Παλιές φωτογραφίες της Ελλάδας.

Είναι ο Άγιος Παντελεήμονας στη συμβολή Ιασωνίδου και Εγνατίας. Όλη αυτή η παλιατζαρία γύρω-γύρω πλέον δεν υφίσταται. Η εκκλησία αν έχω καταλάβει σωστά αποτελεί μετόχι μονής του Αγίου Όρους, οπότε δεν είναι ενορία και μάλλον δεν λειτουργεί όπως οι άλλες εκκλησίες. Είναι μικρό κτήριο επειδή όμως είναι χτισμένο σε μικρό λοφάκι δεσπόζει και μοιάζει πολύ εντυπωσιακό.

Ο δρόμος απέναντί μας, είναι η Μακρυγιάννη (γειτονιά της γιαγιάς μου!!! και με συναισθηματικό βάρος) που καταλήγει στο ιερό της Αχειροποιήτου (εκείνο το κόκκινο τριγωνάκι στο βάθος ανάμεσα στις σκιές είναι η στέγη της) πρώην ρωμαϊκή βασιλική και από τους αρχαιότερους και εντυπωσιακότερους ναούς της πόλης. Μόλις μπει κάποιος μέσα αμέσως νιώθει το ρωμαϊκό βίμπε (είπατε κάτι; )

Στα αριστερά ο δρόμος σήμερα είναι κάτι ανάμεσα σε μίνι παρκάκι/πλατειούλα, προέκταση της Πατριάρχου Ιωακείμ, που καταλήγει στην Αγία Σοφία. Αν φτάσουμε στην Αγ.Σοφία και με πλάτη αυτήν γυρίσουμε προς τον Αγ.Παντελεήμονα (δεν φαίνεται από κει) ψηλά πάνω από τα δέντρα και τα κτήρια φαίνεται ο μιναρές της Ροτόντας, που ξώμεινε από την τουρκοκρατία, η οποία Ροτόντα είναι αρκετά πίσω μας και κυρίως αρκετά δεξιά μας. Ελπίζω να μην σας μπέρδεψα.

Υστερόγραφο: λέω ότι οι δρόμοι καταλήγουν αλλά στην πραγματικότητα ξεκινούν γιατί η αρίθμισή τους στο κέντρο ξεκινάει από την κατεύθυνση της πλ. Δημοκρατίας (Βαρδάρι) και της θάλασσας. Δηλαδή απέναντι και αριστερά μας αντίστοιχα στην φωτό.
 
....και ο σιδηρόδρομος μετρικού εύρους! (δηλ. οι γραμμές των τραίνων της Πελοποννήσου είχαν πλάτος ενός μέτρου ενώ της υπόλοιπου Ελλάδας είχαν πλάτος 1,10 μέτρα).
 
Πίσω
Μπλουζα