Έκθεση Βιντάζ Κούκλας: Ευρώπη 17os αι.- Αμερική 1970. Πώς γεννήθηκαν οι fashion dolls

Αναστασια

RetroNuts!
Joined
10 Ιουν 2009
Μηνύματα
1.724
Αντιδράσεις
55
*Αγαπημενο μου Ρετρομανιαξ ειμαι ενα απο τα ασωτα σου μελη, που ολο χανομαι μα παντα γυρναω σε σενα! Aλλα πιστεψε με οταν ειναι να γραψω σε σενα θελω να αφιερωσω πολυ χρονο και δυστυχως αυτο δεν ειναι παντα ευκολο λογω εργασιας σε ρυθμους περιεργους. Τωρα ομως θελω να σου ποσταρω το δωρο που σου ειχα κρατησει για το νεο ετος.


Παμε λοιπον!


Φετος αξιωθηκα να δω μια πολυ ομορφη εκθεση βινταζ κουκλας στην Ιταλια και φυσικα η πρωτη μου σκεψη ηταν να την μοιραστω μαζι σας. Συγχωρηστε με για τις φωτο που δεν ειναι πεντακαθαρες, αλλα δεν περιμενα οτι θα μας αφηνανε να βγαλουμε φωτογραφια τις κουκλες και τα αλλα εκθεματα και για αυτο χρησιμοποιησαμε οτι βρηκαμε μπροστα μας, δηλαδη το κινητο...

Οι φωτογραφιες ειναι αρκετες και ηθελα να γραψω και δυο λογια να σας τις παρουσιασω γιατι διηγουνται την γεννηση της fashion doll στην Ευρωπη.

Iταλια. 17 αιωνας

1. Βιτρινα 1 και 2

Κοιταξτε αυτες τις κουκλες στις 2 φωτογραφιες που ακολουθουν. Ειναι απο την Ιταλια του 17 αιωνα. Ειναι φτιαγμενες απο ξυλο και πεπιεσμενο χαρτι που εχει ζωγραφιστει.

Φορανε ρουχα απο μεταξι και βαμβακερο υφασμα. Τα μαλλια τους ειναι απο χαιτη αλογου. Προερχονται απο καθολικες εκκλησιες, και ηταν αντικειμενο λατρειας, οπως στην ορθοδοξια οι εικονες.

Συγκεκριμενα στην δευτερη φωτο ειναι η Αγια Οικογενεια. Η Παναγια, ο Ιωσηφ και ο μικρος Ιησους. Προερχονται απο μια Φατνη.

Οι Φατνες με την παρουσιαση των ιερων φιγουρων ηταν πολυ σημαντικες ηδη στον μεσαιωνα. Ντυμενες πολυ πιο ταπεινα και φτωχα, αυτες οι κουκλες διηγουνταν ιστοριες απο την Αγια γραφη στους απλους αγραμματους ανθρωπους, που ηταν και η πλειονοτητα. Κυριως ο Αγιος Φραγκισκος, ο Φτωχουλης του Θεου, οπως ονομαζεται εδω (προστατης των φτωχων, των κατατρεγμενων, των ζωων -εζησε ολη του την ζωη παμφτωχος) προωθησε μεσα απο το κηρυγμα του τις Φατνες, συμβολο αγαπης και αγκαλιας. :)

Με τους αιωνες αυτες οι φατνες αρχισαν να γινονται ολο και πιο πλουσιες. Η Παναγια, η Μαγδαληνη και οι αλλες φιγουρες αντι για απλα ρουχα βρεθηκαν να φορανε μεταξια και ρουμπινια. Οπως παντα ο ζηλος των ανθρωπων περασε λιγη απο την ματαιοδοξια και σε αυτες τις κουκλες λατρειας. :xm:

Ειδικα οταν οι κουκλες αυτες δεν προοριζονταν για καποια εκκλησια μα για καποιο ιδιωτικο παρεκκλησι ε τοτε οπως καταλαβαινετε οι καλλιτεχνες που τις εφτιαχναν λαμβανανε παραγγελιες για πλουσιοπαρωχα υλικα.

attachment.php


attachment.php


2. Ιταλια. 19 αιωνας. Κουκλα απο πεπιεσμενο χαρτι, ξυλο, μεταξι και λινομεταξο. Μαλλια απο φυσικη ινα.

