Άνθρωποι που μας μοιάζουν με τον Γιώργο Πάντζα

Rinus Cesar

RetroNuts!
Joined
22 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.417
Αντιδράσεις
274
Η σειρά αυτή με "πέτυχε" όταν πήγαινα στο Λύκειο [νομίζω 1η Λυκείου] !!! Πρωταγωνιστούσε ο Γιώργος Πάντζας, αναμφίβολα ένας από τους πολύ καλούς κωμικούς μας που ξεχωρίζει για το "ιδιαίτερο στιλ" του και, φυσικά, για το πολύ - πολύ γλυκό χαμόγελό του και την "αισιόδοξη" και "γεμάτη χαριτωμένες αποχρώσεις" χροιά της φωνής του !!! Τα παραπάνω, λοιπόν, στοιχεία της "καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας" του τα προσέφερε με κάθε απλοχεριά περί το 1986 - 1987 στη σειρά "Άνθρωποι που μας μοιάζουν", στην οποία πρωταγωνίστησε !!! Επρόκειτο για σειρά αυτοτελών επεισοδίων, η οποία πραγματευόταν, με εύθυμο και σατιρικό τρόπο, την καθημερινότητα του νεοέλληνα, του απλού ανθρώπου "της διπλανής πόρτας", εκείνη την εποχή !!! Οπότε, όπως προφανώς θα έχετε ήδη καταλάβει, οι ιστορίες του κάθε επεισοδίου βασίζονταν σε πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα της τόοοτε επικαιρότητας!!! Από αυτή τη σειρά έχω να θυμάμαι τα εξής :

- Την έναρξή της !!! Την ώρα, λοιπόν, που "έπεφταν τα γράμματα" με τους συντελεστές της σειράς, βλέπαμε τον γνωστό, καταπληκτικό πίνακα με τα ανθρωπάκια του Γαϊτη [με τα καπέλα, τα ριγέ ρούχα, τα οποια είναι όμοια σε όλα τα ανθρωπάκια κλπ] !!![είναι, νομίζω, περιττό να αρχίσω να γράφω "πόσο λατρεύω αυτόν τον πίνακα" ... ο ίδιος ο χρόνος τον έχει δικαιώσει και τον έχει καταστήσει ως ένα από τα "σημαντικότερα έργα τέχνης του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού" .... ] ... Και, φυσικά, για σήριαλ που αφορά "ανθρώπους που μας μοιάζουν" δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη έναρξη από την εικόνα ενός έργου που εκφράζει την "ομοιομορφία" [ότι δλδ ... όλοι οι άνθρωποι "ίδιοι είμαστε"] !!!! Και την ώρα που βλέπαμε τον υπέροχο πίνακα του Γαϊτη ... ακούγαμε τη φωνή του Κώστα Καράλη [ας μην αρχίσω να γράφω και γι' αυτόν πόσο αγαπημένος μου καλλιτέχνης είναι, πόσο τον θαυμάζω όχι μόνο για τη φωνάρα του αλλά και για το ΗΘΟΣ του] να τραγουδά το τραγούδι του σήριαλ, το οποίο ήταν, κάπως, σε "μορφή ροκ" !!! Από αυτό έχω συγκρατήσει το δυναμικό ρεφρέν του, που πήγαινε ως εξής : "Φίλε σου μοιάζω, μου μοιάζεις, φίλε του σήμερα του αύριο του χθες" !!! Το τραγούδι ήταν πολύ ωραίο και πολύ "δυναμικό" [άν π.χ. περιλαμβανόταν στο ρεπερτόριο του Βασίλη Παπακωνσταντίνου πιθανότατα να είχε γίνει επιτυχία] !!! Αφού, θυμάμαι, ότι μετά το πρώτο επεισόδιο του σήριαλ, όταν βρεθήκαμε στο σχολείο, οι ... "ροκάδικες παρέες" των συμμαθητών μου το τραγουδούσαν στο διάλειμμα μεγαλοφώνως : "φίλε σου μοιάζω μου μοιάζεις" .... Άραγε η εισαγωγή της σειράς έχει διασωθεί ??? Θα ήταν πολύ - πολύ κρίμα, τόσο για τα ανθρωπάκια του Γαϊτη, όσο και για τον Κώστα Καράλη, να έχει εξαφανισθεί δια παντός ...

