): Εδώ θα δούμε τα πρώτα mainframe games αλλά κυρίως την ιστορία των εταιριών (πχ Sega, Nintendo, IBM, Commdore κλπ) τεχνολογιών (θα έχει μπόλικη ιστορία πληροφορικής), την ιστορία των coin-ops αλλά και άλλων πραγμάτων που είχαν επίδραση στα video games (πχ την άνοδο των war games με την Avalon Hill, το πρώτο role playing game που μας οδήγησε στο πιο επιδραστικό παιχνίδι στην ιστορία των video games (που παραδόξως ήταν επιτραπέζιο) το dungeons & dragons, ταινίες, βιβλία, κόμικς, σειρές κλπ που είχαν επιρροή στα video game κουλτούρα). Βασικά πράγματα που θέλω να μελετήσω και να γράψω για αυτά με αφορμή τα video games. Μερικές φορές θα υπάρχει και σύνδεση με κάποιο παιχνίδι. Πχ θα γράψω για την ιστορία του πρώτου συστήματος motion capture και καπάκι την ιστορία του Virtua Fighter 2, του πρώτου παιχνιδιού που χρησιμοποίησε την τεχνολογία. Ή κάτι για το Star Trek και μετά την ιστορία κάποιου Star Trek παιχνιδιού.
Ludi Europaei (κυρίως δεκαετία '80, κάποια νωρίτερα, μπορεί και αρχές '90): Στο retro gaming συνήθως επικεντρωνόμαστε στην Αμερική, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ θα εξετάσουμε την ιστορία του τέταρτου και πιο παραμελημένου τροχού της αμάξης στο gaming, της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η Γαλλία απέκτησε τεράστια βιομηχανία video games αλλά η πρώιμη ιστορία δεν είναι τόσο γνωστή. Και βέβαια υπάρχουν και όλες οι άλλες χώρες, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Ανατολικό Μπλοκ με κάποιες εταιρίες να γίνονται κάποια στιγμή παγκοσμίως γνωστές (όπως πχ η Γερμανική Factor 5, η Ουγγρική Novotrade, η Σουηδική Digital Illusions που έγινε DICE). Εδώ θα δούμε τους τελευταίους bedroom coders (αφού στις παραδοσιακές βιομηχανίες τα πράγματα ήταν πια τελείως επαγγελματικά), ερασιτέχνες πιτσιρικάδες hackers που ήθελαν να γράψουν τα δικά τους παιχνίδια. Μικρές ομάδες χωρίς knowhow, πενιχρά ως ανύπαρκτα μπάτζετ, χωρίς focus groups, play testers, market research, αλλά με μπόλικο ταλέντο και πάθος συχνά κατάφερναν να δώσουν αξιόλογα αποτελέσματα παρά τις αντιξοότητες. Ο τίτλος Ludi Europaei είναι προσωρινός από google translate. Θέλω κάτι στα Λατινικά, την lingua france της Ευρώπης, άμα κάποιος γνωρίζει Λατινικά και σκεφτεί κάτι πιασάρικο, ευπρόσδεκτο.
The Home computer Wars (1980-1983): Tο 1980 ο θείος θα βγάλει τον πρώτο πραγματικά φτηνό αν και ελάχιστα λειτουργικό προσωπικό υπολογιστή τον ZX80 που θα ξεκινήσει την επανάσταση των home computers στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην συνέχεια στην υπόλοιπη Ευρώπη. Εμπνευσμένος από αυτό ο Jack Tramiel από εκεί που ήθελε έναν Apple killer θα αποφασίσει να βγάλει στην αγορά ένα φτηνό έγχρωμο υπολογιστή (στα 300$). Θα ανακοινωθεί στο καλοκαιρινό CES του 1980 και θα βγει στην αγορά πρώτα στην Ιαπωνία στα τέλη της ίδιας χρονιάς ως VIC-1001 (και to 1981 στις ΗΠΑ ως VIC-20). O Jack φοβόταν ότι οι Ιάπωνες θα κατακτήσουν την αγορά υπολογιστών με φτηνά μηχανήματα όπως είχαν κάνει με τα κομπιουτεράκια τσέπης, οπότε αποφάσισε να κάνει ένα προληπτικό χτύπημα για να τους κρατήσει πίσω (the Japanese are coming, we will become the Japanese).
