Ένας Toshiba Satellite Pro 4600 από την ανακύκλωση, ξαναζεί

Lord Vek

Retro Member
Joined
11 Φεβ 2008
Μηνύματα
509
Αντιδράσεις
534
Λοιπόν, βρήκα αυτόν εδώ τον Toshiba Satellite Pro 4600 στην ανακύκλωση. Πρόκειται για φορητό που κυκλοφόρησε εκεί γύρω στο 2000 και πρέπει στην εποχή του να κόστιζε σε δραχμές, πάνω από εκατομμύριο. Έχει ακόμη και DVD, πρωτοεμφανιζόμενο εκείνη την εποχή, όπως και USBs! Είναι ένας Pentium 2 στα 700 MHz και 128 MB μνήμη, με κάρτα ήχου με το chipset AC97, συμβατό με SoundBlaster. Είχε έναν σκληρό δίσκο 6 GB ολίγον χτυπημένο, όταν επιχείρησα να ανάψω το μηχάνημα ο σκληρός ξεκίνησε μετά από καμμιά εικοσαριά reboots. Περεταίρω, στο format μου εμφάνισε αρκετά bad tracks.
Δεν ήξερα τι μπορούσα να κάνω με αυτό το μηχάνημα. Από Windows μπορούσε να τρέξει τα 98 και τα 2000 (βρήκα στο Internet πολλούς από τους drivers του για τα 98 που με ενδιέφεραν), δεν είχα όμως ήχο στο DOS. Μέχρι που είδα το δημοσίευμα του φίλτατου freaktmp για τον SBEmu.
Οπότε, παράγγειλα έναν σκληρό δίσκο IDE 2.5 ιντσών 80 GB που βρήκα στο eBay. Μόλις έφτασε, έκανα μια εγκατάσταση του DOS 7.1 και λίγο ακολουθώντας τις οδηγίες, λίγο πειραματιζόμενος κατάφερα να έχω SoundBlaster ήχο στο DOS. Το μόνο μειονέκτημα είναι πως η ελεύθερη βασική μνήμη μετά τις εγκαταστάσεις είναι γύρω στα 560 KB που δεν φτάνουν για ορισμένα παιχνίδια, πχ το Abuse.
Τελοσπάντων ιδού το video που δείχνει τον κομπιουτεράκο αυτόν σε δράση:
 
Το δοκίμασα και κέρδισα 13 ακόμη K...
 
Μπραβο! Κατι τετοια βλεπω και ξανανιωνω. Εγω, ο γερο Vero ς μου κι αλλα συνομιλικα μας πισια, δεν εχουμε πει ακομα την τελευταια μας λεξη. Νασαι καλα και να χαιρεσαι τον 4600 σου.
 
Το δοκίμασα και κέρδισα 13 ακόμη K...
Περιεργο οτι ειναι τοσο λιγο. Τι φορτωνεις και πιανει τοσο πολυ μνημη; Φορτωνεις drivers για dvd, smartdrv κλπ;

Εγω στο HP ξεκινησα με 622kb και μετα τις αλλαγες για το SBEmu ημουν λιγο πιο κατω...

Θα ελεγα να φτιαξεις ενα menu πολλαπλων επιλογων που να τρεχει μονο οτι χρειαζεσαι καθε φορα...
 
Αυτά τρέχω freaktmp:

IMG_20230709_094635.jpg
Πειραματίστηκα λίγο με την EMM386 με την παράμετρο NOEMS και μου έβγαλε 640 Κ, αλλά δεν ξέρω αν έκανα καλά.
 
Με 624kb εισαι άρχοντας... για την ακριβεια λόρδος! :p

Αν με αυτο το setup παιζει σωστα ο ηχος δεν θες τιποτα αλλο. Απλα δεν εχεις expanded μνημη... δεν νομιζω οτι ειναι απαραιτητη για παιχνιδια. Εξαλλου ελαχιστα παιχνιδια μπορουν να την εκμεταλλευτουν, πχ το Wing Commander. Αλλα αυτο μπορει να εκμεταλλευτει και extended, οποτε δεν χανεις τιποτα.

Παντως φορτωνεις διαφορα που δεν ειναι απολυτως απαραιτητα, share, nlsfunc... Τον driver του dvdrom δεν τον χρειαζεσαι παντα. Μπορεις να φτιαξεις ενα menu και να εχεις πολλαπλες επιλογες και να εχεις και μια με expanded.
 
Τι κάνουν το Share και το Nlsfunct;
 
Το share υλοποιει το κλειδωμα αρχειων σε msdos. Χρησιμοποιειται σε περιπτωσεις multitasking, δικτυωσης κλπ.

Το nlsfunc φορτωνει ρυθμισεις ειδικα για την χωρα που εχει δηλωθει στον υπολογιστη. Εκτος και αν σκοπευεις να χρησιμοποιεις εφαρμογες με ελληνικα κλπ δεν χρειαζεται σε κατι.
 
ΟΚ, ευχαριστώ freaktmp. Μάλλον τα χρειάζομαι.
 
Πίσω
Μπλουζα