Δεν ηταν μονο οι Φατνες οπου αυτες οι λατρευτικες κουκλες εκαναν την εμφανιση τους. Ενα αλλο θεμα πολυ αγαπημενο ηταν και ο Θρηνος της Παναγιας. Στην φωτογραφια εδω βλεπετε μια Mater Dolorosa. Μια Παναγια που θρηνει. Τα ματια της ειναι απο γυαλι.

Η ιδεα δεν ειναι πρωτοτυπη. Ηδη οι αρχαιοι Ελληνες χρησιμοποιουσαν το γυαλι για ταματια στα μπρουτζινα τους αγαλματα. αυτο τα εκανε να μοιαζουν ζωντανα.

Τα ρουχα ειναι απο μαυρο μεταξι ενω απο μεσα φοραει μισοφορι απο λευκο βαμβακερο υφασμα.

attachment.php


 


Το περασμα απο την λατρευτικη κουκλα στην κουκλα ως μικρο μανεκεν μοδας ηταν αναποφευκτο.





Απο τα κεντρα μοδας στην Ευρωπη ξεκινουσαν κουκλες που παρουσιαζανε την τελευταια λεξη της μοδας στα σαλονια των κυριων. Ηταν κατι οπως τα δικα μας Περιοδικα μοδας!

Αυτες οι κουκλες απευθυνονταν στις ενηλικες κυριες αλλα και εδω το περασμα στις μικρες τυχερες τους κορες ηταν και παλι αναποφευκτο.

19 αιωνας. Ο χρυσος αιωνας της κουκλας. Γαλλια και Γερμανια. Η πορσελανη της Παρου στις κουκλες και το Bisquit.

Ηδη απο το 1830 οι κατασκευαστες κουκλων στην Γαλλια και την Γερμανια συνειδητοποιουν οτι η πορσελανη, που μεχρι τοτε χρησιμευε για τα πιατα και τα φλυτζανια, ειναι ενα υλικο πολυ λιγοτερο ευαισθητο απο οσο μπορει καποιος να φανταστει. Ξεκινουν λοιπον να χρησιμοποιουν την πορσελανη για το κεφαλι της κουκλας. Επειδη λοιπον αυτη η πορσελανη ηταν πολυ λευκη την ονομαζαν Παριανη, γιατι ελαμπε σαν το μαρμαρο της Παρου.

Αλλες φορες χρησιμοποιουσαν το Bisquit, οπως οι κουκλες που βλεπετε στις επομενες φωτογραφιες. Μπισ-κοτο δηλαδη = 2 φορες ψημενο στον φουρνο. Αυτο το ειδος πορσελανης ηταν αδειο στο εσωτερικο για να μπορουν να μπουν τα ματια, φτιαγμενο απο γυαλι.

Τα ματια αυτα διναν ενα εφφέ Paperweight (press παπιε), γιατι εμοιαζαν στο σχημα σαν μια σφαιρα κομμενη στην μεση. Οπως τα ματια που χρησιμοποιουσε η Ελ Γκρεκο (μονο που αυτα ηταν απο πλαστικο)

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Η Γαλλια (Societe Francaise des Bebes et Jouets, Jumeau) και η Γερμανια (Armand Marseille, Simon & Halbig) του 19ου και των αρχων του 20 αιωνα ηταν οι δυο κυριαρχες χωρες στην κατασκευη υπεροχων κουκλων. Τα ρουχα τους ακολουθουσαν την τελευταια λεξη της μοδας, ειχαν ολοκληρη γκουαρνταρομπα με εσωρουχα, ρουχα καθημερινα και επισημα.

Το σωμα τους ηταν φτιαγμενο απο δερμα και απο υφασμα γεμισμενο με ινες. Τα μαλλια τους ηταν συνηθως απο μοχερ ή αλλες φυσικες ινες.

Αυτες οι κουκλες μοιαζανε με αληθινα κοριτσακια. Τα ματια τους μεγαλα και μπλε ή καστανα, απο γυαλι. Τα φρυδια τους και τα ματοκλαδα τους ζωγραφισμενα ενα ενα.

Το στοματακι τους μισανοιχτο αφηνε να φανει μια σειρα απο δοντακια.