- Το πρώτο επεισόδιο της σειράς, στο οποίο ο πρωταγωνιστής Γιώργος Πάντζας διηγείται την ιστορία του !!! Μια ιστορία που .... "συμπίπτει" με ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά γεγονότα της Ελλάδας, τα οποία, όπως ήταν φυσιολογικό, βρήκαν αντίκτυπο στη ζωή αυτού του απλού, καθημερινού ανθρώπου !!! Οι διηγήσεις του, όμως, γινόντουσαν με εύθυμο τρόπο, με σκοπό, δηλαδή, να μάς προβληματίσουν, χωρίς, όμως, να μας "νταουνιάσουν" !!! Προφανώς το 1ο επεισόδιο της σειράς είχε σκοπό να μάς "περάσει" το εξής "μήνυμα" : ότι όσα βάσανα και ταλαιπωρίες κι αν τυχαίνουν στη ζωή μας, οφείλουμε να τις αντιμετωπίσουμε με χαμόγελο και αιδιοδοξία και, κυρίως, να στεκόμαστε γερά στα πόδια μας και να πορευόμαστε με αξιοπρέπεια !!! Και ... κατά την τάπεινή μου άποψη, το 1ο επεισόδιο της σειράς ... μάλλον τα κατάφερε και το "πέρασε" αυτό το μήνυμα !!! Γι' αυτό και, όπως θυμάμαι, το 1ο επεισόδιο μού είχε αρέσει πολύ, το θεώρησα, με διαφορά, "το καλύτερο απ' όλα" [ενώ τα επόμενα επεισόδια, για τα οποία θα κάνω λόγο παρακάτω, δεν τα βρήκα τόσο καλά] !!! Κι όμως ... δεν θυμάμαι και πολλά από το 1ο επεισόδιο !!! Τα ελάχιστα που θυμάμαι είναι τα εξής : α) Ο Πάντζας διηγείται "πόσο ταλαιπωρήθηκε και κοπίασε για να προικίσει την αδελφή του και για να την παντρέψει" !!! Αλλά μόλις την πάντρεψε ... "στο καπάκι" γνώρισε και τη "γυναίκα της ζωής του", με την οποία επρόκειτο να μοιραστεί τις χαρές και τα βάσανα του υπόλοιπου βίου του !!! Έτσι, μού έχει μείνει η σκηνή όπου, στα σκαλιά της εκκλησίας, όπου γίνεται ο γάμος της αδελφής του, ο Πάντζας ανταλλάσσει τις πρώτες ματιές και τα πρώτα χαμόγελα με τη "μελλουσα σύζυγό του", άγνωστή του μέχρι τότε, που .... έτυχε να είναι καλεσμένη στο γάμο της αδελφής του !!! β) Την αρχή και το τέλος του επεισοδίου !!! Στην αρχή ο Πάντζας, πριν αρχίσει να διηγείται "την ιστορία του", λέει περίπου τα εξής : "όλο μιλάμε για σπουδαία πρόσωπα, που έμειναν στην ιστορία" [και, καπάκι, βλέπουμε μια σκηνή με κάποιον που υποδύεται τον Μεγάλο Ναπολέοντα, προφανώς "δανεισμένη" από ταινία που αφορά τη ζωή του Μ.Ν.]. "Ποτέ, όμως, δεν μιλάμε για τους απλούς ανθρώπους, που δεν έμειναν στην ιστορία, πλην, όμως, έχουν κάνει κι αυτούς τους αγώνες τους σε΄τούτη τη ζωή" !!! Και στο τέλος του επεισοδίου, αφού ο Πάντζας έχει διηγηθεί την ιστορία του, βλέπουμε τον ... Μεγάλο Ναπολέοντα, που είδαμε στην αρχή, να βγάζει το καπέλο του [ότι, δηλαδή, το βγάζει ως ένδειξη σεβασμού προς τον απλό άνθρωπο που μόλις μάς διηγήθηκε το "τι τράβηξε στη ζωή του"] !!!!!!!

- Επίσης, μού έχει μείνει ένα άλλο επεισόδιο, όπου ο Πάντζας σατιρίζει το "πρόγραμμα προληπτικής ιατρικής"!!! Σε αυτό, υποτίθεται ότι έχει καταρτίσει σύμβαση ασφαλίσεως με τον ασφαλιστή του, του οποίου το όνομα είναι "Φάμπρης" [βρε τι θυμάται η άχρηστη μνήμη μου]. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει και το εν λόγω πρόγραμμα, με βάση το οποίο η ασφαλιστική εταιρία μπορεί να του καταβάλει κάποιο χρηματικό ποσό για εξετάσεις, φάρμακα κλπ, προκειμένου να προλάβει κάποια ενδεχόμενη μελλοντική ασθένεια πριν την εμφάνισή της!!! Και θυμάμαι τον (μονίμως σε οικονομικές δυσχέρειες) Πάντζα να ζητάει από τον ασφαλιστή του "δώστε μου τα λεφτά που δικαιούμαι βάσει του πρόγραμματος για .... να βγάλω βόλτα την κοπέλα μου, που θέλει να με χωρίσει !!! Αν μού δώσετε τα λεφτά, θα τη βγάλω βόλτα, θα τα ξαναβρούμε κι έτσι ... δεν θα πέσω σε κατάθλιψη, δεν θα αρρωστήσω κι έτσι ... θα έχετε προλάβει την ασθένεια που πρόκειται να με βρει" !!!! Και ο ασφαλιστής τον κοιτάζει αγριεμένος και του λέει : "Το αίτημά σου απορρίπτεται" !!! Έτσι, ο Πάντζας δεν μπόρεσε να βρει λεφτά για να βγάλει την κοπέλα του βόλτα, για να την κεράσει και να τα ξαναβρούνε, κι έτσι ... αρρώστησε απ' τον καημό του !!!!

