Έγιναν τα σύγχρονα handhelds retro;

Shock

Retired Admin
Joined
13 Ιουν 2006
Μηνύματα
5.315
Αντιδράσεις
230
Μήπως ήρθε η ώρα να μεταφέρουμε τα handhelds ακόμα και τα σύγχρονα όπως το 3DS στη retro κατηγορία; Ακούγεται τραβηγμένο και ίσως είναι λίγο αλλά όχι χωρίς λόγο :)

Αναμένεται πτώση τιμής στο 3DS μέσα στον Αύγουστο τουλάχιστον στην Αμερική από τα $249 στα $169. $80 δεν τα λες λίγα και αν θυμηθούμε πόσος καιρός πέρασε για να γίνει μείωση τιμής στο DS καταλαβαίνουμε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όχι ότι δε χτυπιούνται άσχημα Nintendo και Sony από το δυνατό Yen, αλλά μάλλον μιλάμε για τέλος εποχής λόγω της φύσης των dedicated handhelds.

Οποία η γνώμη σας;
 
Δεν το πιστεύω. Όσο καλό και αν είναι ένα smartphone, ότι h/w και να χει πάντα θα υπάρχει χώρος για dedicated systems. Μην ξεχνάμε ότι το τέλος των κονσολών έχει έλθει με την voodoo, με τις geforce, με τα x64 και εγώ δεν ξέρω με τι άλλο καμιά 20αριά φορές.
 
Νo,τσου ,βιαζεσαι να τους κανεις τον επικηδειο ,μολις βγει το Vita πακετο με το Uncharted τα ξαναλεμε.
 
Χώρος θα υπάρχει απλά είναι πολύ μικρός πλέον. Μου θυμίζει τους λαμπάτους ενισχυτές, υπάρχουν αλλά είναι μικρό το μερίδιο τους. Είναι ακριβοί με ακριβά ανταλλακτικά και συνήθως χρειάζεσαι και έναν τρανζιστοράτο μαζί μιας και δεν μπορούν να καλύψουν σωστά όλο το φάσμα των συχνοτήτων.

Πριν 40-50 χρόνια όμως;
 
Καθόλου retro δεν έχουν γίνει και IMHO δεν έχει σχέση το ότι το 3DS δεν πάει καλά με τα smartphones και τα tablets. Αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί και οι dedicated ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές επειδή τα κινητά έχουν κάμερα εδώ και χρόνια. Υπάρχει ακόμα ΠΟΛΥΣ κόσμος που θέλει dedicated παιχνιδο-hardware και όχι λύσεις "όλα σε ένα".

Απλά ΚΑΙ η Nintendo χτυπήθηκε από τον ίδιο ιο corporate arrogance που χτύπησε και την Sony στην εμφάνιση του PS3. Θεώρησε ότι ακόμα και με μέτριο software (γιατί δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ must have στα μέχρι τώρα releases του 3DS, το Ocarina το παίξαμε σε N64 και Gamecube ήδη...) και υπερβολικά ακριβό hardware θα την βγάλει "καθαρή". Και κατά τα φαινόμενα τιμωρήθηκε από την αγορά.

Ακόμα και εγώ που είμαι ενήλικος, δύσκολα θα έδινα 250 ευρώ για μια φορητή παιχνιδομηχανή, όσο καλή και αν ήταν. Πόσο μάλλον για μια μέτρια. Βλέπει και το επερχόμενο Sony που *φαίνεται* να προσφέρει καλύτερο hardware σε παρόμοια τιμή και είναι μονόδρομος να ρίξει τις τιμές της για να προλάβει την επέλαση του "αντιπάλου" και να αποκτήσει market share άνευ αγώνος. Βάλε στην εξίσωση και το γεγονός ότι πολλοί αγόραζαν DS για παιδιά κάτω των 10 ετών. Εσένα πως θα σου φαινόταν αν ο 6χρονος γιός σου σου ζήταγε να του πάρεις πανάκριβο hardware των 250 ευρώ για να το βολτάρει δεξιά και αριστερά; Εγώ πάντως "ΟΧΙ" (έτσι, με κεφαλαία!) θα του έλεγα. Τέλος, πολλοί θα υποστηρίξουν ότι ΟΤΑΝ "σπάσει" το 3DS θα αυξηθούν οι πωλήσεις του. Αυτό απλά το αναφέρω, εγώ αμφιβάλλω αν ισχύει πραγματικά αυτό.

