"Έφυγε" η Ντόρις Λέσινγκ

Thor

RetroMasteR
Joined
23 Μάρ 2012
Μηνύματα
1.640
Αντιδράσεις
516
Πέθανε χθες 17/11/2013 η βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας Βρετανή συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ σε ηλικία 94 ετών.

Γεννήθηκε το 1919 στην Περσία (το σημερινό Ιράν). Η οικογένειά της μετακόμισε το 1925 στη Ν. Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε) που τότε ήταν βρετανική αποικία. Τα άσχημα οικονομικά της οικογένειας την ανάγκασαν να εργαστεί σαν νταντά από την ηλικία των 15 ενώ τότε περίπου ανοίγει τους αναγνωστικούς της ορίζοντες χάρη στις βιβλιοθήκες των εργοδοτών της και κάνει τις πρώτες συγγραφικές της απόπειρες. Το 1949 μετά από δυο διαζύγια και τρία παιδιά εγκατέλειψε τη Ροδεσία για το Λονδίνο με στόχο να επικεντρωθεί στη συγγραφική της καριέρα.

Το πρώτο της μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1950 αλλά πραγματικά διάσημη έγινε μετά την έκδοση του Χρυσού ημερολογίου το 1962. Συνολικά έχουν εκδοθεί πάνω από 50 βιβλία της. Για το λογοτεχνικό της έργο έχει τιμηθεί με πλήθος βραβείων παγκοσμίως με αποκορύφωμα το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007, σε ηλικία 88 ετών, γεγονός που την καθιστά τη συγγραφέα που έλαβε το βραβείο σε μεγαλύτερη ηλικία καταρρίπτοντας το ρεκόρ που ο 85χρονος Τέοντορ Μόμσεν (1817-1903) διατηρούσε από το 1902. Το τελευταίο της βιβλίο, το Άλφρεντ και Έμιλι εκδόθηκε το 2008. Κομμουνίστρια, ακτιβίστρια ενάντια στο απαρτχάιντ και τα πυρηνικά όπλα, αγωνίστρια για τα δικαιώματα της γυναίκας (αλλά όχι φεμινίστρια με την στενή έννοια του όρου) παραχώρησε τον λόγο που εκφώνησε κατά την απονομή του Νόμπελ για να εκδοθεί και τα έσοδα να διατεθούν υπέρ ιδρυμάτων που περιθάλπουν παιδιά που πάσχουν από AIDS. Σίγουρα η ζωή της πέρα από αρκετά μεγάλη υπήρξε και αρκετά ενδιαφέρουσα.

πηγή
 
Τελευταία επεξεργασία από έναν συντονιστή:
Καλό της ταξίδι.

Έχω διαβάσει το "A proper marriage" και δε θα έλεγα ότι ενθουσιάστηκα. Ίσως επειδή γράφτηκε το 1954 και μου είναι αδύνατον να κατανοήσω τις σκέψεις και τις ενέργειες της πρωταγωνίστριας, είτε ως ελεύθερης, είτε ως συζύγου, είτε ως μητέρας.
 
Πίσω
Μπλουζα