Το κοστος τους ηταν απλησιαστο για τον απλο εργατη... Τι μου θυμιζει αυτο... (α ρε μπιμπιμπο και μπαρμπι...) :cry:

Ειναι φανερο οτι αυτες οι κουκλες ηταν μικρα εργα τεχνης και προοριζονταν για σπιτια της πολυ υψηλης κοινωνιας.

 

 


Κουραγιο και θα γυρισει ο τροχος και για την κουκλα!!!


1900. Ιταλια αμορε μιο.

Ποιος εκανε το πρωτο βημα για να ριξει την τιμη στης κουκλες? Η Ιταλια. Εκεινη που οπως ειδαμε στην αρχη εφτιαχνε τις πρωτες κουκλες για τις Φατνες. Τι πορσελανη και μπισκουιτ λεμε τωρα. Δωσε και στον φτωχο λαο καμια κουκλα που ξελιγωθηκε να την κοιταει!

Εδω λοιπον σας δειχνω μια κουκλα φτιαγμενο ολοκρηρωτικα απο υφασμα. Ακομα και το προσωπο της ειναι απο υφασμα, και πιο συγκεκριμενο απο τσοχα που μετα εχει ζωγραφιστει.

Τα μαλλια της ειναι απο μοχερ και το φουστανι της απο ροζ οργαντζα.

Η κουκλα αυτη ειναι μιση. Ανηκει στο ειδος των Half Dolls.

Κατω απο το φουστανι δεν συνεχιζεται το σωμα αλλα διακοπτεται απο ενα κουτι για την φυλαξη των κοσμηματων. Ειναι δηλαδη μια κουκλα για το μπουντουαρ.

Πω πω χλιδη!!!

attachment.php


Εδω μια σειρα απο τσοχινες ιταλικες κουκλες απο το 1920. Μερικες απο αυτες φορανε κουστουμια εποχης του 17 αιωνα.

attachment.php


Παντα Ιταλια. 1920/1940. Για να πεσει η τιμη στην κουκλα το πρωτο πραγμα που πρεπει να αλλαξει ειναι το υλικο. Απο την πορσελανη λοιπον περασαμε σε αλλα πιο ταπεινα υλικα οπως η τσοχα, και το πεπιεσμενο χαρτι.

 


Η Ιταλια γυρναει δηλαδη την κουκλα στα αρχικα της υλικα, τα πιο ταπεινα. Θα το λεγατε οτι οι κουκλες που ακολουθουν εχουν το προσωπο απο πεπιεσμενο χαρτι?

Μοιαζουν απο πορσελανη!

Δυστυχως ο φωτισμος και οι φωτογραφιες δεν δειχνουν τις κουκλες αυτες σε ολο τους το μεγαλειο. Ισως να τις κανει να μοιαζουν και λιγο τρομαχτικες, μας σας εγγυομαι οτι απο κοντα ειναι κατι το μοναδικο αν σκεφτει κανεις τα υλικα με τα οποια φτιαχτηκαν ΠΡΙΝ την εφευρεση του πλαστικου.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


1935. Ηνωμενες Πολιτειες. Μην ξεχναμε οτι η πατριδα της Barbie παρακουθει σε αυτην την φαση την Ευρωπη. Μαθαινει, αντιγραφει και τελειοποιει.

Να λοιπον απο την εταιρεια Madame Alexander (την συναντησαμε ως εταιρεια κατασκευης της Tressy & της Mary Μake Up το 1960) που κατασκευαζει απο πεπιεσμενο χαρτι (papier-mache) την κουκλα Special Girl to 1935. Aυτη η κουκλα ειναι πολυ σπανια γιατι βγηκε σε πολυ λιγα κομματια.

attachment.php


Παλι πισω στην Ιταλια 1940. Κουκλες απο πεπιεσμενο χαρτι ή απο βακελιτη, τον παππου του βινυλιου.

Αυτες οι κουκλες πρεπει να σας θυμιζουν κατι. Ολο και μια γιαγια ή μια θεια ειχε μια τετοια κουκλα στο σαλονι.

Η εταιρεια που της εφτιαχνε ηταν ιταλικη και ονομαζοταν Αthena.

attachment.php


Ιταλια 1930. Τα μοντελα των κουκλων που βλεπετε ανηκουν σε μια απο τις πιο διασημες εταιρειες κατασκευης παιχνιδιων, την LENCI, με εδρα το Τορινο. Αυτες οι κουκλες στην πραγματικοτητα ειναι μια reproduction, μια επανεκδοση του 1986 και του 1997 κουκλων που η ιδια εταιρεια ειχε φτιαξει το 1930.