Βάζω και στοίχημα ότι αν η τιμή κατέβει στα επίπεδα του αρχικού DS (160-170 ευρώ), θα πουλήσει ΠΟΛΥ καλύτερα από ότι πουλάει τώρα. Έχω δε την αίσθηση ότι το sweet spot για φορητά θα παραμείνει πάντοτε σε επίπεδα χαμηλότερα των 200 ευρώ, από εκεί και πάνω το μηχάνημα φαίνεται πανάκριβο.
 
Ε καλά και εσύ τώρα πέτυχες να συγκρίνεις άλλη μια αγορά που πάει κατά διαόλου, με τα smartphones. Οι φτηνές compact ψηφιακές των 80-150? έχουν ήδη πάει για φούντο. Αν δεις τα στατιστικά στο flickr θα καταλάβεις.

Η Olympous έχει αρχίσει διαφημιστική εκστρατεία για να ξαναγυρίσει ο κόσμος.

Προβολή συνημμένου 35149

Από την άλλη μια καλή compact camera θα σου δώσει πολύ περισσότερα πράγματα, το 3DS?. To μόνο που μπορεί να δώσει παραπάνω είναι exclusive Nintendo παιχνίδια και κουμπιά, και ήδη έρχονται τα bluetooth χειριστήρια.

Να μη συγκρίνω online δυνατότητες τύπου GameCenter, Openfeint, crystal κ.λ.π.

Τώρα αν θες να παίξεις συγκεκριμένους τίτλους όπως το Uncharted π.χ πάσο. Αυτό πιστεύεις μπορεί να κρατήσει για πολύ; Να φέρω άλλο ένα παράδειγμα:

Το Grand Thief auto chinatown wars κοστίζει μετά από 7 μήνες κυκλοφορίας 1.99? σε smartphone με καλύτερα γραφικά από την έκδοση του PSP που κοστίζει κοντά 20 φορές παραπάνω.

Θα περίμενες λοιπόν τα έσοδα της Rockstar να έρχονται πρακτικά από το PSP, κι όμως συμβαίνει το ανάποδο!

Άλλο παράδειγμα, δες την Electronic Arts.

Οι εταιρίες αλλού δίνουν το βάρος τους πλέον γιατί αλλού είναι τα λεφτά.

Ακόμα και εγώ που είμαι ενήλικος, δύσκολα θα έδινα 250 ευρώ για μια φορητή παιχνιδομηχανή, όσο καλή και αν ήταν.
Πριν από χρόνια όμως τα 250άρια τα δίναμε με μεγαλύτερη άνεση, δεν είχαμε επιλογή άλλωστε, αν θέλαμε να παίξουμε μακριά από γραφείο/καναπέ θέλαμε ένα τέτοιο. Τώρα; Θες η ύφεση, θες οι "άλλες" λύσεις η πλειοψηφία έχει αλλάξει γνώμη.

Εκτός από τους φανατικούς του είδους, που δεν μπορούν χωρίς Mario, Zelda κλπ, οι υπόλοιποι το σκέφτονται διπλά μιας και με το ήδη υπάρχον hardware που κουβαλάνε στην τσέπη τους μόνιμα, και με πολύ λιγότερα χρήματα παίζουν παιχνίδια που τουλάχιστον στα γραφικά είναι καλύτερα. Το handling δεν το συζητάω, υπάρχουν πολλών ειδών παιχνίδια.
 
Shock είπε:
Από την άλλη μια καλή compact camera θα σου δώσει πολύ περισσότερα πράγματα, το 3DS?. To μόνο που μπορεί να δώσει παραπάνω είναι exclusive Nintendo παιχνίδια και κουμπιά, και ήδη έρχονται τα bluetooth χειριστήρια.
Όσο και αν δεν μου αρέσει υπάρχουν ακόμα ΤΟΣΟΙ πολλοί που θα σκότωναν για τα exclusive Nintendo παιχνίδια που κακώς τους απορρίπτεις έτσι με μια λέξη...