To 1981 η Texas Instruments θα επανεισάγει τον πολύ ακριβό και αποτυχημένο TI-99/4 ως TI-99/4A, ανασχεδιασμένο και σε χαμηλότερη τιμή. Θα ξεκινήσει ένας αυτοκαταστροφικός πόλεμος τιμών μεταξύ των δύο αλλά θα μπουν αναγκαστικά και οι υπόλοιποι στον χορό όπως οι Atari, Coleco, Mattel και πάει λέγοντας. Μόνο η Apple δεν θα ρίξει τις τιμές της και θα διασωθεί. Αυτά τα τέσσερα χρόνια οι πωλήσεις προσωπικών υπολογιστών διπλασιάζονται ανά χρονιά και όλοι περιμένουν ότι οι οικιακοί υπολογιστές είναι το next big thing. Ένας φτηνός υπολογιστής θα μπει σε κάθε σπίτι όπου ο πιτσιρικάς θα παίζει παιχνίδια και θα μαθαίνει με εκπαιδευτικά προγράμματα, ο μπαμπάς θα κάνει τους λογαριασμούς του και η μαμά θα αποθηκεύει τις συνταγές της. Πάρα μα πάρα πολλές εταιρίες θα μπουν για να θησαυρίσουν είτε στο hardware είτε στο software, εταιρίες ΜΜΕ, εκδοτικοί οίκοι, κινηματογραφικά στούντιο και venture capitalists να επενδύουν χοντρά σε εταιρίες software και φυσικά computer games. Τέλη 1982 με 1983 γίνεται το κραχ στις κονσόλες και όλοι περιμένουν ότι οι οικιακοί υπολογιστές θα πάρουν την θέση τους αλλά δεν...
Τα Χριστούγεννα του 1983 θα βγει μόνο ένας νικητής από όλη την ιστορία, η Commodore. H Atari κατέρρευσε μαζί με το κραχ των video games του 1983 και η TI είχε απώλειες πάνω από 100 εκατομμύρια με αποτέλεσμα να βγει από την αγορά οικιακών υπολογιστών. Όμως θα είναι μια πύρρειος νίκη, γιατί θα αποδειχθεί ότι όλη η ιστορία ήταν μία φούσκα που το 1984 έσκασε. Το όνειρο του οικιακού υπολογιστή στις ΗΠΑ κατέρρευσε, αφού αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ δύσχρηστοι, πολύ αδύναμοι για να κάνουν οτιδήποτε χρήσιμο εκτός από το να παίζουν παιχνίδια ή το κόστος εκτοξευόταν (αγορά disk drive, εκτυπωτή, modem, επέκταση μνήμης κλπ) χωρίς να προσφέρει κάτι ουσιαστικό στο μέσο αμερικανικό σπίτι. Φαντάσου πόσα λεφτά χρειάζονται για να γράψεις μια επιστολή (και κάθε πότε το κάνεις

Όσο για τους πρωταγωνιστές...Η Texas Instruments χαιρέτησε. Coleco σώθηκε στο τσακ με το Cabbage patch kids από την πτώχευση και αποχώρησε και από τις κονσόλες και από τους υπολογιστές. Mattel διασώθηκε από τρίτο γιατί δεν είναι δυνατόν να κλείσει το σπίτι της Barbie. H Apple εισήγαγε τον Macintosh που για μεγάλο διάστημα έχανε λεφτά. Διασώθηκε από τους Apple II που είχε συμβόλαια με πολλά Αμερικανικά σχολεία. Στο CES του Ιανουαρίου ο Jack Tramiel θα εκδιωχθεί από την ίδια του την εταιρία και το καλοκαίρι θα αγοράσει (βασικά θα του το χαρίσουν) το consumer division της Atari, που έχανε εκατομμύρια δολάρια και η μαμά Warner ήθελε να το ξεφορτωθεί για να μην παρασύρει στην κατάρρευση όλη την εταιρία. Η ΙΒΜ θα μπει αργά στην αγορά των home με τον προβληματικό IBM PCjr και θα βγει κακήν κακώς. H Tandy θα πάρει την τεχνολογία, θα τον κάνει πιο επεκτάσιμο, πιο συμβατό με τον IBM PC και με καλύτερο πληκτρολόγιο, τον Tandy 1000, τον μοναδικό επιτυχημένο 16 bit home στις ΗΠΑ, που σύντομα θα ξεπεράσει σε ετήσιες πωλήσεις τον Commodore 64. H Commdore θα αγοράσει την Amiga που θα είναι τεράστια τελικά αποτυχία, θα επιβιώσει με τον C64, αλλά τα περασμένα μεγαλεία έχουν τελειώσει και πάντα θα έχει προβλήματα ρευστότητας.