Ειναι ολες απο τσοχα, και τα προσωπα τους ακομα ειναι απο τοσχα ζωγραφισμενη.

Η τσοχα στη Ιταλια ονομαζεται και πανί Λεντσι (panno Lenci), τοσο πολυ συνδεθηκε το αυτο υλικο με την εταιρεια αυτη!

attachment.php


Και επιτελους φτανουμε στην κατεξοχην fashion doll. Tην Βarbie! Aπο την Αμερικη με αγαπη το απολυτο φασιον βικτιμ! :)

1959 /1970

Η Ponytail με την αλογοουρα της.

Η Bubble Cut με τα φουσκωτα της μαλλια σαν σαπουνοφουσκα.

Η American Girl με τα καρε της μαλλια.

Η Fashion Queen χωρις μαλλια για να μπορει να φοραει τις περουκες της.

H Twist N Turn με την μεση της που γυριζει...

Ολα τα αλλα λογια ειναι περιττα.

Οι περισσοτερες απο αυτες τις κουκλες κυκλοφορησαν μονο στην Αμερικη και ετσι ειναι μια μοναδικη ευκαιρια να της θαυμασουμε εστω και απο τις θαμπες φωτογραφιες που εβγαλα...

Καλη σας συνεχεια!!!

attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


attachment.php


Εμαθα πολλα πραγματα απο αυτην την εκθεση και πραγματικα μου εμεινε στην καρδια μου. Ελπιζω να σας περασα εστω και λιγο απο την μαγεια της. :flower:
 
Αναστασια...για ακομη μια φορα μας αφησες αφωνους!!!!! :sealed:

Τα συγχαρητηρια μου τοσο για το ποστ σου -που ειναι πληρεστατο - αλλα και για τις

φωτο που ειναι μια χαρα (παρα την χρηση κινητου... :) ).

Respect για αλλη μια φορα!!!!! :bow: :bow: :bow:

Σε ευχαριστουμε!!!! :flower:
 
Eνα ακομα χορταστικο ποστ απο την αγαπημενη μας Αναστασια!!Μπορει να μην ποσταρει συχνα αλλα οταν το κανει......Απλα respect!!! :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:
 
Αναστασια η επιστροφη σου ειναι παντα γεματη εκπληξεις για μας!!!

Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ο και αυτο το θεμα σου :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow:

και οι φωτογραφιες σου υπεροχες!!!

συγχαρητηρια γι αλλη μια φορα!!!
 
Πίστεύω ότι όταν η Αναστασία αποφασίζει να γράψει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα καθηλώσει κορίτσια-αγόρια, έστω και αν το θέμα του ποστ είναι κοριτσίστικο!!

Αναστασία πάρε κι από μένα για να έχεις... :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :bow: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2: :thanx2:
 
Το άρθρο είναι καταπληκτικό. Απλά δεν υπάρχουν λόγια για να αποτυπώσω το συναίσθημα και -σημειωτέον- εγώ δεν τις συμπαθώ τις κούκλες (ή τουλάχιστον υποτίθεται!).

Ορισμένες είναι μικρά αριστουργήματα, ενώ αυτές που είναι από πεπιεσμένο χαρτί φαίνονται σαν πλαστικές! Τόσο εξαιρετική δουλειά κάναν, που χρειάστηκε να τις δω τουλάχιστον 2 φορές (και πάλι δεν ξεχώρισα διαφορά!....).

Τέλος, τι έμαθα από αυτό το άρθρο: (κοροϊδεύετε ελεύθερα - δεν υπάρχει πρόβλημα! :D ) Ότι η Barbie ήταν προγενέστερη της Bibi bo!

Ως γνήσια Ελληνίδα, μέχρι και πριν γνωρίσω το φόρουμ, δεν υπήρχε περίπτωση να διανοηθώ ότι υπήρχε κάποια άλλη κούκλα πριν τη Bibi bo! Εμείς ανακαλύψαμε τις κούκλες και μετά ήρθαν η Barbie και η Cindy να μας κουνηθούν! :D :D

(γελάστε!)
 