Shock είπε:
Πριν από χρόνια όμως τα 250άρια τα δίναμε με μεγαλύτερη άνεση, δεν είχαμε επιλογή άλλωστε, αν θέλαμε να παίξουμε μακριά από γραφείο/καναπέ θέλαμε ένα τέτοιο. Τώρα; Θες η ύφεση, θες οι "άλλες" λύσεις η πλειοψηφία έχει αλλάξει γνώμη.
Πότε δίναμε ρε Αντώνη 250 ευρώ για φορητή παιχνιδομηχανή;;; Gameboy, Game Gear, GBA, Lynx, DS...λιγότερο είχαν. 150$ έδινες στο launch του Game Gear, 150$ και στου DS! Και τα ποσά σε ευρώ κλασσικά αντίστοιχα. Μόνο το PC Engine GT είχε ακριβά (περί τα $250-300...) και αυτό ξέρεις πόσο (δεν...) πούλησε!
 
Maddog είπε:
Όσο και αν δεν μου αρέσει υπάρχουν ακόμα ΤΟΣΟΙ πολλοί που θα σκότωναν για τα exclusive Nintendo παιχνίδια που κακώς τους απορρίπτεις έτσι με μια λέξη...
Μα δεν τους απορρίπτω, γιατί λες να αγόρασα Wii, για τα Hidef γραφικά του; λολ

Maddog είπε:
Πότε δίναμε ρε Αντώνη 250 ευρώ για φορητή παιχνιδομηχανή;;; Gameboy, Game Gear, GBA, Lynx, DS...λιγότερο είχαν. 150$ έδινες στο launch του Game Gear, 150$ και στου DS! Και τα ποσά σε ευρώ κλασσικά αντίστοιχα. Μόνο το PC Engine GT είχε ακριβά (περί τα $250-300...) και αυτό ξέρεις πόσο (δεν...) πούλησε!
Εντάξει μπορεί να μην είναι 250, μπορεί να είναι 200 ή 220. Πόσο έκανε το PSP όταν βγήκε; Υπολόγισε τον νέο ΦΠΑ που σήμερα έχει φτάσει στο 23%(!), και θα δεις ότι κάπου εκεί είναι. Εγώ το είχα πάρει μεταχειρισμένο 150?.

Τα Gameboy δεν ήταν ακριβά, δεν θα μπορούσαν άλλωστε να είναι, δεν είχαν κάτι... ακριβό στα σωθικά τους. Αλλά το DS που λες, δεν ήταν φθηνό, το είχα αγοράσει πρώτη μέρα. To θυμάμαι και πονάω ακόμα. :(

Πλέον το έχει και το χαίρεται super admin του forum :)
 
Και γω θα συμφωνήσω οτι είναι νωρίς ακόμα για να τα κατατάξουμε στην ρετρό κατηγορία. Υπάρχει αρκετός κόσμος που δε θα εμπιστεύονταν μια "όλα σε ένα" λύση.

Shock είπε:
Πλέον το έχει και το χαίρεται super admin του forum :)
Εξαιρετική αγορά θα έλεγα :D
 
Εγώ λεω να κανουμε retro το iphone 4, γιατί έτσι μου'ρθε :p
 
Tα touch screen smartphones δεν ειναι για παιχνιδια αξιωσεων. Ειναι επι τω πλειστω για "περιπου" gamers, που βολευονται με "περιπου" χειρισμο και που βαριουνται στο μετρο.

Αυτο θα ισχυει

α)μεχρι να γυρισουν ολοι στο casual οποτε δεν θα το συζηταμε αφου θα ειμαστε ολοι "περιπου"

β)μεχρι να καταλαβουν οι κατασκευαστες οτι τα παιχνιδια χρειαζονται τουλαχιστον ενα pad!

Ελπιζω η Nintendo μετα την σφαλιαρα εκατομυριων δολλαριων που τρωει με το 3DS, να ανοιξει την πλατφορμα για homebrew. Το ιδιο ελπιζω και για το νεο PSP αφου η Sony δεν θα αντεξει αλλο ναυαγιο.

Περιμενω να πεσει η τιμη του απλου DS και να τσιμπησω ενα για τα πιτσιρικια
 
EDV ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ game gear εκανε 59 χιλιαρικα τοτε πριν 20 χρονια σημερινα λεφτα πανω απο 500 ευρο..γιαατι 59 χιλιαρικα το 91-92 ειχαν αλλη αξια το νεσ ειχα παρει 33 χιλιαρικα κ ελιωσα να λεω καλαντα κ στο τελοσ ζητησα κ απο ολο το σοι.. θα θυμαστε το πρωτο σατουρν κ πλαιστατιον στα 300+ χιλιαρικα....

πλεον κ η τιμη του 3ds ειναι καλη κ θα πεσει κ αλλο φυσικα
 
Αν θες arcade που παίζεται με κουμπιά, θα χρειαστείς χειρισμό με κουμπιά όλοι το ξέρουμε αυτό.

