ARETARA

RetroNuts!
Joined
1 Σεπ 2010
Μηνύματα
2.136
Αντιδράσεις
2.279
Μία ανάλαφρη κωμωδία του Παλιού Ελληνικού Κινηματογράφου εξετάζω σήμερα. Είναι η "Ένας άφραγκος Ωνάσης" του 1969 παραγωγής Καραγιάννης -  Καρατζόπουλος σε σενάριο Γιώργου Λαζαρίδη και σκηνοθεσία Κώστα Καραγιάννη.

Το θέμα - το καστ.  Ένας μισθοσυντήρητος υπάλληλος ξενοδοχειακής επιχείρησης, ο Αγησίλαος Ωνάσης, ονειρεύεται να ξεφύγει από τη μιζέρια της υπαλληλίας και να μοιάσει στον συνονόματό του. Ντροπαλός και συνεσταλμένος καθώς είναι, δεν μπορεί να αναπτύξει εύκολα επαφές και ιδιαίτερα με τις γυναίκες, κάποια όμως συνάδελφός του στο γραφείο, η Χριστίνα Τράκα (Αιμιλία Υψηλάντη) είναι ερωτευμένη μαζί του. Ο Θανάσης (Θόδωρος Κατσαδράμης) ένας συνάδελφός τους στη δουλειά ωθεί τη Χριστίνα να ανοιχτεί στον Αγησίλαο και έτσι το ειδύλλιο αναπτύσσεται. Οι συνθήκες της δουλειάς ωστόσο,ο καταπιεστικός Διευθυντής του Σταύρος Βαρβαράκης (Γιώργος Μοσχίδης) και ο αδύναμος χαρακτήρας του Αγησίλαου του δημιουργούν συνεχείς πονοκεφάλους που κάποια στιγμή πάει να τους ελέγξει. Ένα ιατρικό λάθος ωστόσο γίνεται αιτία να νομισθεί ότι ο Αγησίλαος έχει έναν μήνα ζωής. 

Σαν αποτέλεσμα αυτού του νέου ο Αγησίλαος αποφασίζει να αλλάξει. Γνωρίζει ότι το αφεντικό του, ο Ιάσωνας Ζούμπερης (Ανδρέας Μπάρκουλης) είναι τυχοδιώκτης που τρώει τα λεφτά της επιχείρησης με την ερωμένη του, Βάνα Καραταρλάμπαση (Μέμα Σταθοπούλου). Επίσης μαθαίνει ότι ο Ζούμπερης σχεδιάζει να πουλήσει ένα ξενοδοχείο των επιχειρήσεών του στην Κέρκυρα και με τα λεφτά που θα πάρει να φύγει στο εξωτερικό και να φάει το μερίδιο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο. Πηγαίνει στην Κέρκυρα λοιπόν και σε συνεργασία με το προσωπικό διαδίδει ότι είναι συγγενής του γνωστού Ωνάση. Ο Ζούμπερης το μαθαίνει και ενώ αρχικά σχεδίαζε να πουλήσει το ξενοδοχείο σε Γερμανούς, τώρα βάζει τη Βάνα να ξελογιάσει τον Αγησίλαο και να αγοράσει (και αυτός) το ξενοδοχείο στην υψηλότερη δυνατή τιμή. Δεν θα καταφέρει να υλοποιήσει το σχέδιό του, ο Αγησίλαος θα τον σταματήσει και θα σώσει το ξενοδοχείο.

Σχόλια. Πρόκειται για μια ακόμη κωμωδία από τις πολλές τις περιόδου που χωρίς να είναι κάτι το σπουδαίο, εντούτοις με το ταλέντο των ηθοποιών κρατάν τον θεατή που περνάει ευχάριστα μιάμιση ώρα. Το σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη δεν διακρίνεται για την καινοτομία του. Παίρνει όμως ζωντάνια από το αστείρευτο ταλέντο και κυρίως τη θετική ενέργεια του Κώστα Βουτσά. Κοντά του συγκεντρώνει αφρόκρεμα συμπρωταγωνιστών, μεγάλα ονόματα που και αυτοί δίνουν θετικό στίγμα στην ταινία. Κυρίως ξεχώρισα τον Γιώργο Μοσχίδη, έμπειρο ηθοποιό με πληθώρα συμμετοχών κινηματογραφικά. Καλές εντυπώσεις πήρα και από τους Μπάρκουλη -  Υψηλάντη ενώ η εντυπωσιακή παρουσία της Μέμας Σταθοπούλου δεν περνά απαρατήρητη. Γέλασα και με τον Ζαννίνο στον ρόλο του Γερμανού επενδυτή. 

Η σκηνοθεσία του Κώστα Καραγιάννη αδιάφορη με τετριμμένα φλας μπακ από την περίοδο της Κατοχής που κουράζουν και δεν προσθέτουν στην ταινία. Ευχάριστη η μουσική του Γιώργου Κατσαρού, χωρίς να εντυπωσιάζει (πλην του κομματιού του Γιάννη Καλατζή, δες και video στη συνέχεια). Καλή η φωτογραφία του Βασίλη Βασιλειάδη.

Μια αφίσα της ταινίας που παρουσιάζει την Αιμιλία Υψηλάντη ως "το νέο αστέρι" μπορείτε να δείτε εδώ

Video. Το κομμάτι "Απίθανη αγάπη μου" σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική Γιώργου Κατσαρού σε ερμηνεία Γιάννη Καλατζή που παρέμεινε (δυστυχώς) ακυκλοφόρητο.


Φωτογραφίες.

1. Η Χριστίνα Τράκα ως γραμματέας των επιχειρήσεων Ζούμπερη.

onasis1.jpg

2. Ιάσων Ζούμπερης και Σταύρος Βαρβαράκης  σε συνεργασία υπό το βλέμμα του πατρός Ζούμπερη.

onasis2.jpg

3.  Ζούμπερης και Βάνα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

onasis3.jpg

4. Αγησίλαος και Χριστίνα κάνουν τα θαλάσσια ταξίδια τους στην ξηρά.

onasis4.jpg

5. Μία από τις πολλά στιγμιότυπα κολάζ - filler με παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στην Εγνατία στο ύψος της οδού Αριστοτέλους.

onasis5.jpg

6. Ωραία λήψη με τους δύο πρωταγωνιστές στου Φιλοπάππου.

onasis6.jpg

7. Άποψη της εισόδου του Κρατικού Αερολιμένα Κέρκυρας. Το Αεροδρόμιο Κέρκυρας ιδρύθηκε το 1937.

onasis7.jpg

8. Αγησίλαος και Βάνα.

onasis8.jpg

9.Μία από τις τελικές σκηνές του έργου όπου ο Αγησίλαος και η Χριστίνα φεύγουν από το ξενοδοχείο Sirene με την ιππήλατη άμαξα. Το ξενοδοχείο αυτό υπάρχει ακόμα και βρίσκεται στην περιοχή Γουβιών.

onasis9.jpg
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Πίσω
Μπλουζα