Ακόμα και στο Ηνωμένο Βασίλειο θα υπάρχει ένα μίνι κραχ το 1984. Θα μπουν πολλοί στην αγορά αλλά η πίτα δεν μεγαλώνει (για τους ίδιους λόγους με τις ΗΠΑ) και η κασετοπειρατεία (το αγαπημένο μέσο της Ευρώπης αφού τα disk drives ήταν ακριβά) θα πάει σύννεφο, αφού ο Alan Sugar εισήγαγε ένα πάμφθηνο διπλό κασετόφωνο. Και εκεί πολλές εταιρίες θα κλείσουν (με πιο εντυπωσιακή την πτώχευση της Imagine που θα την παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές από τους δέκτες τους) και όσοι επιβιώσουν θα βάλουν μυαλό. Είτε budget games που να μην αξίζει να τα αντιγράψεις, είτε licensed τίτλοι που θα αναγνωρίζει η γιαγιά για να πάρει δώρο στο εγγονάκι της. Η Sinclair θα προσπαθήσει να να μπει στην αγορά των businees computers με τον QL και φυσικά θα φάει τα μούτρα της. Σε συνδυασμό με το καπρίτσιο του Sir Clive για το ηλεκτρικό του όχημα, το C5, όπου έριξε άπειρα λεφτά θα οδηγηθεί σε πτώχευση και εξαγορά από την Amstrad. H Acorn έχει τα δικά της προβλήματα και θα εξαγοραστεί από την Olivetti.
Τώρα γυρίζοντας στα παιχνίδια: το 1980 είναι η χρονιά που πολλές από τις εταιρίες που θα μας απασχολήσουν είτε θα ιδρυθούν είτε θα εκδώσουν τα πρώτα τους παιχνίδια. Activision, Sierra On-Line, Broderbund, Sirius, Infocom, SSI, Sir-Tech, California Pacific (Ultima και Akalabeth) και άλλες θα κάνουν το ντεμπούτο τους. Κάποιες από αυτές θα κλείσουν to 1984 (όπως η Sirius) και άλλες μετά βίας θα διασωθούν, όπως η Sierra. Σίγουρα θα δούμε τα computer games (αλλά και κάποια coin-op και console games) της περιόδου 1980-1983 και ίσως να φτάσουμε μέχρι και το 1984 για τα επακόλουθα του shakeout. Εκτός από αμερικανικά και βρετανικά παιχνίδια θα δούμε και Ιαπωνικά. Το καλοκαίρι του 1983 η Nintendo θα φέρει στην αγορά το Famicom και σιγά σιγά πολλές από τις Ιαπωνικές εταιρίες που εξέδιδαν μέχρι τότε computer games θα προσανατολιστούν στην κονσόλα της Big N.
Planet Irata (1971-1979): To 1971 η Intel θα βγάλει στην αγορά τον πρώτο μικροεπεξεργαστή, τον 4004 που θα φέρει επανάσταση στην πληροφορική. Οι Ted Dabney και Nolan Bushnell θα φτιάξουν το πρώτο εμπορικό video game, το Computer Space, ενώ σχεδόν ταυτόχρονα άλλοι δύο φίλοι θα δημιουργήσουν το λιγότερο γνωστό Galaxy Game. Η Magnavox θα κάνει έρευνα αγοράς για την πρώτη κονσόλα video games, το Magnavox Odyssey: τα video games έρχονται στο ευρύ κοινό. Αυτή την περίοδο θα εξετάσουμε τα πάντα όλα: παιχνίδια που έγραψαν μαθητές και φοιτητές σε τερματικά time shared mainframes, όπως το Star Trek του 1971. Τα multiplayer graphic games του PLATO και διάφορες τεχνολογίες που επηρέασαν το gaming. Την ιστορία του πρώτου (με την σημερινή έννοια) προσωπικού υπολογιστή Xerox Alto. Coin-ops από την Atari, τις υπόλοιπες εταιρίες coin-ops που την ακολούθησαν. Τις πρώτες κονσόλες και φυσικά την ιστορία του Atari VCS. Φυσικά θα εξετάσουμε και το μπαμ των προσωπικών υπολογιστών (ξεκινώντας με τον Altair και μετά με την τριάδα Apple II, PET, TRS-80) μέσω των πρώτων παιχνιδιών που βγήκαν για αυτούς. Θα δούμε την ιστορία των πρώτων εταιριών computer games, όπως την Adventure International, MUSE, Automated Simulations, Programma, κλπ. Κλείνουμε με το 1979 όπου έχουμε δύο σημαντικά γεγονότα. Θα εκδοθεί το VisiCalc, το πρώτο ηλεκτρονικό spreadsheet και ξαφνικά οι προσωπικοί υπολογιστές από κάτι που ενδιαφέρει μόνο τους χομπίστες θα μετατραπούν σε κάτι που θέλουν και οι επιχειρήσεις. Η Atari θα βγάλει τους πρώτους προσωπικούς της υπολογιστές (Atari 400/800) με το πρώτο killer app ως launch title, το Star Raiders. Είτε θα είσαι dirty console peasant και θα πάρεις ένα φτηνιάρικο VCS, είτε θα τα σκάσεις χοντρά για να πάρεις ό,τι πιο high end στο οικιακό gaming και θα γίνεις μέλος της Glorious PC Master Race.
