Παιδιά, νομίζω ότι εδώ αναπτύχθηκαν και μπερδεύονται πολλά ανεξάρτητα μεταξύ τους θέματα. Άλλο διεθνείς παραγωγές γυρισμένες στην Ελλάδα η αναφερόμενες σε ελληνικά θέματα και συχνά από Έλληνες σκηνοθέτες όπως ο Κακογιάννης, άλλο ξένοι ηθοποιοί ελληνικής καταγωγής (όχι καν πρώτης γενιάς οι περισσότερο), άλλο έλληνες ηθοποιοί που έκαναν πολύχρονη ή αποκλειστική καριέρα στο εξωτερικό και γύρισαν ταινίες που δεν είχαν σχέση με Ελλάδα, και άλλοι έλληνες ηθοποιοί που έκαναν καριέρα στην Ελλάδα και είχαν μία περιστασιακή εμφάνιση σε ξένες ταινίες.
Ο Σαβάλας ή o Τσακίρης ήταν Αμερικανοί ηθοποιοί γεννημένοι στην Αμερική από Έλληνες μετανάστες. Δεν ήταν Έλληνες πρωταγωνιστές. Όπως δεν είναι η Olympia Dukakis, o George Coulouris (που μάλιστα ήταν ελληνικής καταγωγής από πατέρα μόνο), o John Cassavetes και αρκετοί άλλοι.
Έλληνες ηθοποιοί που έγιναν διεθνείς σταρ και πρωταγωνίστησαν σε διεθνείς παραγωγές που δεν είχαν απαραίτητα σχέση με Ελλάδα είναι λίγοι. Προσωπικά θεωρώ μόνο τρεις: Κατίνα Παξινού, Ειρήνη Παππά και Μελίνα Μερκούρη. Ναι, ο Μινωτής έπαιξε κι αυτός σε μερικές ταινίες, αλλά γιατί ήταν ο σύζυγος της Παξινού. Ο Βανδής και η Δέσπω Διαμαντίδου (Despo) είχαν διεθνή καριέρα που κράτησε αρκετά χρόνια αλλά σε δεύτερους ρόλους, διότι βρέθηκαν στην Αμερική με τη Μερκούρη λόγω Ilya Darling. H Όλγα Καρλάτου πρωταγωνίστησε κυρίως σε παρακατιανές ταινίες, και ας μην ξεχνάμε ότι υπήρξε και κυρία Παπατάκη. Όταν ο σκηνοθέτης μια ταινίας είναι σύζυγός σου έχεις τα μέσα
. Χωραφάς, Βογιατζής. Εμμανουήλ, Φωκάς κλπ. είχαν/έχουν μια αξιοπρεπέστατη διεθνή καριέρα ακόμη και σε πρωταγωνιστικούς ρόλους αλλά δεν εγιναν αστέρια πρώτου μεγέθους όπως η Μερκούρη και η Παππά. Καλά, η τελευταία για κάποιο διάστημα είχε γίνει λίγο μαϊντανός σε ταινίες ή τηλεοπτικές παραγωγές που είχαν σχέση με Ελλάδα, όπως η Οδύσσεια.
Νομίζω ότι το θέμα αφορά περισσότερο σε Έλληνες πρωταγωνιστές που είχαν κάποιες περιστασιακές εμφανίσεις, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, σε διεθνείς παραγωγές ιδιαίτερα αν αυτές δεν είχαν ιδιαίτερα σχέση με Ελλάδα ούτε γυρίστηκαν στην Ελλάδα (οπότε λογικό - και φτηνότερο - ήταν να προσληφθούν Έλληνες ηθοποιοί για δευτερεύοντες ρόλους). Έτσι τουλάχιστον ξεκίνησε.
Η Ρίκα Διαλυνά έπαιξε και έναν μικρό ρόλο στην "Τζουλιέττα των πνευμάτων" του Φελλίνι. Για να είμαι ειλικρινής, αν και είναι αγαπημένη μου ταινία και την έχω δει αρκετές φορές δεν έχω καταφέρει να την ανακαλύψω σε καμία σκηνή. Αυτό δεν εμπόδισε την κα Διαλυνα να αναφέρεται σε συνεντεύξεις της για τη "συνεργασία της" με το Φελλίνι, με τρόπο που θα σε έκανε να νομίζεις ότι έπαιζε τουλάχιστον το βασικό ρόλο, μην πω ότι ήταν συν-σκηνοθέτρια και γίνω υπερβολικός.
Ο Βουτσινάς έχει εμφανιστεί σε δευτερεύοντες κυρίως ρόλους σε αρκετές ταινίες του Mel Brooks, όχι μόνο το Producers που αναφέρθηκε.