Όπως θυμάμαι, από αυτό το σήριαλ δεν παίχθηκαν πολλά επεισόδια [το πολύ καμιά 15αριά, νομίζω βραδάκι Σαββάτου] !!!΄Ισως αυτό να οφείλεται στο ότι, όπως έχω γράψει και παραπάνω, παρόλο που το 1ο επεισόδιό του μάς άφησε τις .... καλύτερες "υποσχέσεις" για το μέλλον, τα επόμενα επεισόδια .... μάλλον δεν δικαίωσαν τις προσδοκίες μας !!! Δεν μπόρεσαν να φτάσουν την ευρηματικότητα και τη "σπιρτάδα" του 1ου επεισοδίου !!! Αν και, γενικώς, η σειρά, έτσι όπως τη θυμάμαι, μάλλον ... σε αξιοπρεπή επίπεδα εκινείτο [ακόμη και στα κάπως "αδύναμα" επεισόδιά της] !!! Τουλάχιστον εν συγκρίσει με τις σειρές που βλέπουμε σήμερα στην τηλεόραση .....

RetroDB
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Κι εμενα μου αρεσε πολυ αυτη η σειρα. Μια πολυ συγκινητικη σκηνη ηταν στο τελος του πρωτου επεισοδιου (οταν εχει αποκατασταθει και η αδερφη του Παντζα και ο ιδιος) οταν καθονται ολοι στο τραπεζι και ολοι προσφερουν ταυτοχρονα απο μια μπουκια φαγητο στον Παντζα 'Αδερφουλη μου!', 'Κουνιαδακι μου!', 'Αντρουλη μου!' και η απαντηση του 'Ευχαριστω παιδια, ΧΟΡΤΑΣΑ'.
 
Πολύ ωραία σειρά, αν και δεν είμαι φαν του Πάντζα
 
μουσικο θεμα

Γνωρίζει κανείς το μουσικό θεμα που ακούγονταν κατα τη διάρκεια των επισοδίων; απο οτι θυμαμαι εμοιαζε με ορχηστρικό των Alan Parsons Project, αλλα δεν το έχω εντοπίσει ακόμα. Εχω ερωτήσει ξανα μεσα στο site, αλλα μάλλον έχω ξεχάσει σε ποιά ενότητα βρίσκεται η ερώτηση.
 
Αγαπημένη σειρά, και όχι η μόνη βέβαια του Πάντζα αφού ήταν στα πάνω του τότε και έκανε διάφορα.

Θυμάμαι το τραγούδι σαν να το ακούω τώρα... Φίλε σου μοιάζω, μου μοιάζεις, φίλε του σήμερα του αύριο του χθες, όσο στη ζωή κι αν τρομάζεις....
 
Συμπαθητική σειρά...και εγώ θυμάμαι το τραγούδι των τίτλων της. Γιατί όμως έχω την αίσθηση ότι το ερμήνευε ο αξέχαστος Βλάσης Μπονάτσος?
 
thanos75 είπε:
Γιατί όμως έχω την αίσθηση ότι το ερμήνευε ο αξέχαστος Βλάσης Μπονάτσος?
Νομίζω, φίλε μου, ότι το θυμάμαι πολύ - πολύ καλά :Κώστας Καράλης ο ερμηνευτής ....
 
Ενα επισοδειο θυμαμαι οτι εκει στη πολυκατοικια ειχαν θεμα με τα κουδουνια, επειδη ο ηλεκτρολογος ηταν μιζαδορος χτυπαγες ενα κουδουνι σπιτιου και ακουγονταν σε αλλο διαμερισμα. Στο τελος της σειρας αφου ο ηλεκτρολογος εφτιαξε τα κουδουνια, μπερδεψε τις γραμμες του τηλεφωνου . Απ οτι θυμαμαι το ρολο του ηλεκτρολογου επαιξε ο Τασος Παλαντζιδης.
 
Αυτός που απλώς μοιάζει με τον Πάντζα πια, είναι ο Πάντζας.
 
Σωζεται η σειρα? Δεν την βρισκω στο Αρχειο της ΕΡΤ, ουτε θυμαμαι να εχει προβληθει σε επαναληψη
 
Ένα μικρό απόσπασμα με τον Γιώργο Πάντζα και τον Κώστα Μεσσάρη:
 
Πίσω
Μπλουζα