Προϊστορία (Χ-1970): Εδώ θα δούμε τα πρώτα mainframe games αλλά κυρίως την ιστορία των εταιριών (πχ Sega, Nintendo, IBM, Commdore κλπ) τεχνολογιών (θα έχει μπόλικη ιστορία πληροφορικής), την ιστορία των coin-ops αλλά και άλλων πραγμάτων που είχαν επίδραση στα video games (πχ την άνοδο των war games με την Avalon Hill, το πρώτο role playing game που μας οδήγησε στο πιο επιδραστικό παιχνίδι στην ιστορία των video games (που παραδόξως ήταν επιτραπέζιο) το dungeons & dragons, ταινίες, βιβλία, κόμικς, σειρές κλπ που είχαν επιρροή στα video game κουλτούρα). Βασικά πράγματα που θέλω να μελετήσω και να γράψω για αυτά με αφορμή τα video games. Μερικές φορές θα υπάρχει και σύνδεση με κάποιο παιχνίδι. Πχ θα γράψω για την ιστορία του πρώτου συστήματος motion capture και καπάκι την ιστορία του Virtua Fighter 2, του πρώτου παιχνιδιού που χρησιμοποίησε την τεχνολογία. Ή κάτι για το Star Trek και μετά την ιστορία κάποιου Star Trek παιχνιδιού.
Ludi Europaei (κυρίως δεκαετία '80, κάποια νωρίτερα, μπορεί και αρχές '90): Στο retro gaming συνήθως επικεντρωνόμαστε στην Αμερική, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Εδώ θα εξετάσουμε την ιστορία του τέταρτου και πιο παραμελημένου τροχού της αμάξης στο gaming, της ηπειρωτικής Ευρώπης. Η Γαλλία απέκτησε τεράστια βιομηχανία video games αλλά η πρώιμη ιστορία δεν είναι τόσο γνωστή. Και βέβαια υπάρχουν και όλες οι άλλες χώρες, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισπανία, Ιταλία, Ανατολικό Μπλοκ με κάποιες εταιρίες να γίνονται κάποια στιγμή παγκοσμίως γνωστές (όπως πχ η Γερμανική Factor 5, η Ουγγρική Novotrade, η Σουηδική Digital Illusions που έγινε DICE). Εδώ θα δούμε τους τελευταίους bedroom coders (αφού στις παραδοσιακές βιομηχανίες τα πράγματα ήταν πια τελείως επαγγελματικά), ερασιτέχνες πιτσιρικάδες hackers που ήθελαν να γράψουν τα δικά τους παιχνίδια. Μικρές ομάδες χωρίς knowhow, πενιχρά ως ανύπαρκτα μπάτζετ, χωρίς focus groups, play testers, market research, αλλά με μπόλικο ταλέντο και πάθος συχνά κατάφερναν να δώσουν αξιόλογα αποτελέσματα παρά τις αντιξοότητες. Ο τίτλος Ludi Europaei είναι προσωρινός από google translate. Θέλω κάτι στα Λατινικά, την lingua france της Ευρώπης, άμα κάποιος γνωρίζει Λατινικά και σκεφτεί κάτι πιασάρικο, ευπρόσδεκτο.