Το θέμα είναι ότι με τα touch έχουν έρθει πολλά νέα ήδη που παίζονται με την αφή, το accelerόμετρο ή το γυροσκόπιο. Πάντως τα δεδομένα μέχρι σήμερα επιβεβαιώνουν αυτό που λέω.

Οι χαμηλές τιμές, το γρήγορο / άμεσο downloading, η δυνατότητα να μπορείς να παίξεις δεκάδες παιχνίδια "στο δρόμο" χωρίς να χρειάζεσαι dedicated μηχάνημα (αγορά+κουβάλημα) είναι που γονάτισαν το 3DS. Άλλη εποχή τότε, άλλη τώρα.

Το καλό είναι ότι εδώ θα είμαστε και θα μπορούμε να διαβάσουμε σε 2 χρόνια αυτά που γράφουμε :)
 
Ναι ότι κι αν γράψεις σε κατατρέχει για μια ζωή...
 
Scripta manent. Θα σε κράζω σε 2 χρόνια που προφήτευσες τον θάνατο των dedicated handhelds. :p
 
Tα κινητά έχουν μπεί με αξιώσεις στο χώρο του handheld gaming. Ντάξει, ούτε και εγώ γουστάρω να χαιδεύω μιά οθόνη, αλλα ένα κόλλημα με το Fruit Ninja και τα χαρτάκια στον κάδο τό'χω, ή πού και πού κανα πρωτότυπο παιχνιδάκι -βγαίνουν αρκετά, όπως αυτά που προανέφερε ο Shock με accelerometers κλπ- το βασανίζω στη δουλειά ή...στην τουαλέτα. Παίζει πολύς κόσμος στο κινητό και, κακά τα ψέμματα, βολεύει. Τώρα για σοβαρό handheld gaming, απλά περιμένω το Vita καθώς στο PSP πλέον τα παιχνίδια έχουν στερέψει, και δέν παίζω jrpgs οπότε λίγες οι επιλογές. Το 3DS είναι μιά τεράστια ηλιθιότητα. Είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου. Δέν μπόρεσα ποτέ να δεχτώ το DS δίπλα στο PSP, κάθε φορά βάζω τα γέλια. Το ίδιο -και πιό δυνατό- γέλιο θα ρίξω μόλις δώ την πατάτα δίπλα στο Vita. ΟΚ υπάρχει κόσμος κολλημένος με το DS και τη Nintendo, αλλα χρειάζεται πραγματικά σοβαρή ενίσχυση στο hardware και στα παιχνίδια, διαφορετικά βλέπω το android και το iOS να γίνονται μεγαλύτερες gaming πλατφόρμες απο αυτή του DS. Eν ολίγοις, ο μόνος αντίπαλος που θα έχει το mobile gaming θα είναι το Vita , το οποίο θα είναι το μόνο ουσιαστικά nextgen handheld για παιχνίδια. Και φυσικά δεν υπάρχει περίπτωση να παίξεις όπως πρέπει Gran Turismo, Tekken, Fifa, Little Big Planet, Uncharted σε κινητό.

Οπότε απο την μία ναί, το mb gaming έχει παραγκωνίσει λίγο τα κονσόλια απο την αποκλειστικότητα στο on the go, όμως δέν μπορεί να θεωρηθεί αντικατάσταση του PSP σε καμμία περίπτωση, ειδικά του επερχόμενου Vita. Είναι μια καλή συμπληρωματική πρόταση για τους gamers.
 
Να συμπληρώσω μόνο, εγώ παιχνίδια σε κινητό με touch screen ακόμα δεν μπορώ να παίξω. Τουλάχιστον παιχνίδια που απαιτούν αντανακλαστικά. Ναι, υπάρχει virtual pad πάνω στην οθόνη αλλά όποτε προσπάθησα να παίξω πάντα έχανα επειδή δεν έκανε register το που πάτησα ή έκανε άλλα αντί άλλων. Ακόμα και να το συνηθίσω δεν θα το χωνεύω καθόλου γιατί λείπει και η αίσθηση του να ακουμπάς και να πιέζεις πραγματικά κουμπιά. Οπότε μάλλον υπάρχει ακόμα καλός λόγος να προτιμήσει κανείς παραδοσιακή κονσόλα για gaming αντί του κινητού.
 
Πίσω
Μπλουζα