Αναστασία υπέροχη δουλειά,υπέροχη έκθεση,υπέροχες φωτογραφίες. Ο χαρισματικός άνθρωπος πάντα ξεχωρίζει. Να σαι καλά να ψάχνεις,να μαθαίνεις και να φωτίζεις και εμάς!
 
Αγαπημενα μου ρετροφιλαρακια εγω σας ευχαριστω που ειστε παντα εκει με τον καλο τον λογο!!!!:[ Και εγω οταν πρωτογραφτηκα στο φορουμ δεν ηξερα την τυφλα μου απο κουκλες (και ποσα υπαρχουν ακομα για να μαθουμε!). Αλλα εδω στο ρετρομανιαξ εμαθα παρα πολλα και οταν μου πεσει κατι καινουριο στην αντιληψη μου το βαζω στην ακρη, το βγαζω φωτογραφιες και λεω "αυτο ειναι για το φορουμ μας"!!!! <3
 
Όπως μας έχεις συνηθίσει αλώστε μέχρι τώρα, εξαίρετη και κατατοπιστικότατη δουλειά τα λόγια είναι περιττά !!! :bow: :bow: :bow: :bow: :thanx2: :thanx2:
 
D@redevil είπε:
Τέλος, τι έμαθα από αυτό το άρθρο: (κοροϊδεύετε ελεύθερα - δεν υπάρχει πρόβλημα! :D ) Ότι η Barbie ήταν προγενέστερη της Bibi bo!

Ως γνήσια Ελληνίδα, μέχρι και πριν γνωρίσω το φόρουμ, δεν υπήρχε περίπτωση να διανοηθώ ότι υπήρχε κάποια άλλη κούκλα πριν τη Bibi bo! Εμείς ανακαλύψαμε τις κούκλες και μετά ήρθαν η Barbie και η Cindy να μας κουνηθούν! :D :D

(γελάστε!)
Υπάρχουν και χειρότερα αγαπητή D@redevil.... Εγω μεχρι και πριν γραφτω στο φορουμ , νομιζα οτι bibi-bo λεγονται όλες οι κουκλες, οχι δηλαδή ότι ηταν το όνομα αυτης της συγκεκριμένης, αλλά ότι όλες οι μπαρμπι, σιντυ κ.λ.π λέγονταν bibi-bo!! Oπότε υπήρχαν και χειρότερα...!! :p :p :p
 
Α, ωραία! :) Μην στεναχωριέσαι - εγώ το κάνω ακόμα και τώρα και πολλές φορές με ρωτάνε τα παιδάκια "ποια είναι η Bibi bo".... :(

Με πολύ μεγάλη στεναχώρια κάθομαι να τους εξηγήσω: "Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μεγάλη, Ελληνική εταιρεία που έφτιαχνε τα πιο ονειρεμένα παιχνίδια του κόσμου...."
 
Αναστασία, σε ευχαριστούμε για την παρουσίαση. Κρίμα να μην γίνονται και τέτοιες εκθέσεις στην Ελλάδα.
 
Σ'ευχαριστούμε Αναστασία! :thanx2: Εξαιρετική δουλειά. Συγχαρητήρια για το μεράκι σου!!!
 
D@redevil είπε:
Με πολύ μεγάλη στεναχώρια κάθομαι να τους εξηγήσω: "Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια μεγάλη, Ελληνική εταιρεία που έφτιαχνε τα πιο ονειρεμένα παιχνίδια του κόσμου...."
...έτσι μου΄ρχεται να κάτσω κι εγω στα πόδια σου με όλα τα κουτσούβελα τριγύρω, ν' ακούω και να ξανακούω αυτή την ιστορία...!! :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
 


 


Υπέροχη παρουσίαση!!!
:cool:
 
Εξαιρετικη παρουσιαση Αναστασια :)

Πριν καιρο υπηρχε στην ΕΤ1, μια σειρα εκπομπων με θεμα την : ιστορια της κουκλας. Λογω ωρας (πρωι) δεν καταφερα να δω πολλες.

Αυτο που εμαθα πια, ειναι : οτι ιστορια δεν ειναι μονο αυτα που μαθαινουμε στα βιβλια ιστοριας (με πολεμους και συμμαχιες). Ειναι και η ιστορια της κουκλας πχ και αλλων πραγματων που δεν θεωρουσαμε σημαντικα
 
Πίσω
Μπλουζα